Steamworks dokumentáció
Árazás
Röviden
A Steam több mint 35 pénznemben támogatja az árazást, biztosítva, hogy a játékosok megértsék, mennyit fizetnek, és lehetővé téve több mint 100 helyi fizetési módot.
Az integrálás szintje
A Steamen a partnerek felelnek a termékeik árazásának beállításáért és kezeléséért, a Steam pedig eszközöket kínál a kezelés segítéséhez.

Áttekintés

A Steamen a partnerek felelnek a termékeik árazásának beállításáért és kezeléséért. A Steamworks fejlesztői oldal eszközöket kínál az árak és kedvezmények beállításához a Steam által támogatott minden pénznemben. A kezdeti árat és a javasolt árváltozást a Valve felülvizsgálja, mely folyamat általában 1–2 munkanapot vesz igénybe. Tapasztalataink alapján árazási stratégiákat javasolunk, és a pénznemek átváltása és egyéb tényezők alapján is javasolhatunk árakat. A feldolgozás során megpróbáljuk ellenőrizni az áraidat a beviteli hibák kiszűrésére, de nem tudjuk garantálni, hogy mindet megtaláljuk, ezért kérjük, beküldés előtt gondosan ellenőrizd az áraidat.

Árazásfajták

A Steam több üzleti modellt támogat, amit a játékok tartalomárazásra használnak, legyen az egy teljes játék egyszeri vásárlása, DLC, játékon belüli mikrotranzakciók vagy ismétlődő előfizetés. Ez a cikk leginkább a csomagárazásra koncentrál, ami az a vásárlási lehetőség, amely megjelenik a vásárlóknak a játék Steam áruházi oldalán.

Egyéb árazás lehet a játékon belüli mikrotranzakciók és az ismétlődő előfizetés. További információ itt található ezen árazásfajták bevezetéséről:

Az árazás szerkesztéséhez szükséges engedélyek

Csak bizonyos kiadói fiókoknak van meg a szükséges engedélye terméked árának megadásához és módosításához, valamint kedvezmények beállításához a Steamen. Új Steamworks partnereknél az alapértelmezett fiók az a Steam fiók, amelyik kitöltötte a digitális iratokat a Steam terjesztési megállapodáshoz. A te szervezetednél lehet, hogy más személy a megfelelő.

Ha nem rendelkezel az alábbiakban részletezett szükséges engedélyekkel, a legjobb megoldás kapcsolatba lépni valamelyik Steamworks-adminisztrátoroddal, aki a szervezeteden belüli olyan felhasználó, aki képes engedélyeket megadni. Steamworks-adminisztrátoraid listája megtalálható a Steamworks kezdőoldalad jobb oldali oszlopában (hacsak nem vagy te magad adminisztrátor).


Az alábbi engedélyekre van szükség egy adott fióknál, hogy beállíthassa vagy módosíthassa egy termék árazását:

 • A Steamworks partnernek, aminek a tagja vagy, a termék értékesítéséért kifizetést kapó partnernek kell lennie. Például, ha egy játékon dolgozol egy másik stúdióval, és ez a másik stúdió van megjelölve a játék eladásáért kifizetést kapó entitásként, akkor csak annak a másik stúdiónak a tagjai lesznek képesek változtatni az árakon.
 • A fiókodnak rendelkeznie kell a kérdéses termékhez „Árazás és árengedmények kezelése” engedéllyel. További részletekért nézd meg a Felhasználók és engedélyek kezelését.

Árváltoztatás és kedvezmények megadása

Itt egy rövid ismertető videó a terméked árváltoztatásáról és leárazásáról a Steamen.
https://www.youtube.com/watch?v=_cPdvPBfy5M

Bevált árazási módszerek

Amikor játékod megjelenési árán gondolkodsz, érdemes figyelembe venni néhány különböző tényezőt.

 • Mennyi ideig tart a játékod végigjátszása?
 • Sokszor újrajátszható a játékod?
 • Kínál többjátékos módot?
 • Korai hozzáférésben adod ki?
 • Hogyan vannak árazva a hasonló jellegű játékok?
 • Az árazásnál gondolsz a jövőbeni promóciókra?

Ha komolyan akarsz foglalkozni játékod értékesítésével, akkor úgy kell kezelned, mint bármely más üzleti vállalkozást, és piackutatást kell végezned. Vásárolj és játssz hasonló játékokat. Olvass felhasználói véleményeket és vásárlói visszajelzéseket, hogy képet kapj arról, mennyi értéket kapnak a vásárlók, és használd ezeket az adatokat saját árazási döntéseid meghozásához. Nem az a lényeg, hogy a versenytársaid alá próbálj ígérni egy alacsonyabb árral. Ehelyett koncentrálj a piac megértésére, és gondoskodj arról, hogy a vásárlóid kiváló értéket kapjanak az elköltött pénzükért.

