Steamworks Documentation
Reduceri

Prezentare generală

Reducerile se pot dovedi utile dacă dorești să-ți extinzi comunitatea sau să prelungești durata de viață a produsului tău pe Steam. Poți participa la campaniile oficiale de reduceri, iar, datorită instrumentelor de aplicare a reducerilor, poți aplica reduceri personalizate oricând dorești.

În general, am constat că există clienți pentru fiecare categorie de preț, iar o strategie eficientă de promovare prin intermediul unor reduceri poate contribui la succesul pe termen lung al unui produs pe Steam.

Ca de obicei, aceste sfaturi sunt generale și trebuie să iei în considerare specificul jocului și comunității tale atunci când iei decizii.

Stabilirea reducerilor

Permisiuni necesare

Aplicarea de reduceri necesită permisiunea „Gestionarea prețurilor și reducerilor” pentru produsul respectiv. În plus, trebuie să fii membrul unui partener Steamworks care este responsabil pentru încasarea veniturilor produsului căruia dorești să-i aplici o reducere.

Instrucțiuni de configurare

 1. Accesează aici noul panou de control destinat reducerilor: https://partner.steamgames.com/promotion/discounts/dashboard/ (sau selectează „Aplicații și pachete -> Gestionarea reducerilor”).
 2. Pe pagina aceasta vei vedea o grilă cu jocurile pentru care ai permisiunea de a stabili prețuri și toate campaniile viitoare de reduceri pentru care jocurile tale sunt eligibile.
 3. Introdu o reducere validă pentru fiecare pachet și campanie de reduceri și apasă butonul „Salvează” din partea de jos a paginii.

Cum poți modifica o reducere

Reducerile pot fi modificate oricând înainte ca acestea să devină disponibile publicului. Pentru a realiza acest lucru, accesează pagina destinată reducerilor menționată anterior și modifică procentul reducerii aplicate.

Cum poți șterge o reducere

Poți șterge o reducere înainte ca aceasta să devină disponibilă publicului. Pentru a realiza acest lucru, accesează panoul de control pentru reduceri și introdu valoarea 0 în câmpul pentru procentul reducerii. Apasă butonul „Salvează”, iar reducerea va fi eliminată.

Regulamentul pentru aplicarea reducerilor


Mai jos se află regulile Steam privind aplicarea reducerilor:
 • Nu poți aplica o reducere pentru o perioadă de 30 de zile de la ultima reducere, cu excepția campaniilor Steam de reduceri sezoniere (reducerile de vară, toamnă, iarnă și primăvară).
 • Poți aplica o reducere pentru lansarea unui produs, dar, odată ce aceasta se încheie, nu vei mai putea aplica alte reduceri timp de 30 de zile.
 • Nu vei putea aplica o reducere pentru produsul tău timp de 30 de zile după o majorare de preț pentru oricare dintre monedele disponibile.
 • Titlul tău nu va fi eligibil pentru campaniile de reduceri sezoniere dacă acesta a fost lansat cu cel mult 30 de zile înaintea campaniei, reducerea de lansare nu s-a încheiat sau dacă ai realizat o majorare de preț în ultimele 30 de zile pentru oricare dintre monedele disponibile.
 • Nu poți modifica prețul cât timp o promoție este disponibilă sau planificată pentru mai târziu.
 • Nu poți aplica o reducere mai mare de 90% sau mai mică de 10% unui produs. În mod special, reducerile de lansare nu pot fi mai mari de 40%.
 • Nu poți aplica noi reduceri unui produs dacă prețul final al acestuia va fi sub pragul minim impus de Steam pentru tranzacții. Vezi mai multe informații aici.
 • Reducerile personalizate nu pot fi aplicate pentru mai mult de două săptămâni sau mai puțin de o zi. Reducerile de lansare nu pot fi aplicate pentru o perioadă mai mică de 7 zile sau mai mare de 14 zile.

