Steamworks документация
Отстъпки
Забележете важните промени в правилата за отстъпки, в сила от 01 януари 2023 г. Моля, вижте „Промени в правилата за отстъпки“ за повече информация.

Обзор

Отстъпките могат да представляват ценен инструмент, който да Ви помогне да увеличите своята аудитория и да удължите живота на продукта си в Steam. Можете да участвате в официални събития за разпродажба и да се възползвате от инструментите за отстъпка, за да провеждате свои персонализирани намаления.

Като цяло ние открихме, че за всяка цена има клиенти и една ефективна стратегия за отстъпки може да допринесе за дългосрочен успех в Steam.

Както винаги, съветите тук са обобщени за огромно разнообразие от продукти, разработчици и клиенти, така че имайте предвид Вашия собствен продукт и общност при вземането на решения.

Конфигуриране на отстъпки

Необходими правомощия

За създаването на отстъпки е необходимо правомощие за „Управление на ценообразуването и отстъпките“ за съответния продукт. Освен това е нужно да сте член на Steamworks партньора, получаващ заплащане за продукта, чиято отстъпка се опитвате да въведете.

Конфигуриране

 1. Упътете се към новото табло за отстъпки тук: https://partner.steamgames.com/promotion/discounts/dashboard/ (или изберете „Приложения и пакети“ -> „Одобрения за разпродажба“);
 2. На тази страница ще видите таблица с игрите, за които имате пълномощия за ценообразуване, както и всички предстоящи разпродажби, в които те могат да участват;
 3. Просто въведете желаната от Вас валидна отстъпка за всеки пакет и събитие и кликнете върху бутона „Запазване“ в дъното на страницата.

Редактиране на отстъпка

Отстъпките могат да бъдат редактирани до момента на стартирането им. Можете да сторите това, като посетите същия адрес, който използвахте, за да създадете отстъпката, и просто промените процента към желания от Вас.

Изтриване на отстъпка

Отстъпките могат да бъдат изтривани до момента на стартирането им. Можете да сторите това, като се упътите към Вашето табло за отстъпки и въведете цифрата „0“ в полето за процента. Кликнете върху „Запазване“ точно така, както бихте направили при въвеждане на отстъпка. Отстъпката Ви ще бъде премахната.

Специфични правила за отстъпки

 • Можете да проведете отстъпка при пускане на даден продукт — но нямате възможност да провеждате друга такава в рамките на 28 дни след края на първата;
 • Невъзможно е пускането на отстъпки за продукта Ви в рамките на 28 дни след увеличаване на цената му в която и да е валута;
 • Отстъпките не могат да бъдат провеждани в рамките на 28 дни от предходни такива — с изключение на всеобхватните сезонни Steam събития;
 • Отстъпките при сезонни събития за разпродажба не могат да бъдат провеждани в рамките на 28 дни от пускане на Вашето заглавие, 28 дни от края на Вашата отстъпка при пускане на продукта, или 28 дни от увеличаване на цената в която и да е валута;
 • Промяната в цената е невъзможна, ако в момента има текуща промоция или такава, насрочена в бъдеще;
 • Невъзможно е да се правят отстъпки, по-големи от 90% или по-малки от 10%, за даден продукт;
 • Персонализираните отстъпки не могат да имат срок, по-дълъг от две седмици или по-кратък от един ден.

Типове отстъпки

Самообслужване

Партньорите могат сами да създават и управляват следните отстъпки:

  Отстъпки при пускане на продукт

  Отстъпките при пускане на продукт започват с излизане на заглавието в Steam и имат продължителност от 7 дни. Общо взето отстъпките при пускане би трябвало да са около 10% до 15%. Има ограничение до 40%. Отстъпките при пускане са незадължителни и се конфигурират в близост до настройките за датата Ви на излизане в главната страница на Вашето приложение.

  Едноседмични сделки

  Едноседмичните сделки започват всеки понеделник от 10:00 ч. тихоокеанско време и имат продължителност от 7 дни. Участващите заглавия ще бъдат достъпни посредством банер на фокус в страницата за кошницата за пазаруване. Банерът ще води до пълния списък с едноседмичните сделки. Както при всички други отстъпки от 20% или повече, това ще активира известия по е-поща до всички играчи, пожелали Вашата игра. Играта Ви ще се появи в разнообразни секции за намаления из Steam въз основа на таговете и популярността ѝ, както и за играчи, за които тя е препоръчана. За участие в едноседмична сделка ще е необходимо да заявите желанието си поне два часа преди началото ѝ.

