Steamworks Documentation
Stabilirea prețului
Pe scurt
Steam acceptă peste 35 de monede, precum și sute de metode de plată locală pentru a se asigura că jucătorii știu prețul pe care-l plătesc.
Nivelul de integrare
Partenerii de pe Steam sunt responsabili pentru stabilirea și gestionarea prețurilor pentru propriile produse, iar Steam le oferă în acest sens instrumente care să-i ajute să gestioneze prețurile.

Prezentare generală

Partenerii de pe Steam sunt responsabili pentru stabilirea și gestionarea prețurilor pentru propriile produse. Site-ul Steamworks destinat dezvoltatorilor oferă instrumentele necesare pentru stabilirea prețurilor și reducerilor pentru toate monedele acceptate de Steam. Atât prețurile stabilite inițial, cât și modificările de preț propuse, sunt evaluate de Valve și sunt procesate în mod normal în termen de una sau două zile lucrătoare. Strategiile de prețuri pe care le recomandăm sunt fundamentate pe experiența noastră din acest domeniu și putem realiza sugestii de preț în funcție de cursurile valutare și alți factori. Pe durata procesului de evaluare, vom verifica dacă există erori în ceea ce privește prețurile introduse de tine, însă nu-ți putem garanta că vom identifica toate greșelile de scriere, așa că verifică atent prețurile introduse înainte de a le trimite.

Opțiuni de preț

Steam acceptă multiple modele de afaceri utilizate pentru stabilirea prețului conținutului jocurilor, fie că este vorba despre o simplă achiziție a unui joc complet, a unui DLC, microtranzacții sau abonamente recurente. Acest articol va prezenta în principal procesul de stabilire a prețului pentru un pachet, care reprezintă opțiunea de achiziție prezentată clienților pe pagina din magazinul Steam a jocului tău.

Printre alte opțiuni de preț se numără microtranzacțiile din jocuri și abonamentele recurente. Pentru mai multe informații despre implementarea acestor opțiuni de preț, consultă articolele de mai jos:

Permisiuni necesare pentru modificarea prețurilor

Doar anumite conturi de editor au permisiunile necesare pentru a introduce sau modifica prețuri sau a stabili reduceri pentru produsele tale de pe Steam. Pentru partenerii noi Steamworks, contul implicit pentru aceste acțiuni este contul de Steam care a completat digital documentele pentru „Acordul de distribuție Steam”. Cu toate acestea, persoana responsabilă pentru gestionarea prețurilor din organizația ta poate fi alta.

Dacă nu ai permisiunile necesare enumerate mai jos, îți recomandăm să contactezi unul dintre administratorii tăi Steamworks, deoarece acesta are un cont de utilizator în cadrul organizației tale care are posibilitatea de a oferi permisiuni. O listă cu administratorii tăi Steamworks este disponibilă în coloana din partea dreaptă a paginii principale Steamworks (cu excepția situației în care ești tu însuți un administrator).


Următoarele permisiuni sunt necesare unui cont pentru a putea stabili și modifica prețul pentru un produs:

 • Echipa de parteneri Steamwokrs din care faci parte trebuie să fie partenerul care este responsabil pentru încasarea veniturilor generate din vânzarea produsului. De exemplu, dacă lucrezi la un joc cu un alt studio, iar acel studio este desemnat ca fiind entitatea responsabilă pentru vânzarea jocului, atunci membrii acelui studio vor putea realiza modificări de preț.
 • Contul tău trebuie să aibă următoarea permisiune: „Gestionarea prețurilor și reducerilor” pentru produsul în cauză. Consultădocumentația despre gestionarea utilizatorilor și permisiunilor pentru mai multe informații.

Modificarea prețurilor și aplicarea reducerilor

Mai jos se află un scurt tutorial despre modificarea prețurilor și aplicarea reducerilor pentru produsele tale de pe Steam.
https://www.youtube.com/watch?v=_cPdvPBfy5M

Cele mai bune practici pentru stabilirea prețului

Atunci când dorești să stabilești prețul de lansare pentru jocul tău, va trebui se iei în calcul mai mulți factori.

 • Cât timp le va lua clienților să termine jocul tău?
 • Titlul tău are conținut care să-i îndemne pe clienți să-l joace din nou după ce-l termină?
 • Dispune de un mod de joc destinat pentru mai mulți jucători?
 • Acesta va fi lansat sub formă de acces timpuriu?
 • Care este prețul altor jocuri similare?
 • Atunci când stabilești prețul ai în vedere viitoare promoții?