Tabelul de mai jos rezumă regulile menționate anterior:

Modificare de prețEste aplicată o restricție de timp de 30 de zile între reduceri?Campaniile Steam de reduceri sezoniere sunt exceptate de la aceste restricții?Mențiuni
Scădere de prețNu-O astfel de modificare de preț nu este posibilă cât timp o reducere este activă.
Aceste modificări de preț se supun regulilor privind pragurile minime de preț.
Majorare de prețDaNuO astfel de modificare de preț nu este posibilă cât timp o reducere este activă.
Lansare de produsDaNu-
Reducere de lansareDaNuReducere: minim 10% și maxim 40%
Durată: minim 7 zile și maxim 14 zile
Reducere personalizată (după lansare)DaDaReducere: minim 10% și maxim 90%
Durată: minim o zi și maxim 14 zile

Tipuri de reduceri

Gestionate de parteneri

Partenerii pot aplica și gestiona singuri următoarele tipuri de reduceri enumerate mai jos. O reducere de 20% sau mai mare va determina transmiterea unor notificări prin e-mail tuturor jucătorilor care au titlul tău în lista lor de dorințe. Titlurile aflate la reducere sunt eligibile pentru a apărea în diverse secțiuni „speciale” de pe Steam, în funcție de etichetele acestora, popularitatea lor și de utilizatorii cărora le sunt recomandate.

  Reduceri de lansare

  Reducerile de lansare încep odată ce titlul tău este lansat pe Steam și pot fi programate să fie acordate pentru o perioadă cuprinsă între 7 și 14 zile, începând cu ora 10:00 (ora Pacificului) din ziua dorită. În mod normal, îți recomandăm să acorzi o reducere de lansare cuprinsă între 10% și 15%, în cazul în care dorești să oferi o astfel de reducere. Există totuși o limită de 40%. Reducerile de lansare sunt opționale și pot fi configurate de pe pagina principală a aplicației tale din aceeași secțiune din care poate fi configurată și data de lansare.

  Ofertele săptămânii

  Ofertele săptămânii încep în fiecare zi de luni la ora 10:00 (ora Pacificului) și durează 7 zile.

  Reduceri personalizate

  Îți poți configura propriile reduceri care să se desfășoare pe parcursul unor evenimente speciale precum o actualizare importantă sau o aniversare a produsului tău. Poți programa o reducere personalizată pentru a începe a doua zi.

  Reduceri tematice

  Steam organizează diverse campanii tematice de reduceri concepute pentru a evidenția anumite categorii de jocuri. Aceste reduceri au criterii specifice de eligibilitate și sunt însoțite de un proces de invitare, înregistrare și aplicare de reduceri. Toate aceste evenimente de reduceri vor fi promovate pe pagina principală Steam și vor fi organizate în subcategorii relevante pentru fiecare eveniment în parte. Află mai multe aici.

  Reduceri sezoniere

  În fiecare an sunt organizate patru campanii importante de reduceri sezoniere, iar acestea acaparează aproape întregul magazin Steam. Toate jocurile de pe Steam sunt invitate să participe cu o reducere. Cele patru campanii de reduceri sezoniere sunt organizate primăvara, vara, toamna și iarna. Află mai multe aici.

Reduceri gestionate de Valve

Următoarele tipuri de reduceri sunt create și gestionate de Valve. Atunci când alegem produsele care vor ocupa aceste sloturi promoționale de pe pagina principală, luăm în considerare jocurile din toate categoriile de preț și toate genurile. Deși nu avem reguli specifice, ne concentrăm adesea pe cele mai jucate sau mai vândute jocuri de pe Steam. Dacă titlul tău se califică pentru unul dintre sloturile promoționale gestionate de noi, te vom contacta. Aceste sloturi promoționale nu sunt nici negociate, nici vândute, ci sunt atribuite în funcție de datele obținute de la jucători. Dacă ai o comunitate numeroasă care este încântată de jocul tău și ai dori să discuți cu noi despre opțiunile de promovare, ne poți contacta oricând dorești.

Există trei tipuri principale de sloturi promoționale pe care le gestionăm pentru produse. Durata implicită a reducerilor pentru toate cele trei sloturi promoționale este de o săptămână, însă putem fi oricând flexibili în ceea ce privește durata reducerilor, atât timp cât acestea respectă politicile noastre existente privind reducerile.