  Персонализирани отстъпки

  Можете да конфигурирате свои собствени отстъпки в съответствие със специални събития като значително обновление или годишнина от излизането на продукта Ви. Можете да насрочите тези персонализирани отстъпки с начало на следващия календарен ден.

Курирани

Тези типове отстъпки се създават и управляват от Valve. Когато избираме продукти, с които да запълним тези промоционални слотове в началната страница, ние вземаме под внимание игри от всички ценови точки и жанрове. И докато няма точни правила, като базова насока тенденцията е да се фокусираме върху най-играните или най-продавани игри в Steam. Ако заглавието Ви отговаря на условията за даден предстоящ куриран слот, ние ще се свържем с Вас с подробностите. Тези промоционални слотове не подлежат на преговори или продажби — те просто се създават въз основа на данни относно играчите. Ако играта Ви има много доволни клиенти и бихте искали да дискутирате промоционални опции, не се колебайте да се свържете с нас по всяко време .

Има три типа слотове за курирани промоции за продукти. За всички три промоционални слота продължителността по подразбиране за отстъпките е една седмица — но ние ще се радваме да бъдем гъвкави с по-кратки или по-дълги срокове в рамките на нашите съществуващи правила за отстъпки.

  Дневна сделка

  Daily Deals are featured on the Steam homepage for 24 hours, and rotate every day at 10am Pacific. Всеки ден са налични два слота за „Дневна сделка“. Художественото творчество, използвано в „Дневна сделка“, представлява нашето стандартно заглавно изображение от 460 x 215 пиксела и се внася автоматично от съответната игра или комплект. Отстъпките за „Дневна сделка“ по подразбиране имат продължителност от една седмица, но по заявка на издателя можем да ги провеждаме от 2 до 14 дни.

  Средседмична лудост

  Промоциите „Средседмична лудост“ се отличават в началната страница на Steam за 72 часа, от понеделник в 10:00 ч. до четвъртък в 10:00 ч. тихоокеанско време. Налични са до шест слота на седмица. За художественото творчество, използвано в средседмичните промоции, се изискват персонализирани размери на активи, описани тук. Те ще бъдат локализирани от Valve. Средседмичните отстъпки по подразбиране имат продължителност от една седмица — но по заявка на издателя можем да ги провеждаме от 3 до 14 дни.

  Уикенд сделка

  Промоциите „Уикенд сделка“ се отличават в началната страница на Steam за 96 часа, от четвъртък в 10:00 ч. до понеделник в 10:00 ч. тихоокеанско време. Налични са до шест слота за „Уикенд сделка“ на седмица. Подобно на промоциите „Средседмична лудост“, отстъпките “Уикенд сделка“ изискват персонализирани размери на активи, описани тук. Те ще бъдат локализирани от Valve. Отстъпките за „Уикенд сделка“ по подразбиране имат продължителност от една седмица — но по заявка на издателя можем да ги провеждаме от 4 до 14 дни.

  Визуален пример

  Ето пример за това как ротационната капсула за специални оферти се показва в началната страница на Steam. Специализираните слотове за „Средседмична лудост“ и „Уикенд сделка“ заемат по-големите пространства отляво. Daily Deals are on the right side. Потребителят може да преглежда ротационната капсула, за да види множество отличени продукти от курирани разпродажби, както и други продукти с отстъпка, препоръчани органично въз основа на настоящата им популярност сред клиентите.

  specialoffersvisualexample.png

  Безплатен уикенд

  „Безплатен уикенд“ е промоция, в която клиентите получават временен достъп до Вашата игра. Потребителите могат да изпробват играта безплатно, но ще изгубят достъп, когато времевият период изтече. Този вид оферта се използва стратегически за дадени видове игри или обстоятелства. Обикновено се комбинира с отстъпка, която да помогне да превърнете изпробващите играчи в плащащи клиенти. Научете още тук.

  Тематични разпродажби

  Steam организира разнообразни събития за тематични разпродажби, създадени да представят игри от дадени категории. Тези събития имат специфични критерии за участие, както и процес на покана, регистрация и отстъпки. Всяка от тези разпродажби ще бъде промотирана в началната страница на Steam и организирана в подкатегории, уместни за всяко събитие. Научете още тук.