Dacă dorești să-ți comercializezi jocul ca la carte, ar trebui să abordezi această decizie privind prețul ca orice altă decizie de afaceri și să realizezi mai întâi un studiu de piață. Cumpără și joacă alte titluri similare. Citește recenziile utilizatorilor și feedbackul clienților pentru a afla cât de mulțumiți sunt aceștia de conținutul jocurilor, având în vedere prețul acestora, și ia în calcul acele informații pentru determinarea propriului preț. Scopul nu este să oferi un preț mai mic decât concurența. În schimb, încearcă să înțelegi piața și asigură-te că le oferi clienților tăi conținut demn de prețul pe care-l plătesc.

Recomandări de prețuri regionale

Dezvoltatorii de pe Steam au control deplin asupra propriilor prețuri pentru toate monedele disponibile. Însă analizarea fiecărei piețe și determinarea prețurilor ideale pentru fiecare dintre monedele disponibile se pot dovedi anevoioase pentru dezvoltatori.

Pentru a veni sprijinul tău în ceea ce privește gestionarea prețurilor pentru toate monedele disponibile, Steam oferă recomandări pentru toate celelalte monede în funcție de prețul stabilit de tine pentru USD. Atunci când introduci un preț pentru propriul joc, vei observa că Steam va completa automat câmpurile pentru restul monedelor cu un preț recomandat în funcție de prețul stabilit de tine pentru USD. Poți utiliza recomandările noastre fie pentru câteva monede, fie pentru toate, fie pentru niciuna dintre celelalte monede. Decizia îți aparține!

Deci, cum determină Valve acele recomandări?

Desigur, este tentant să privești prețurile regionale ca o simplă problemă de schimb valutar. Însă această abordare ar subestima condițiile economice diferite dintre regiuni. Deși cursurile valutare au consecințe macroeconomice, ele nu influențează pe termen scurt deciziile de achiziție ale clienților.

Prin urmare, recomandările noastre de preț au în vedere costul de trai al clienților din acele regiuni în loc să se bazeze exclusiv pe cursurile de schimb. Astfel, sunt luați în considerare factori precum puterea de cumpărare și indicii prețurilor de consum, care permit o comparație pe scară mai largă a prețurilor și a costurilor din diferite sectoare economice. În cazul jocurilor vândute pe Steam, acordăm o atenție deosebită și achizițiilor de produse de divertisment pentru a ne asigura că luăm decizii bine informate.
Toți acești factori ne determină să actualizăm în mod regulat aceste propuneri de prețuri, astfel încât să ținem pașii cu schimbările economice care intervin de-a lungul timpului.

Dezvoltatorii decid pentru multe jocuri să ignore recomandările noastre de preț și optează pentru propriul preț pentru fiecare monedă, iar asta este perfect în regulă. Noi ne dorim ca recomandările noastre să reprezinte un punct de referință pentru dezvoltatorii care nu au timpul sau interesul necesar pentru a realiza aceste studii de piață pentru fiecare monedă.

Praguri de preț minime

Există două praguri minime de preț pentru Steam:
 1. Prețul minim de bază care poate fi introdus pentru oricare dintre produsele de pe Steam trebuie să fie cel puțin echivalent cu conversia valutară recomandată de Steam pentru nivelul de 0,99 USD. Pentru detalii, poți consulta tabelul cu pragurile minime de preț pentru fiecare monedă.

 2. Cel mai mic preț posibil pentru o tranzacție Cel mai mic preț posibil al unei tranzacții permite o reducere a prețului minim de bază. Acest preț minim al unei tranzacții este de aproximativ 0,49 USD.
  • Unui produs cu un preț de 0,99 USD îi poate fi aplicată o reducere de maxim 50%.
  • Unui produs cu un preț de 1,99 USD îi poate fi aplicată o reducere de maxim 75%.
  • Unui produs cu un preț de 4,99 USD îi poate fi aplicată o reducere de maxim 90%.

Dacă ai unul sau mai multe produse cu prețuri sau reduceri sub noile praguri minime, acest lucru ar putea cauza una dintre următoarele probleme:
 • Dacă prețul de bază al produsului tău pentru o anumită monedă este mai mic decât prețul minim acceptat pentru o tranzacție de pe Steam, produsul tău nu va mai fi disponibil pentru achiziție în țările care utilizează moneda respectivă.
 • Dacă ai deja programată o reducere care ar determina ca prețul să fie mai mic decât prețul minim acceptat pentru o tranzacție de pe Steam, produsul respectiv nu va putea fi achiziționat de către clienții din țările în care prețul final se încadrează sub minimul permis.
 • Dacă prețul tău de bază pentru una dintre monede este mai mic decât prețul minim acceptat pentru o tranzacție de pe Steam, nu vei putea programa reduceri noi.
 • Dacă prețul tău de bază pentru una dintre monede are o valoare apropiată de prețul minim acceptat pentru o tranzacție pe Steam, reducerea pe care o vei putea introduce s-ar putea să fie limitată, pentru a ne asigura că prețul final nu se încadrează sub pragul minim permis.

