Steamworks-dokumentation
Prissättning
I korthet
Steam har stöd för över 35 valutor, vilket möjliggör hundratals lokala betalningsmetoder och säkerställer att spelarna vet vad de betalar.
Integrering
Steam-partner är ansvariga för att ange och hantera sina produktpriser och Steam tillhandahåller verktyg för att hjälpa till med hanteringen.

Översikt

Steam-partner är ansvariga för att ange och hantera priserna för sina produkter. Steamworks utvecklarsida tillhandahåller verktyg till konfigurering av priser och rabatter för alla de valutor som för närvarande stöds av Steam. Initiala priser samt föreslagna prisjusteringar granskas av Valve och bearbetas vanligtvis inom en eller två arbetsdagar. Vi rekommenderar prissättningsstrategier utifrån erfarenhet, och vi kan också föreslå priser baserade på valutaomvandlingar och andra faktorer. Under bearbetningen försöker vi hitta eventuella inmatningsfel för dina priser, men vi kan inte garantera att vi hittar alla. Kontrollera därför dina priser noga innan du skickar in dem.

Pristyper

Steam har stöd för många affärsmodeller som används av spel för att prissätta innehåll. Det kan vara köp av ett fullständigt spel, DLC, mikrotransaktioner i spelet eller löpande abonnemang. Den här artikeln fokuserar i huvudsak på paketpriser, vilket är alternativet som dyker upp för kunder på spelets Steam-butikssida.

Andra priser inkluderar mikrotransaktioner i spelet och löpande abonnemang. Mer information gällande implementering av dessa pristyper kan hittas här:

Nödvändiga behörigheter för prisändringar

Enbart vissa utgivarkonton har de behörigheter som krävs för att ange eller justera priser eller konfigurera rabatter för dina produkter på Steam. För nya Steamworks-partner är standardkontot det Steam-konto som fyllde i de digitala dokumenten för Steams distributionsavtal. Men det är möjligt att det kan vara en annan person som är ansvarig för det i din organisation.

Om du inte har de nödvändiga behörigheter som listas nedan, så är det bästa alternativet att kontakta en av era Steamworks-administratörer, vilket är en användare inom organisationen som kan tilldela behörigheter. Du hittar listan med Steamworks-administratörer i höger kolumn på din Steamworks-startsida (om du inte är administratör själv).


Följande behörigheter krävs för ett specifikt konto för att ange eller justera priset på en produkt:

 • Steamworks-partnern som du tillhör måste vara den partner som är betalningsmottagare från försäljningen av produkten. Om du till exempel jobbar på ett spel med en annan studio och den andra studion är den instans som är betalningsmottagare, så är det enbart medlemmarna av den andra studion som kan ändra priser.
 • Ditt konto måste ha den specifika behörigheten "Hantera prissättning och rabatter" för produkten i fråga. Läs dokumentationen Hantera användare och behörigheter för mer information.

Uppdatering av priser och tillägg av rabatter

Här nedan följer en snabbguide som visar hur man uppdaterar priser och anger rabatter för sina produkter på Steam.
https://www.youtube.com/watch?v=_cPdvPBfy5M

Bästa praxis för prissättning

När du funderar över lanseringspriset för ditt spel är det bra att ha följande faktorer i åtanke:

 • Hur lång tid tar det för dina kunder att spela igenom spelet?
 • Kan spelet i hög grad spelas igen?
 • Finns det ett flerspelarläge?
 • Lanserar du i Early Access?
 • Vad är priset på liknande spel?
 • Sätter du priset med framtida kampanjer i åtanke?

Om du är seriös gällande att sälja ditt spel, så bör du hantera det på samma sätt som annan affärsverksamhet och utföra marknadsundersökningar. Köp och spela andra liknande spel. Läs användarrecensioner och feedback från kunder för att få en uppfattning om hur mycket kunderna får för pengarna. Använd sedan den informationen för att ta dina egna prisbeslut. Det handlar inte om att slå ut konkurrenterna med ett lägre pris. Istället ligger fokus på att förstå marknaden och säkerställa att dina kunder får mycket för pengarna som de spenderar.

Regionala prisrekommendationer

Utvecklare på Steam har kontroll över sina egna priser, oavsett valuta. Men det kan vara en utmaning för många utvecklare att göra efterforskningar för att fastställa ideala priser för så många olika valutor.

För att hjälpa dig hantera priser i alla våra olika valutor har Steam rekommendationer för alla andra valutor, vilka baseras på det pris i US-dollar som du har valt. När du anger priset för ditt spel kommer du märka att Steam fyller i rekommendationer baserat på ditt valda pris i US-dollar. Du kan använda våra rekommendationer för vissa, alla eller inga av de andra valutorna, det är helt upp till dig!

