Steamworks dokumentáció
Leárazás

Újabb verzió érhető el angolul

Az oldal angol változata frissült, mióta ez a fordítás közzé lett téve.
Kattints ide az oldal angol változatának megnézéséhez.

Áttekintés

A leárazás hasznos eszköz lehet közönséged bővítéséhez és terméked élettartamának meghosszabbításához a Steamen. Részt vehetsz hivatalos vásári eseményeken, és a leárazási eszközöket használhatod saját, egyedi leárazások nyújtásához.

Általánosságban úgy találtuk, hogy minden árkategóriában van vásárló, és egy hatékony leárazási stratégia hozzájárulhat az összességében hosszú távú sikerhez a Steamen.

Mint mindig, e javaslat a termékek, fejlesztők és vásárlók széles skálájára van általánosítva, ezért döntéshozatalkor vedd figyelembe saját termékedet és közösségedet.

Leárazások beállítása

Szükséges engedélyek

Leárazáshoz „Árazás és árengedmények kezelése” engedély szükséges az adott termékhez. Továbbá, tagja kell legyél annak a Steamworks partnernek, amelyik kifizetést kap a termék után, amit leárazni próbálsz.

A beállítás menete

 1. Menj az új leárazási műszelfalra: https://partner.steamgames.com/promotion/discounts/dashboard/ (vagy válaszd az „Alkalmazások és csomagok” -> „Vásári jóváhagyások” lehetőséget).
 2. Ezen az oldalon rácsnézetben fogod látni a játékokat, amelyekhez árazási engedélyed van, és minden közelgő vásárt, amelyen a játékaid részt vehetnek.
 3. Csak adj meg érvényes kedvezményt kívánság szerint mindegyik csomaghoz és eseményhez, majd kattints a „Mentés” gombra az oldal alján.

A szerkesztés menete

A kedvezmények egészen az adott leárazás kezdetéig módosíthatók. Ezt ugyanarra a műszerfal-hivatkozásra látogatva teheted meg, amit a kedvezmény létrehozásához használtál, és egyszerűen megváltoztathatod a beállítani kívánt kedvezményszázalékot.

A törlés menete

A kedvezmények egészen az adott leárazás kezdetéig törölhetők. Egy kedvezményt a leárazási műszerfaladat felkeresve és kedvezményszázalékként 0-át beírva törölhetsz. Kattints a „Mentésre” ugyanúgy, ahogy a kedvezmény megadásánál, és ezzel eltávolítod azt a kedvezményt.

Konkrét leárazási szabályok

 • Kínálhatsz megjelenési kedvezményt, de miután az véget ért, 30 napig nem kínálhatsz semmilyen más kedvezményt.
 • Bármely pénznemben végrehajtott árnövelés után 30 napig nem lehetséges terméked leárazása.
 • Az előző leárazásodat követő 30 napon belül nem indítható másik leárazás, a Steam egészére kiterjedő szezonális események kivételével.
 • Szezonális vásári kedvezmény nem adható terméked kiadását követő 30 napon belül, megjelenési kedvezményed után 30 napig, vagy bármely pénznemben végrehajtott árnövelés után 30 napig.
 • Nem változtathatsz árat, miközben egy promóció éppen zajlik, vagy be van ütemezve egy jövőbeni időpontra.
 • Egy terméket nem lehet 90%-nál többel, vagy 10%-nál kevesebbel leárazni.
 • Egyedi leárazás nem tarthat tovább két hétnél, és nem lehet rövidebb egy napnál.

Leárazástípusok

Önkiszolgáló

A partnerek maguk hozhatják létre és kezelhetik a következő leárazásokat: Bármely, 20%-ra vagy annál nagyobbra állított kedvezmény automatikusan e-mail-értesítést fog aktiválni minden olyan játékosnak, akinek a kívánságlistáján van a játékod. A leárazott játékok jogosultak különböző „Különleges ajánlatok” szakaszokban megjelenni szerte a Steamen a játékod címkéi, népszerűsége és azon felhasználók alapján, akiknek ajánlva van.

