Steamworks документация
Ценообразуване
Накратко
Steam поддържа ценообразуване в над 35 валути, като гарантира, че потребителите могат да разберат за какво плащат, и предоставя възможност за стотици местни методи на плащане.
Ниво на интеграция
Партньорите в Steam носят отговорност за задаването и управляването на цените за техните продукти, а Steam предоставя инструменти за подпомагане на управлението.

Обзор

Партньорите в Steam носят отговорност за задаването и управляването на цените за техните продукти. Сайтът за Steamworks разработчици предоставя инструмент за конфигуриране на ценообразуването и отстъпките във всички валути, поддържани в Steam. Първоначалното ценообразуване, както и препоръчаните корекции в ценообразуването, ще бъдат прегледани от Valve и обикновено се обработват в рамките на един до два бизнес дни. Ние препоръчваме стратегии на ценообразуване въз основа на нашия опит и е възможно да предложим цена, базирана върху обменния валутен курс и други фактори. По време на обработването ние ще се постараем да прегледаме цените Ви за грешки във въвеждането, но не можем да гарантираме, че ще хванем всяка една — затова, моля, проверете цените си внимателно, преди да ги подадете.

Типове ценообразуване

Steam поддържа множество бизнес модели, които разработчиците използват при задаване на цени за своето съдържание, независимо дали това е еднократно закупуване на пълна игра, игрално съдържание, микротранзакции в игра или повтарящи се абонаменти. Фокусът на тази статия е основно върху ценообразуването за пакети — опцията за покупка, която се появява за клиентите на страницата за играта в Steam магазина.

Други видове ценообразуване включват игрални микротранзакции и повтарящи се абонаменти. Още информация относно внедряването на тези типове ценообразуване може да бъде намерена тук:

Изисквани правомощия за редактиране на ценообразуването

Само някои видове издателски акаунти имат необходимите пълномощия за въвеждане или коригиране на ценообразуването, както и за конфигуриране на отстъпки за продуктите Ви в Steam. За нови Steamworks партньори, акаунтите по подразбиране са Steam акаунтите, попълнили дигиталната документация за „Споразумението за разпространение в Steam“. Но във Вашата организация това могат да бъдат различни лица.

Ако нямате необходимите пълномощия, както те са описани по-долу, най-удачното решение е да се свържете с някой от Вашите Steamworks администратори — потребител в рамките на организацията Ви, притежаващ възможност за предоставяне на пълномощия. Можете да намерите списък с Вашите Steamworks администратори в дясната част от началната Ви страница в Steamworks (освен ако самите Вие не сте администратор).


Даден акаунт се нуждае от следните пълномощия, за да е способен да задава или коригира ценообразуването за даден продукт:

 • Steamworks партньорът, в който членувате, трябва да бъде получаващият заплащането от продажбите на продукта. Ето например, ако работите върху дадена игра съвместно с друго студио и то е отбелязано като организацията, получаваща сумите от продажбите на играта, то тогава само членовете на това студио ще имат възможност да променят цените;
 • Акаунтът Ви трябва да има специфичното правомощие — „Управление на ценообразуването и отстъпките“ за въпросния продукт. Вижте „Управление на потребители и правомощия“ за още подробности.

Обновяване на ценообразуването и добавяне на отстъпки

По-долу има бързо упътване, демонстриращо как да обновите ценообразуването и да въведете отстъпки за продукта си в Steam.
https://www.youtube.com/watch?v=_cPdvPBfy5M

Най-добри практики за ценообразуване

Когато обмисляте стартиращата цена на играта си, е добре да вземете предвид няколко различни фактора.

 • Колко време ще отнеме на клиентите да изиграят заглавието докрай?
 • Годно ли е заглавието за многократно преиграване?
 • Предлага ли режим за мрежова игра?
 • В „Ранен достъп“ ли го пускате?
 • Какви са цените на други подобни заглавия?
 • Вземате ли предвид бъдещи промоции при ценообразуване?

