Steamworks-documentatie
Prijsstelling
In het kort
Steam ondersteunt prijzen in meer dan 35 valuta's, zodat spelers precies weten wat ze betalen. Betaling is mogelijk via honderden lokale betaalmethoden.
Integratie
Partners op Steam zijn verantwoordelijk voor het bepalen en beheren van de prijzen van hun producten, en Steam biedt tools om hiermee te helpen.

Overzicht

Partners op Steam zijn verantwoordelijk voor het bepalen en beheren van de prijzen van hun producten. De Steamworks-ontwikkelaarssite biedt tools om prijzen en kortingen in te stellen in alle valuta's die door Steam worden ondersteund. Initiële prijzen en voorgestelde prijsaanpassingen worden door Valve beoordeeld en gewoonlijk binnen één of twee werkdagen verwerkt. We bevelen prijsstrategieën aan op basis van onze ervaring. We kunnen ook prijzen voorstellen op basis van de huidige wisselkoersen of andere factoren. Tijdens de verwerking controleren we je prijzen op invoerfouten, maar omdat wij niet kunnen garanderen dat alle fouten worden gevonden, verzoeken we de prijzen voor verzending zorgvuldig te controleren.

Prijsmodellen

Steam ondersteunt verschillende prijsmodellen die spellen kunnen gebruiken, zoals eenmalige aankoop van een volledig spel, DLC, microtransacties in een spel of periodieke abonnementen. Dit artikel gaat vooral over pakketprijzen: de aankoopoptie die aan klanten wordt aangeboden op de Steam-winkelpagina van een spel.

Andere prijsmodellen zijn microtransacties en periodieke abonnementen. Meer informatie over de implementatie van deze verschillende modellen kun je hier vinden:

Vereiste toestemming voor het bewerken van prijzen

Alleen bepaalde uitgeversaccounts hebben de vereiste toestemming om prijzen in te voeren of aan te passen, of kortingen in te stellen voor je producten op Steam. Het standaard account is voor nieuwe Steamworks-partners het Steam-account waarmee de digitale documentatie voor de Steam-distributieovereenkomst is ingevuld. Het is echter mogelijk dat binnen jouw organisatie een andere persoon verantwoordelijk is.

Als je niet over de vereiste toestemming beschikt zoals hieronder beschreven, kun je het beste contact opnemen met een van je Steamworks-beheerders. Dit is een gebruiker binnen je organisatie die de mogelijkheid heeft om toestemmingen te verlenen. Een lijst van je Steamworks-beheerders vind je in de rechterkolom van je Steamworks-startpagina (tenzij je zelf een beheerder bent).


De volgende toestemmingen zijn vereist voor een specifiek account om prijzen voor een product in te stellen of aan te passen:

 • De Steamworks-partner waar je lid van bent moet de partner zijn die betaald wordt voor de verkoop van het product. Als je bijvoorbeeld aan een spel werkt met een andere studio en die andere studio is gemarkeerd als de entiteit die wordt betaald voor de verkoop van het spel, dan kunnen alleen leden van die andere studio de prijzen wijzigen.
 • Je account moet de toestemming 'Prijzen en kortingen beheren' hebben voor het betreffende product. Zie de documentatie over het beheren van gebruikers en toestemmingen voor meer details.

Prijzen bijwerken en kortingen toevoegen

Via deze link vind je een korte video die stap voor stap laat zien hoe je de prijzen kunt bijwerken en kortingen kunt invoeren voor je producten op Steam:
https://www.youtube.com/watch?v=_cPdvPBfy5M

Aanbevolen procedures voor prijsbepalingen

Er zijn een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van de prijs bij de lancering van je spel:

 • Hoe lang duurt het om je spel uit te spelen?
 • Heeft het spel een hoge herspeelwaarde?
 • Biedt het spel multiplayer?
 • Bied je vroegtijdige toegang aan?
 • Hoe worden gelijksoortige spellen geprijsd?
 • Houd je bij de prijsbepaling rekening met toekomstige promoties?