  Megjelenési kedvezmény

  A megjelenési kedvezmények a játékod Steames megjelenésekor kezdődnek, 7 napig fognak tartani, és a 7. napon 19:00-kor (CET) fognak véget érni. Általában 10–15% körüli megjelenési kedvezményt javaslunk, ha ilyen beállítása mellett döntesz. A felső korlát 40%. A megjelenési kedvezmény opcionális, és az alkalmazásod kezdőoldalán, a kiadási dátumbeállításaid mellett állítható be.

  Heti akciók

  A „Heti akciók” minden hétfő reggel 10:00-kor (csendes-óceáni idő szerint) kezdődnek, és 7 napig tartanak.

  Egyedi kedvezmények

  Beállíthatsz saját, egyedi leárazást olyan különleges eseményekkel való összehangoláshoz, mint egy jelentős frissítés, vagy a terméked kiadásának évfordulója. Beütemezhetsz egyedi leárazást úgy, hogy az a következő naptári napon kezdődjön.

Válogatott

A következő leárazástípusokat a Valve hozza létre és kezeli. E főoldali promóciós helyek feltöltéséhez a termékek kiválasztásakor minden árkategóriát és műfajt figyelembe veszünk. Bár pontos szabályok nincsenek, alap irányelvként általában a Steamen legjátszottabb és legkelendőbb játékokra összpontosítunk. Ha a terméked megfelel egy közelgő válogatott helyre, kapcsolatba fogunk lépni veled a részletekkel. E promóciós helyekre nem lehet bekéredzkedni, sem azokat megvenni; egyszerűen a játékosadatok köré épülnek. Ha a játékodnak sok elégedett vásárlója van, és szeretnéd a promóciós lehetőségeket megvitatni, bármikor nyugodtan lépj velünk kapcsolatba.

A termékekhez háromféle válogatott promóciós hely létezik. A leárazás alapértelmezett hossza mindhárom promóciós hely esetén egy hét, de örömmel biztosítunk rugalmasabb, rövidebb vagy hosszabb kedvezményt a jelenlegi leárazási irányelveink keretein belül.

  Napi ajánlat

  A „Napi ajánlatok” 24 órára jelennek meg a Steam kezdőoldalán, és minden nap csendes-óceáni idő szerint 10:00-kor váltanak. Naponta két „Napi ajánlat” hely van. A „Napi ajánlathoz” használt grafika a normál, 460 x 215 képpontos „Fejléckapszula”, és az adott játékból vagy csomagból automatikusan kerül importálásra. A „Napi ajánlat” leárazások hossza alapértelmezetten egy hét, de kiadói kérésre 2–14 nap között bármilyen időtartamon át futtathatjuk a leárazást.

  Hét közepi őrület

  A „Hét közepi őrület” promóciók 72 órára jelennek meg a Steam kezdőoldalán, csendes-óceáni idő szerint hétfő 10:00-től csütörtök 10:00-ig. Hetente legfeljebb hat „Hét közepi őrület” hely van. A „Hét közepi őrület” promócióhoz használt grafika itt részletezett, egyedi elemméreteket igényel, amit a Valve fog lokalizálni. A „Hét közepi őrület” leárazások hossza alapból egy hét, de kiadói kérésre 3–14 nap között bármilyen időtartamot biztosítani tudunk.

  Hét végi ajánlat

  A „Hét végi ajánlat” promóciók 96 órára jelennek meg a Steam kezdőoldalán, csendes-óceáni idő szerint csütörtök 10:00-től hétfő 10:00-ig. Hetente legfeljebb hat „Hét végi ajánlat” hely van. A „Hét közepi őrület” promóciókhoz hasonlóan, a „Hét végi ajánlatok” is egyedi, itt részletezett elemméreteket igényelnek, amit a Valve fog lokalizálni. A „Hét végi ajánlat” leárazások hossza alapból egy hét, de kiadói kérésre 4–14 nap között bármilyen időtartamot biztosítani tudunk.