Ако сте сериозни относно бизнеса за продажба на играта Ви, трябва да я третирате като всяко друго бизнес начинание и да направите пазарно проучване. Купете и пуснете други подобни игри. Прочетете потребителските рецензии и отзивите от клиентите, за да добиете представа дали преживяването на клиентите е стойностно. Използвайте тези данни, за да вземете решения относно Вашето собствено ценообразуване. Въпросът не е да подбиете конкуренцията с по-ниски цени. Вместо това, фокусът е върху това да разберете пазара и да се уверите, че клиентите Ви получават страхотна стойност за похарчените пари.

Препоръки за регионално ценообразуване

Разработчиците в Steam имат контрол върху собствените си цени във всяка валута. Но проучването и определянето на идеалните цени за дузини различни валути може да затрудни някои от тях.

Като услуга в помощ при управляване на ценообразуването за всичките ни различни валути, Steam предлага препоръки за тях въз основа на която и да е избрана от Вас цена в щатски долари. Когато въвеждате цената за Вашата игра, Вие ще забележите, че Steam попълва набор от препоръки въз основа на избраната от Вас цена в щатски долари. Можете да използвате препоръките ни за някои, всички или никоя от другите валути — според Вашата собствена преценка!

И така, как определя Valve тези препоръки?

Изкушаващо е да третирате ценообразуването просто като въпрос на валутен курс и да прикрепите ценовата еквивалентност за всяка валута към курса на обмен. Но тази стратегия значително омаловажава разликата в икономическите обстоятелства между различните територии. И докато обменните курсове определено имат макроикономически последици, те като цяло нямат краткосрочно въздействие върху покупките, извършвани от индивидуалните клиенти.

Вместо да прикачва цените към курсовете на валутния обмен, нашият процес за препоръки относно ценообразуването прави по-задълбочен анализ на сумите, които играчите заплащат за стоки и услуги в ежедневието си. Това включва показатели като индексите за паритета на покупателната способност и потребителските цени, които помагат при сравняване на цените и разходите в по-широк диапазон от различни икономически сектори. Но в случая на игрите в Steam ние също така правим дълбоко проучване по-специфично за покупките в сферата на развлеченията, с цел да постигнем информирани решения.
Всички тези фактори ни подтикнаха към решението да се ангажираме с опресняването на ценовите препоръки на много по-редовен принцип, за да бъдем в крак с икономическите промени през времето.

Много разработчици избират да игнорират нашите препоръки и определят свое собствено ценообразуване във всяка валута — и това е съвсем добре. Надяваме се все пак препоръките да предоставят полезни данни за тези, които нямат време или заинтересованост да правят свое собствено проучване на ценообразуването във всяка валута.

Минимални ценови прагове

В Steam има два минимлни ценови прага:
 1. Минималната базова цена, която може да бъде въвеждана за всякакви и всички продукти в Steam, трябва да е поне равностойна на препоръчаната от Steam валутна конверсия за нивото от 0,99 щатски долара. За подробности можете да видите разбивка на минималните ценови прагове за всяка валута;

 2. Най-ниската възможна цена за транзакция, което е 50% от минималната базова цена, което позволява известно намаление от нея. Минималната цена за транзакция е грубо 0,49 щатски долара.
  • Продукт, оценен на нивото от 0,99 $, би могъл да получи намаление до 50%;
  • Продукт, оценен на нивото от 1,99 $, би могъл да получи намаление до 75%;
  • Продукт, оценен на нивото от 4,99 $, би могъл да получи намаление до 90%.

Ако имате един или повече продукти с ценообразуване или отстъпки под новите минимуми, това би могло да предизвика един от следните проблеми:
 • Ако базовата цена на продукта Ви е под най-ниската възможна цена за транзакция в дадена валута, продуктът Ви вече няма да бъде достъпен за покупка в страните, които я използват;
 • Ако имате насрочена отстъпка, в резултат на която финалната Ви цена би паднала под най-ниската възможна цена за транзакция в Steam, съответният продукт няма да бъде достъпен за покупка от клиентите в страните, където цената е под позволения минимум;
 • Ако базовата Ви цена е под най-ниската възможна такава за транзакция в Steam в която и да е валута, няма да можете да насрочите нови отстъпки;
 • Ако базовата Ви цена е близо до най-ниската възможна цена за транзакция в Steam в която и да е валута, е възможно отстъпките, които можете да въвеждате, да бъдат ограничени. Целта е да се уверим, че получената цена няма да падне под позволения минимум.