  Сезонни разпродажби

  Всяка година се провеждат четири значителни сезонни разпродажби, които в голям смисъл доминират преживяването в Steam магазина. Всички игри в Steam са поканени да участват с отстъпка. Тези събития са пролетната, лятната, есенната и зимната разпродажба.

Най-добри практики за отстъпки

  Увеличавайте отстъпките си постепенно

  Обикновено е най-добре да започнете полека с отстъпките и да ги увеличавате с течение на времето. Например, дадено заглавие може да премине през отстъпки от 33%, през 50%, 66%, до 75% и т.н. в продължение на година и повече. Прибързването с отстъпки от 50% или 75% седмици след излизане на играта Ви, или пускането на игра с много висока отстъпка, прави лошо впечатление на клиентите, заплатили пълна цена, и подкопава стойността на Вашето заглавие.

  Синхронизирайте отстъпките с обновления на съдържанието

  Когато планирате своите отстъпки, опитайте да направите възможно най-голямо събитие. В идеалния случай опитайте да комбинирате отстъпките с обновления в съдържанието. Макар отстъпките да са способни да привлекат интерес, още по-добре би било да покажете своята ангажираност с общността, като подобрявате продукта си с обновления на съдържание.

  Имайте предвид кривата за спада на Вашите продажби

  Вариантът да използвате малки отстъпки в опит да се изкачите нагоре в списъка с най-продавани заглавия или да увеличите видимостта си, може да е примамлив. Преди да въведете отстъпка, обаче, обърнете внимание на броя на клиентите, които купуват Вашия продукт на пълна цена. Важно е клиентите да са доволни от инвестицията си — затова вероятно е най-добре да използвате отстъпки, когато се окажете в долната част от Вашата крива на продажби.

  Правете отстъпки за всички асоциирани пакети (сваляемо съдържание, луксозни издания) едновременно

  Ако продуктът Ви има множество издания или сваляемо съдържание, направете отстъпка за всички тях едновременно. Въвеждането на отстъпки само за част от продукта Ви или представянето на отстъпка за основната Ви игра в дадена седмица, а на луксозното съдържание през следващата, размива Вашата видимост. Това Ви пречи да се възползвате от всички мрежови ефекти в Steam, възникващи, когато все повече потребители се въодушевяват относно продукта Ви едновременно. Може би не е препоръчително да синхронизирате отстъпките за всеки пакет. Например, ако едно сваляемо съдържание е на година, а другото е излязло току-що, вероятно е логично да изберете различен процент на отстъпка за всяко.
Забележка — Натрупване на отстъпки
Ако за даден продукт вече има активна отстъпка, допълнителните отстъпки (с изключение на тези, приложени за комплекти) няма да окажат влияние на цената на заглавието.

Често задавани въпроси


 • В) Как се насрочват промоциите? Можем ли да споделим идеи със Steam?
  О) Насрочването на промоции типично е процес на диалог между Вас и Steam. Ние може да Ви предложим своите идеи, а ако смятате, че на Вас Ви е хрумнала идея за уникална курирана промоция, може Вие да се свържете с нас. Но създаването на Ваши собствени отстъпки в най-подходящо за Вас време също е възможно — или можете да заявите участие в редовните седмични разпродажби.

 • В) Задължителни ли са промоциите в Steam?
  О) Не. Ние може да Ви поканим да участвате в специално събитие или промоция, но няма събития, в които участието Ви е задължително.

 • В) Как се одобряват отстъпките?
  О) За курирани промоции — Valve ще предложи на Вашето внимание идея за отстъпка, ако смятаме, че заглавието Ви е подходящо за някоя от тези промоции.

  За промоции на самообслужване — след като зададете намалението си, използвайки инструмента за отстъпки, цената на играта Ви автоматично ще бъде коригирана на посочените от Вас дата и време.

  За подробна информация относно най-добрите практики във връзка с отстъпките, вижте „Най-добри практики за отстъпки“.
 • В) Мога ли да обновя дадена отстъпка?
  О) Да, ако отстъпката Ви все още не е активна, можете да я редактирате или изтриете.

  Ако бихте желали да коригирате отстъпката си при пускане, можете да го сторите, като се упътите към началната страница на играта Ви и кликнете върху полето, намиращо се до понастоящем въведената отстъпка при пускане.

  Ако бихте искали да промените отстъпка за предстояща едноседмична разпродажба, персонализирана отстъпка или всеобхватна сезонна Steam разпродажба, можете просто да се върнете към Вашето табло за отстъпки и да промените желания процент за което и да е намаление.