  Vizuális példa

  Itt van egy példa a „Különleges ajánlatok” körforgó megjelenítésére a Steam kezdőoldalon. A „Hét közepi” és „Hét végi” kiemelések a nagyobb helyeket foglalják el a bal oldalon. A „Napi ajánlatok” a jobb oldalon vannak. A felhasználók végiglapozhatják ezt a körforgót, ahol több kiemelést fognak látni válogatott leárazásokból, valamint más leárazott termékeket, amelyek egységesen a vásárlók körében az aktuális népszerűség alapján kerülnek ajánlásra.

  specialoffersvisualexample.png

  Ingyenes hétvégék

  Az ingyenes hétvégék olyan promóciók, ahol a vásárlóknak átmeneti hozzáférésük van a játékodhoz. A felhasználók ingyen kipróbálhatják a játékot, de az időszak lejártával elvesztik a hozzáférést. Az ilyen ajánlatok stratégiai módon vannak használva bizonyos típusú játékokhoz vagy körülményekhez, és általában kedvezmény társul hozzájuk, hogy segítsen a játékot kipróbáló játékosokat fizető vásárlókra váltani. Tudj meg többet itt.

  Tematikus vásárok

  A Steam különböző tematikus vásáreseményeket szervez, amelyek célja bizonyos játékkategóriák bemutatása. Ezeknek az eseményeknek meghatározott jogosultsági kritériumai, valamint meghívási, regisztrációs és kedvezményezési folyamatai lesznek. E vásárok mindegyike népszerűsítve lesz a Steam főoldalán, és az egyes eseményeknek megfelelő alkategóriák szerint lesznek rendszerezve. Tudj meg többet itt.

  Szezonális vásárok

  Évente négy nagy szezonális vásáresemény van, amelyek jelentősen átalakítják a Steam Áruház felhasználói élményét. Minden Steames játékot meghívunk, hogy vegyen részt leárazással. E négy esemény a Tavaszi, a Nyári, az Őszi és a Téli Vásár.

Bevált leárazási gyakorlatok

  Lépcsőzetes leárazás

  A kedvezményeket általában fokozatosan a legjobb bevezetni, és az idő haladtával növelni a leárazás szintjét. Például, egy játék végigmehet 33%-ostól kezdve 50%-os, 66%-os, 75%-os, vagy annál nagyobb leárazáson egy év, vagy hosszabb idő alatt. Hetekkel a megjelenés után egyből 50-75%-os kedvezményt adni, vagy nagyon magas megjelenési kedvezménnyel kiadni rossz üzenetet közvetít azon vásárlóknak, akik teljes árat fizettek, és aláássa játékod értékét.

  Leárazások tartalomfrissítésekhez időzítése

  Leárazási terved kidolgozásakor próbálj meg minél nagyobb eseményt tervezni, ideális esetben tartalomfrissítéshez is kötve a leárazást. Bár a leárazás érdeklődést kelthet, még jobb, ha termékedet tartalomfrissítésekkel fejlesztve mutatod ki, hogy elkötelezett vagy a közösséged iránt.

  Csökkenő eladási görbéd figyelembevétele

  Csábító lehet kis kedvezmények adásával megkísérelni a Legkelendőbbek listáján való feljebbjutást vagy nagyobb láthatóság elnyerését játékod első napjaiban, de leárazás beállítása előtt nézd meg figyelmesen, hányan vásárolják a termékedet teljes áron. A vásárlóknak fontos, hogy jó érzésük legyen az elköltött pénzük kapcsán, ezért valószínűleg legjobb eladási görbéd alja felé közeledve használni a leárazásokat.

