Steamworks-dokumentation
UTM-analyser
https://www.youtube.com/watch?v=K-qmYY69kqI

UTM-analyser i Steamworks ger inblick i hur dina UTM-marknadsföringskampanjer presterar. Du kan använda UTM-parametrar på en länk med din Steam-butikssida som destinationsadress och Steamworks ger insikt i hur den länken presterar.

Vad är UTM?

UTM (Urchin Tracking Module) är en branschstandardmetod för att mäta om kunder klickar på specifika länkar i dina marknadsföringskampanjer. En länk som använder UTM har parametrar med specifika namn efter länkens destinationsadress. Parametrarna gör det tydligt vilken länk som klickades när en kund besöker destinationsadressen. Mer bakgrund om UTM finns här: https://en.wikipedia.org/wiki/UTM_parameters

Så här fungerar det

Steamworks registrerar de UTM-parametrar som används när en kund besöker spelets butikssida och utför en handling såsom att göra ett köp eller lägga till ett spel på sin önskelista. En instrumentpanel i Steamworks visar UTM-informationen så att du kan utvärdera hur dina kampanjer presterar.

Rapporten har tre sektioner: en översikt över total trafik och konverteringar, en graf som visar total trafik och konverteringar över tid och en detaljerad tabell som visar hur varje unik kombination av UTM-parametrar presterade. Det finns en uppsättning filter högst upp för att begränsa data till specifika UTM-parametrar samt för att ladda ned data i en .csv-fil.

utm-example-update-2023.png

Integritet

För att skydda kundintegritet lagras informationen i en sammanfattande vy utan några personuppgifter. Detta gör det möjligt för dig att få information om hur dina kampanjer presterar samtidigt som du skyddar kundernas integritet. Här följer mer information om hur Steam skyddar kundintegritet:
 • Steam-id och annan personlig information är aldrig inkluderad eller tillgänglig.
 • Vi tillhandahåller endast besöks- och konverteringsdata i sammanlagt antal.
 • Vi visar inte unika kombinationer av UTM-parametrar i den detaljerade tabellen när besök för kombinationerna inte uppfyller minimikraven.
 • Vissa användare kommer inte att spåras baserat på deras webbläsares konfiguration eller cookie-inställningar.

Nödvändiga Steamworks-behörigheter

Åtkomst till UTM-rapporter är begränsad till Steamworks-konton med behörigheten ”Se data om marknadsföringstrafik” för spelet.

Spårade besök

Tre typer av besök spåras för UTM-analyser:
 • Totalt antal besök: det totala antalet besök på din produktsida som hade en UTM-kod kopplad till webbadressen.
 • Pålitliga besök: en delmängd av det totala antalet besök, exklusive bottrafik och sökrobotar.
 • Spårade besök: det totala antalet besök på din produktsida från inloggade användare. Exkluderar trafik som verkar ovanlig, som upprepade besök med hög frekvens.

Konverteringar

När användare besöker din butikssida via en UTM-länk och loggar in på Steam, ökar Steamworks antalet ”Spårade besök” och rapporterar även om konverteringar från dessa användare.

Konverteringstyper som rapporteras är:
 • Önskelista: en kund har lagt till ditt spel på sin önskelista
 • Köp: en kund köpte ditt spel
 • Aktiveringar: en kund skaffade en licens för ditt gratisspel eller löste in en nyckel för att få tillgång till spelet.

Konverteringsperiod

Steam räknar ovanstående handlingar som en konvertering om användarna utför handlingen inom 72 timmar efter att de klickat på din UTM-länk, även om de besöker andra sidor däremellan.

Exempel

Här följer ett exempel på en länk till en Steam-butikssida med korrekt formaterade UTM-parametrar.
https://store.steampowered.com/app/480?utm_source=homepage&utm_campaign=summer_sale&utm_medium=web

Om kunder klickar på den länken 20 gånger kommer UTM-analysrapporten för App ID 480 att visa 20 besök i kolumnen ”Totalt antal besök” för den unika kombinationen av utm_source, utm_campaign och utm_medium.

clicks_conversions.png

Rapporten visar även att sex av 20 besök var från kunder som var inloggade på Steam. Steamworks tillskrev två önskelistetillägg och ett köp till sex ”Spårade besök”.

Kom igång

UTM-analyser i Steamworks har redan aktiverats för ditt spel. Så här kommer du igång:

Titta på rapporten

Du kan komma åt UTM-instrumentpanelen via en flik i sektionen ”Marknadsföring och synlighet” för ditt spel. Om du inte ser fliken, kontrollera om du har behörigheten ”Se data om marknadsföringstrafik” för spelet då den behörigheten krävs.

utm_tabs.png

Skapa en länk

Länkar med UTM-parametrar registreras av Steam om följande kriterier uppfylls:
 • Måste hänvisa till en appsida på Steam. Länkar till andra sidor på Steam stöds för närvarande inte.
  store.steampowered.com/app/DITT_APP-ID
 • Måste inkludera parametern utm_source eller utm_campaign .
Fullständig lista över UTM-parametrar som stöds:
 • utm_source
 • utm_campaign
 • utm_medium
 • utm_content
 • utm_term

Använd en valfri kombination av bokstäver, siffror och andra tecken som stöds av webbadresser. Du kan lägga till en term till var och en av parametrarna för egna syften. Se exempel ovan.

Det finns två sätt att utvärdera data som rapporteras av UTM-analyser.
 • Diagrammet med data över tid och den detaljerade tabellen som stöder filtrering och sortering
 • Ladda ned data som en .csv-fil för användning i ditt valda analysverktyg.

Testa en länk

Ett verktyg till att testa om länken är giltig finns tillgänglig i UTM-rapporten via knappen Testa en UTM-länk. Det är även en bra idé att testa länkar i en webbläsare. Obs! Antalet besök på UTM-instrumentpanelen uppdateras varje timme. Konverteringar slutförs fyra dagar efter besöket.

