Steamworks-dokumentation
Prissättning

Översikt

Steam-partner är ansvariga för att ange och hantera priserna för sina produkter. Steamworks utvecklarsida tillhandahåller verktyg till konfigurering av priser och rabatter för alla de valutor som för närvarande stöds av Steam. Initiala priser samt föreslagna prisjusteringar granskas av Valve och bearbetas vanligtvis inom en eller två arbetsdagar. Vi rekommenderar prissättningsstrategier utifrån erfarenhet, och vi kan också föreslå priser baserade på valutaomvandlingar och andra faktorer. Under bearbetningen försöker vi hitta eventuella inmatningsfel för dina priser, men vi kan inte garantera att vi hittar alla. Kontrollera därför dina priser noga innan du skickar in dem.

Pristyper

Steam har stöd för många affärsmodeller som används av spel för att prissätta innehåll. Det kan vara köp av ett fullständigt spel, DLC, mikrotransaktioner i spelet eller löpande abonnemang. Den här artikeln fokuserar i huvudsak på paketpriser, vilket är alternativet som dyker upp för kunder på spelets Steam-butikssida.

Andra priser inkluderar mikrotransaktioner i spelet och löpande abonnemang. Mer information gällande implementering av dessa pristyper kan hittas här:

Nödvändiga behörigheter för prisändringar

Enbart vissa utgivarkonton har de behörigheter som krävs för att ange eller justera priser eller konfigurera rabatter för dina produkter på Steam. För nya Steamworks-partner är standardkontot det Steam-konto som fyllde i de digitala dokumenten för Steams distributionsavtal. Men det är möjligt att det kan vara en annan person som är ansvarig för det i din organisation.

Om du inte har de nödvändiga behörigheter som listas nedan, så är det bästa alternativet att kontakta en av era Steamworks-administratörer, vilket är en användare inom organisationen som kan tilldela behörigheter. Du hittar listan med Steamworks-administratörer i höger kolumn på din Steamworks-startsida (om du inte är administratör själv).


Följande behörigheter krävs för ett specifikt konto för att ange eller justera priset på en produkt:

 • Steamworks-partnern som du tillhör måste vara den partner som är betalningsmottagare från försäljningen av produkten. Om du till exempel jobbar på ett spel med en annan studio och den andra studion är den instans som är betalningsmottagare, så är det enbart medlemmarna av den andra studion som kan ändra priser.
 • Ditt konto måste ha den specifika behörigheten "Hantera prissättning och rabatter" för produkten i fråga. Läs dokumentationen Hantera användare och behörigheter för mer information.

Uppdatering av priser och tillägg av rabatter

Här nedan följer en snabbguide som visar hur man uppdaterar priser och anger rabatter för sina produkter på Steam.
https://www.youtube.com/watch?v=_cPdvPBfy5M

Bästa praxis för prissättning

När du funderar över lanseringspriset för ditt spel är det bra att ha följande faktorer i åtanke:

 • Hur lång tid tar det för dina kunder att spela igenom spelet?
 • Kan spelet i hög grad spelas igen?
 • Finns det ett flerspelarläge?
 • Lanserar du i Early Access?
 • Vad är priset på liknande spel?
 • Sätter du priset med framtida kampanjer i åtanke?

Om du är seriös gällande att sälja ditt spel, så bör du hantera det på samma sätt som annan affärsverksamhet och utföra marknadsundersökningar. Köp och spela andra liknande spel. Läs användarrecensioner och feedback från kunder för att få en uppfattning om hur mycket kunderna får för pengarna. Använd sedan den informationen för att ta dina egna prisbeslut. Det handlar inte om att slå ut konkurrenterna med ett lägre pris. Istället ligger fokus på att förstå marknaden och säkerställa att dina kunder får mycket för pengarna som de spenderar.

Regionala prisrekommendationer

Utvecklare på Steam har kontroll över sina egna priser, oavsett valuta. Men det kan vara en utmaning för många utvecklare att göra efterforskningar för att fastställa ideala priser för så många olika valutor.

För att hjälpa dig hantera priser i alla våra olika valutor har Steam rekommendationer för alla andra valutor, vilka baseras på det pris i US-dollar som du har valt. När du anger priset för ditt spel kommer du märka att Steam fyller i rekommendationer baserat på ditt valda pris i US-dollar. Du kan använda våra rekommendationer för vissa, alla eller inga av de andra valutorna, det är helt upp till dig!

