Steamworks-dokumentaatio
UTM-analytiikka (beta)
https://www.youtube.com/watch?v=K-qmYY69kqI

Steamworksin UTM-analytiikan avulla voit analysoida, miten UTM-markkinointikampanjat toimivat. Voit käyttää UTM-parametreja Steamin kauppasivulle ohjaavassa linkissä, jolloin Steamworks kertoo lisätietoja linkin tehokkuudesta.

Mikä UTM on?

UTM on alan standardien mukainen tapa mitata klikkaavatko asiakkaat tiettyjä markkinointikampanjoidesi linkkejä. UTM-linkissä on sitä varten nimetyt UTM-parametrit linkin kohdeosoitteen jälkeen. UTM-parametrit identifioivat, mitä linkkiä asiakas klikkasi käydessään kohdeosoitteessa.

Miten homma toimii

Steamworks rekisteröi nyt käytetyt UTM-parametrit, kun asiakas käy pelin kauppasivulla. Steamworksin työpöytä näyttää UTM-tiedot, jotta voi analysoida, miten tehokkaita kampanjasi ovat.

Raportissa on kolme osiota: yleiskatsaus koko liikenteestä ja konversioista, koko liikenteen ja konversiot näyttävä kaavio ja kunkin UTM-parametriyhdistelmän menestyksestä kertova taulukko. Voit suodattaa taulukkoa tietyillä UTM-parametreilla ja datan voi ladata .csv-tiedostona.

utmdash.jpg

Yksityisyys

Asiakkaiden yksityisyyden suojaamiseksi tiedot säilytetään tiivistelmänäkymässä, jossa ei näytetä henkilötietoja. Näin voit seurata kampanjoiden menestystä ja suojella samalla asiakkaiden yksityisyyttä. Näin Steam suojelee asiakkaiden yksityisyyttä:
 • Emme näytä tai tarjoa Steam-tunnuksia (SteamID) tai muita henkilötietoja missään.
 • Näytämme vain käynti- ja konversiodatan yhteensä.
 • Jos käyntien määrä ei ylitä minimikynnystä, yksittäisten UTM-yhdistelmien dataa ei näytetä taulukossa.
 • Jotain käyttäjiä ei seurata heidän selainmääritysten tai evästeasetusten vuoksi.

Raportin käyttöoikeus

UTM-analytiikkaraporttien käyttöoikeus on rajoitettu Steamworks-tileille, joilla on Näytä markkinoinnin kävijäliikenteen tiedot -oikeudet peliin.

Konversiot

Kun käyttäjät käyvät kauppasivulla UTM-linkin kautta ja kirjautuvat Steamiin, Steamworks kokoaa seurattujen käyntien määrän ja raportoi käyttäjien konversiot.

Raportoitavia konversiotyyppejä ovat:
 • toivelista: asiakas lisäsi pelin toivelistalleen
 • osto: asiakas osti pelin
 • aktivointi: asiakas asensi ilmaiseksi pelattavan pelin tai lunasti sen tuotetunnuksella.

Esimerkki

Tässä on esimerkki Steamin kauppasivulle ohjaavasta linkistä, jossa on oikein muotoillut UTM-parametrit.
https://store.steampowered.com/app/480?utm_source=homepage&utm_campaign=summer_sale&utm_medium=web

Jos asiakkaat klikkasivat linkkiä 20 kertaa, sovellustunnuksen (AppID) 480 UTM-analytiikkaraportti näyttää Käynnit yhteensä -sarakkeessa yhteensä 20 käyntiä uniikille UTM-yhdistelmälle: utm_source, utm_campaign ja utm_medium.

clicks_conversions.png

Raportti näyttää myös, että 6/20 käynneistä oli Steamiin kirjautuneilta asiakkailta. Kuudesta seuratusta käynnistä Steamworks laski kaksi toivelistalisäystä ja yhden ostoksen.

Näin pääset alkuun

Steamworksin UTM-analytiikka on jo käytössä pelissäsi. Aloitetaanpa.