Voor een succesvolle verkoop van je spel moet je eerst marktonderzoek doen, net zoals bij iedere andere zakelijke onderneming. Koop en speel soortgelijke spellen. Lees gebruikersrecensies en feedback van klanten om een idee te krijgen van de waarde van je spel en gebruik die gegevens bij het bepalen van je prijs. Het doel is niet om de concurrentie te onderbieden met een lagere prijs. Richt je in plaats daarvan op het begrijpen van de markt en zorg ervoor dat je klanten waar voor hun geld krijgen.

Regionale prijsaanbevelingen

Ontwikkelaars op Steam bepalen hun eigen prijzen, in elke valuta. Maar het onderzoeken en bepalen van ideale prijzen voor tientallen verschillende valuta's kan voor sommige ontwikkelaars een uitdaging zijn.

Om je te helpen je prijzen te beheren in alle ondersteunde valuta's, geeft Steam aanbevelingen op basis van je gekozen USD-prijs. Na het invoeren van die gekozen USD-prijs, zul je zien dat Steam een aantal aanbevelingen invult. Je bent vrij om onze aanbevolen omrekeningen te gebruiken voor alle valuta's, voor sommige of voor geen enkele.

Hoe bepaalt Valve die aanbevelingen?

Het is verleidelijk om prijsbepalingen simpelweg te benaderen als een wisselkoersenprobleem en de prijs van elke valuta te koppelen aan de wisselkoers. Deze eenvoudige strategie gaat echter voorbij aan de aanzienlijke economische verschillen tussen de verschillende regio's. Wisselkoersen hebben weliswaar macro-economische effecten, maar op korte termijn is hun invloed op de koopkracht van een individuele consument vrij gering.

In plaats van prijzen te koppelen aan wisselkoersen, gaan we bij onze prijsaanbevelingen dieper in op wat spelers betalen voor de goederen en diensten in hun dagelijkse leven. Zo wordt er rekening gehouden met zaken als koopkrachtpariteit en consumentenprijsindexen, die een bredere vergelijking van prijzen en kosten in een aantal verschillende economische sectoren mogelijk maken. Voor spellen op Steam richten we ons echter meer op entertainmentaankopen om onze beslissingen te onderbouwen.
Om in te kunnen spelen op eventuele verschuivingen binnen deze factoren, zullen we onze prijsaanbevelingen regelmatig aanpassen zodat we gelijke tred kunnen houden met economische veranderingen.

Veel spellen negeren onze aanbevelingen en bepalen hun eigen prijzen in elke valuta, en dat is prima. Maar we hopen dat de aanbevelingen nuttig zijn voor ontwikkelaars die geen tijd of interesse hebben om zelf onderzoek te doen.

Minimale drempelprijzen

Er zijn twee minimale drempelprijzen op Steam:
 1. De minimale basisprijs die kan worden ingevoerd voor alle producten op Steam moet minstens gelijk zijn aan de door Steam aanbevolen valutaomrekening van USD 0,99. Lees voor meer informatie de documentatie over minimale drempelprijzen per valuta.

 2. De laagst mogelijke transactieprijs is 50% van die minimale basisprijs. Hierdoor is korting geven op de minimale basisprijs mogelijk. De minimale transactieprijs ligt rond de 0,49 USD.
  • Op een product met een prijs van 0,99 USD kan tot 50% korting worden gegeven.
  • Op een product met een prijs van 1,99 USD kan tot 75% korting worden gegeven.
  • Op een product met een prijs van 4,99 USD kan tot 90% korting worden gegeven.

Als je één of meer producten hebt waarvan de prijs of prijs met korting lager is dan de nieuwe minima, kan dit volgende problemen veroorzaken:
 • Als de basisprijs van je product lager is dan de laagst mogelijke transactieprijs in een bepaalde valuta, dan is je product niet meer te koop in landen waar die valuta wordt gebruikt.
 • Heb je een korting gepland waardoor je uiteindelijke prijs lager is dan de minimale transactieprijs van Steam, dan is je product niet meer te koop voor klanten in landen waar die prijs dan onder het toegestane minimum ligt.
 • Is je basisprijs in een van de aangeboden valuta's lager dan de minimale transactieprijs van Steam, dan kun je geen nieuwe kortingen plannen.
 • Ligt je basisprijs in een van de aangeboden valuta's dicht bij de minimale transactieprijs van Steam, dan worden de kortingen die je kunt invoeren mogelijk beperkt zodat de uiteindelijke prijs niet onder het minimum valt.