Så hur fastställer Valve de rekommendationerna?

Det är frestande att hantera priserna som ett simpelt valutakursproblem och ange priser som motsvarar valutakursen. Men den strategin tar inte i beaktande de vitt skilda ekonomiska förutsättningarna i olika områden. Och trots att valutakurser ha makroekonomiska konsekvenser, så har de i allmänhet inte någon effekt på den individuella kundens köpkraft på kort sikt.

Våra prisförslag tar hänsyn till spelarnas levnadskostnader istället för att bara knyta priset till valutakurser. Detta inkluderar data såsom köpkraftsparitet och konsumentprisindex, vilket hjälper vid pris- och kostnadsjämförelser i och mellan flera olika ekonomiska sektorer. Men för spel på Steam tittar vi också mer specifikt på köp av underhållning för att kunna ta bättre beslut.
Alla dessa faktorer har fått oss att uppdatera prisförslagen mer regelbundet så att vi kan hålla jämna steg med förändringar i ekonomin över tid.

Många spel väljer att ignorera våra rekommendationer och bestämma sitt eget pris för varje valuta, och det är helt okej. Men vi hoppas att våra rekommendationer är användbar information för de utvecklare som inte har tid eller intresse av att göra prisefterforskningar i varje valuta på egen hand.

Minimipris

Det finns två gränser för lägsta tillåtna prisnivå:
 1. Det lägsta grundpriset som kan anges för alla produkter på Steam måste minst motsvara Steams rekommenderade valutaomvandling för 0,99 USD-nivån. Se översikten över minimipris per valuta för mer information.

 2. Lägsta möjliga transaktionspris är 50 % lägre än lägsta grundpris, vilket möjliggör rabattering av lägsta grundpris. Lägsta transaktionspris är ca 0,49 USD.
  • En produkt på prisnivån 0,99 USD kan ha en rabatt på upp till 50 %.
  • En produkt på prisnivån 1,99 USD kan ha en rabatt på upp till 75 %.
  • En produkt på prisnivån 4,99 USD kan ha en rabatt på upp till 90 %.

Om du har en eller flera produkter med en prissättning eller rabattering som är lägre än de nya lägstanivåerna kan följande uppstå:
 • Om produktens grundpris ligger under Steams lägsta möjliga transaktionspris i en valuta går den inte längre att köpa i länder som använder den valutan.
 • Om du har en schemalagd rabatt som skulle resultera i att ditt slutpris hamnar under Steams lägsta möjliga transaktionspris, så kommer inte den produkten att vara tillgänglig för köp av kunder i länder där slutpriset är lägre än det lägsta tillåtna.
 • Om grundpriset ligger under Steams lägsta möjliga transaktionspris i en valuta går det inte längre att schemalägga nya rabatter.
 • Om grundpriset är nära Steams lägsta möjliga transaktionspris kan rabatten du anger begränsas för att säkerställa att slutpriset inte hamnar under det lägsta tillåtna.

För mer information, läs vårt blogginlägg från den 15 augusti: Uppdateringar av Steams minimiprisnivåer.

Vanliga frågor

Fråga: Mitt spel saknar några av de valutor som Steam har stöd för. Spelar det någon roll?
Svar: Om det saknas ett pris i någon valuta så blir ditt spel otillgängligt för de spelare som använder den valutan. Om du till exempel inte har angivit något pris i japanska yen så kan inte användare i Japan köpa ditt spel.

Fråga: Mitt spel saknar paket. Hur anger jag pris?
Svar: Ibland stöter vi på en bugg där standardpaketen för ett app-id inte skapas när själva app-id:t skapas. Du kan skapa dessa paket genom att gå till sidan Alla associerade paket, DLC, demor och verktyg och trycka på den gröna knappen Skapa standardpaket högst upp. Du kan också närsomhelst meddela oss om du behöver hjälp, via supportknappen högst upp på denna sida.

Svar: Vilka valutor har Steam stöd för?
Svar: Du hittar hela listan med alla valutor som stöds på denna sida. Där finns också information om vilka valutor som har stöd för priser och köp i delvisa belopp, hur de rapporteras och med vilken ökning.

Fråga: Hur ofta kan jag ändra priset på min produkt?
Svar: För att skydda användarnas förväntningar gällande ett nyligen lanserat spel ber vi att man väntar 30 dagar efter en lansering innan en prisändring genomförs. Om du av en olyckshändelse skickade in ett rejält felaktigt pris inför lanseringen som behöver ändras fort, så kan vi hjälpa till med det. Kontakta oss här för att få hjälp med sådana problem. Efter det kan du höja priserna efter behov – men kom ihåg att om du höjer priset i en eller flera valutor så genereras en 30 dagars cooldown på din möjlighet att ange rabatter. Kolla in rabatteringsdokumentationen för mer detaljer om detta.


