Steamworks-documentatie
Korting

Overzicht

Korting geven kan een waardevol hulpmiddel zijn om je publiek uit te breiden en de levensduur van je product op Steam te verlengen. Je kunt deelnemen aan officiële uitverkopen of gebruik maken van de kortingstools om je eigen kortingen in te voeren.

Over het algemeen hebben we vastgesteld dat er een klant is voor ieder prijspunt en dat een effectieve kortingsstrategie kan bijdragen aan een voortdurend succes op Steam.

Zoals altijd is dit een algemeen advies voor een grote verscheidenheid aan producten, ontwikkelaars en klanten, dus houd bij het nemen van je beslissingen altijd je eigen product en community in gedachten.

Kortingen instellen

Vereiste toestemmingen

Voor het invoeren van kortingen moet een gebruiker de toestemming 'Prijzen en kortingen beheren' hebben voor het betreffende product. Daarnaast moet de gebruiker lid zijn van de Steamworks-partner die betaald wordt voor het product waarvoor een korting wordt ingesteld.

Een korting instellen

 1. Ga naar het nieuwe kortingsdashboard: https://partner.steamgames.com/promotion/discounts/dashboard/ (of selecteer Apps en pakketten -> Kortingsbeheer).
 2. Op deze pagina zie je een lijst van spellen waarvoor je toestemming hebt om de prijzen te wijzigen en alle aankomende uitverkopen waarvoor je je spellen kunt aanmelden.
 3. Voer voor de gewenste pakketten en evenementen een geldige korting in en klik op de knop Opslaan onderaan de pagina.

Een korting wijzigen

Kortingen kunnen worden gewijzigd totdat de korting is ingegaan. Je kunt de korting wijzigen via dezelfde dashboard-URL als waar je de korting hebt aangemaakt. Het is voldoende om op die pagina het kortingspercentage te wijzigen.

Een korting verwijderen

Kortingen kunnen worden verwijderd totdat de korting is ingegaan. Je kunt een korting verwijderen door in het kortingsdashboard het cijfer 0 in te voeren als kortingspercentage. Klik op Opslaan, net zoals bij het invoeren van een korting, en de korting is verwijderd.

Specifieke kortingsregels


Steam's discount rules are as follows:
 • Discounts cannot be run within 30 days of your prior discount, with the exception of Steam-wide seasonal events (Summer, Autumn, Winter and Springs sales).
 • Je kunt een korting geven bij de start van de verkoop, maar zodra deze korting is afgelopen kun je gedurende 30 dagen geen andere kortingen geven.
 • Het is niet mogelijk om binnen 30 dagen na een prijsverhoging (in om het even welke munteenheid) weer korting te geven op je product.
 • Het is niet toegestaan om korting te geven tijdens seizoensgebonden uitverkopen als die plaatsvinden binnen 30 dagen na de uitgave van je titel, binnen 30 dagen na het eind van een korting bij de start van de verkoop of binnen 30 dagen na een prijsverhoging in om het even welke valuta.
 • Het is niet toegestaan om je prijs te wijzigen wanneer er een promotie actief is of als er een promotie is ingepland voor een latere datum.
 • Het is niet mogelijk om kortingen te geven van meer dan 90% of minder dan 10%. Launch discounts in particular cannot exceed 40%.
 • Het is niet mogelijk om nieuwe kortingen in te voeren voor een product als de uiteindelijke prijs daardoor, in welke munteenheid dan ook, onder de laagst mogelijke transactieprijs op Steam uitkomt. Meer informatie.
 • Aangepaste kortingen moeten minimaal 1 dag en maximaal twee weken duren. Launch discounts cannot run shorter than 7 days or longer than 14 days.

This table summarizes the above rules:

Price MoveTriggers a 30-day discount cooldown?Steam-wide seasonal sales exempt from this cooldown?Notes
Price DecreaseNo-Not possible during active discounts
Subject to minimum price thresholds
Price IncreaseYesNoNot possible during active discounts
Product Release (Launch)YesNo-
Korting bij de start van de verkoopYesNoDiscount: min 10% / max 40%
Duration: min 7-day / max 14-day
Custom Discount (Post Launch)YesYesDiscount: min 10% / max 90%
Duration: min 1-day / max 14-day

Typen kortingen

Zelfbediening

Partners kunnen de volgende kortingen zelf instellen en beheren. Bij kortingen van 20% of meer krijgen spelers met je spel op hun verlanglijst automatisch een melding via e-mail. Daarnaast kan je spel verschijnen in verschillende aanbiedingssecties op Steam, bijvoorbeeld op basis van de tags van je spel, de populariteit van je spel of als aanbeveling voor gebruikers.