Lees voor meer informatie het blogbericht Updates van de minimale drempelprijzen op Steam van 15 augustus.

Veelgestelde vragen

V. Mijn spel mist een paar lokale valuta's die Steam ondersteunt, maakt dat wat uit?
A. Als een prijs in een bepaalde valuta ontbreekt, zal je spel niet beschikbaar zijn voor klanten die gebruik maken van die valuta. Als je bijvoorbeeld geen prijs hebt ingevoerd voor Japanse yen, kunnen gebruikers in Japan je spel niet kopen.

V. Mijn spel mist pakketten, hoe dien ik prijzen in?
A. Er treedt soms een fout op bij het aanmaken van een app-ID waardoor de standaardpakketten voor die app-ID niet worden gegenereerd. Je kunt deze pakketten maken door naar de pagina 'Alle geassocieerde pakketten, DLC's, demo's en tools' te gaan en bovenaan op de groene knop 'Standaardpakketten maken' te klikken. Je kunt ons ook altijd om hulp vragen door een bericht te sturen via de knop Ondersteuning bovenaan deze pagina.

V. Welke valuta's ondersteunt Steam?
A. Een volledige lijst van valuta's vind je op de pagina voor ondersteunde valuta's. Deze pagina bevat ook informatie over de valuta's die prijzen en aankopen in gedeeltelijke eenheden ondersteunen, hoe ze worden gerapporteerd en welke waarden mogelijk zijn.

V. Hoe vaak kan ik de prijs van mijn product wijzigen?
A. Om de gebruikersverwachtingen rond de prijzen van nieuwe spellen te beschermen, vragen we om de prijs de eerste 30 dagen na de release niet te wijzigen. Als je per ongeluk bij de lancering een grote fout in de prijs hebt gemaakt die snel moet worden gecorrigeerd, dan kunnen we daar wel bij helpen. Neem hier contact met ons op als je hulp nodig hebt om dit soort grote prijsfouten te corrigeren. Daarna kun je je prijzen naar eigen inzicht wijzigen. Vergeet echter niet dat je product na een prijsverhoging in een of meer valuta's een afkoeltijd van 30 dagen krijgt waarin je geen nieuwe kortingen kunt aanbieden. Bekijk de documentatie over korting voor meer informatie over dat onderwerp.


V. Kan ik het bijwerken van prijzen automatiseren?
A. Nee, prijswijzigingen kunnen niet automatisch worden gepland. Na beoordeling door Valve kun je prijswijzigingen direct door Valve laten publiceren of je kunt ze zelf publiceren op een door jou gekozen moment.

Als je ervoor kiest om prijswijzigingen zelf te publiceren, ontvang je een e-mail wanneer ze door Valve zijn beoordeeld. Je kunt je toekomstige prijswijziging vervolgens publiceren op een tijdstip dat jou schikt. Zodra je de wijzigingen publiceert, zijn ze direct zichtbaar voor klanten.

Deze optie is te vinden in de sectie voor voorgestelde prijzen op de startpagina van het pakket.

pricechangeschedule.JPG

V. Kan ik de prijs van mijn spel verhogen bij de overgang van vroegtijdige toegang naar volledig uitgegeven?
A. Ja. Het verzoek voor een prijswijziging moet een paar dagen voor het einde van de vroegtijdige toegang worden aangevraagd, zodat de wijziging kan worden goedgekeurd voordat je overgaat naar de volledige uitgave.

Vergeet niet dat het gedurende 30 dagen na een prijsverhoging niet mogelijk is om een korting te geven op je product. Als je je prijs binnen 30 dagen na het verlaten van de vroegtijdige toegangsfase verhoogt, wordt je korting bij de start van de verkoop niet toegepast.

Als je van plan bent om je prijs te verhogen op of rond het moment dat de vroegtijdige toegang wordt beëindigd en je wilt een korting geven om de uitgave van versie 1.0 te vieren, kun je deze scenario's overwegen:
 • Je kunt de prijs ongewijzigd laten, een korting geven wanneer versie 1.0 wordt uitgegeven (bij verlaten van vroegtijdige toegang) en daarna je prijs verhogen.
 • Je kunt je prijs verhogen tijdens de overgang van vroegtijdige toegang naar volledig uitgegeven en geen korting geven.
 • Je kunt je prijs meer dan 30 dagen voordat je uit vroegtijdige toegang komt verhogen en dan een korting geven bij uitgave van versie 1.0.


