Steamworks-dokumentation
Rabatter

Översikt

Rabatter kan vara ett värdefullt redskap för att få en större publik och förlänga livet för din produkt på Steam. Du kan delta i officiella reaevent och dra fördel av rabatteringsverktyg för att köra dina egna anpassade rabatter.

Vi har rent allmänt konstaterat att det finns en kund för varje prisnivå, och en effektiv rabatteringsstrategi kan bidra till framgångar på Steam under en längre tid.

Som alltid är detta råd generaliserat för ett stort urval av olika produkter, utvecklare och kunder, så ha din egen produkt och gemenskap i åtanke när du tar beslut.

Konfigurering av rabatter

Nödvändiga behörigheter

Rabattering kräver behörigheten "Hantera prissättning och rabatter" för relevanta produkter. Dessutom så måste du vara en Steamworks-partnermedlem som får betalt för produkten som du vill rabattera.

Konfigurering

 1. Du hittar din nya rabattdashboard här: https://partner.steamgames.com/promotion/discounts/dashboard/ (eller välj Appar & paket -> Rabatthantering).
 2. På den sidan ser du ett rutnät med de spel du har behörighet att prissätta, samt alla kommande reor som ditt spel kan vara en del av.
 3. Sedan är det bara att ange en giltig rabatt för varje paket och event och klicka på spara-knappen längst ned på sidan.

Ändring av en rabatt

Rabatter kan ändras fram till att rabatten börjar gälla. Du kan göra det genom att gå till samma dashboard-URL som du använde för att skapa rabatten och sedan ändra rabattprocentsatsen.

Radering av en rabatt

Rabatter kan raderas fram till att rabatten börjar gälla. Du kan radera en rabatt genom att gå till ditt rabattdashboard och ange siffran 0 som rabattprocentsats. Klicka på spara, precis som när du anger en rabatt, och sedan är rabatten raderad.

Specifika rabatteringsregler


Steam's discount rules are as follows:
 • Discounts cannot be run within 30 days of your prior discount, with the exception of Steam-wide seasonal events (Summer, Autumn, Winter and Springs sales).
 • Du kan köra en lanseringsrabatt, men när den upphör kan du inte köra några andra rabatter under 30 dagar.
 • Det inte är möjligt att rabattera din produkt under 30 dagar efter en prishöjning i någon valuta.
 • Rabatter för säsongsreor kan inte köras inom 30 dagar efter lanseringen av din titel, inom 30 dagar från att din lanseringsrabatt upphör att gälla eller inom 30 dagar efter en prishöjning i någon valuta.
 • Du kan inte ändra ditt pris under en kampanj som pågår eller är schemalagd.
 • Det går inte att ha en rabatt på en produkt på mer än 90 % eller mindre än 10 %. Launch discounts in particular cannot exceed 40%.
 • Det är inte möjligt att skapa nya rabatter för en produkt om det resulterar i att priset i någon valuta hamnar under Steams lägsta möjliga transaktionspris. Fler detaljer finns här.
 • Anpassade rabatter kan inte gälla längre än två veckor, eller köras en kortare tid än 1 dag. Launch disconts cannot run shorter than 7 days or longer than 14 days.

This table summarizes the above rules:

Price MoveTriggers a 30-day discount cooldown?Steam-wide seasonal sales exempt from this cooldown?Notes
Price DecreaseNo-Not possible during active discounts
Subject to minimum price thresholds
Price IncreaseYesNoNot possible during active discounts
Product Release (Launch)YesNo-
LanseringsrabattYesNoDiscount: min 10% / max 40%
Duration: min 7-day / max 14-day
Custom Discount (Post Launch)YesYesDiscount: min 10% / max 90%
Duration: min 1-day / max 14-day

Rabatttyper

Självbetjäning

Partner kan skapa och hantera följande rabatter på egen hand. Rabatter som är 20 % eller högre triggar automatiskt mejlaviseringar för spelare som har ditt spel på sin önskelista. Rabatterade titlar kan också visas i olika specialsektioner på Steam baserat på spelets taggar, popularitet, samt för användare som det rekommenderas till.