  Launch Discount

  Launch discounts start once your title is released on Steam and can be staged to run for between 7 and 14 days, ending at 10am Pacific on the applicable day. Als je ervoor kiest om korting te geven wanneer je spel wordt uitgebracht, dan raden we aan om een kortingspercentage rond de 10-15% te kiezen. De maximale korting is 40%. Korting bij de start van de verkoop is optioneel en kun je op dezelfde locatie instellen als de uitgavedatum op de startpagina van je app.

  Weeklange aanbiedingen

  Weeklange aanbiedingen gaan iedere maandagochtend om 10 u. (Pacific Time) in en zijn 7 dagen lang geldig.

  Aangepaste kortingen

  Je kunt je eigen aangepaste kortingen instellen voor speciale gebeurtenissen zoals een grote update of het jubileum van de uitgave van je product. Je kunt een aangepaste korting laten ingaan op de volgende kalenderdag.

  Uitverkopen met een thema

  Steam organiseert verschillende uitverkopen met een thema, bedoeld om bepaalde categorieën spellen uit te lichten. Deze evenementen hebben specifieke criteria voor deelname en er is een procedure voor uitnodigingen, registratie en kortingen. Deze uitverkopen worden allemaal gepromoot op de startpagina van Steam en worden onderverdeeld in subcategorieën die relevant zijn voor elk evenement. Meer informatie.

  Seizoensgebonden uitverkopen

  Er zijn ieder jaar vier grote seizoensuitverkopen die de Steam-winkelpagina volledig overnemen. Alle spellen op Steam worden uitgenodigd om deel te nemen met een korting. De vier evenementen worden georganiseerd in het voorjaar, de zomer, de herfst en de winter. Learn more here.

Gecureerd

De volgende typen kortingen worden door Valve aangemaakt en beheerd. Spellen van alle prijzen en genres komen in aanmerking om op de startpagina te worden uitgelicht. Hoewel we hierbij geen vaste regels hanteren, selecteren we meestal spellen die het meest gespeeld of het best verkocht worden op Steam. Als je titel in aanmerking komt voor een van de plaatsen voor gecureerde spellen, nemen we contact op met meer informatie. Deze promotieplaatsen zijn niet aan te vragen en worden niet verkocht, maar zijn gebaseerd op spelergegevens. Als je spel veel tevreden spelers heeft en je wilt promotiemogelijkheden bespreken, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Er zijn drie verschillende soorten gecureerde promoties. De standaard kortingsduur voor alle drie de promotietypen is een week, maar het is altijd mogelijk om een langere of kortere kortingsperiode te bespreken, zolang het verzoek voldoet aan ons bestaande kortingsbeleid.

  Dagaanbieding

  Dagaanbiedingen worden 24 uur lang op de Steam-startpagina uitgelicht en worden iedere ochtend om 10 u. (Pacific Time) gewijzigd. Er zijn iedere dag twee of meer promotieplaatsen beschikbaar voor dagaanbiedingen. Het beeldmateriaal dat voor de dagaanbieding wordt gebruikt is onze standaard kopcapsule van 460 x 215 px. Afbeeldingen worden automatisch geïmporteerd uit het betreffende spel of de bundel. Kortingen voor dagaanbiedingen lopen 7 tot 14 dagen. Meer informatie.

  Weekdeal

  Weekdeals worden 72 uur lang op de Steam-startpagina uitgelicht, vanaf maandagochtend 10 u. tot donderdagochtend 10 u. (Pacific Time). Er zijn iedere week tot zes promotieplaatsen beschikbaar voor weekdeals. Voor een promotie van dit type zijn afbeeldingen van aangepaste afmetingen vereist. Deze afmetingen zijn hier te vinden. De afbeeldingen worden door Valve gelokaliseerd. Weekdeals zijn standaard een week geldig, maar kunnen op verzoek van de uitgever drie tot veertien dagen duren.

  Weekenddeal

  Weekenddeals worden 96 uur lang op de Steam-startpagina uitgelicht, van donderdagochtend 10 u. tot maandagochtend 10 u. (Pacific Time). Er zijn iedere week tot zes promotieplaatsen beschikbaar voor weekenddeals. Net als bij de weekdeals, zijn er voor weekenddeals afbeeldingen van aangepaste afmetingen vereist. Deze afmetingen zijn hier te vinden. De afbeeldingen worden door Valve gelokaliseerd. Kortingen voor weekenddeals zijn standaard een week geldig, maar kunnen op verzoek van de uitgever vier tot veertien dagen duren.

