Steamworks dokumentáció
UTM-elemzések
https://www.youtube.com/watch?v=K-qmYY69kqI

A UTM-elemzések a Steamworksben betekintést nyújtanak abba, hogyan teljesítenek a UTM-marketingkampányaid. UTM-paramétereket tudsz használni a Steam áruházi oldalad célcímként megadott hivatkozásában, a Steamworks pedig betekintést fog nyújtani annak a hivatkozásnak a teljesítményébe.

Mi az a UTM?

A UTM (Urchin Tracking Module) egy iparági szabványmegoldás annak mérésére, hogy a vásárlók rákattintanak-e a marketingkampányod egyes hivatkozásaira. A UTM-et használó hivatkozásoknak a hivatkozás célcíme utáni konkrét elnevezésű paraméterei vannak. Ezek a paraméterek egyértelművé teszik, hogy melyik hivatkozásra kattintottak, amikor a vásárló felkeresi a célcímet. A UTM további hátterét itt találod: https://hu.wikipedia.org/wiki/UTM-param%C3%A9ter

Hogyan működik

A Steamworks rögzíti azokat a UTM-paramétereket, amelyek használva voltak, amikor egy vásárló felkeresi játékod áruházi oldalát és műveletet végez, például megvásárolja vagy a kívánságlistájához adja azt. Egy műszerfal a Steamworksben megjeleníti ezeket a UTM-információkat, hogy kiértékelhesd, hogyan teljesítenek a kampányaid.

A jelentésnek három része van: a teljes forgalom és konverziók áttekintése, a teljes forgalom és konverziók időbeli alakulását bemutató grafikon, valamint az egyes egyedi UTM-paraméter-kombinációk teljesítményét bemutató részletező táblázat. Felül van egy sor szűrő az adatok leszűkítéséhez konkrét UTM paraméterekre, és az adatok le is tölthetők .csv fájlként.

utm-example-update-2023.png

Adatvédelem

A vásárlók adatainak védelmére a megadott információk összefoglaló nézetben vannak tárolva, személyes adatok nélkül. Ez lehetővé teszi, hogy megtudd, hogyan teljesítenek kampányaid, miközben védi a vásárlók adatait. További részletek arról, hogy a Steam hogyan védi a vásárlók adatait:
 • Steames azonosítók vagy egyéb személyes adatok soha nem kerülnek bele vagy lesznek elérhetők.
 • A látogatási és konverziós adatokat csak összesített számokként adjuk meg.
 • A részletező táblázatból kihagyjunk egyedi UTM-paraméter-kombinációkat, amikor e kombinációk látogatásai nem érnek el egy minimumküszöböt.
 • Egyes felhasználók nem lesznek nyomon követve, böngésző- vagy sütibeállításaik alapján.

Szükséges Steamworks engedélyek

Az UTM elemzési jelentéshez való hozzáférés a játékodhoz „Marketingforgalmi adatok megnézése” joggal rendelkező Steamworks fiókokra van korlátozva.

Követett látogatások

A UTM-elemzéshez négyfajta látogatást követünk:
 • Összes látogatás: a termékoldalad azon látogatásainak teljes száma, amelyek URL-jéhez UTM-kód volt csatolva.
 • Megbízható látogatás: az összes látogatás részhalmaza, amely kihagyja a botforgalmat és keresőrobotokat.
 • Követett látogatás: A termékoldalad azon látogatásainak teljes száma, amelynél a felhasználók be is voltak jelentkezve. Kihagyja a rendellenes viselkedést mutató forgalmat, például a nagy gyakorisággal ismétlődő látogatásokat.

Konverziók

Amikor a felhasználók UTM-hivatkozáson keresztül látogatják meg az áruházi oldalad, és be vannak jelentkezve a Steambe, a Steamworks megnöveli a „Követett látogatás” számot, és jelentést tesz e felhasználók konverziójáról is.

A jelentett konverziók típusai:
 • Kívánságlistázás: a vásárló a kívánságlistájához adta a játékodat.
 • Vásárlás: a vásárló megvásárolta a játékodat.
 • Aktiválás: a vásárló telepítette az ingyenesen játszható játékodat, vagy beváltott egy kulcsot a játék megszerzéséhez.

Konverziós időtartomány

A fenti tevékenységeknél a Steam konverziónak számítja, ha a felhasználó a UTM-hivatkozásodra kattintás utáni 72 órában végrehajtja ezt a tevékenységet, még akkor is, ha közben más oldalakat is meglátogat.