  Launch Discount

  Lanseringsrabatter startar när titeln släpps på Steam och kan köras i mellan sju och 14 dagar. Rabatterna avslutas kl. 10.00 Pacific Time (vanligtvis kl. 19.00 svensk tid). Om du vill ange en lanseringsrabatt så föreslår vi vanligtvis runt 10–15 %. Den övre gränsen är 40 %. Lanseringsrabatter är valfria och konfigureras i närheten av inställningen för lanseringsdatum på din applikations startsida.

  Veckoerbjudanden

  Veckolånga erbjudanden börjar gälla varje måndag kl. 19.00 och pågår i 7 dagar.

  Anpassade rabatter

  Du kan konfigurera dina egna anpassade rabatter som kan användas tillsammans med specialevent såsom en stor uppdatering eller ett jubileumsfirande av din produkt. Du kan schemalägga en anpassad rabatt som börjar gälla följande kalenderdag.

  Reor med teman

  Steam organiserar reaevent med olika teman, utformade för att visa upp specifika spelkategorier. Dessa event kommer att ha specifika kriterier för deltagande och en process med inbjudan, registrering och rabatt. Var och en av dessa reor marknadsförs på Steams startsida och organiseras i underkategorier som är relevanta för eventet. Mer information här.

  Säsongsreor

  Det finns fyra stora säsongsbetonade reaevent per år som tar över Steam-butiksupplevelsen i stor skala. Alla spel på Steam är inbjudna att delta med en rabatt. Dessa fyra event är vår, sommar, höst och vinter. Läs mer här.

Kuraterade rabatter

Följande rabattyper skapas och hanteras av Valve. När vi väljer produkter för dessa kampanjplatser på förstasidan överväger vi spel i alla prisklasser och genrer. Även om det inte finns några specifika regler, tenderar vi att fokusera på de spel som spelas mest eller säljer bäst på Steam. Om din titel är kvalificerad för en kommande kuraterad plats, kontaktar vi dig med mer information. Dessa kampanjplatser är varken förhandlingsbara eller köpbara, utan baseras på spelardata. Om ditt spel har många nöjda kunder och du vill diskutera marknadsföringsalternativ, kontakta oss.

Det finns tre huvudtyper av kuraterade kampanjplatser för produkter. Standardlängden på rabatter för alla tre kampanjplatser är en vecka, men vi är flexibla och kan köra kortare eller längre rabatter inom våra befintliga rabattpolicyer.

  Dagens erbjudande

  Dagliga erbjudanden visas på Steams startsida i 24 timmar och roterar varje dag kl. 19.00. Det finns två eller flera platser för dagliga erbjudanden per dag. Bilden som används för det dagliga erbjudandet är den vanliga rubrikkapseln på 460 x 215 pixlar, som importeras automatiskt från det tillhörande spelet eller bunten. Dagens erbjudande-rabatter varar mellan sju och 14 dagar. Lär mer här.

  Mitt i veckan-erbjudande

  Mitt i veckan-erbjudanden visas på Steams startsida i 72 timmar, från måndag kl. 19.00 till torsdag kl. 19.00. Det finns upp till sex platser för mitt-i-veckan-erbjudanden per vecka. Bilderna som används för mitt-i-veckan-kampanjen kräver anpassade resursstorlekar som beskrivs här, vilka kommer att lokaliseras av Valve. Rabatter för mitt-i-veckan-erbjudanden är som standard en vecka, men på begäran av utgivare kan vi köra dessa rabatter från 3 till 14 dagar.

  Helgerbjudande

  Helgerbjudanden visas på Steams startsida i 96 timmar, från torsdag kl. 19.00 till måndag kl. 19.00. Det finns upp till sex platser för helgerbjudanden per vecka. I likhet med mitt-i-veckan-kampanjer kräver helgerbjudanden anpassade resursstorlekar som anges här, vilka kommer att lokaliseras av Valve. Rabatter för helgerbjudanden är som standard en vecka, men på begäran av utgivare kan vi köra dessa rabatter från 4 till 14 dagar.