  Voorbeeld van gecureerde aanbiedingen

  Dit voorbeeld laat zien hoe speciale aanbiedingen worden weergegeven op de Steam-startpagina. De uitgelichte week- en weekenddeals worden in de grotere vakken aan de linkerkant weergegeven. Dagaanbiedingen staan aan de rechterkant. Gebruikers kunnen door deze carrousel bladeren en meerdere uitgelichte spellen van gecureerde uitverkopen bekijken. Ook krijgen ze andere producten met korting te zien die worden aanbevolen op basis van hun populariteit bij andere spelers.

  specialoffersvisualexample.png

  Gratis weekends

  Bij een gratis weekend krijgen klanten tijdelijk toegang tot je spel. Gebruikers kunnen het spel gratis uitproberen, maar hebben na de promotieperiode geen toegang meer. Dit type aanbieding wordt meestal strategisch ingezet voor bepaalde typen spellen of omstandigheden, vaak in combinatie met een korting om proefspelers over de streep te trekken om betalende klanten te worden. Meer informatie.

Beste kortingsstrategieën

  Verhoog korting in stappen

  Het is meestal het beste om met een lage korting te beginnen en in de loop van tijd het kortingspercentage te verhogen. Neem bijvoorbeeld een jaar of meer de tijd om van 33% naar 50% naar 66% naar 75% of hoger te gaan. Als je te snel na je lancering kortingen van 50% of 75% geeft, of bij de start van de verkoop een hoge korting geeft, kan dit slecht vallen bij klanten die de volledige prijs hebben betaald en het kan de waarde van je titel negatief beïnvloeden.

  Laat kortingen samenvallen met updates

  Plan je kortingen rond een groter evenement zodat je zoveel mogelijk interesse kunt genereren, bijvoorbeeld door de korting te koppelen aan een update voor je spel. Kortingen kunnen op zichzelf een effectief middel zijn om interesse te wekken, maar het is nog beter om je community te laten zien dat je je product wilt blijven verbeteren met nieuwe updates.

  Houd rekening met de afname van verkopen

  Het kan verleidelijk zijn om kleine kortingen te gebruiken om een hogere plek te veroveren op de lijst met bestverkochte titels of om meer publiciteit te krijgen als je spel net uit is, maar bekijk altijd hoeveel gebruikers je product voor de volle prijs kopen voordat je een korting geeft. Het is belangrijk dat gebruikers het gevoel krijgen dat ze een goede investering hebben gedaan door je spel te kopen, dus het is vaak beter om pas korting te geven aan het einde van je verkoopcurve.

  Geef korting op alle pakketten tegelijk (DLC, luxe edities etc.)

  Als je spel meerdere edities of DLC heeft, geef dan korting op alle artikelen tegelijk. Als je alleen korting geeft op bepaalde onderdelen van je product of het basisspel de ene week in de aanbieding zet en de luxe editie de volgende, dan loop je de kans op een piek in de publiciteit mis en kun je niet profiteren van alle netwerkfuncties die Steam biedt voor spellen die bij veel gebruikers tegelijkertijd in de aandacht staan. Het is niet nodig om op ieder pakket dezelfde korting te geven. Als bepaalde DLC bijvoorbeeld een jaar oud is en andere DLC is net uitgekomen, dan is het een goed idee om verschillende kortingspercentages te kiezen.

Opmerking over korting stapelen
Kortingen voor bundels komen bovenop eventuele kortingen die voor de afzonderlijke onderdelen in de bundel gelden.

Veelgestelde vragen


 • V. Hoe worden door Steam gecureerde promoties gepland? Kunnen we ideeën voor acties delen met Steam?
  A. Het plannen van promoties is altijd een gezamenlijke inspanning tussen jou en Steam. Wij nemen soms het initiatief en jij kunt ook altijd contact met ons opnemen als je een idee hebt voor een unieke gecureerde promotie. Daarnaast kun je altijd je eigen kortingen instellen op een moment dat jou het beste uitkomt of je kunt je aanmelden voor de wekelijkse uitverkopen.

 • V. Is het deelnemen aan promoties op Steam verplicht?
  A. Nee. We nodigen je misschien uit om deel te nemen aan een speciaal evenement of een promotie, maar je bent nooit verplicht om mee te doen.

 • V. Hoe worden kortingen goedgekeurd?
  A. Bij gecureerde promoties zal Valve contact met je opnemen om je uit te nodigen als we van mening zijn dat je titel aansluit bij de promotie.