  Ofertele zilei

  Ofertele zilei sunt evidențiate pe pagina principală a magazinul Steam timp de 24 de ore și sunt modificare în fiecare zi la ora 10:00 (ora Pacificului). Există zilnic două sau mai multe sloturi destinate ofertelor zilei. Ilustrațiile folosite pentru ofertele zilei sunt cele asociate „capsulei antet” de 460 px X 215 px și sunt importate automat de la jocurile sau pachetele asociate. Reducerile ofertelor zilnice sunt aplicate pentru o perioadă de 7-14 zile. Află mai multe aici.

  Oferte la mijlocul săptămânii

  Promoțiile de tip „Oferte la jumătatea săptămânii” sunt evidențiate pe pagina principală a magazinului Steam timp de 72 de ore, de luni de la ora 10:00 (ora Pacificului) până joi la ora 10:00 (ora Pacificului). Săptămânal sunt disponibile până la șase sloturi pentru astfel de promoții. Ilustrațiile folosite pentru promoțiile de tip „Frenezie la jumătatea săptămânii” necesită resurse grafice de dimensiuni personalizate, menționate aici, care vor fi localizate de către Valve. Reducerile de la jumătatea săptămânii au în mod implicit o durată de o săptămână, dar, la cererea editorului, acestea pot fi oferite pentru o perioadă cuprinsă între 3 și 14 zile.

  Oferte de weekend

  Promoțiile de tip „Ofertă de weekend” sunt evidențiate pe pagina principală a magazinului Steam timp de 96 de ore, de joi de la ora 10:00 (ora Pacificului) până luni la ora 10:00 (ora Pacificului). Sunt disponibile până la șase sloturi pentru astfel de oferte. Asemenea promoțiilor de tip „Frenezie la jumătatea săptămânii”, ofertele de weekend necesită resurse grafice de dimensiuni personalizate, menționate aici, care vor fi localizate de către Valve. Ofertele de weekend au în mod implicit o durată de o săptămână, dar, la cererea editorului, acestea pot fi oferite pentru o perioadă cuprinsă între 4 și 14 zile.

  Exemplu de oferte gestionate de Valve

  Mai jos se află un exemplu al caruselului cu oferte speciale de pe pagina principală a magazinului Steam. Reducerile de tip „Frenezie la jumătatea săptămânii” și ofertele de weekend sunt evidențiate prin intermediul spațiilor mai mari din partea stângă. Ofertele zilei se află în partea dreaptă. Un utilizator poate parcurge paginile acestui carusel pentru a vedea mai multe reduceri selecționate de echipa noastră, dar și alte produse aflate la reducere care sunt recomandate în funcție de popularitatea acestora în rândul clienților.

  specialoffersvisualexample.png

  Weekenduri gratuite

  Weekendurile gratuite constau în promoții care le oferă clienților acces temporar la jocul tău. Utilizatorii îți pot încerca jocul în mod gratuit, însă vor pierde accesul la acesta după expirarea perioadei gratuite. Acest tip de ofertă este folosit în mod strategic pentru anumite tipuri de jocuri sau în anumite circumstanțe și e asociat adesea cu o reducere pentru a-i determina pe cei care încearcă jocul să-l achiziționeze. Află mai multe aici.

Cele mai bune practici pentru aplicarea reducerilor

  Oferă reduceri graduale

  De obicei, cel mai bine este să începi cu o reducere mică și să mărești nivelul acesteia de-a lungul timpului. De exemplu, un titlu poate oferi inițial o reducere de 33%, iar ulterior reducerea poate fi majorată la 50%, 66%, 75% ș. a. m. d. de-a lungul unui an sau mai multor ani. Dacă te vei grăbi să oferi o reducere de 50% sau 75% la numai câteva săptămâni după lansare sau dacă oferi o reducere de lansare foarte mare, le vei crea o impresie proastă clienților care au achiziționat jocul la prețul întreg, iar acest lucru îți va devaloriza titlul.

  Aplică reduceri atunci când sunt disponibile actualizări de conținut

  Atunci când stabilești calendarul de reduceri, încearcă să sincronizezi aceste reduceri cu evenimente semnificate, în mod ideal cu actualizări de conținut. Astfel, nu doar că vei stârni interesul clienților prin intermediul reducerii aplicate, dar le vei arăta angajamentul tău față de comunitate prin intermediul actualizărilor de conținut pe care le realizezi pentru a-ți îmbunătăți produsul.