Så hur fastställer Valve de rekommendationerna?

Det är frestande att hantera priserna som ett simpelt valutakursproblem och ange priser som motsvarar valutakursen. Men den strategin tar inte i beaktande de vitt skilda ekonomiska förutsättningarna i olika områden. Och trots att valutakurser ha makroekonomiska konsekvenser, så har de i allmänhet inte någon effekt på den individuella kundens köpkraft på kort sikt.

Våra prisförslag tar hänsyn till spelarnas levnadskostnader istället för att bara knyta priset till valutakurser. Detta inkluderar data såsom köpkraftsparitet och konsumentprisindex, vilket hjälper vid pris- och kostnadsjämförelser i och mellan flera olika ekonomiska sektorer. Men för spel på Steam tittar vi också mer specifikt på köp av underhållning för att kunna ta bättre beslut.
Alla dessa faktorer har fått oss att uppdatera prisförslagen mer regelbundet så att vi kan hålla jämna steg med förändringar i ekonomin över tid.

Många spel väljer att ignorera våra rekommendationer och bestämma sitt eget pris för varje valuta, och det är helt okej. Men vi hoppas att våra rekommendationer är användbar information för de utvecklare som inte har tid eller intresse av att göra prisefterforskningar i varje valuta på egen hand.

Vanliga frågor

Fråga: Mitt spel saknar några av de valutor som Steam har stöd för. Spelar det någon roll?
Svar: Om det saknas ett pris i någon valuta så blir ditt spel otillgängligt för de spelare som använder den valutan. Om du till exempel inte har angivit något pris i japanska yen så kan inte användare i Japan köpa ditt spel.

Fråga: Mitt spel saknar paket. Hur anger jag pris?
Svar: Ibland stöter vi på en bugg där standardpaketen för app-ID:t inte skapas när själva app-ID:t skapas. Du kan skapa dessa paket genom att gå till sidan ”Alla associerade paket, DLC, demor och verktyg” och trycka på den gröna knappen ”Skapa standardpaket” högst upp. Du kan också närsomhelst meddela oss om du behöver hjälp, via supportknappen högst upp på denna sida.

Svar: Vilka valutor har Steam stöd för?
Svar: Du hittar hela listan med alla valutor som stöds på denna sida. Där finns också information om vilka valutor som har stöd för priser och köp i delvisa belopp, hur de rapporteras och med vilken ökning.

Fråga: Hur ofta kan jag ändra priset på min produkt?
Svar: Vi föreslår att du väntar minst en månad efter en lansering innan du ändrar ditt pris. Men om du av en olyckshändelse skickade in ett rejält felaktigt pris inför lanseringen som behöver ändras fort, så kan vi hjälpa tlll med det.
Efter det kan du höja priserna som du vill – men kom ihåg att om du höjer priset i en eller flera valutor så genereras en cooldown på din möjlighet att ange rabatter. Kolla in rabatteringsdokumentationen för mer detaljer om detta.


Fråga: Kan jag schemalägga mina prisuppdateringar så de sker automatiskt?
Svar; Nej. Prisändringar kan inte schemaläggas så att de sker automatiskt, men du har alternativet att publicera prisändringar på ditt eget schema efter att Valve har granskat dem, eller så kan Valve publicera dem direkt efter granskning.

Du meddelas via mejl om du väljer att publicera prisändringarna själv, efter att de har granskats av Valve. Då får du alternativet att publicera din framtida prisändring på en tid som är lämplig för dig. Prisändringarna börjar gälla för kunderna så snart som du har publicerat dem.

Alternativet hittas i sektionen för att föreslå pris på paketets startsida.

pricechangeschedule.JPG

Fråga: Kan jag höja priset på mitt spel när jag går över från Early Access till full lansering?
Svar: Ja. Du måste begära en prisändring ett par dagar före övergången från Early Access för att säkerställa att den godkänns i tid.

Observera att det inte är möjligt att rabattera din produkt under 30 dagar efter en prishöjning. Om du höjer ditt pris inom 30 dagar av din övergång från Early Access till full lansering kommer din lanseringsrabatt inte att gälla.