  Az összes kapcsolódó csomag (DLC, Deluxe kiadások) egyidejű leárazása

  Ha a termékednek több kiadása vagy DLC-je van, együtt árazd le azokat. Terméked csak egy részének leárazása, vagy ha az alapjátékodat ezen a héten árazod le, a Deluxe kiadást pedig a jövő héten, az megosztja a figyelmet, és megakadályozza, hogy kihasználd a Steam összes hálózati hatását, ami akkor történik, amikor ugyanabban az időben egyszerre több felhasználó érdeklődik a terméked iránt. Lehet, hogy nem célszerű mindegyik csomaghoz ugyanazt a kedvezményt adni. Például, ha egy DLC egy éves, a másik pedig csak most jött ki, valószínűleg észszerű mindegyikhez más kedvezményszázalékot választani.

Megjegyzés: leárazáshalmozás
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a kötegkedvezmények bármely, a köteg egyéni alkotóelemére alkalmazott kedvezményen felül számítódnak.

Gyakran ismételt kérdések


 • K.: Hogyan vannak a Steam által válogatott promóciók beütemezve? Javasolhatunk ötleteket a Steamen?
  V.: A promóciók beütemezése általában egy, a Steam és közted zajló beszélgetés. Mi is felkereshetünk téged ötletekkel, és ha úgy érzed, van ötleted egyedi válogatott promócióra, kérjük, lépj velünk kapcsolatba. De saját leárazást is tarthatsz, amikor az a legmegfelelőbb számodra, vagy feliratkozhatsz a rendszeres heti akciókra.

 • K.: Kötelezőek a promóciók a Steamen?
  V.: Nem. Lehet, hogy meghívunk részt venni egy különleges eseményen vagy promóción, de semmi olyan nincs, amiben kötelező részt venned.

 • K.: Hogyan vannak a kedvezmények jóváhagyva?
  V.: Válogatott promócióknál a Valve fog felkeresni egy általad jóváhagyandó ötlettel, ha úgy gondoljuk, hogy játékod jól illik e promóciók egyikéhez.

  Önkiszolgáló promócióknál, miután beállítottad a leárazásod a leárazási eszközünkben, a játékod automatikusan leárazásra kerül az általad beütemezett dátumon és időpontban.

  Részletes információkért a bevált leárazási gyakorlatokról nézd meg a Bevált leárazási gyakorlatokat.
 • K.: Tudok frissíteni egy leárazást?
  V.: Igen, ha a leárazásod még nem aktív, akkor módosíthatod vagy törölheted azt.

  Ha a megjelenési kedvezményedet szeretnéd módosítani, azt a játékod kezdőoldalára lépve, és a jelenleg megadott megjelenési kedvezmény melletti mezőbe kattintva teheted meg.

  Ha egy közelgő heti akció kedvezményét, egyedi leárazást, vagy egy, a Steam egészére kiterjedő vásár kedvezményét szeretnéd módosítani, egyszerűen visszatérhetsz a leárazási műszerfaladhoz, és bármelyik leárazás kedvezményszázalékát megváltoztathatod. Kedvezmény eltávolításához csak állítsd a kedvezményt 0%-ra.

 • K.: Részt vehetek a Steam egészére kiterjedő szezonális vásári eseményen, ha a termékem nemrég jelent meg?
  V.: Általánosságban nem adhatsz meg kedvezményt a megjelenést követő 30 napon belül, vagy a megjelenési kedvezményed után 30 napig. Azonban, ha adtál meg megjelenési kedvezményt, és a terméked egy Steam egészére kiterjedő szezonális vásári esemény (például a Steam Nyári Vásár) kezdetétől számított 7 napon belül jelenik meg, segíthetünk meghosszabbítani ezt a bevezető, megjelenési kedvezményt, hogy a vásári esemény végéig tartson.

  Mindig lesznek jövőbeni lehetőségek, amikor leárazhatod a terméked, így ne érezz egy szezonális vásári eseményt kényszerítő erőnek kiadási dátumod megváltoztatására.