  Ia în considerare curba de scădere a vânzărilor

  Poate fi tentant să oferi mici reduceri pentru a încerca să reintri în topul celor mai vândute produse sau pentru a obține mai multă vizibilitate în perioada imediat următoare lansării produsului, însă analizează cu atenție numărul clienților care-ți achiziționează produsul la prețul întreg înainte de a aplica o reducere. Este important ca jucătorii care-ți achiziționează titlul să fie încântați de achiziția realizată. Îți recomandăm să aplici reduceri doar atunci când scăderea numărului de vânzări se stabilizează.

  Reduceri simultane pentru toate pachetele asociate (DLC-uri, ediții deluxe etc.)

  Dacă produsul tău dispune de mai multe ediții sau DLC-uri, poți aplica o reducere pentru toate acestea. Dacă aplici o reducere doar pentru o parte din produsul tău sau acorzi o reducere pentru jocul de bază săptămâna aceasta și ulterior oferi o reducere pentru ediția deluxe săptămâna viitoare, vei reduce vizibilitatea jocului tău și nu vei profita de toate efectele rețelei Steam care au loc atunci când mulți utilizatori devin simultan entuziasmați de produsul tău. Probabil nu vei dori să aplici același procent de reducere pentru toate pachetele. De exemplu, dacă un DLC are o vechime de un an, iar un altul tocmai ce a fost lansat, ideal ar fi să oferi un procent de reducere diferit pentru fiecare dintre acestea.

Notă: cumularea reducerilor
Te rugăm să reții faptul că reducerile aplicate bundle-urilor se suprapun cu reducerile aplicate produselor individuale dintr-un bundle.

Întrebări frecvente


 • Î. Cum sunt programate promoțiile gestionate de Steam? Putem veni cu noi propuneri pentru Steam?
  R. Programarea promoțiilor are loc în mod normal în urma unor conversații între dezvoltatori, editori și Steam. Noi venim cu idei, iar, dacă tu crezi că ai o idee unică pentru o campanie de reduceri organizată, te rugăm să ne contactezi. De asemenea, poți planifica să aplici reduceri când crezi că este ideal pentru tine sau poți opta pentru reducerile săptămânale obișnuite.

 • Î. Promoțiile sunt obligatorii pe Steam?
  R. Nu. S-a putea să te invităm să participi la un eveniment sau campanie de reduceri specială, însă nu ți se va solicita nimic pentru a putea participa.

 • Î. Cum sunt aprobate reducerile?
  R. Pentru promoțiile organizate, Valve îți va prezenta o idee și-ți va cere să aprobi că dorești să participi dacă suntem de părere că titlul tău se poate încadra perfect într-una dintre aceste promoții.

  În cazul promoțiilor pe care le gestionezi de unul singur, după ce configurezi o reducere prin intermediul instrumentului nostru destinat reducerilor, jocul tău va beneficia automat de o reducere la data și ora pe care le-ai indicat.

  Pentru mai multe informații despre cele mai bune practici pentru stabilirea reducerilor, te rugăm să consulți cele mai bune practici pentru stabilirea prețurilor.
 • Î. Pot modifica o reducere?
  R. Da, dacă reducerea nu este disponibilă încă publicului, o poți modifica sau șterge.

  Dacă dorești să-ți modifici reducerea de lansare, poți realiza acest lucru de pe pagina principală a jocului tău dacă apeși căsuța din dreptul reducerii actuale de lansare.

  Dacă dorești să modifici o reducere viitoare cu o durată de o săptămână, o reducere personalizată sau o reducere pentru o campanie de reduceri sezonieră, poți reveni la panoul de control și poți modifica procentul reducerii. Pentru a elimina o reducere, pur și simplu introdu o reducere de 0%.

