Steamworks документация
Отстъпки

Обзор

Отстъпките могат да представляват ценен инструмент, който да Ви помогне да увеличите своята аудитория и да удължите живота на продукта си в Steam. Можете да участвате в официални събития за разпродажба и да се възползвате от инструментите за отстъпка, за да провеждате свои персонализирани намаления.

Като цяло ние открихме, че за всяка цена има клиенти и една ефективна стратегия за отстъпки може да допринесе за дългосрочен успех в Steam.

Както винаги, съветите тук са обобщени за огромно разнообразие от продукти, разработчици и клиенти, така че имайте предвид Вашия собствен продукт и общност при вземането на решения.

Конфигуриране на отстъпки

Изисквани правомощия

За създаването на отстъпки е необходимо правомощие за „Управление на ценообразуването и отстъпките“ за съответния продукт. Освен това е нужно да сте член на Steamworks партньора, получаващ заплащане за продукта, чиято отстъпка се опитвате да въведете.

Конфигуриране

 1. Упътете се към новото табло за отстъпки тук: https://partner.steamgames.com/promotion/discounts/dashboard/ (или изберете „Приложения и пакети“ -> „Управление на отстъпки“);
 2. На тази страница ще видите таблица с игрите, за които имате пълномощия за ценообразуване, както и всички предстоящи разпродажби, в които те могат да участват;
 3. Просто въведете желаната от Вас валидна отстъпка за всеки пакет и събитие и кликнете върху бутона „Запазване“ в дъното на страницата.

Как да редактирате дадена отстъпка

Отстъпките могат да бъдат редактирани до момента на стартирането им. Можете да сторите това, като посетите същия адрес, който използвахте, за да създадете отстъпката, и просто промените процента към желания от Вас.

Как да изтриете отстъпка

Отстъпките могат да бъдат изтривани до момента на стартирането им. Можете да сторите това, като се упътите към Вашето табло за отстъпки и въведете цифрата „0“ в полето за процента. Кликнете върху „Запазване“ точно така, както бихте направили при въвеждане на отстъпка. Отстъпката Ви ще бъде премахната.

Специфични правила за отстъпки

 • Можете да проведете отстъпка при пускане на даден продукт — но нямате възможност да провеждате друга отстъпка в рамките на 30 дни след края на първата;
 • Невъзможно е пускането на отстъпки за продукта Ви в рамките на 30 дни след увеличаване на цената му в която и да е валута;
 • Отстъпките не могат да бъдат провеждани в рамките на 30 дни от предходни такива — с изключение на всеобхватните сезонни Steam събития;
 • Отстъпките при сезонни събития за разпродажба не могат да бъдат провеждани в рамките на 30 дни от пускане на Вашето заглавие, 30 дни от края на Вашата отстъпка при пускане на продукта, или 30 дни от увеличаване на цената в която и да е валута;
 • Промяната в цената е невъзможна, ако понастоящем има текуща промоция или такава, насрочена в бъдеще;
 • Невъзможно е да се правят отстъпки, по-големи от 90% или по-малки от 10%, за даден продукт;
 • Не е възможно да се създават нови отстъпки за даден продукт, в резултат на които цената във всяка валута би паднала под минималната възможна цена за транзакция в Steam. Вижте подробности;
 • Персонализираните отстъпки не могат да имат срок, по-дълъг от две седмици или по-кратък от един ден.

Типове отстъпки

Самообслужване

Партньорите могат сами да създават и управляват отстъпките по-долу. Всяка отстъпка, зададена на 20% или повече, автоматично ще активира известия по е-поща до играчи, пожелали Вашата игра. Заглавията с отстъпка са допустими да се появят в разнообразни секции за намаления из Steam въз основа на таговете и популярността на играта Ви, както и за играчи, за които тя е препоръчана.

  Отстъпка при излизане

  Отстъпките при пускане започват щом заглавието Ви излезе в Steam и могат да бъдат поставени за провеждане между 7 и 14 дни, приключвайки в 10:00 ч. тихоокеанско време на приложимия ден. В случай че решите да зададете отстъпка при пускане, обикновено препоръчваме около 10 – 15%. Има ограничение до 40%. Отстъпките при пускане са незадължителни и се конфигурират в близост до настройките за датата Ви на излизане в главната страница на Вашето приложение.

