Τεκμηρίωση Steamworks
Τιμολόγηση

Επισκόπηση

Οι συνεργάτες στο Steam είναι υπεύθυνοι για τον ορισμό και τη διαχείριση της τιμολόγησης για τα προϊόντα τους. Η ιστοσελίδα δημιουργών Steamworks παρέχει εργαλεία για τη διαμόρφωση τιμολόγησης και εκπτώσεων σε όλα τα νομίσματα που υποστηρίζονται από το Steam. Η αρχική τιμολόγηση καθώς και οι προτεινόμενες προσαρμογές τιμολόγησης θα ελεγχθούν από τη Valve και συνήθως γίνεται επεξεργασία τους εντός μίας ή δύο εργάσιμων ημερών. Προτείνουμε στρατηγικές τιμολόγησης βάσει της εμπειρίας μας και μπορεί να προτείνουμε τιμές βάσει μετατροπών συναλλάγματος και άλλων παραγόντων. Κατά την επεξεργασία θα προσπαθήσουμε να ελέγξουμε τις τιμές σας για λάθη κατά την εισαγωγή, αλλά δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα βρούμε όλα τα λάθη, οπότε να ελέγχετε προσεκτικά τις τιμές σας πριν τις υποβάλετε.

Τύποι τιμολόγησης

Το Steam υποστηρίζει πολλαπλά επιχειρηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούν τα παιχνίδια για τιμολόγηση περιεχομένου, είτε είναι μια μεμονωμένη αγορά ενός πλήρους παιχνιδιού, DLC, μικροσυναλλαγές εντός παιχνιδιού ή επαναλαμβανόμενες συνδρομές. Αυτό το άρθρο επικεντρώνεται κυρίως στην τιμολόγηση πακέτων, η οποία είναι η αγοραστική επιλογή που εμφανίζεται στους πελάτες στη σελίδα Καταστήματος Steam του παιχνιδιού.

Άλλες τιμολογήσεις περιλαμβάνουν μικροσυναλλαγές εντός παιχνιδιού και επαναλαμβανόμενες συνδρομές. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση αυτών των τύπων τιμολόγησης εδώ:

Απαιτούμενες άδειες για επεξεργασία τιμολόγησης

Μόνο συγκεκριμένοι λογαριασμοί εκδοτών έχουν τις απαραίτητες άδειες για εισαγωγή η προσαρμογή τιμολόγησης ή για διαμόρφωση εκπτώσεων για τα προϊόντα σας στο Steam. Για νέους συνεργάτες Steamworks, ο προεπιλεγμένος λογαριασμός είναι ο λογαριασμός Steam που ολοκλήρωσε τα ψηφιακά έγγραφά για το Συμφωνητικό Διανομής Steam. Αλλά το κατάλληλο πρόσωπο στον οργανισμό σας μπορεί να διαφέρει.

Αν δεν έχετε τις απαραίτητες άδειες όπως περιγράφονται παρακάτω, το καλύτερο είναι να επικοινωνήσετε με έναν από τους διαχειριστές Steamworks σας, ο οποίος είναι και χρήστης εντός του οργανισμού σας με την ικανότητα να χορηγεί άδειες. Μπορείτε να βρείτε μια λίστα με τους διαχειριστές Steamworks σας στη δεξιά στήλη της αρχικής σελίδας Steamworks σας (εκτός αν είστε ο ίδιος διαχειριστής).


Απαιτούνται οι ακόλουθες άδειες για έναν συγκεκριμένο λογαριασμό ώστε να μπορεί να ορίζει ή να προσαρμόζει τιμολόγηση για ένα προϊόν:

 • Ο λογαριασμός συνεργάτη Steamworks, στον οποίο είστε μέλος, πρέπει να είναι ο συνεργάτης που πληρώνεται για τις πωλήσεις του προϊόντος. Για παράδειγμα, αν δουλεύετε σε ένα παιχνίδι με κάποιο άλλο στούντιο και εκείνο το στούντιο έχει επισημανθεί ως η οντότητα που πληρώνεται για τις πωλήσεις του παιχνιδιού, τότε μόνο μέλη του άλλου στούντιο έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τιμές.
 • Ο λογαριασμός σας πρέπει να έχει τη συγκεκριμένη άδεια: «Διαχείριση τιμολόγησης και εκπτώσεων» για το εν λόγω προϊόν. Δείτε τη Διαχείριση χρηστών και αδειών για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ενημέρωση τιμολόγησης και προσθήκη εκπτώσεων

Παρακάτω θα βρείτε μια σύντομη εκμάθηση για το πώς να ενημερώνετε την τιμολόγηση και να εισάγετε εκπτώσεις για τα προϊόντα σας στο Steam.
https://www.youtube.com/watch?v=_cPdvPBfy5M

Βέλτιστες πρακτικές τιμολόγησης

'Όταν σκέφτεστε την τιμή κυκλοφορίας του παιχνιδιού σας, λάβετε υπ' όψιν μερικούς διαφορετικούς παράγοντες.