Régiós árazási javaslatok

A fejlesztők minden pénznemben maguk szabályozzák az áraikat a Steamen. De a piackutatás és az ideális ár meghatározása több tucat pénznemben egyes fejlesztőknek kihívást jelenthet.

Szolgáltatásként, hogy segítsünk árazásod kezelésében az összes különböző pénznemünkben, a Steam javaslatot kínál minden más pénznemben, az általad választott USD ár alapján. Amikor megadod a játékod árát, látni fogod, hogy a Steam kitölti a javaslatokat az általad választott USD ár alapján. Használhatod javaslatainkat az összes, vagy néhány pénznemhez, vagy egyhez sem, ahogy megfelelőnek látod.

Hogyan állapítja meg a Valve ezeket a javaslatokat?

Csábítónak tűnik az árazást a devizaárfolyamok egyszerű problémájaként kezelni, és az egyes pénznemek egyenértékű árait az árfolyamhoz kötni. De ez a stratégia túlságosan leegyszerűsíti az egyes területek eltérő gazdasági körülményeit. És bár az árfolyamoknak vannak makrogazdasági következményei, általában nincs rövid távú hatásuk az egyes fogyasztók vásárlásaira.

Ahelyett, hogy az árakat a devizaárfolyamokhoz kötnénk, árjavaslati folyamatunk mélyebben belemerül annak részleteibe, hogy a játékosok mennyit fizetnek az árukért és szolgáltatásokért az életükben. Ez magában foglalja az olyan mutatókat, mint a vásárlóerő-paritás és a fogyasztói árindexek, amelyek segítenek az árak és költségek szélesebb körű összehasonlításában a különböző gazdasági ágazatokban. De a Steames játékok esetében alaposabban megnézzük a szórakozással kapcsolatos vásárlásokat is, hogy jobban alátámasszuk ezeket a döntéseket.
Mindezek a tényezők arra késztettek bennünket, hogy elkötelezzük magunkat ezeknek az árjavaslatoknak a sokkal rendszeresebb ütemű frissítése mellett, hogy lépést tartsunk a gazdasági változásokkal.

Sok játék nem veszi figyelembe a javaslatainkat, és saját maga határozza meg az árakat az egyes pénznemekben, és ez rendben van. De reméljük, hogy javaslataink hasznos adatok azoknak a fejlesztőknek, akiknek nincs ideje vagy kedve az egyes pénznemek árazásait maguknak felkutatni.

Minimális árküszöbök

Két minimális árküszöb van a Steamen:
 1. A minimális alapár, amely a Steamen levő minden egyes termékhez megadható, és amelynek legalább a Steam által a 0,99 USD-s árszinthez javasolt pénznemkonverzióval kell egyenértékűnek lennie. Részletekért nézd meg a minimális árak pénznemenkénti lebontását.

 2. A legalacsonyabb lehetséges tranzakciós ár 50% kedvezmény ebből a minimális alapárból, ami lehetővé tesz valamennyi kedvezményt a minimális alapárból. Ez a minimális tranzakciós ár nagyjából 0,49 USD.
  • Egy 0,99 USD szintre árazott termék legfeljebb 50% kedvezményt kínálhat.
  • Egy 1,99 USD szintre árazott termék legfeljebb 75% kedvezményt kínálhat.
  • Egy 4,99 USD szintre árazott termék legfeljebb 90% kedvezményt kínálhat.

Ha van egy vagy több terméked, amelynek árazása vagy kedvezménye az új minimumok alatt van, az a következő problémák egyikét okozhatja:
 • Ha terméked alapára a Steam legalacsonyabb lehetséges tranzakciós ára alatt van egy pénznemben, akkor többé nem vásárolható meg azokban az országokban, amelyek azt a pénznemet használják.
 • Ha olyan beütemezett leárazásod van, amely azt eredményezné, hogy a végső ár a Steam legalacsonyabb lehetséges tranzakciós ára alá esne, ez a termék nem lesz megvásárolható olyan országokban, ahol a végső ár a megengedett minimum alatt van.
 • Ha az alapárad bármilyen pénznemben a Steam legalacsonyabb lehetséges tranzakciós ára alatt van, akkor nem fogsz tudni új leárazásokat beütemezni.
 • Ha az alapárad bármely pénznemben közel van a Steam legalacsonyabb lehetséges tranzakciós árához, az általad megadható kedvezmény korlátozva lehet annak biztosítására, hogy az eredményül kapott ár ne essen a megengedett minimum alá.