  Едноседмични сделки

  Едноседмичните сделки започват всеки понеделник от 10:00 ч. тихоокеанско време и имат продължителност от 7 дни.

  Персонализирани отстъпки

  Можете да конфигурирате свои собствени отстъпки в съответствие със специални събития като значително обновление или годишнина от излизането на продукта Ви. Можете да насрочите тези персонализирани отстъпки с начало на следващия календарен ден.

  Тематични разпродажби

  Steam организира разнообразни събития за тематични разпродажби, създадени да представят игри от дадени категории. Тези събития имат специфични критерии за допустимост, както и процес на покана, регистрация и отстъпки. Всяка от тези разпродажби ще бъде промотирана в началната страница на Steam и организирана в подкатегории, уместни за всяко събитие. Научете още тук.

  Сезонни разпродажби

  Всяка година се провеждат четири значителни сезонни разпродажби, които в голям смисъл доминират преживяването в Steam магазина. Всички игри в Steam са поканени да участват с отстъпка. Тези събития са пролетната, лятната, есенната и зимната разпродажба. Learn more here.

Курирани

Тези типове отстъпки се създават и управляват от Valve. Когато избираме продукти, с които да запълним тези промоционални слотове в началната страница, ние вземаме под внимание игри от всички ценови точки и жанрове. И докато няма точни правила, като базова насока тенденцията е да се фокусираме върху най-играните или най-продавани игри в Steam. Ако заглавието Ви отговаря на условията за даден предстоящ куриран слот, ние ще се свържем с Вас с подробностите. Тези промоционални слотове не подлежат на преговори или продажби — те просто се създават въз основа на данни относно играчите. Ако играта Ви има много доволни клиенти и бихте искали да дискутирате промоционални опции, не се колебайте да се свържете с нас по всяко време .

Има три основни типа слотове за курирани промоции за продукти. За всички три промоционални слота продължителността по подразбиране за отстъпките е една седмица — но ние ще се радваме да бъдем гъвкави с по-кратки или по-дълги срокове в рамките на нашите съществуващи правила за отстъпки.

  Дневна сделка

  Дневните сделки се отличават за 24 часа в началната страница на Steam и се редуват всеки ден от 10:00 ч. тихоокеанско време. Всеки ден са налични два или повече слота за „Дневна сделка“. Художественото творчество, използвано в „Дневна сделка“, представлява нашето стандартно заглавно изображение от 460 x 215 пиксела и се внася автоматично от съответната игра или комплект. Дневните сделки се провеждат от 7 до 14 дни. Научете още тук.

  Средседмична сделка

  Промоциите „Средседмична сделка“ се отличават в началната страница на Steam за 72 часа, от понеделник в 10:00 ч. до четвъртък в 10:00 ч. тихоокеанско време. Налични са до шест слота на седмица. За художественото творчество, използвано в средседмичните промоции, се изискват персонализирани размери на активи, описани тук. Те ще бъдат локализирани от Valve. Средседмичните отстъпки по подразбиране имат продължителност от една седмица — но по заявка на издателя можем да ги провеждаме от 3 до 14 дни.

  Уикенд сделка

  Промоциите „Уикенд сделка“ се отличават в началната страница на Steam за 96 часа, от четвъртък в 10:00 ч. до понеделник в 10:00 ч. тихоокеанско време. Налични са до шест слота за „Уикенд сделка“ на седмица. Подобно на промоциите „Средседмична лудост“, отстъпките “Уикенд сделка“ изискват персонализирани размери на активи, описани тук. Те ще бъдат локализирани от Valve. Отстъпките за „Уикенд сделка“ по подразбиране имат продължителност от една седмица — но по заявка на издателя можем да ги провеждаме от 4 до 14 дни.

  Визуален пример за курирани сделки

  Ето пример за това как ротационната капсула за специални оферти се показва в началната страница на Steam. Специализираните слотове за „Средседмична лудост“ и „Уикенд сделка“ заемат по-големите пространства отляво. Дневните сделки се намират вдясно. Потребителят може да преглежда ротационната капсула, за да види множество отличени продукти от курирани разпродажби, както и други продукти с отстъпка, препоръчани органично въз основа на настоящата им популярност сред клиентите.

  specialoffersvisualexample.png

  Безплатни уикенди

  „Безплатен уикенд“ е промоция, в която клиентите получават временен достъп до Вашата игра. Потребителите могат да изпробват играта безплатно, но ще изгубят достъп, когато времевият период изтече. Този вид оферта се използва стратегически за дадени видове игри или обстоятелства. Обикновено се комбинира с отстъпка, която да помогне да превърнете изпробващите играчи в плащащи клиенти. Научете още тук.