 • Î. Pot participa la o campanie Steam de reduceri sezoniere dacă produsul meu a fost lansat recent?
  R. În mod normal, nu poți aplica o reducere timp de 30 de zile de la lansare sau până nu trec 30 de zile de la încheierea unei reduceri de lansare. Cu toate acestea, dispui de câteva opțiuni dacă jocul tău „tocmai a fost lansat”.
  • Dacă jocul tău a fost lansat cu 30 de zile înainte de începerea campaniei de reduceri sezoniere și NU A OFERIT o reducere de lansare, atunci ești binevenit să participi la campanie și să introduci o reducere.
  • Dacă jocul tău a fost lansat cu 30 de zile înainte de începerea campaniei de reduceri sezoniere și a oferit o reducere de lansare, atunci restricția temporară privind acordarea de reduceri TE VA ÎMPIEDICA să participi la campania de reduceri sezoniere. Te poți alătura unei campanii de reduceri aflate în curs după ce restricția temporară privind acordarea de reduceri expiră. Există și alte oportunități viitoare de care poți profita pentru a oferi o reducere pentru jocul tău, așa că data lansării produsului tău nu trebuie să fie constrânsă de perioadele de desfășurare a campaniilor de reduceri.
  • Acum poți stabili o durată cuprinsă între 7 și 14 zile pentru reducerea ta de lansare. Ca urmare, dacă lansarea ta are loc în apropierea unei campanii de reduceri sezoniere și dorești să extinzi perioada de acordare a reducerii de lansare încât aceasta să fie inclusă în campanie, poți opta pentru o durată maximă de 14 zile. Nu putem prelungi durata unei reduceri de lansare pentru mai mult de 14 zile, așa că este posibil să ratezi ultimele zile ale unei campanii de reduceri sezoniere.

 • Î. Pot oferi o reducere de lansare atunci când jocul meu face tranziția de la accesul timpuriu la o lansare completă?
  R. Poți oferi o reducere de lansare și poți participa la campania Steam de reduceri sezoniere atunci când jocul face tranziția de la accesul timpuriu la o lansare completă, cu excepția cazului în care ai majorat prețul produsului în ultimele 30 de zile.

  Pentru informații suplimentare, te rugăm să consulți documentația despre accesul timpuriu.

 • Î. Cât de des pot aplica reduceri pentru jocul meu?
  R. Reducerile personalizate pot fi aplicate la un interval de cel puțin 30 de zile de la încheierea ultimei reduceri și după cel puțin 30 de zile de la lansarea unui produs pe Steam. Reducerile personalizate nu afectează eligibilitatea pentru campaniile de reduceri sezoniere de pe Steam. Reține faptul că restricția temporară de 30 de zile pentru lansările noi și majorările de preț rămâne valabilă pentru campaniile sezoniere de reduceri de pe Steam.

 • Î. Aceste restricții temporare noi sunt valabile și pentru promoțiile organizate de Valve?
  R. Da, restricțiile temporare pentru reduceri sunt valabile și pentru promoțiile precum ofertele zilei, cele de tipul „Oferte la jumătatea săptămânii”, ofertele de weekend, ofertele săptămânii, weekendurile destinate editorilor și orice alte reduceri personalizate. Pentru orice reducere aplicată unui joc trebuie să existe o perioadă de 30 de zile între încheierea unei reduceri și începutul următoarei reduceri. Singurele excepții de la această restricție sunt cele patru campanii de reduceri sezoniere: de primăvară, de vară, de toamnă și de iarnă.

 • Î. Există vreo limită în ceea ce privește reducerea pe care o pot aplica unui joc?
  R. Poți aplica o reducere de maxim 95% prețului de bază. Cu toate acestea, magazinul Steam nu acceptă prețuri mai mici de 0,49 USD sau echivalentul acestei sume pentru restul monedelor și regiunilor (accesează pagina Praguri de preț minime pentru a consulta un tabel cu pragurile de preț minime pentru fiecare monedă). Astfel, o reducere aplicată unui pachet nu poate reduce prețul sub pragul de 0,49 USD. De asemenea, dacă setezi prețuri sub echivalentul prețurilor sugerate pentru oricare monedă sau regiune, reducerile tale pot fi limitate de prețul minim impus pentru moneda sau regiunea respectivă. Dacă dorești să vinzi conținut pentru un preț aflat sub aceste praguri minime, poți utiliza serviciile inventarului Steam pentru a vinde obiecte în cadrul jocului tău.

 • Î. Aveam impresia că restricția aplicată este de 28 de zile, și nu de 30 de zile.
  R. Începând cu 1 ianuarie 2023, durata restricției a fost extinsă de la 28 de zile la 30 de zile.