Példa

Itt egy példa egy Steam áruházi oldalra mutató hivatkozásra, megfelelően formázott UTM-paraméterekkel.
https://store.steampowered.com/app/480?utm_source=homepage&utm_campaign=summer_sale&utm_medium=web

Ha vásárlók hússzor kattintanának erre a hivatkozásra, akkor a 480-as AppID UTM-elemzési jelentése húsz látogatást mutatna az „Összes látogatás” oszlopban ehhez az egyedi utm_source, utm_campaign és utm_medium kombinációhoz.

clicks_conversions.png

A jelentés azt is mutatja, hogy a húsz látogatásból hat a Steambe bejelentkezett vásárló volt. A Steamworks a hat „Követett látogatásnak” két kívánságlistához adást és egy vásárlást tulajdonított.

Első lépések

A UTM-elemzés a Steamworksben eleve be van kapcsolva a játékodhoz. Így kezdd el használni.

A jelentés megnézése

Az UTM műszerfalat játékod „Marketing és láthatóság” szakaszának egyik fülén tudod elérni. Ha nem látod a UTM-elemzések fület, ellenőrizd, hogy van-e „Marketingforgalmi adatok megnézése” engedélyed a játékhoz, mivel erre az engedélyre szükség van.

utm_tabs.png

Hivatkozás létrehozása

A Steam akkor rögzíti a UTM-paraméterekkel rendelkező hivatkozásokat, ha teljesülnek a következő feltételek:
 • Egy „app” oldalra kell hivatkozniuk a Steamen. A Steam más oldalaira mutató hivatkozások jelenleg nem támogatottak.
  store.steampowered.com/app/A_TE_APPID-D
 • Tartalmazniuk kell az utm_source vagy utm_campaign paramétert.
A támogatott UTM-paraméterek teljes listája:
 • utm_source
 • utm_campaign
 • utm_medium
 • utm_content
 • utm_term

Az URL-ek betűk, számok és más karakterek bármilyen kombinációjának használatát támogatják; mindegyik paraméterhez bármilyen kifejezést hozzáfűzhetsz saját céljaidra. Lásd a fenti példát.

A UTM-elemzés által jelentett adatok kiértékelésének két módja van:
 • Az adatok időbeli grafikonja, és a szűrést és rendezést támogató részletező táblázat.
 • Az adatok letöltése .csv fájlként, hogy választott elemzőeszközödben használhasd azokat.

Hivatkozás tesztelése

A UTM-jelentéseknél elérhető egy eszköz annak tesztelésére, érvényes-e a hivatkozásod, a „UTM-hivatkozás tesztelése” gomb megnyomásával. Jó ötlet a hivatkozásokat webböngészőben is tesztelni. Megjegyzés: A UTM-műszerfalon a látogatásszám óránként frissül. A konverziók a látogatás után 4 nappal vannak véglegesítve.

GYIK

K.: Miért biztosít a Steam UTM-elemzést?

V.: Arra reagálva készítettük, hogy a játékfejlesztők gyakran kértek UTM-jelentőeszközöket a Steamworksben.

K.: Miért nem látok UTM-látogatásokat a kampányomhoz?

V.: Itt van néhány lehetséges ok:
 • A Steamworks fiókodnak nincs „Marketingforgalmi adatok megnézése” engedélye. A fiókengedélyekkel kapcsolatos információkért nézd meg a Steamworks fiókod kezelése > Csoportengedélyek dokumentációt.
 • Ha kampányod most kezdődött, lehet, hogy meg kell várnod UTM-műszerfalad frissülését. A látogatásszámok óránként frissülnek.
 • A részletező táblázatból kihagyunk egyedi UTM-paraméter-kombinációkat, amikor e kombinációk látogatásai nem érnek el egy minimumküszöböt.
 • Probléma lehet a hivatkozással. Használd a „UTM-hivatkozás tesztelése” eszközt (egy gombbal érhető el a UTM-műszerfalon) annak ellenőrzésére, hogy a hivatkozásod megfelel-e a jelentési követelményeknek.

K.: Mik azok a követett látogatások?

V.: A követett látogatások azok a felhasználók, akik be vannak jelentkezve a Steambe abban a böngészőben, amelyben megnyitották a UTM-hivatkozást. Csak a követett látogatások alkalmasak a konverzió (kívánságlistázás, vásárlás, aktiválás) jelentésére.

K.: Konverziónak számít, ha a vásárló egy másik játékot vásárol meg a katalógusomból?

V.: Jelenleg csak a UTM-hivatkozásban használt AppID kívánságlistázása, megvásárlása vagy aktiválása számít konverziónak. Bízunk benne, hogy bővíteni tudjuk konverziós statisztikáinkat az ilyen helyzetek bevonásával.

K.: Konverziónak számít, ha a vásárló letölti a játék demóját vagy DLC-jét?