Най-добри практики за отстъпки

  Увеличавайте отстъпките си постепенно

  Обикновено е най-добре да започнете полека с отстъпките и да ги увеличавате с течение на времето. Ето например, дадено заглавие може да премине през отстъпки от 33%, 50%, 66%, до 75% и т.н. в продължение на година и повече. Прибързването с отстъпки от 50% или 75% седмици след излизане на играта Ви, или пускането на игра с много висока отстъпка, прави лошо впечатление на клиентите, заплатили пълна цена, и подкопава стойността на Вашето заглавие.

  Синхронизирайте отстъпките с обновления на съдържанието

  Когато планирате своите отстъпки, опитайте да направите възможно най-голямо събитие. В идеалния случай опитайте да комбинирате отстъпката с обновления в съдържанието. Макар отстъпките да са способни да привлекат интерес, още по-добре би било да покажете своята ангажираност с общността, като подобрявате продукта си с обновления на съдържание.

  Имайте предвид кривата за спада на Вашите продажби

  Вариантът да използвате малки отстъпки в опит да се изкачите нагоре в списъка с най-продавани заглавия или да увеличите видимостта си, може да е примамлив в първите дни на заглавието Ви. Преди да въведете отстъпка, обаче, обърнете внимание на броя на клиентите, които купуват Вашия продукт на пълна цена. Важно е клиентите да са доволни от инвестицията си — затова вероятно е най-добре да използвате отстъпки, когато се окажете в долната част от Вашата крива на продажби.

  Правете отстъпки за всички асоциирани пакети (сваляемо съдържание, луксозни издания) едновременно

  Ако продуктът Ви има множество издания или сваляемо съдържание, направете отстъпка за всички тях едновременно. Въвеждането на отстъпки само за част от продукта Ви или представянето на отстъпка за базовата Ви игра в дадена седмица, а на луксозното съдържание през следващата, размива Вашата видимост. Това Ви пречи да се възползвате от всички мрежови ефекти в Steam, възникващи, когато все повече потребители се въодушевяват относно продукта Ви едновременно. Може би не е препоръчително да синхронизирате отстъпките за всеки пакет. Ето например, ако едно сваляемо съдържание е на година, а другото е излязло току-що, вероятно е логично да изберете различен процент на отстъпка за всяко.

Забележка — Натрупване на отстъпки
Моля, обърнете внимание, че отстъпките за комплекти се натрупват върху всякакви приложени отстъпки за отделните компоненти на комплектите.

Често задавани въпроси


 • В) Как се насрочват курираните от Steam промоции? Можем ли да споделим идеи със Steam?
  О) Насрочването на промоции типично е процес на диалог между Вас и Steam. Ние може да Ви предложим своите идеи, а ако смятате, че на Вас Ви е хрумнала идея за уникална курирана промоция, може Вие да се свържете с нас. Но създаването на Ваши собствени отстъпки в най-подходящо за Вас време също е възможно — или можете да заявите участие в редовните седмични разпродажби.

 • В) Задължителни ли са промоциите в Steam?
  О) Не. Ние може да Ви поканим да участвате в специално събитие или промоция, но няма събития, в които участието Ви е задължително.

 • В) Как се одобряват отстъпките?
  О) За курирани промоции — Valve ще предложи на Вашето внимание идея за отстъпка, ако смятаме, че заглавието Ви е подходящо за някоя от тези промоции.

  За промоции на самообслужване — след като зададете намалението си, използвайки инструмента за отстъпки, цената на играта Ви автоматично ще бъде коригирана на посочените от Вас дата и време.

  За подробна информация относно най-добрите практики във връзка с отстъпките, вижте „Най-добри практики за отстъпки“.
 • В) Мога ли да обновя дадена отстъпка?
  О) Да, ако отстъпката Ви все още не е активна, можете да я редактирате или изтриете.