  Ha úgy döntesz, hogy szeretnéd meghosszabbítani megjelenési kedvezményed, hogy egy Steam egészére kiterjedő szezonális vásár végéig tartson, kérjük, tedd a következőket JÁTÉKOD MEGJELENÉSE ELŐTT:
  • Győződj meg róla, hogy játékod kiadása egy Steam egészére kiterjedő szezonális vásárhoz képest 7 napon belülre esik, mert ha nem, akkor ez a lehetőség nem vonatkozik a játékodra.
  • Hajtsd végre a szükséges lépéseket a játékod kiadásához a Steamen. További információkért nézd meg a Kiadási folyamat dokumentációt.
  • Add meg a megjelenési kedvezményedet.
  • Küldj be támogatási jegyet, és erősítsd meg, hogy szeretnéd a megjelenési kedvezményedet meghosszabbítani a Steam egészére kiterjedő szezonális vásár végéig. Ha visszaigazoljuk, hogy el tudjuk végezni ezt a módosítást, akkor add ki a játékod a tervezett megjelenési dátummal.
  • Miután a játékod megjelent, válaszolj a jegyre, mivel a játék kiadása előtt nem tudjuk meghosszabbítani a megjelenési kedvezményt.

 • K.: Adhatok megjelenési kedvezményt Korai hozzáférésből teljes megjelenésre váltáskor?
  V.. Adhatsz megjelenési kedvezményt, és részt vehetsz a Steam egészére kiterjedő szezonális vásári eseményeken Korai hozzáférésből teljes megjelenésre váltáskor, hacsak az elmúlt 30 napban nem növelted a terméked árát.

  További információkért, kérjük, nézd meg a Korai hozzáférés dokumentációt.

 • K.: Milyen gyakran árazhatom le a játékomat?
  V.: Az egyedi leárazások között legalább 30 napnak kell eltelnie, és a terméked Steames megjelenése után legalább 30 napnak kellett eltelnie. Az egyedi leárazások nincsenek hatással a Steam szezonális vásári eseményekre jogosultságra. Vedd figyelembe, hogy az új megjelenések és az árnövelések 30 napos várakozási ideje viszont vonatkozik a Steam szezonális vásári eseményekre.

 • K.: Vonatkoznak ezek az új várakozási idők a válogatott promóciókra is?
  V.: Igen, a leárazás-várakoztatások vonatkoznak olyan promóciókra, mint a Napi ajánlat, Hét közepi őrület, Hétvégi ajánlat, Heti akciók, kiadói hétvégék és bármilyen egyedi leárazás. Egy játék bármilyen leárazásánál 30 napnak kell eltelnie az egyik leárazás vége, és a következő kezdete között. Az egyetlen kivétel e várakoztatás alól a négy nagy szezonális vásár: Tavaszi, Nyári, Őszi és Téli.

 • K.: Van a játékokra adható kedvezménynek felső korlátja?
  V.: Egy játék alapárából legfeljebb 90%-os leárazás adható. Azonban a Steam Áruház minimálisan csak 0,49 USD egységárat, vagy annak az egyes pénznemekben vagy régiókban való megfelelőjét támogatja. Ily módon, egy csomag leárazásakor a kedvezményes ár legfeljebb 0,49 USD árig vihető le. Továbbá, ha az ár javasolt megfelelője alatti árakat állítasz be bármely pénznemben vagy régióban, a kedvezményeidet korlátozhatja annak a pénznemnek vagy régiónak a minimális kedvezményes ára. Ha e korlátok alatti áron kívánsz tartalmat eladni, nyugodtan használd a Steam Raktár szolgáltatást tárgyak eladásához a játékodon belül.

 • K.: Azt hittem, a várakozási idő 28 nap, nem 30.
  V.: 2023. január 1-jétől a várakozási idő 28 napról 30 napra nőtt.