  Visuellt exempel på kuraterade erbjudanden

  Här är ett exempel på karusellen med specialerbjudanden på Steams startsida. Mitt-i-veckan- och helgerbjudandena visas i de större rutorna till vänster. Dagliga erbjudanden finns till höger. En användare kan bläddra i denna karusell, där de kommer att se flera spotlights med de kuraterade erbjudandena såväl som andra rabatterade och rekommenderade produkter baserat på nuvarande popularitet hos kunder.

  specialoffersvisualexample.png

  Gratishelger

  Gratishelger är kampanjer där kunder har tillfällig tillgång till ditt spel. Användare kan prova spelet gratis, men förlorar åtkomsten när tidsperioden löper ut. Den här typen av erbjudanden används strategiskt för vissa typer av spel eller omständigheter, och är vanligtvis ihopkopplade med en rabatt för att hjälpa till att konvertera provspelare till betalande kunder. Mer information här.

Bästa praxis för rabattering

  Stegra rabatterna

  Det är vanligtvis bäst att börja smått och öka rabattnivån över tiden. Till exempel kan en titel flyttas från 33 % till 50 % till 66 % till 75 % och vidare under loppet av ett år eller mer. Om du rusar in med 50 % eller 75 % rabatt några veckor efter din lansering, eller om spelet släpps med en mycket hög lanseringsrabatt, skickar det ett dåligt budskap till kunderna som köpt till fullt pris och det undergräver värdet på din titel.

  Tajma rabatter med innehållsuppdateringar

  Försök att göra eventet så stort som möjligt när du gör din rabatteringsplan och koppla helst rabatten till en innehållsuppdatering. Även om rabatter kan väcka intresse så är det ännu bättre att visa din gemenskap att du är dedikerad genom att förbättra din produkt med innehållsuppdateringar.

  Ta hänsyn till försäljningskurvan

  Det kan vara frestande att använda små rabatter i ett försök att klättra i bästsäljarlistan eller få mer exponering i ett tidigt skede, men titta noga på hur många kunder som köper din produkt till fullt pris innan du anger en rabatt. Det är viktigt att kunderna ser värdet i sin investering och det är ofta bäst att använda rabatter när din försäljning minskar.

  Rabattera alla associerade paket (DLC, deluxeutgåvor) samtidigt

  Om din produkt har flera utgåvor eller DLC, rabattera dem tillsammans. En rabatt på en del av din produkt eller på basspelet en vecka och deluxeutgåvan nästa vecka drar mindre uppmärksamhet och begränsar fördelarna med nätverkseffekter över Steam som skapar spänning hos många användare samtidigt. Du kanske inte vill ha samma rabatt på varje paket. Om exempelvis ett DLC är ett år gammal och ett annat DLC precis gavs ut, är det vettigt att de får olika rabattprocent.

Obs: Flera samtidiga rabatter
Observera att buntrabatter gäller utöver eventuella rabatter på enskilda produkter i bunten.

Vanliga frågor


 • Fråga: Hur schemaläggs Steams kuraterade kampanjer? Kan vi komma med idéer till Steam?
  Svar: Schemaläggning av kampanjer är vanligtvis en konversation mellan er och Steam. Vi kan komma till dig med idéer, och om du har en idé om en unik kuraterad kampanj, kontakta oss. Men du kan också ställa in dina egna rabatter närhelst det passar dig, eller så kan du välja att delta i veckorean.

 • Fråga: Är deltagande i kampanjer obligatoriskt på Steam?
  Svar: Nej. Du kan bli inbjuden av oss att delta i ett speciellt event eller en kampanj, men deltagande är valfritt.

 • Fråga: Hur godkänns rabatter?
  Svar: För kuraterade kampanjer vänder sig Valve till dig med en idé för ditt godkännande om vi tror att din titel passar in.

  För självbetjäningskampanjer anger du din rabatt med hjälp av vårt rabattverktyg och sedan börjar ditt spel automatiskt att reas vid det datum och den tid du angav.

  För detaljerad information, läs bästa praxis för rabattering.
 • Fråga: Kan jag uppdatera en rabatt?
  Svar: Ja, om din rabatt ännu inte är aktiv kan du redigera eller ta bort den.