Fråga: Kan jag schemalägga mina prisuppdateringar så de sker automatiskt?
Svar; Nej. Prisändringar kan inte schemaläggas så att de sker automatiskt, men du har alternativet att publicera prisändringar på ditt eget schema efter att Valve har granskat dem, eller så kan Valve publicera dem direkt efter granskning.

Du meddelas via mejl om du väljer att publicera prisändringarna själv, efter att de har granskats av Valve. Då får du alternativet att publicera din framtida prisändring på en tid som är lämplig för dig. Prisändringarna börjar gälla för kunderna så snart som du har publicerat dem.

Alternativet hittas i sektionen för att föreslå pris på paketets startsida.

pricechangeschedule.JPG

Fråga: Kan jag höja priset på mitt spel när jag går över från Early Access till full lansering?
Svar: Ja. Du måste begära en prisändring ett par dagar före övergången från Early Access för att säkerställa att den godkänns i tid.

Observera att det inte är möjligt att rabattera din produkt under 30 dagar efter en prishöjning. Om du höjer ditt pris inom 30 dagar av din övergång från Early Access till full lansering kommer din lanseringsrabatt inte att gälla.

Om du planerar att höja priset ungefär samtidigt som släpp från Early Access och vill köra en rabatt för att fira lanseringen av din 1.0-version finns dessa alternativ:
 • Du kan låta priset vara oförändrat, köra en rabatt vid lanseringen av 1.0-versionen från Early Access och sedan höja priset efter det.
 • Du kan höja priset under övergången från Early Access utan en rabatt.
 • Du kan höja priset mer än 30 dagar innan släppet från Early Access och sedan köra en rabatt vid lanseringen av 1.0-versionen.


Q: Can I participate in sale events if my product recently launched?
Svar: Vanligtvis kan du inte skicka in en rabatt inom 30 dagar av en lansering eller 30 dagar efter att lanseringsrabatten avslutats. However, you can submit a launch discount to take effect when your game first releases. There are always future opportunities to put your game on discount, so you shouldn't feel pressured to change your release date for the sake of a seasonal sale event.

Fråga: Vad händer om jag vill ändra mitt spel från att vara gratis till att kosta?
A: You're welcome to change your game from free to paid, so please use the support form here to contact us to change from a Free to Play game to a paid package. Treating customers fairly is the most important thing to us, so if your game will no longer have in-game purchasing when changing from Free to Play to a paid package, then we ask that you give your customers at least 30 days notice before removing in-game purchasing, so that customers have fair warning and get a chance to use up any remaining in-game currency or items before they no longer are purchasable or consumable. Users that have the free license for your game in their account will continue to own and be able to play the game after it switches from free to paid.

Fråga: Vad händer om jag vill ändra mitt spel från att kosta till att vara gratis?
A: Similar to changing from free to paid, if you would like to change your game from paid to free, please use the support form here to let us know. Again, we'd ask that you give your customers at least a month's notice before changing so that they can make an informed decision whether or not to buy a game that's intending to change its business model in the near future.

Fråga: Stöder Steams prissättning spel med betalannonser?
A: No. Steam does not support paid ads or referral/affiliate revenue from showing ads to other games and/or products or services. If your game's revenue relies on advertising on other platforms, you will need to find a new model to ship on Steam. However if you have a game that is ad supported, and you want to ship it on Steam, you could consider having your game be a single purchase or making it free to play with microtransactions or additional content as DLC.

Fråga: Har Steams prissättning stöd för spel med ”betalvägg”?
A: No. Steam does not support models where a customer is blocked and needs to pay to continue playing. If you would like to have a free demo to show off your game, you're welcome to do so. Your demo and full game can share files as well to continue game play. To figure out if a demo is the right thing for your game, please check out the Demos Documentation.

Fråga: Vilka priser bör jag sätta för valutor jag inte är bekant med?
A: We suggest prices in the Propose Pricing tool, relative to a selected USD price, which you may accept or adjust at your discretion. Pricing decisions on Steam are entirely in the hands of you the developer.

Fråga: Inkluderas skatt i det rekommenderade priset?
A: Customers in some countries are use to seeing taxes included in the price of goods they are purchasing while customers in other countries are used to seeing taxes applied on top of the displayed price. Steam uses the expected local norms and regulations when displaying prices and taxes for customers. More about taxes can be found here: Tax FAQ