Raportin katselu

Pääset UTM-työpöydälle pelin Markkinointi ja näkyvyys -osion välilehdeltä. Jos et näe UTM-analytiikan välilehteä, tarkista onko sinulla pelin Näytä markkinoinnin kävijäliikenteen tiedot -oikeus, sillä kyseinen oikeus vaaditaan tietojen katseluun.

utm_tabs.png

Linkin luominen

Steam rekisteröi UTM-parametrit sisältävät linkit, jos seuraavat ehdot täyttyvät:
 • Niiden pitää viitata sovelluksen sivuun Steamissä. Linkkejä muille Steam-sivuille ei tällä hetkellä tueta.
  store.steampowered.com/app/SINUN_APP_ID
 • Niiden tulee sisältää joko utm_source- tai utm_campaign-parametri.
Täydellinen lista tuetuista UTM-parametreista:
 • utm_source
 • utm_campaign
 • utm_medium
 • utm_content
 • utm_term

UTM-analytiikan raportoimaa dataa voi analysoida kahdella tapaa.
 • Kaavio, jossa on dataa pidemmältä ajalta sekä erittelytaulukko, joka tukee suodatusta ja lajittelua.
 • Lataa data .csv-tiedostona käytettäväksi haluamassasi analytiikkatyökalussa.

Linkin testaaminen

UTM-raportin Testaa linkki -painikkeella voi testata linkin toimivuuden. Kannattaa myös testata linkkejä verkkoselaimessa. Huomaa: UTM-työpöydän vierailulaskurit päivittyvät tunnin välein.

Usein kysytyt kysymykset

K: Miksi Steam tarjoaa UTM-analytiikan?

V: Koska pelikehittäjiltä tuli useita pyyntöjä Steamworksin UTM-raportointityökaluista.

K: Miksei kampanjalleni näy UTM-käyntejä?

V: Tässä muutamia mahdollisia syitä.
 • Steamworks-tililläsi ei ole Näytä markkinoinnin kävijäliikenteen tiedot -oikeutta. Lisätietoja tilioikeuksista löytyy Steamworks-tilin hallinta ja käyttöoikeudet -dokumentaatiosta.
 • Jos kampanjasi vasta alkoi, odota UTM-työpöydän päivittymistä. Käyntilaskurit päivittyvät tunnin välein.
 • Jos käyntien määrä ei ylitä minimikynnystä, yksittäisten UTM-yhdistelmien dataa ei näytetä taulukossa.
 • Linkissä voi olla ongelma. Tarkista (UTM-työpöydän painikkeesta löytyvällä) Testaa UTM-linkki -työkalulla täyttääkö linkki raportointivaatimukset.

K: Mitä seuratut käynnit ovat?

V: Ne ovat sellaisten käyttäjien käyntejä, jotka ovat kirjautuneet Steamiin selaimella, jolla he avasivat UTM-linkin. Vain seuratut käynnit kirjataan konversioraporttiin (toivelista, osto, aktivointi).

K: Lasketaanko se konversioksi, jos asiakas ostaa jonkun toisen pelin valikoimastani?

V: Vain UTM-linkissä käytetyn sovellustunnuksen toivelistalisäys, osto tai aktivointi lasketaan tällä hetkellä konversioksi. Jatkossa tällaisten skenaarioiden on tarkoitus näkyä konversiona.

K: Lasketaanko se konversioksi, jos asiakas lataa pelin demon tai lisämateriaalin?

V: Sellaisia demon ja lisämateriaalin latauksia, joihin ei sisälly emopeli, ei tällä hetkellä sisällytetä emopelin sivun UTM-linkkien konversioiksi. Jos lisämateriaalipaketti sisältää emopelin, se lasketaan konversioksi.

K: Seurataanko konversioita pelinsisäisten ostosten kautta?

V: Pelinsisäisten ostosten konversioita ei tällä hetkellä raportoida.

K: Seurataanko konversioita tuotetunnusten tai Steamin jälleenmyyjien tunnuksien kautta?