 • Πόσο χρόνο θα χρειαστούν οι πελάτες σας για να παίξουν ολόκληρο το παιχνίδι σας;
 • Μπορεί το παιχνίδι σας να παιχτεί πολλές φορές;
 • Προσφέρει τύπο παιχνιδιού πολλών παικτών;
 • Πρόκειται να κυκλοφορήσετε το παιχνίδι σας σε Πρόωρη Πρόσβαση;
 • Πώς τιμολογούνται παιχνίδια παρόμοιας φύσης;
 • Τιμολογείτε έχοντας κατά νου μελλοντικές προωθητικές ενέργειες;

Αν παίρνετε στα σοβαρά τη διαδικασία της πώλησης του παιχνιδιού σας, θα πρέπει να τη μεταχειριστείτε σαν οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική πρωτοβουλία και να κάνετε λίγη έρευνα αγοράς. Αγοράστε και παίξτε παρόμοια παιχνίδια. Διαβάστε κριτικές χρηστών και ανατροφοδότηση πελατών για να αποκτήσετε μια αίσθηση της αξίας που λαμβάνουν οι πελάτες και χρησιμοποιήστε αυτά τα δεδομένα για να πάρετε τις δικές σας αποφάσεις τιμολόγησης. Δεν έχει να κάνει με την προσφορά χαμηλότερων τιμών από τον ανταγωνισμό. Αντ' αυτού, εστιάστε στην κατανόηση της αγοράς και σιγουρευτείτε ότι αυτό που αγοράζουν οι πελάτες σας αξίζει τα χρήματα που ξοδεύουν.

Προτάσεις τιμολόγησης ανά περιοχή

Οι δημιουργοί στο Steam έχουν έλεγχο των τιμών τους, σε κάθε νόμισμα. Αλλά η έρευνα και ο καθορισμός των ιδανικών τιμών για δεκάδες διαφορετικά νομίσματα μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για μερικούς δημιουργούς.

Ως υπηρεσία βοήθειας για τη διαχείριση της τιμολόγησής σας σε όλα τα διαφορετικά νομίσματά μας, το Steam προσφέρει μία πρόταση για όλα τα άλλα νομίσματα, βάσει οποιασδήποτε τιμής επιλέξετε σε USD. Όταν εισαγάγετε την τιμολόγησή σας για το παιχνίδι σας, θα παρατηρήσετε ότι το Steam συμπληρώνει ένα σύνολο προτάσεων βάσει τις επιλεγμένης τιμής σας σε USD. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις προτάσεις μας για όλα, για μερικά ή για κανένα άλλο νόμισμα, όπως νομίζετε!

Λοιπόν, πώς καθορίζει η Valve αυτές τις προτάσεις;

Είναι δελεαστικό να μεταχειριστούμε την τιμολόγηση σαν απλό πρόβλημα συναλλαγματικής ισοτιμίας και να δεσμεύσουμε την ισοδυναμία της τιμής κάθε νομίσματος στη συναλλαγματική ισοτιμία. Παρ' όλα αυτά, αυτού του είδους η στρατηγική υπεραπλουστεύει τις ανόμοιες οικονομικές καταστάσεις ανάμεσα σε διαφορετικές περιοχές. Και παρότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες έχουν μακροοικονομικές επιπτώσεις, γενικά δεν έχουν βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στις αγορές ενός μεμονωμένου καταναλωτή.

Αντί να προσκολλάμε απλά τις τιμές σε ισοτιμίες νομισμάτων, ο τρόπος με τον οποίο προτείνουμε τιμές εμβαθύνει περισσότερο στο τι πληρώνουν οι παίκτες καθημερινά για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους. Αυτό περιλαμβάνει μεθόδους μέτρησης όπως ισοτιμία αγοραστικής δύναμης και δείκτες τιμών καταναλωτή, που βοηθούν να συγκρίνουμε τιμές και κόστη ευρύτερα, σε πολλούς διαφορετικούς οικονομικούς τομείς. Αλλά στην περίπτωση των παιχνιδιών στο Steam, εξετάζουμε επίσης πιο συγκεκριμένα την πραγματοποίηση αγορών για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ώστε να πάρουμε πιο ενημερωμένες αποφάσεις.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες μάς οδήγησαν στη δέσμευση ανανέωσης αυτών των προτάσεων τιμών πολύ πιο τακτικά, ώστε να συμβαδίζουμε με τις οικονομικές αλλαγές με την πάροδο του χρόνου.