Pentru mai multe detalii, consultă postarea noastră de pe blog din 15 august: Actualizări pentru pragurile minime de preț de pe Steam.

Întrebări frecvente

Î. Contează dacă jocul meu nu dispune de prețuri pentru anumite monede locale pe care Steam le acceptă?
R. Dacă jocul tău nu are un preț asociat pentru o anumită monedă, acesta nu va fi disponibil utilizatorilor care folosesc acea monedă. De exemplu, dacă nu ai stabilit un preț pentru yenul japonez, utilizatorii din Japonia nu-ți vor putea achiziționa jocul.

Î. Jocului meu îi lipsesc pachetele. Cum introduc prețurile?
R. Uneori întâmpinăm o eroare din cauza căreia atunci când un AppID este creat pentru prima dată, pachetele standard pentru acel AppID nu sunt generate. Poți crea aceste pachete dacă accesezi pagina „Toate pachetele, DLC-urile, demourile și instrumentele asociate” și apeși butonul verde „Creează pachetele standard” din partea de sus. De asemenea, ne poți trimite oricând o solicitare de ajutor cu ajutorul butonului „Asistență” din susul paginii.

Î. Care sunt monedele acceptate de Steam?
R. O listă cu toate monedele acceptate de Steam este disponibilă pe pagina Monede acceptate. Tot pe această pagină vei putea găsi informații despre monedele pentru care sunt acceptate prețuri cu valori fracționare și cum trebuie introduse acestea.

Î. Cât de des pot modifica prețul produsului meu?
R. Pentru a menține așteptările utilizatorilor pentru un joc nou lansat, te rugăm să aștepți cel puțin 30 de zile după lansare înainte de a realiza o modificare de preț. Dacă ai înregistrat accidental o eroare majoră de preț la lansare care trebuie corectată rapid, te putem ajuta să rezolvi problema. Te rugăm să ne contactezi aici pentru asistență cu privire la o astfel de eroare de preț. După aceea, vei putea modifica prețurile cum dorești, însă reține că o majorare de preț pentru una sau mai multe monede va supune produsul unei restricții de 30 de zile în ceea ce privește aplicarea unei reduceri. Consultă documentația despre reduceri pentru mai multe informații relevante.


Î. Actualizările de preț pe care doresc să le fac pot fi planificate să aibă loc automat?
R. Nu. Modificările de preț nu pot fi programate să aibă loc automat, însă dispui de o opțiune care îți permite să publici modificările de preț după propria planificare după ce Valve le verifică sau ca acestea să fie publicate imediat după ce sunt verificate de Valve.

Dacă optezi să publici singur modificările de preț, vei primi o notificare prin e-mail după ce acestea sunt verificate de Valve. Vei avea posibilitatea de a-ți publica modificările de preț viitoare la o dată pe care o dorești. De îndată ce vei publica modificările, acestea vor intra imediat în vigoare pentru clienți.

Această opțiune este disponibilă în secțiunea „Propune preț” din pagina principală a pachetului.

pricechangeschedule.JPG

Î. Pot majora prețul jocului meu atunci când acesta face tranziția de la accesul timpuriu la o lansare definitivă?
R. Da. Va trebui să soliciți o modificare de preț cu două zile înainte de tranziția din accesul timpuriu pentru a te asigura că aceasta este aprobată înainte de a avea loc tranziția.

Reține că nu vei putea aplica o reducere produsului tău timp de 30 de zile după orice majorare de preț. Dacă majorezi prețul în termen de 30 de zile de la tranziția din accesul timpuriu la lansarea definitivă, nu se va aplica reducerea de lansare.

Dacă planifici să realizezi o majorare de preț în preajma perioadei lansării complete sau chiar în momentul tranziției din accesul timpuriu la lansarea definitivă și dorești să oferi o reducere pentru a sărbători lansarea versiunii 1.0, poți lua în considerare următoarele scenarii:
 • Poți menține prețul curent, apoi să aplici o reducere când lansezi versiunea 1.0 a jocului tău și să majorezi prețul ulterior.
 • Poți majora prețul la momentul tranziției și să nu oferi nicio reducere.
 • Poți majora prețul cu cel puțin 30 de zile înainte de lansarea definitivă și apoi poți oferi o reducere atunci când lansezi versiunea 1.0.