За още подробности, моля, вижте нашата публикация в блога от 15 август: „Обновления на минималните ценови прагове в Steam“.

Често задавани въпроси

В) Играта ми няма въведени цени за някои от местните валути, поддържани в Steam — има ли значение това?
О) Всяка липсваща цена за дадена валута ще направи играта Ви недостъпна за потребителите, които разчитат на нея. Ето например, ако нямате въведена цена в японски йени, то потребителите, намиращи се в Япония, няма да могат да закупят играта Ви.

В) Играта ми има липсващи пакети. Как да подам ценообразуване?
О) От време на време срещаме грешка, при която, при първоначалното създаване на № на приложение, стандартните пакети за този номер не се създават. Можете да поправите това, като се упътите към страницата „Всички асоциирани пакети, сваляемо съдържание, демота и инструменти“ и натиснете зеления бутон „Създаване на стандартни пакети“ в горната ѝ част. Можете също да ни изпратите бележка за помощ по всяко време, посредством бутона в горната част на тази страница.

В) Какви валути поддържа Steam?
О) Пълният списък с валути може да бъде намерен в страницата „Поддържани валути“, която включва също информация за това кои валути поддържат ценообразуване и покупки в суми от частични единици, как да бъдат отчитани те и до каква единица да бъдат закръгляни.

В) Колко често мога да променям цената на продукта си?
О) С цел да защитим очакванията на потребителите относно дадена новоизлязла игра, молим промените в цените да се правят 30 дни след пускането ѝ. Ако при пускане случайно сте подали цена със значителна грешка, която трябва да поправите бързо, ще Ви дадем възможност да го сторите. Моля, свържете се с нас тук, за да получите помощ при този вид грешка в ценообразуването. След това можете да променяте цените си както има смисъл за Вас — но помнете, че увеличаването на цената в една или повече валути води до 30-дневен период на изчакване за възможността да подавате отстъпки. Прегледайте документацията за отстъпки за повече подробности по тази тема.


В) Мога ли да насроча автоматични обновления за цените си?
О) Не. Промените в ценообразуването не могат да бъдат насрочени автоматично — но имате възможността да публикувате тези промени в разписание по Ваш избор, след като Valve ги прегледа, или да изберете автоматично публикуване незабавно след прегледа им.

Ако изберете да публикувате ценовите промени сами, ще бъдете уведомени с е-писмо, след като Valve ги прегледа. След това ще имате възможност да публикувате бъдещата промяна в цената си в удобно за Вас време. Щом публикувате промените си, те незабавно ще влязат в сила за клиентите.

Тази опция може да бъде намерена в секцията „Предлагане на ценообразуване“ в началната страница на пакета.

pricechangeschedule.JPG

В) Мога ли да повиша цената на играта си по време на прехода от „Ранен достъп“ към пълно излизане?
О) Да. Ще трябва да заявите промяната в цената няколко дни преди излизането от „Ранен достъп“, за да се уверите, че тя е одобрена преди този преход.

Забележете, че не е възможно да правите отстъпки за продукта си 30 дни след повишаване на цената. Ако увеличите цената си в рамките на 30 дни от прехода от „Ранен достъп“ към пълно излизане, отстъпките Ви за стартиране няма да бъдат приложени.

Ако планирате да повишите цената си по време на или около излизането на играта Ви от „Ранен достъп“ и искате да пуснете отстъпка по случай версия 1.0, обмислете следните сценарии:
 • Бихте могли да оставите цената непроменена, да пуснете отстъпката при излизане на версия 1.0 от „Ранен достъп“, а след това да я повишите;
 • Бихте могли да повишите цената си по време на излизането от „Ранен достъп“, без да пускате отстъпка;
 • Бихте могли да повишите цената си повече от 30 дни преди излизането от „Ранен достъп“, след което да пуснете отстъпка заедно с излизането на версия 1.0.