V: Kyllä, niitä seurataan sivun UTM-työpöydän Aktivoinnit-osiossa.

K: Tuetaanko muita yhteisö- ja kauppasivulinkkejä, kuten tilaukset, kuraattorit ja myyntipaketit?

V: Tällä hetkellä tuetaan vain sovellussivuja. Jatkossa on tarkoitus lisätä tukea muille sivutyypeille.

K: Rekisteröidäänkö UTM-linkit, jos kauppasivu avaa ikärajoitetun sivun?

V: Kyllä, UTM-klikkaus rekisteröidään ennen ikärajoitetulle sivulle siirtymistä. Vaikka asiakas ei jatkaisi ikärajoitussivulta eteenpäin, vierailu rekisteröidään UTM-linkin klikkauksena.

K: Mitä laitteita tuetaan?

V: Kaikkia laitteita, joissa on moderni selain, joka näyttää Steam-kaupan. Tähän sisältyvät mobiililaitteet ja tabletit. Tällä hetkellä ei näytetä, millaisia laitteita asiakkaat käyttävät käydessään kauppasivulla UTM-linkin kautta. Jos käyttäjä kirjautuu Steamiin mobiililaitteellaan klikattuaan UTM-linkkiä ja tekee sen jälkeen toivelistalisäyksen tai ostoksen tietokoneelta, tämä lasketaan konversioksi.

K: Miksi käyntien määrä on eri kuin kolmannen osapuolen raportoimat luvut?

V: Steamin raportoima ja kolmannen osapuolen raportoima käyntien määrä voivat erota toisistaan, sillä Steam laskee käynteihin kaikki UTM-parametrejä sisältävien URL-linkkien kautta tehdyt asiakkaan käynnit. Jos asiakas esimerkiksi jakaa UTM-parametrejä sisältävän kauppasivulinkin toisten klikattavaksi tai käyttää linkkiä selainhistoriastaan. Me arvioimme käyntien määrän mittaamista ja päivitämme tätä dokumentaatiota, jos mittaamiseen tulee muutoksia.

K: Voinko käyttää UTM:ää luodakseni affiliate-ohjelman tai palkitakseni pelaajia?

V: Affiliate-ohjelmassa henkilö saa pelisi markkinointia vastaan jotain, jolla on arvoa. Steam ei tarjoa affiliate-markkinointiohjelmaa, mutta jotkut kehittäjät ovat kysyneet, voisivatko luoda oman sellaisen, käsitellä korvaukset Steamin ulkopuolella ja käyttää UTM:ää toimintojen seuraamiseen. Me suhtautuisimme UTM-parametrien käyttämiseen affiliate- tai palkinto-ohjelman luomiseen varauksella. Vastaavat ohjelmat ovat alttiita sellaisille asiakkaiden väärinkäytöksille, joissa käyttäjä pitää ostoksensa riittävän kauan saadakseen palkkion ja palauttaa sitten ostoksen. Tällaista voi olla vaikea estää.
 • UTM-raportti ei kerro, mitkä ostot liittyvät mihinkin UTM-parametreihin. Se kertoo vain jokaisen uniikin UTM-parametrien yhdistelmän ostojen kokonaismäärän.
 • Se ei tarkista kokonaismääriä palautuksille, jotka tapahtuvat neljä päivää UTM-käyntien jälkeen tai myöhemmin. Katsomme UTM-vierailut kokonaan käsitellyiksi neljän päivän jälkeen.

Jos olet edelleen kiinnostunut luomaan oman affiliate-ohjelmasi käyttämällä Steam-kauppasivullesi ohjaavia UTM-linkkejä, kannattaa pitää mielessä seuraavat:
 • Noudata kaikkia niihin liittyviä laillisia vaatimuksia. Huomaa, että ne saattavat vaihdella maittain.
 • Vaadi, että kaikki affiliate-ohjelmaasi osallistuvat kertovat tiedon ohjelmaan osallistumisesta omalle yleisölleen.
 • Älä mainosta affiliate-ohjelmia pelisi kauppasivulla.