További részletekért lásd az augusztus 15-i, A Steam minimális árküszöbeinek frissítése blogbejegyzésünket.

Gyakran ismételt kérdések

K.: Baj, ha a játékomhoz hiányzik a Steam által támogatott némelyik pénznem?
V.: Minden pénznem, aminél nincs ár megadva, elérhetetlenné teszi a játékodat az azt a pénznemet használóknak. Például, ha nincs árad megadva japán jenben, akkor a Japánban élő felhasználók nem fogják tudni megvásárolni a játékodat.

K.: A játékomhoz hiányoznak a csomagok, hogy adom meg az árazást?
V.: Néha-néha előfordul olyan hiba, hogy az AppID létrehozásakor nem jönnek létre a szabványos csomagok ahhoz az AppID-hez. Ezeket a csomagokat „Az összes társított csomag, DLC, demó és kellék” oldalon tudod létrehozni, a fenti zöld „Szabványos csomagok létrehozása” gombra kattintva. Bármikor küldhetsz nekünk is üzenetet segítségért, az ezen az oldalon lévő Támogatás gombon keresztül.

K.: Milyen pénznemeket támogat a Steam?
V.: A pénznemek teljes listája a Támogatott pénznemek oldalon található, ami információkat tartalmaz arról is, hogy mely pénznemek támogatják az árazást és vásárlást törtrészértékkel, és az hogyan és milyen lépésekben jelenik meg.

K.: Milyen gyakran változtathatom a termékem árát?
V.: A felhasználók frissen kiadott játékokkal kapcsolatos várakozásainak védelmére azt kérjük, hogy az árváltoztatásokkal várj a kiadás utáni 30. napig. Ha véletlenül jelentős árazási hibát vétettél a megjelenéskor, amit gyorsan ki kell javítanod, azt tudjuk kezelni. Kérjük, segítségért ilyen árazási hibákhoz, lépj velünk kapcsolatba itt. Ezt követően belátásod szerint módosíthatod az áraidat, de ne feledd, hogy az ár egy vagy több pénznemben történő emelése 30 napos várakozási időt eredményez, mielőtt leárazást küldhetnél be. További részletekért erről nézd meg a Leárazás dokumentációt.


K.: Be tudom ütemezni, hogy az árfrissítéseim automatikusan történjenek?
V.: Nem, az árváltoztatásokat nem lehet automatikusan beütemezni, de választhatsz, hogy az árváltoztatásokat a Valve felülvizsgálata után te magad teszed közzé, vagy a Valve, azonnal a felülvizsgálat után.

Ha azt választod, hogy magad teszed közzé az árváltoztatásokat, e-mailben fogsz értesítést kapni, miután a Valve felülvizsgálta az áraidat. Ezt követően lehetőséged lesz a neked megfelelő időben közzétenni jövőbeni árváltoztatásaidat. Amint közzéteszed ezeket a változtatásokat, azok azonnal élővé válnak a vásárlóknak.

Ezt a lehetőséget a csomag kezdőoldalán, az „Ár javaslása” szakaszban találod.

pricechangeschedule.JPG

K.: Megemelhetem a játékom árát, amikor Korai hozzáférésből teljesen kiadottá válik?
V.: Igen. Az árváltoztatást néhány nappal a Korai hozzáférésből kilépést megelőzően kell kérned annak biztosítására, hogy a váltás előtt jóvá legyen hagyva.

Vedd figyelembe, hogy bármilyen árnövelés után 30 napig nem lehetséges leárazni a termékedet. Ha a Korai hozzáférésről teljes kiadásra váltás előtti 30 napban megnöveled az áradat, a megjelenési kedvezmény nem lesz alkalmazható.

Ha azt tervezed, hogy a Korai hozzáférésből kilépéskor vagy annak környékén növeled az áradat, és kedvezménnyel akarod ünnepelni az 1.0-ás kiadást, az alábbi lehetőségeket érdemes fontolóra venned:
 • Hagyod az áradat úgy, ahogy van, leárazást tartasz a Korai hozzáférésből 1.0-ás kiadásra váltáskor, majd azt követően emelsz árat.
 • Megemeled az árad a Korai hozzáférésből kilépéskor, és nem tartasz leárazást.
 • Több mint 30 nappal a Korai hozzáférésből kilépés előtt emelsz árat, majd leárazást tartasz az 1.0-ás kiadáshoz kapcsolódóan.