Πολλά παιχνίδια επιλέγουν να αγνοήσουν τις προτάσεις μας και να καθορίσουν τη δική τους τιμολόγηση σε κάθε νόμισμα, και αυτό είναι εντάξει. Ελπίζουμε όμως ότι οι προτάσεις θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο σημείο αναφοράς για τους δημιουργούς που δεν έχουν τον χρόνο ή το ενδιαφέρον να καθορίσουν από μόνοι τους την τιμολόγηση σε κάθε νόμισμα.

Συχνές ερωτήσεις

Ε: Από το παιχνίδι μου λείπουν μερικά τοπικά νομίσματα που υποστηρίζει το Steam, πειράζει;
Α: Κάθε νόμισμα από το οποίο λείπει η τιμή θα καθιστά το παιχνίδι σας μη διαθέσιμο σε χρήστες που χρησιμοποιούν αυτό το νόμισμα. Για παράδειγμα, αν δεν έχετε εισαγάγει μια τιμή για το ιαπωνικό γιεν, τότε οι χρήστες που βρίσκονται στην Ιαπωνία θα αδυνατούν να αγοράσουν το παιχνίδι σας.

Ε: Από το παιχνίδι μου λείπουν πακέτα, πώς υποβάλλω τιμολόγηση;
Α: Αντιμετωπίζουμε ενίοτε ένα σφάλμα, όπου όταν δημιουργείται ένα appID, δεν δημιουργούνται τα τυπικά πακέτα για αυτό το appID. Μπορείτε να δημιουργήσετε αυτά τα πακέτα μεταβαίνοντας στο «Όλα τα σχετικά πακέτα, DLC, demo και εργαλεία» και κάνοντας κλικ στο πράσινο κουμπί «Δημιουργία τυπικών πακέτων» στην κορυφή. Μπορείτε επίσης να μας στείλετε ένα μήνυμα για να λάβετε βοήθεια οποιαδήποτε στιγμή, μέσω του κουμπιού «Υποστήριξη» στην κορυφή αυτής της σελίδας.

Ε: Ποια νομίσματα υποστηρίζει το Steam;
Α: Μπορείτε να βρείτε μια πλήρη λίστα των νομισμάτων στη σελίδα Υποστηριζόμενα νομίσματα, που περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες για το ποια νομίσματα υποστηρίζουν τιμολόγηση και αγορές σε μερικά ποσά, πώς αναφέρονται και ανά τι ποσά προσαυξάνονται.

Ε: Πόσο συχνά μπορώ να αλλάζω την τιμή του προϊόντος μου;
Α: Προτείνουμε να περιμένετε τουλάχιστον ένα μήνα μετά την κυκλοφορία προτού αλλάξετε την τιμή σας. Αλλά αν υποβάλατε κατά λάθος ένα μεγάλο σφάλμα τιμολόγησης κατά την κυκλοφορία, που χρειάζεται να διορθώσετε γρήγορα, μπορούμε να το κανονίσουμε.
Στη συνέχεια, μπορείτε να αλλάξετε τις τιμές σας όπως επιθυμείτε, αλλά να θυμάστε ότι η αύξηση της τιμής σε ένα ή περισσότερα νομίσματα θα δημιουργήσει μια περίοδο αδράνειας στη δυνατότητα σας για υποβολή εκπτώσεων. Ανατρέξτε στην τεκμηρίωση εκπτώσεων για περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το θέμα.


Ε: Μπορώ να προγραμματίσω τις ενημερώσεις τιμών μου για να συμβαίνουν αυτόματα;
A: Όχι, οι αλλαγές τιμολόγησης δεν μπορούν να προγραμματιστούν για να συμβαίνουν αυτόματα, αλλά έχετε την επιλογή να δημοσιεύετε αλλαγές όποτε επιθυμείτε αφού τις ελέγξει η Valve ή να ζητήσετε από τη Valve να τις δημοσιεύσει αμέσως μετά τον έλεγχο.

Αν επιλέξετε να δημοσιεύσετε αλλαγές τιμών μόνοι σας, αφού ελεγχθούν οι αλλαγές τιμών από τη Valve, θα ειδοποιηθείτε μέσω email. Θα σας δοθεί έπειτα η επιλογή δημοσίευσης της μελλοντικής αλλαγής τιμής σας σε χρόνο που σας βολεύει. Αφού δημοσιεύσετε τις αλλαγές, θα είναι άμεσα ενεργές για τους πελάτες.