 • В) Мога ли да участвам във всеобхватни сезонни събития за Steam разпродажби, ако продуктът ми е излязъл наскоро?
  О) Общо взето не е възможно да подадете отстъпка в рамките на 28 дни от излизане, или 28 дни от края на отстъпката Ви при стартиране. Но ако сте подали отстъпка при пускане и продуктът Ви излезе в рамките на 7 дни от някое всеобхватно събитие за Steam разпродажба (като лятната Steam разпродажба например), Valve може да Ви помогне да удължите тази въвеждаща отстъпка при пускане за времетраенето на разпродажбата.

  Винаги има и бъдещи възможности за пускане на отстъпка за играта Ви, така че не е необходимо да се чувствате принудени да променяте датата си на излизане в името на някое събитие за сезонна разпродажба.

  Ако решите, че бихте искали да удължите срока на своята отстъпка при пускане за продължителността на всеобхватна сезонна Steam разпродажба, моля, сторете следното ПРЕДИ ИГРАТА ВИ ДА Е ИЗЛЯЗЛА:
  • Уверете се, че играта Ви ще излезе в рамките на 7 дни от всеобхватна сезонна Steam разпродажба. Ако това не е така, тази опция не е приложима за Вашето заглавие;
  • Изпълнете всички необходими стъпки за пускане на играта Ви в Steam. Вижте „Процес на излизане“ за повече информация;
  • Въведете отстъпката си при пускане;
  • Въведете отстъпка за всеобхватната сезонна Steam разпродажба. Това е възможно или като отворите падащото меню „Приложения и пакети“ -> „Одобрения за разпродажба“ и въведете отстъпка(и) в правилната колона, или като следвате процеса, описан в секцията „Конфигуриране“ от документацията. Изберете желаната всеобхватна сезонна Steam разпродажба в падащото меню „Тип отстъпка“;
  • Уверете се, че отстъпката при пускане и тази за всеобхватната сезонна Steam разпродажба са еднакви;
  • Подайте билет и потвърдете, че бихте желали отстъпката Ви при пускане да бъде удължена за продължителността на всеобхватната сезонна Steam разпродажба. Ако потвърдим, че тази корекция е възможна, можете да пуснете играта си на предвидената дата за излизане;
  • Изпратете отговор на Вашия билет след пускане на играта Ви, защото ние не можем да удължим отстъпката при пускане преди излизане на заглавието.

 • Q: Can I run a launch discount when transitioning from Early Access to fully released?
  A. You may run a launch discount and participate in the Steam-wide seasonal sales events when transitioning from Early Access to fully released, unless you have increased your product's price within the last 28 days.

  For more information, please see Early Access documentation.

 • В) Колко често мога да пускам отстъпки за играта си?
  О) Задължително е персонализираните отстъпки да се провеждат в разстояние от поне 28 дни една от друга и поне 28 дни след пускане на продукта Ви в Steam. Персонализираните отстъпки не оказват влияние върху правото Ви на участие във всеобхватни събития за сезонни Steam разпродажби. Обърнете внимание, че 28-дневният период на изчакване за новоизлезли заглавия и увеличения на цените се прилага също за всеобхватните Steam събития.

 • В) Will these new discount cooldowns apply to curated promotions too?
  A. Yes, discount cooldowns will apply to promotions like Daily Deals, Midweek Madness, Weekend Deals, Weeklong deals, publisher weekends, and any custom discounts. За всички отстъпки, приложени към дадена игра, трябва да има 28-дневен период между края на първата отстъпка и началото на следващата. Единствено изключение от това изчакване правят четирите значителни сезонни разпродажби — пролетна, лятна, есенна и зимна.

 • В) Има ли ограничение в дълбочината на отстъпката за дадена игра?
  О) Можете да зададете отстъпка до 90% от основната цена. Имайте предвид, обаче, че минималната цена, поддържана в Steam магазина, е 0,49 щатски долара във всяка валута или регион. При това положение отстъпките за пакети могат да снижат цената до не по-малко от 0,49 щатски долара. Освен това, ако зададете цени, по-ниски от предложения еквивалент за която и да е валута или регион, е възможно отстъпките Ви да бъдат ограничени от минималната намалена цена за тази валута или регион. Ако желаете да продавате съдържание на цени, по-ниски от тези ограничения, можете да използвате „Услугата за Steam инвентар“ за продажба на артикули в рамките на играта Ви.