  Om du vill justera din lanseringsrabatt kan du göra det genom att gå till ditt spels startsida och klicka på rutan bredvid lanseringsrabatten du har angett.

  Om du vill ändra en rabatt för en kommande veckorea, anpassad rabatt eller Steam-omfattande säsongsrea, gå tillbaka till din rabattdashboard och ändra rabattens procentsats. Ange 0 % som rabattprocentsats för att ta bort en rabatt.

 • Fråga: Kan jag delta i Steam-omfattande säsongsreor om min produkt nyligen lanserats?
  Svar: Generellt sett kan du inte skicka in en rabatt inom 30 dagar efter lanseringen eller 30 dagar från det att lanseringsrabatten upphör, men det finns ett par alternativ om ditt spel precis har släppts.
  • Om spelet lanserades 30 dagar före starten av säsongsrean och INTE hade en lanseringsrabatt, är du välkommen att delta i säsongsrean och ange en rabatt.
  • Om spelet lanserades 30 dagar innan och hade en lanseringsrabatt, stoppar en rabattcooldown dig från att delta i säsongsrean. Du kan välja att gå med i rean som redan pågår efter att rabattcooldown för att fastställa grundpriset har tagit slut. Det kommer alltid fler möjligheter till att rabattera ditt spel i framtiden, så känn ingen press att behöva ändra ditt lanseringsdatum på grund av en säsongsrea.
  • Du kan nu välja att varaktigheten för lanseringsrabatten ska vara mellan sju till 14 dagar, så om du lanserar nära en säsongsrea och vill ha en lanseringsrabatt som sträcker sig in i den rean, kan du välja en maximal varaktighet för lanseringsrabatten på 14 dagar. Vi kan inte förlänga en lanseringsrabatt längre än 14 dagar, vilket innebär att du kan missa de sista dagarna av en säsongsrea.

 • Fråga: Kan jag köra en lanseringsrabatt när spelet övergår från Early Access till helt lanserat?
  Svar: Du kan köra en lanseringsrabatt och delta i Steams säsongsreor när du övergår från Early Access till fullständig lansering, såvida du inte har höjt din produkts pris inom de senaste 30 dagarna.

  För mer information, läs dokumentationen om Early Access.

 • Fråga: Hur ofta kan jag rabattera mitt spel?
  Svar: Anpassade rabatter måste ha minst 30 dagars mellanrum. Du måste även vänta 30 dagar efter att din produkt lanserats på Steam. Anpassade rabatter påverkar inte möjligheten att delta i Steams säsongsreor. Observera att en 30-dagars cooldown för nya lanseringar och prishöjningar fortfarande gäller för Steams säsongsreor.

 • Fråga: Kommer denna nya rabattcooldown att gälla även för utvalda kampanjer?
  Svar: Ja, begränsningen kommer att gälla för kampanjer som dagliga erbjudanden, mitt i veckan-erbjudanden, helgerbjudanden, veckoerbjudanden, utgivarhelger och eventuella anpassade rabatter. När ett spel rabatteras måste det vara 30 dagar mellan slutet av en rabatt och början av nästa rabatt. Det enda undantaget för denna cooldown är de fyra säsongsreorna: vår, sommar, höst och vinter.

 • Fråga: Finns det en gräns för hur stor rabatt jag kan ha på ett spel?
  Svar: Du kan ange en rabatt på upp till 95 % av grundpriset. Steam-butiken stöder dock endast ett minimipris per enhet på 0,49 US-dollar eller motsvarande i varje valuta eller region. Gå till sidan med Minimipris för en tabell med lägsta möjliga pris per valuta. En rabatt på ett paket kan inte göra det rabatterade priset lägre än 0,49 US-dollar. Om du anger ett pris under det rekommenderade motsvarande priset i en valuta eller region, kan dina rabatter begränsas av det lägsta rabatterade priset i den valutan eller regionen. Om du vill sälja innehåll under dessa gränser är du välkommen att använda Steams förrådstjänst för att sälja föremål i ditt spel.

 • Fråga: Jag trodde cooldownen varade i 28 dagar, inte 30 dagar?
  Svar: Från 1 januari 2023 har kravet för cooldown utökats från 28 dagar till 30 dagar.