V. Kan ik deelnemen aan uitverkopen als mijn product onlangs is gelanceerd?
A. In het algemeen kun je geen korting indienen binnen 30 dagen na de uitgave of binnen 30 dagen na het verlopen van de korting bij de start van de verkoop. Je kunt echter wel een lanceringskorting geven die ingaat op het moment dat je spel wordt uitgegeven. Er zullen in de toekomst altijd mogelijkheden zijn om een korting te geven voor je spel, dus voel je niet verplicht om je uitgavedatum te veranderen om deel te kunnen nemen aan een seizoensuitverkoop.

V. Wat als ik mijn spel wil veranderen van gratis naar betaald?
A. Je kunt je spel altijd wijzigen van een gratis naar een betaalde versie, gebruik dit ondersteuningsformulier om contact met ons op te nemen om je spel om te zetten. Eerlijke behandeling van klanten is onze hoogste prioriteit. Als het na het overstappen van een gratis pakket naar een betaald pakket niet meer mogelijk is om aankopen te doen in je spel, dan vragen we je om je klanten ten minste 30 dagen voordat je deze optie verwijdert op de hoogte te stellen. Je klanten hebben dan nog de kans om overgebleven valuta of voorwerpen in het spel te verbruiken of te kopen voordat dit niet meer kan. Gebruikers die de gratis licentie voor het spel op hun account hebben staan, zullen eigenaar blijven en kunnen het spel blijven spelen nadat het is overgegaan van gratis naar betaald.

V. Wat als ik mijn spel wil veranderen van betaald naar gratis?
A. Net zoals bij het veranderen van gratis naar betaald, kun je gebruikmaken van dit ondersteuningsformulier als je je spel wilt omzetten van betaald naar gratis. Ook in deze situatie verzoeken we je om klanten ten minste een maand van tevoren op de hoogte te stellen, zodat ze goed geïnformeerd kunnen beslissen om al dan niet een spel te kopen waarvan het bedrijfsmodel in de nabije toekomst wordt gewijzigd.

V. Ondersteunt Steam spellen met betaalde advertenties?
A. Nee. Steam ondersteunt geen betaalde reclame of inkomsten via advertentielinks naar andere spellen, producten of diensten. Als de inkomsten van je spel op andere platforms gebaseerd zijn op reclame, zul je je bedrijfsmodel moeten aanpassen om het op Steam te kunnen publiceren. Als je spel wordt ondersteund door advertenties en je wilt het distribueren op Steam, dan zou je je spel kunnen aanbieden als eenmalige aankoop of gratis te spelen met microtransacties of aanvullende inhoud zoals DLC.

V. Ondersteunt Steam spellen met een 'betaalmuur'?
A. Nee. Steam ondersteunt geen modellen waarbij een klant wordt geblokkeerd en moet betalen om verder te kunnen spelen. Ter promotie kun je wel een gratis demo aanbieden voor je spel. Je demo en het volledige spel kunnen ook bestanden delen om de continuïteit van de spelervaring te waarborgen. Om erachter te komen of een demo geschikt is voor je spel, kun je de documentatie over demo's raadplegen.

V. Welke prijzen moet ik instellen voor valuta's waar ik niet bekend mee ben?
A. Via ons hulpmiddel voor prijzen bevelen we prijzen aan voor verschillende valuta's op basis van een geselecteerde prijs in USD. Je kunt deze aanbevolen prijzen naar wens accepteren of aanpassen. Ontwikkelaars zijn volledig vrij in het bepalen van hun prijzen op Steam.

V. Zijn de aanbevolen prijzen inclusief belastingen?
A. In sommige landen zijn klanten gewend dat de belasting is inbegrepen in de prijs van de goederen die zij kopen, terwijl voor klanten in andere landen de belasting bij de weergegeven prijs moet worden opgeteld. Steam volgt de plaatselijke normen en wetten met betrekking tot de weergave van prijzen en belastingen voor klanten. Meer informatie over belastingen kun je vinden in onze veelgestelde vragen over belastingen.