В) Мога ли да участвам в значителни събития за разпродажба, ако продуктът ми е излязъл наскоро?
О) Общо взето не е възможно да подадете отстъпка в рамките на 30 дни от излизане или от края на отстъпката Ви при пускане. Можете, обаче, да подадете отстъпка при пускане, която да влезе в сила при първото излизане на играта Ви. Ако продуктът Ви излезе в рамките на 7 дни от някое значително събитие за разпродажба (като например „Лятната Steam разпродажба“), Valve може да Ви помогне да удължите тази въвеждаща отстъпка, така че да трае през цялото събитие.

Винаги има и бъдещи възможности за пускане на отстъпка за играта Ви, така че не е необходимо да се чувствате принудени да променяте датата си на излизане в името на някое събитие за сезонна разпродажба.

В) А ако искам да променя играта си от безплатна на платена?
О) Няма проблем да промените играта си от безплатна на платена, така че, моля, използвайте тукашния формуляр от поддръжката,за да се свържете с нас относно превръщането ѝ от безплатна за пускане в платен пакет. Справедливото отношение към клиентите е най-важно за нас, така че ако покупките в игра ще бъдат преустановени, когато заглавието Ви премине от безплатно за пускане към платен пакет, Ви молим да дадете поне 30 дни предизвестие на клиентите. Така те ще получат достатъчно предупреждение и ще имат шанс да използват останалата си игрална валута или артикули, преди да спрат да бъдат използваеми или годни за покупка. Потребителите, които имат безплатен лиценз за играта Ви в своя акаунт, ще продължат да я притежават и пускат след промяната от безплатна към платена.

В) А ако искам да променя играта си от платена на безплатна?
О) Подобно на примера с превключване от безплатна към платена игра, ако желаете да промените играта си от платена на безплатна, моля, използвайте тукашния формуляр от поддръжката, за да ни уведомите. Също както по-горния пример, ще Ви помолим да дадете на клиентите си поне месец предизвестие, преди да направите промяната, за да могат те да вземат информирано решение дали да купят заглавие, чийто бизнес модел предстои да бъде променен в близко бъдеще, или не.

В) Ценообразуването на Steam поддържа ли игри с платени реклами?
О) Не. Steam не поддържа платени реклами или реферални/обособени приходи (приходи от пренасочване/партньорство) чрез показване на реклами за други игри и/или продукти и услуги. Ако приходите на играта Ви зависят от рекламиране на други платформи, ще се наложи да намерите друг бизнес модел, който да пуснете в Steam. Но ако имате игра, поддържана от реклами, и искате да я доставите в Steam, бихте могли да обмислите пускането ѝ за еднократна покупка или да я направите безплатна за пускане с микротранзакции или допълнително сваляемо съдържание.

В) Ценообразуването на Steam поддържа ли игри, използващи „стена за плащане“?
О) Не. Steam не поддържа бизнес модели, при които клиентът е блокиран и задължен да плати, за да продължи игра. Ако бихте искали, можете да пуснете безплатно демо, за да представите играта си. Демото и пълната Ви игра могат също да споделят файлове за продължителна игра. С цел да прецените дали пускането на демо е правилното решение за Вашата игра, моля, прегледайте документацията за демота.

В) Какви цени да задам за валутите, които не познавам добре?
О) Ние предлагаме цени в инструмента за предложено ценообразуване въз основа на избраната цена в щатски долари. Вие можете да ги приемете или коригирате по Ваша преценка. Решенията по ценообразуването в Steam са изцяло в ръцете на Вас — разработчика.

В) Препоръчаното ценообразуване включва ли данъци?
О) Клиентите в някои страни са свикнали данъците да бъдат включени в цената на продуктите, които закупуват, докато в други страни е нормално данъците да бъдат прилагани в добавка към показаната цена. Steam използва очакваните местни норми и правила при публикуване на цените и данъците за потребителите. Повече информация относно данъците може да бъде намерена тук: „ЧЗВ за данъци“