Μπορείτε να βρείτε αυτήν την επιλογή στην ενότητα «Πρόταση τιμολόγησης» της σελίδας υποδοχής πακέτου.

pricechangeschedule.JPG

Ε: Μπορώ να αυξήσω την τιμή του παιχνιδιού μου κατά τη μετάβαση από την Πρόωρη Πρόσβαση σε πλήρη κυκλοφορία;
A: Ναι. Θα χρειαστεί να ζητήσετε αλλαγή τιμής μερικές μέρες πριν τη μετάβαση από την Πρόωρη Πρόσβαση, για να διασφαλίσετε ότι θα εγκριθεί πριν από αυτή.

Λάβετε υπ' όψιν ότι δεν είναι δυνατόν να κάνετε έκπτωση στο προϊόν σας για 30 ήμερες μετά από οποιαδήποτε αύξηση τιμής. Αν αυξήσετε την τιμή σας εντός 30 ημερών από τη μετάβασή σας από την Πρόωρη Πρόσβαση σε πλήρη κυκλοφορία, δεν θα ισχύσει η έκπτωση κυκλοφορίας σας.

Αν σχεδιάζετε να αυξήσετε την τιμή σας πριν ή περίπου τη στιγμή της μετάβασης από την Πρόωρη Πρόσβαση σε κυκλοφορία και θέλετε να πραγματοποιήσετε μια έκπτωση για να γιορτάσετε την κυκλοφορία της έκδοσης 1.0, ίσως είναι καλή ιδέα να εξετάσατε τα εξής σενάρια:
 • Μπορείτε να αφήσετε την τιμή ως έχει, να προσφέρετε μια έκπτωση όταν κυκλοφορήσετε την έκδοση 1.0, βγαίνοντας από την Πρόωρη Πρόσβαση, και να αυξήσετε την τιμή σας μετέπειτα.
 • Μπορείτε να αυξήσετε την τιμή σας κατά τη μετάβαση από την Πρόωρη Πρόσβαση και να μην προσφέρετε μια έκπτωση.
 • Μπορείτε να αυξήσετε την τιμή σας περισσότερο από 30 ημέρες πριν την κυκλοφορία σας από την Πρόωρη Πρόσβαση και έπειτα να προσφέρετε μια έκπτωση μαζί με την κυκλοφορία της έκδοσης 1.0.


Ε: Μπορώ να συμμετάσχω σε μεγάλα συμβάντα εκπτώσεων, αν το προϊόν μου κυκλοφόρησε πρόσφατα;
Α: Γενικά, δεν μπορείτε να υποβάλετε μια έκπτωση εντός 30 ημερών από την κυκλοφορία ή εντός 30 ημερών από τη λήξη της έκπτωσης κυκλοφορίας. Ωστόσο, μπορείτε να υποβάλετε μια έκπτωση κυκλοφορίας για να τεθεί σε ισχύ όταν κυκλοφορήσει πρώτη φορά το παιχνίδι σας και αν το προϊόν σας κυκλοφορήσει εντός 7 ημερών ενός μεγάλου συμβάντος εκπτώσεων (όπως οι Καλοκαιρινές Εκπτώσεις Steam, για παράδειγμα), η Valve μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε παράταση σε αυτήν την αρχική έκπτωση κυκλοφορίας, ώστε να διαρκέσει καθ' όλη τη διάρκεια του συμβάντος εκπτώσεων.

Υπάρχουν πάντα μελλοντικές ευκαιρίες να θέσετε το παιχνίδι σας σε έκπτωση, οπότε δεν θα πρέπει να νιώθετε πίεση για να αλλάξετε την ημερομηνία κυκλοφορίας σας λόγω ενός συμβάντος εποχιακών εκπτώσεων.

Ε: Κι αν θέλω να αλλάξω το παιχνίδι μου από δωρεάν σε επί πληρωμή;
Α: Φυσικά και μπορείτε να αλλάξετε το παιχνίδι σας από δωρεάν σε επί πληρωμή. Χρησιμοποιήστε τη φόρμα Υποστήριξης εδώ για να επικοινωνήσετε μαζί μας και να αλλάξετε ένα παιχνίδι που είναι δωρεάν-για-παίξιμο σε πακέτο επί πληρωμή. Η δίκαιη μεταχείριση των πελατών είναι η πρώτη μας προτεραιότητά. Σε περίπτωση που το παιχνίδι σας πρόκειται να διακόψει τις αγορές εντός παιχνιδιού όταν αλλάζει από δωρεάν-για-παίξιμο σε πακέτο επί πληρωμή, σας ζητάμε να ενημερώσετε τους πελάτες σας τουλάχιστον 30 ημέρες πριν αφαιρέσετε τις αγορές εντός παιχνιδιού, ώστε οι πελάτες να έχουν αρκετό χρόνο για να καταναλώσουν τα υπόλοιπα χρήματα ή αντικείμενα εντός παιχνιδιού πριν σταματήσουν να είναι διαθέσιμα για αγορά ή κατανάλωση. Οι χρήστες που έχουν τη δωρεάν άδεια για το παιχνίδι σας στον λογαριασμό τους θα συνεχίσουν να κατέχουν και να μπορούν να παίζουν το παιχνίδι αφού αλλάξει από δωρεάν σε επί πληρωμή.