Î. Pot participa la campanii promoționale dacă produsul meu a fost lansat recent?
R. În mod normal, nu poți aplica o reducere timp de 30 de zile de la lansare sau 30 de zile de la încheierea unei reduceri de lansare. Cu toate acestea, poți înregistra o reducere de lansare care să fie aplicată odată cu lansarea jocului. Există și alte oportunități viitoare de care poți profita pentru a oferi o reducere pentru jocul tău, așa că data lansării produsului tău nu trebuie să fie constrânsă de perioadele de desfășurare a campaniilor de reduceri.

Î. Ce se întâmplă dacă doresc ca jocul meu gratuit să devină disponibil contra cost?
R. Poți realiza această schimbare fără nicio problemă. Tot ce trebuie să faci este să folosești acest formular de asistență pentru a ne comunica faptul că dorești ca jocul tău gratuit să facă trecerea la un pachet disponibil contra cost. Cel mai important lucru pentru noi este să ne asigurăm că toți clienții sunt tratați corect, așa că, dacă jocul tău gratuit nu va mai oferi achiziții în joc atunci când acesta va face trecerea la un pachet contra cost, atunci te rugăm să le comunici acest lucru clienților tăi cu cel puțin 30 de zile înainte de a elimina acest tip de achiziții pentru a le oferi suficient timp să-și folosească fondurile virtuale sau obiectele înainte ca acestea să nu mai poate fi achiziționate sau consumate. Utilizatorii care dețin licența gratuită a jocului tău vor continua să dețină titlul și să-l joace după ce acesta va deveni disponibil doar contra cost.

Î. Ce se întâmplă dacă doresc ca jocul meu care este disponibil contra cost să devină gratuit?
R. Asemenea schimbării de la un joc gratuit la unul contra cost, dacă dorești să efectuezi această schimbare, te rugăm să folosești acest formular de asistență pentru a ne comunica acest lucru. În acest caz, te vom ruga să le comunici clienților această modificare cu cel puțin o lună înainte, astfel încât aceștia să poată lua o decizie bine informată cu privire la o potențială achiziție a jocului.

Î. Steam acceptă jocuri cu publicitate plătită?
R. Nu. Steam nu acceptă publicitatea plătită sau veniturile generate din recomandări/afiliere în urma afișării de reclame pentru alte jocuri și/sau produse sau servicii. Dacă veniturile jocului tău de pe alte platforme se bazează pe reclame, va trebui să găsești un nou model de monetizare pentru a-ți putea lansa jocul pe Steam. Iată câteva opțiuni pe care le poți lua în calcul: fă jocul disponibil contra cost sau sub formă gratuită și implementează microtranzacții sau conținut suplimentar sub formă de DLC-uri.

Î. Steam acceptă jocuri care impun plata unei anumite taxe pentru a putea progresa?
R. Nu. Steam nu acceptă astfel de modele de afacere în care clientului nu i se mai permite să progreseze fără a achita o taxă pentru a putea continua jocul. Dacă dorești să oferi un demo gratuit pentru a-ți prezenta jocul, poți face acest lucru. Demoul și jocul complet pot partaja fișiere pentru a asigura opțiunea de a continua jocul. Pentru a afla dacă un demo este soluția ideală pentru jocul tău, te rugăm să consulți documentația despre demouri.

Î. Ce prețuri ar trebui să stabilesc pentru monedele cu care nu sunt familiar?
R. Îți oferim recomandări de prețuri în instrumentul de propunere a prețurilor, care sunt realizate în funcție prețul stabilit de tine pentru USD. Vei putea accepta sau modifica după cum dorești prețurile pentru orice monedă. Dezvoltatorii dețin complet controlul asupra deciziilor de stabilire a prețurilor pentru propriile produse de pe Steam.

Î. Prețurile recomandate includ taxele?
R. Clienții din anumite țări sunt obișnuiți să vadă taxele incluse în prețul produselor pe care le achiziționează, în timp ce clienții din alte țări sunt obișnuiți să vadă taxele aplicate suplimentar prețului afișat. Steam respectă convențiile și reglementările locale atunci când afișează clienților prețurile și taxele. Consultă întrebările frecvente despre taxe pentru mai multe informații.