  Bij promoties op eigen initiatief (zelfbediening) kun je zelf je korting invoeren met behulp van de kortingstool, waarna de korting voor je spel automatisch ingaat op de datum en tijd die je hebt ingesteld.

  Lees voor meer informatie onze informatie over de beste kortingsstrategieën.
 • V. Kan ik een korting bewerken?
  A. Ja, als je korting nog niet is ingegaan, dan kun je de korting nog wijzigen of verwijderen.

  Als je de korting bij de start van de verkoop van een nieuw spel wilt aanpassen, kun je dit doen door op de startpagina van je spel op het vak naast het kortingspercentage te klikken.

  Als je een korting wilt wijzigen voor een aankomende weeklange korting, een aangepaste korting of een Steam-seizoensuitverkoop, dan kun je het kortingspercentage naar wens aanpassen via je kortingsdashboard. Als je een korting wilt verwijderen, stel je het kortingspercentage in op 0%.

 • V. Kan ik deelnemen aan Steam-seizoensuitverkopen als mijn product onlangs is gelanceerd?
  A: Generally, you cannot submit a discount within 30 days of release or until 30 days from when the launch discount ends, however, there are a couple options if your game "just released".
  • If your game launched 30 days prior to the start of the seasonal sale and DID NOT have a launch discount, then you are welcome to join the seasonal sale and enter a discount.
  • If your game launched 30 days prior and had a launch discount, then when that discount cooldown DOES prevent you from joining the seasonal sale. You could choose to join the sale already in progress after the discount cooldown for establishing your base price ends. Er zullen in de toekomst altijd mogelijkheden zijn om korting te geven op je spel, dus voel je niet verplicht om je uitgavedatum te veranderen om deel te kunnen nemen aan een seizoensuitverkoop.
  • You can now choose your launch discount duration to be between 7 and 14 days, so if you launch close to a seasonal sale and would like to have a launch discount extend into that sale, then you could choose a max launch discount duration of 14 days. We cannot extend a launch discount longer than 14 days, so you might miss the final days of a seasonal sale.

 • V. Kan ik korting geven bij de start van de verkoop als mijn spel overgaat van vroegtijdige toegang naar een volledige uitgave?
  A. Bij het overgaan van vroegtijdige toegang naar een volledige uitgave mag je korting geven bij de start van de verkoop en ook deelnemen aan de Steam-seizoensuitverkopen, tenzij je de prijs van je product in de afgelopen 30 dagen hebt verhoogd.

  Zie voor meer informatie onze documentatie over vroegtijdige toegang.

 • V. Hoe vaak kan ik korting geven op mijn spel?
  A. Aangepaste kortingen moeten minstens 30 dagen na een voorgaande korting ingaan en minstens 30 dagen na het uitgeven van je product op Steam. Aangepaste kortingen zijn niet van invloed op je deelname aan Steam-seizoensuitverkopen. Let erop dat de afkoelperiode van 30 dagen na het uitgeven van een spel of het verhogen van de prijs wel van kracht blijft voor Steam-seizoensuitverkopen.

 • V. Gelden deze nieuwe afkoelperioden voor kortingen ook voor gecureerde promoties?
  A. Ja, afkoeltijden gelden ook voor kortingen als dagaanbiedingen, weekdeals, weekenddeals, weeklange aanbiedingen, uitgeversweekenden en alle aangepaste kortingen. Tussen het einde van de ene korting voor een spel en het begin van de volgende moeten minimaal 30 dagen zitten. The only exceptions to this cooldown are the four seasonal seasonal sales: Spring, Summer, Autumn, Winter.

 • Q: Is there a limit to how deeply I can discount a game?
  A: You can set a game discount up to 95% off the base price. De minimumprijs voor verkopen in de Steam-winkel is echter 0,49 USD of het equivalent daarvan in iedere munteenheid of regio (ga naar de pagina voor minimale drempelprijzen voor een tabel met de minimale prijzen per munteenheid). De korting op een pakket mag de prijs daarom niet lager maken dan 0,49 USD. Als je prijzen instelt die lager zijn dan de aanbevolen prijs in een bepaalde munteenheid of regio, dan kunnen je kortingen ook beperkt worden door de minimale prijs met korting voor die munteenheid of regio. Als je inhoud wilt verkopen voor een prijs die lager is dan de minimale prijs, dan kun je de Steam-inventarisdienst gebruiken om inhoud in je spel te verkopen.

 • V. Ik dacht dat de afkoelperiode 28 dagen was en niet 30?
  A. Vanaf 1 januari 2023 is de afkoelperiode verlengd van 28 naar 30 dagen.