Ε: Κι αν θέλω να αλλάξω το παιχνίδι μου από επί πληρωμή σε δωρεάν;
Α: Όπως και με την αλλαγή από δωρεάν σε επί πληρωμή, αν θέλετε να αλλάξετε το παιχνίδι σας από επί πληρωμή σε δωρεάν, χρησιμοποιήστε τη φόρμα Υποστήριξης εδώ για να μας ενημερώσετε. Σας υπενθυμίζουμε να ενημερώσετε τους πελάτες σας τουλάχιστον έναν μήνα πριν κάνετε κάποια αλλαγή, ώστε να μπορούν να λάβουν μια λελογισμένη απόφαση σχετικά με το αν θα αγοράσουν ένα παιχνίδι που πρόκειται να αλλάξει το επιχειρηματικό του μοντέλο στο άμεσο μέλλον.

Ε: Υποστηρίζει το Steam τιμολόγηση παιχνιδιών με πληρωμένες διαφημίσεις;
A: Όχι. Το Steam δεν προσφέρει διαφημίσεις επί πληρωμή ή έσοδα παραπομπής/συνεργατών από εμφάνιση διαφημίσεων σε άλλα παιχνίδια, προϊόντα ή υπηρεσίες. Αν τα έσοδα του παιχνιδιού σας βασίζονται σε διαφημίσεις σε άλλες πλατφόρμες, θα χρειαστεί να βρείτε ένα νέο μοντέλο για να κυκλοφορήσετε στο Steam. Ωστόσο, αν έχετε ένα παιχνίδι που υποστηρίζεται από διαφημίσεις και θέλετε να το κυκλοφορήσετε στο Steam, αναλογιστείτε να κάνετε το παιχνίδι σας επί πληρωμή ή δωρεάν-για-παίξιμο με μικροσυναλλαγές ή επιπλέον περιεχόμενο ως DLC.

Ε: Υποστηρίζει το Steam τιμολόγηση για παιχνίδια με «τείχος πληρωμής» (paywall);
A: Όχι. Το Steam δεν υποστηρίζει μοντέλα όπου ο πελάτης δεν μπορεί να συνεχίσει το παιχνίδι εάν δεν πληρώσει. Αν θέλετε να έχετε ένα δωρεάν demo για να επιδείξετε το παιχνίδι σας, είστε ευπρόσδεκτοι να το κάνετε. Το demo και το πλήρες παιχνίδι σας μπορούν επίσης να μοιράζονται αρχεία, ώστε το παιχνίδι να συνεχίζεται από εκεί που σταμάτησε. Για να εξακριβώσετε αν θα ήταν προτιμότερο για το παιχνίδι σας να έχει demo, ανατρέξτε στην τεκμηρίωση demo.

Ε: Τι τιμές θα πρέπει να ορίσω σε νομίσματα για τα οποία δεν γνωρίζω πολλά;
Α: Προτείνουμε τιμές στο εργαλείο πρότασης τιμολόγησης, ανάλογα μια επιλεγμένη τιμή σε USD, που μπορείτε να αποδεχτείτε ή να προσαρμόσετε όπως επιθυμείτε. Οι αποφάσεις σχετικά με την τιμολόγηση στο Steam εξαρτώνται μόνο από εσάς, τον δημιουργό.

Ε: Συμπεριλαμβάνει φόρους η προτεινόμενη τιμολόγηση;
Α: Σε ορισμένες χώρες, οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στην τιμή των προϊόντων που αγοράζουν οι πελάτες, ενώ σε άλλες, οι φόροι προστίθενται στην αναγραφόμενη τιμή. Το Steam χρησιμοποιεί τα αναμενόμενα τοπικά πρότυπα και κανόνες στην εμφάνιση τιμών και φόρων για τους πελάτες. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα σχετικά με τους φόρους εδώ: Συχνές ερωτήσεις φόρων