  Ако бихте желали да коригирате отстъпката си при пускане, можете да го сторите, като се упътите към началната страница на играта Ви и кликнете върху полето, намиращо се до понастоящем въведената отстъпка при пускане.

  Ако бихте искали да промените отстъпка за предстояща едноседмична разпродажба, персонализирана отстъпка или всеобхватна сезонна Steam разпродажба, можете просто да се върнете към Вашето табло за отстъпки и да промените желания процент за което и да е намаление. За премахване на отстъпката просто задайте процента ѝ на 0%.

 • В) Мога ли да участвам във всеобхватни сезонни събития за Steam разпродажби, ако продуктът ми е излязъл наскоро?
  О) Общо взето не е възможно да подадете отстъпка в рамките на 30 дни от излизане или до 30 дни от края на отстъпката Ви при пускане. Въпреки това, има няколко опции, ако играта Ви е „Току-що излязла“:
  • If your game launched 30 days prior to the start of the seasonal sale and DID NOT have a launch discount, then you are welcome to join the seasonal sale and enter a discount.
  • If your game launched 30 days prior and had a launch discount, then when that discount cooldown DOES prevent you from joining the seasonal sale. You could choose to join the sale already in progress after the discount cooldown for establishing your base price ends. Винаги има и бъдещи възможности за пускане на отстъпка за играта Ви, така че не е необходимо да се чувствате принудени да променяте датата си на излизане в името на някое събитие за сезонна разпродажба.
  • You can now choose your launch discount duration to be between 7 and 14 days, so if you launch close to a seasonal sale and would like to have a launch discount extend into that sale, then you could choose a max launch discount duration of 14 days. Не можем да удължим срока на отстъпката при пускане повече от 14 дни, така че може да пропуснете последните дни на дадена сезонна разпродажба.

 • В) Мога ли да проведа отстъпка при излизане, когато преминавам от „Ранен достъп“ към пълно излизане?
  О) Възможно е да проведете отстъпка при излизане и да участвате във всеобхватни сезонни Steam разпродажби, когато преминавате от „Ранен достъп“ към пълно излизане, освен ако не сте увеличили цената на продукта си в рамките на предходните 30 дни.

  За още информация, моля, вижте документацията относно „Ранен достъп“.

 • В) Колко често мога да пускам отстъпки за играта си?
  О) Задължително е персонализираните отстъпки да се провеждат в разстояние от поне 30 дни една от друга и поне 30 дни след пускане на продукта Ви в Steam. Персонализираните отстъпки не оказват влияние върху правото Ви на участие в Steam сезонните разпродажби. Обърнете внимание, че 30-дневният период на изчакване за новоизлезли заглавия и увеличения на цените все още се прилага за Steam сезонните разпродажби.

 • В) Ще бъдат ли приложими тези нови изчаквания между отстъпките към курирани промоции?
  О) Да, изчакванията между отстъпките ще бъдат приложими към промоции като дневни сделки, средседмични сделки, уикенд едноседмични и сделки, уикенди на издателя и всякакви персонализирани отстъпки. За всички отстъпки, приложени към дадена игра, трябва да има 30-дневен период между края на една отстъпка и началото на следващата. The only exceptions to this cooldown are the four seasonal seasonal sales: Spring, Summer, Autumn, Winter.

 • Q: Is there a limit to how deeply I can discount a game?
  A: You can set a game discount up to 95% off the base price. Имайте предвид, обаче, че минималната цена, поддържана в Steam магазина, е 0,49 щатски долара във всяка валута или регион (вижте Минимални ценови прагове относно таблица с минималните цени за всяка валута). При това положение отстъпките за пакети могат да снижат цената до не по-малко от 0,49 щатски долара. Освен това, ако зададете цени, по-ниски от предложения еквивалент за която и да е валута или регион, е възможно отстъпките Ви да бъдат ограничени от минималната намалена цена за тази валута или регион. Ако желаете да продавате съдържание на цени, по-ниски от тези ограничения, имате възможността да използвате „Услугата за Steam инвентар“ за продажба на артикули в рамките на играта Ви.

 • В) Мислех, че изчакването е 28 дни, а не 30 дни?
  О) От 01 януари 2023 изискването за изчакване беше удължено от 28 на 30 дни.