K.: Részt vehetek vásári eseményeken, ha a termékem nemrég lett kiadva?
V.: Általánosságban nem adhatsz meg kedvezményt a megjelenést követő 30 napon belül, vagy a megjelenési kedvezményed után 30 napig. Azonban küldhetsz be megjelenési kedvezményt, hogy az a játékod megjelenésekor lépjen életbe. Mindig lesznek jövőbeni lehetőségek, amikor leárazhatod a terméked, így ne érezz egy szezonális vásári eseményt kényszerítő erőnek kiadási dátumod megváltoztatására.

K.: Mi a helyzet, ha ingyenesről fizetősre akarom állítani a játékomat?
V.: Nyugodtan átállíthatod a játékodat ingyenesről fizetősre, így kérjük, ezt a támogatási űrlapot használva lépj velünk kapcsolatba ingyenesen játszhatóról fizetős csomagra váltáshoz. Számunkra az a legfontosabb, hogy a vásárlókkal tisztességesen bánjanak, így ha a játékodban a továbbiakban nem lesz játékon belüli vásárlás ingyenesen játszhatóról fizetősre váltáskor, akkor azt kérjük, értesítsd vásárlóidat legalább 30 nappal előre a játékon belüli vásárlás eltávolításáról, hogy lehetőségük legyen felhasználni bármilyen megmaradt játékon belüli tárgyat vagy fizetőeszközt, mielőtt azok megvásárolhatatlanná vagy felhasználhatatlanná válnának. Azok a felhasználók, akiknek megvan a játékod ingyenes licence a fiókjukon, továbbra is birtokolni fogják azt és tudnak majd játszani vele, miután ingyenesről fizetősre váltott.

K.: Mi a helyzet, ha fizetősről ingyenesre akarom állítani a játékomat?
V.: Az ingyenesről fizetősre váltáshoz hasonlóan, ha fizetősről ingyenesre szeretnéd váltani a játékodat, kérjük, használd ezt a támogatási űrlapot, hogy tudasd ezt velünk. Megint csak azt kérjük, hogy legalább egy hónappal a váltás előtt tájékoztasd a vásárlóidat, hogy megalapozott döntést hozhassanak arról, megvásárolnak-e egy olyan játékot, amely a közeljövőben üzleti modellje megváltoztatására készül.

K.: Támogatja a Steam árazás a fizetett reklámokat tartalmazó játékokat?
V.: Nem. A Steam nem támogatja a fizetett reklámokat, sem az ajánlásos/partnerprogramokból, vagy más játékok, illetve termékek vagy szolgáltatások hirdetéseinek megjelenítéséből származó bevételt. Ha a játékod bevétele más platformokon reklámokból származik, a Steames kiadáshoz más bevételszerzési modellt kell keresned. Néhány lehetőség, amit fontolóra vehetsz: alakítsd át játékodat egyszeri vásárlásossá, vagy tedd ingyenesen játszhatóvá mikrotranzakciókkal vagy DLC-ként kiadott további tartalommal.

K.: Támogatja a Steam árazás a „paywall” játékokat?
V.: Nem. A Steam nem támogatja az olyan modelleket, amelyek a vásárlót elakasztják, és a játék folytatásához fizetnie kell. Ha szeretnél ingyenes demót a játékod bemutatására, azt nyugodtan megteheted. A demódnak és a teljes játékodnak közösek lehetnek a fájljai is, hogy folytatható legyen a játék. Annak kiderítésére, hogy egy demó-e a megfelelő megoldás a te játékodhoz, nézd meg a Demók dokumentációt.

K.: Milyen árakat állítsak be olyan pénznemekben, amiket nem ismerek?
V.: Az árjavasló eszközben a választott USD árhoz képest javasolunk árakat, amit belátásod szerint elfogadhatsz vagy módosíthatsz. A Steamen az árazási döntések teljességgel a fejlesztő, azaz a te kezedben vannak.

K.: Az adók benne vannak a javasolt árazásban?
V.: Egyes országokban a vásárlók ahhoz vannak szokva, hogy az adók benne vannak a megvásárolt áru árában, más országokban pedig ahhoz, hogy az adók a megjelenített áron felül vannak alkalmazva. A Steam az elvárt helyi szokásokat és szabályozást használja az árak és adók vásárlóknak történő megjelenítésekor. Az adókról további információk az Adók GYIK-ben találhatók.