V.: Az alapjátékot nem tartalmazó demó- és DLC-letöltések jelenleg nem számítanak bele az alapjáték oldalára mutató UTM-hivatkozások konverzióiba. Ha egy DLC-csomag tartalmazza az alapjátékot, az konverzióként lesz számolva.

K.: A játékon belüli vásárlások konverzióként vannak követve?

V.: Játékon belüli vásárlásokhoz jelenleg nem jelentünk konverziókat.

K.: A CD-kulcsok, illetve Steam kiskereskedelmi kulcsok konverzióként vannak követve?

V.: Igen, ezek a konverziók követve vannak a UTM-műszerfal „Aktiválások” szakaszában.

K.: Playtest alkalmazásokhoz követve vannak a konverziók?

V.: Playtest alkalmazásokhoz jelenleg nem jelentünk konverziókat.

K.: Van támogatás más közösségi és áruházi oldali hivatkozásokhoz, például feliratkozásokhoz, kurátorokhoz vagy csomagokhoz?

V.: Jelenleg csak az „app” oldalak támogatottak. Reméljük, hogy a jövőben ki tudjuk terjeszteni a támogatást további oldaltípusokra.

K.: Rögzítve vannak a UTM-hivatkozások, ha az áruházi oldal korellenőrzést nyit meg?

V.: Igen, a UTM-kattintási esemény rögzítve van az alkalmazáshoz, amikor megjelenik a korhatár-ellenőrzés. Azok a vásárlók, akik úgy döntenek, hogy megállnak a korellenőrzésnél, attól még a UTM-hivatkozásra kattintókként vannak rögzítve.

K.: Milyen eszközök támogatottak?

V.: Bármilyen, olyan modern böngészővel rendelkező eszköz támogatott, amely képes megjeleníteni a Steam Áruházat. Ez magában foglalja a mobileszközöket és táblagépeket is. Jelenleg nem jelenítjük meg, milyen típusú eszközöket használnak a vásárlók, amikor UTM-hivatkozásra kattintással keresik fel az áruházi oldalt. Ha egy felhasználó be van jelentkezve a Steambe a mobileszközén, ahol a UTM-hivatkozásra kattintott, majd ezt követően számítógépen kívánságlistáz vagy vásárol, azt felismerjük konverzióként.

K.: Miért különbözik az összes látogatásszámom egy külső fél által jelentett számtól?

V.: Különbség lehet a Steam és egy külső fél jelentette látogatásszám között, mivel a Steam növeli az összes látogatást, valahányszor egy vásárló felkeres egy, az URL-ben UTM-paraméterekkel rendelkező hivatkozást. Ilyen például, ha a vásárlók megosztják a UTM-paraméterekkel rendelkező áruházi oldali hivatkozást, hogy mások rákattinthassanak, vagy a böngészési előzményeik használatával keresik fel a hivatkozást. Kiértékeljük az összes látogatás mérésének módját, és ha változás történik, frissíteni fogjuk ezt a dokumentációt.

K.: Tudom használni a UTM-et „társulási (affiliate) program” létrehozására, vagy játékosok jutalmazására?

V.: A Steam nem kínál társulási marketingprogramot, de néhány fejlesztő érdeklődött saját program létrehozásáról, amelynél a Steamen kívül nyújtanának ellentételezést, és a UTM-et használnák a tevékenységek követésére. Óva intenénk attól, hogy UTM-paramétereket használj saját partner- vagy jutalomprogram létrehozásához, mivel a vásárlók hajlamosak visszaélni ezekkel oly módon, hogy a jutalmad megszerzéséhez elég ideig tartják meg a vásárlást, majd visszatéríttetik azt. Ezt nehéz lehet megakadályozni, mert a UTM jelentés:
 • nem fedi fel, melyik vásárlás melyik UTM-paraméterhez tartozik, csak az egyes egyedi UTM-paraméterkészletekhez tartozó vásárlások teljes számát, és
 • nem igazítja ki az összesített számokat a UTM-es látogatás után négy vagy több nappal történő visszatérítésekkel. A UTM-látogatást négy nap után teljesen feldolgozottnak tekintjük.

Ha továbbra is érdekel saját társulási program létrehozása a Steam áruházi oldaladra mutató UTM-hivatkozások használatával, van néhány észben tartandó szabály:
 • Tarts be minden vonatkozó jogi követelményt. Vedd figyelembe, hogy a jogi követelmények országonként eltérőek lehetnek.
 • Követeld meg mindenkitől, aki részt vesz a társulási programodban, hogy közölje ezt a tényt a közönségével.
 • Ne reklámozz társulási programokat játékod áruházi oldalán.