Om du planerar att höja priset ungefär samtidigt som släpp från Early Access och vill köra en rabatt för att fira lanseringen av din 1.0-version finns dessa alternativ:
 • Du kan låta priset vara oförändrat, köra en rabatt vid lanseringen av 1.0-versionen från Early Access och sedan höja priset efter det.
 • Du kan höja priset under övergången från Early Access utan en rabatt.
 • Du kan höja priset mer än 30 dagar innan släppet från Early Access och sedan köra en rabatt vid lanseringen av 1.0-versionen.


Fråga: Kan jag delta i stora reaevent om min produkt nyligen lanserats?
Svar: Vanligtvis kan du inte skicka in en rabatt inom 30 dagar av en lansering eller 30 dagar efter att lanseringsrabatten avslutats. Men, du kan skicka in en lanseringsrabatt som börjar gälla när ditt spel lanseras, och om din produkt släpps inom 7 dagar före ett stort reaevent (till exempel Steams sommarrea) kan Valve hjälpa dig att förlänga lanseringsrabatten så den gäller under hela reaeventet.

Det kommer alltid fler möjligheter till att rabattera ditt spel i framtiden, så känn ingen press att behöva ändra ditt lanseringsdatum på grund av en säsongsrea.

Fråga: Vad händer om jag vill ändra mitt spel från att vara gratis till att kosta?
Svar: Du kan ändra ditt spel från att vara gratis till att kosta pengar om du vill. Använd supportformuläret här för att kontakta oss gällande detta. Det allra viktigaste för oss är att behandla våra kunder väl, så om ditt spel ditt spel inte längre kommer ha köp i spel vid ändringen till köppaketet ber vi dig att ge kunderna en förvarning 30 dagar innan du tar bort köp i spel. På detta vis förvarnas de i god tid och får en chans att använda kvarvarande spelvaluta eller föremål innan de inte längre går att köpa eller förbruka. Användare som har gratislicens till ditt spel på sitt konto kommer även fortsättningsvis äga och kunna spela spelet efter övergången från att vara gratis till att kosta.

Fråga: Vad händer om jag vill ändra mitt spel från att kosta till att vara gratis?
Svar: Om du vill ändra ditt spel från att kosta till att vara gratis så gäller samma som vid övergång från att vara gratis till att kosta. Använd detta supportformulär för att meddela oss. Vi ber dig återigen att ge dina kunder minst en månads varsel innan du byter så att de kan fatta ett välgrundat beslut om de vill köpa ett spel som har för avsikt att ändra sin affärsmodell inom en snar framtid.

Fråga: Stöder Steams prissättning spel med betalannonser?
Svar: Nej. Steam stöder inte betalda annonser eller affiliate-/hänvisningsintäkter från visning av annonser för andra spel och/eller produkter eller tjänster. Om ditt spels intäkter baseras på reklam på andra plattformar, måste du hitta en ny modell att använda på Steam. Men om du har ett spel som stöds av annonser och du vill lansera det på Steam, överväg att låta ditt spel vara ett engångsköp. Du kan också göra spelet gratis med mikrotransaktioner eller ytterligare innehåll som DLC.

Fråga: Har Steams prissättning stöd för spel med ”betalvägg”?
Svar: Nej. Steam stöder inte modeller där kunder blockeras och måste betala för att fortsätta spela. Du är välkommen att ha en gratis demo för att visa upp ditt spel om du vill. Din demo och det fullständiga spelet kan även dela filer så att upplevelsen fortsätter. Kolla in demodokumentationen för att se om en demo är rätt för just ditt spel.

Fråga: Vilka priser bör jag sätta för valutor jag inte är bekant med?
Svar: Vi föreslår priser i verktyget för prisförslag som är relativa till ett valt pris i US-dollar. Du kan acceptera eller justera förslaget enligt eget omdöme. Beslut om prissättning på Steam är helt upp till dig som utvecklare.

Fråga: Inkluderas skatt i det rekommenderade priset?
Svar: Kunder i vissa länder är vana vid att se skatt inkluderad i priset på varor de köper medan kunder i andra länder är vana vid att se skatt läggas till utöver det visade priset. Steam använder de förväntade lokala normerna och reglerna vid visning av priser och skatter för kunder. Mer information finns här: Frågor och svar om skatter