Vanliga frågor

Fråga: Varför tillhandahålls UTM-analyser från Steam?

Svar: Funktionen skapades efter upprepade önskemål från spelutvecklare om UTM-rapporteringsverktyg i Steamworks.

Fråga: Varför ser jag inte UTM-besök för min kampanj?

Svar: Här är några möjliga orsaker:
 • Ditt Steamworks-konto har inte behörigheten ”Se data om marknadsföringstrafik”. Information om kontobehörigheter finns i dokumentationen om hantering av Steamworks-konton och gruppbehörigheter
 • Om din kampanj precis har dragit i gång kan du behöva vänta tills UTM-instrumentpanelen uppdateras. Besöksräknaren uppdateras varje timme.
 • Vi visar inte unika UTM-parameterkombinationer i den detaljerade tabellen när besök för kombinationerna inte uppfyller minimikraven.
 • Det kan finnas ett problem med länken. Använd verktyget ”Testa en UTM-länk” (tillgängligt via en knapp på UTM-instrumentpanelen) för att kontrollera om länken uppfyller rapporteringskraven.

Fråga: Vad är spårade besök?

Svar: Spårade besök görs av användare som är inloggade på Steam i webbläsaren där de öppnar UTM-länken. This also includes visits from UTM links that open via the Steam Mobile App. Endast spårade besök är berättigade till konverteringsrapportering (tillägg på önskelista, köp, aktivering).

Fråga: Räknas det som en konvertering om kunden köper ett annat spel från min katalog?

Svar: Endast önskelistetillägg, köp eller aktivering av samma app-id som används i UTM-länken betraktas för närvarande som en konvertering. Vi hoppas kunna utöka våra konverteringsinsikter till att inkludera scenarier som detta i framtiden.

Fråga: Räknas det som en konvertering om kunden laddar ned spelets demo eller DLC?

Svar: Nedladdningar av demor och DLC som inte inkluderar basspelet räknas för närvarande inte som konverteringar för UTM-länkar till basspelets sida. Om ett DLC-paket innehåller basspelet räknas det som en konvertering.

Fråga: Spåras konvertering via köp i spelet?

Svar: Vi rapporterar för närvarande inte konverteringar för köp i spel.

Fråga: Spåras konverteringar via cd-nycklar/Steam-nycklar?

Svar: Ja, konverteringarna spåras i sektionen Aktiveringar i UTM-instrumentpanelen.

Fråga: Spåras konverteringar för speltestappar?

Svar: Vi rapporterar för närvarande inte konverteringar för speltestappar.

Fråga: Finns det stöd för andra gemenskaps- och butikslänkar som abonnemang, kurator eller bunt?

Svar: För närvarande stöds endast appsidor. Vi hoppas att kunna utöka stödet för ytterligare typer av sidor i framtiden.

Fråga: Registreras UTM-länkar om butikssidan öppnar en sida med åldersspärr?

Svar: Ja, UTM-klicket registreras för appen när åldersspärren visas. Kunder som stannar vid åldersspärren registreras fortfarande som ett klick på UTM-länken.

Fråga: Vilka enheter stöds?

Svar: Alla enheter med en modern webbläsare som kan visa Steam-butiken. Detta inkluderar mobilenheter och surfplattor. Vi visar för närvarande inte vilka typer av enheter kunder använder när de besöker butikssidan via ett klick på en UTM-länk. Om en användare loggar in på Steam på sin mobila enhet, klickar på en UTM-länk och sedan gör ett önskelistetillägg eller köp på en dator kommer det att registreras som en konvertering.

Fråga: Varför skiljer sig antalet totala besök som visas från antalet som rapporteras av en tredje part?

Svar: Det kan finnas en skillnad i det totala antalet besök som rapporteras av Steam och en tredje part eftersom Steam ökar det totala antalet varje gång en kund besöker en länk med UTM-parametrar i webbadressen. Exempelvis om kunder delar en butikslänk med UTM-parametrar så att andra kan klicka på den eller besöker länken med hjälp av sin webbläsarhistorik. Vi utvärderar hur vi mäter antalet besök och uppdaterar dokumentationen om det sker ändringar.

Fråga: Kan jag använda UTM för att skapa ett ”affiliateprogram” eller belöna spelare?

Svar: Ett affiliateprogram är ett program där en person mottar något av värde i utbyte mot att marknadsföra ditt spel. Steam erbjuder inte sådana marknadsföringsprogram, men vissa utvecklare har visat intresse i att skapa egna genom att hantera ersättning utanför Steam och använda UTM för att spåra handlingar. Vi avråder från att använda UTM-parametrar för att skapa ett eget affiliate- eller belöningsprogram eftersom sådana program kan missbrukas av kunder som begär återbetalning efter att de mottagit belöningen. Detta kan vara svårt att förhindra eftersom UTM-rapporten:
 • Avslöjar inte vilka inköp som tillhör vilka UTM-parametrar, bara det totala antalet inköp för varje unik uppsättning UTM-parametrar.
 • Justerar inte det totala antalet för återbetalningar som inträffar fyra dagar eller senare efter UTM-besöket. Vi betraktar UTM-besöket som färdigbehandlat efter fyra dagar.

Om du fortfarande är intresserad av att skapa ett eget affiliateprogram med UTM-länkar till din Steam-butikssida följer här några regler att ha i åtanke:
 • Följ alla rättsliga krav som är tillämpliga. Observera att de rättsliga kraven kan variera från land till land.
 • Ha krav på att varje deltagare i affiliateprogrammet upplyser sin publik om detta.
 • Annonsera inte affiliateprogram på spelets butikssida.