Steamworks-dokumentaatio
Toiminnot ja työkalut – Markkinointi
Steam eroaa muista kaupoista siinä, ettei siellä ole maksettuja mainoksia. Steamiin ei myydä lainkaan mainostilaa. Sen sijaan kauppa on räätälöity kullekin pelaajalle tämän pelaamien pelien perusteella. Näytettävät mainokset on valikoitu asiakkaan mielenkiinnon perusteella.

Miten peli näkyy käyttäjille Steamin kaupassa? Dokumentaatiossa kerrotaan Steamin tarjoamista työkaluista ja toiminnoista, joilla voi ennen julkaisua herättää kiinnostusta ja kasvattaa käyttäjäkuntaa. Näin julkaisupäivän huomiosta ja jännityksestä voi saada kaiken irti ja pelaajien kiinnostus pysyy yllä pitkään julkaisun jälkeen. Lisätietoa Steamin näkyvyyden automatiikasta löytyy Näkyvyys Steamissä -dokumentaatiosta.

Sivu on jaettu toimintoihin ja työkaluihin, joita voit käyttää pelin kehityksen joka vaiheessa:
  • Julkaisua edeltävä markkinointi – toimet, joihin voit ryhtyä ennen pelin julkaisua.
  • Julkaisupäivän markkinointi – toimet, jotka voit tehdä julkaisupäivänä.
  • Julkaisun jälkeinen markkinointi – toimet, joita voit tehdä pelin elinkaaren aikana.
  • Steamin ulkopuoliset työkalut ja resurssit – harkittavaa laajaa markkinointikampanjaa varten.

Onko markkinointi sinulle uusi aluevaltaus? Kaipaatko kertausta?

Markkinoinnista on kirjoitettu useita kirjoja, eikä meillä ole tarkoitus mennä syvälle yksityiskohtiin. Pähkinänkuoressa markkinoinnissa on kyse viidestä asiasta: itse tuotteesta (mistä pelissä on kyse), tuotteen asemasta (miten peli erottuu muista), tuotteen hinnasta (onko peli hintansa väärti), asiakkaista (millainen on käyttäjäkunta ja ketä peli kiinnostaa) sekä mainostuksesta (millaisilla tarjouksilla tai tiedotuksella saavutat laajemman yleisön).

Kannattaa lukea Markkinointivinkkejä-dokumentaatio. Siitä löytyvillä neuvoilla voi pohtia, mistä pelissä on kyse, kenelle se on tarkoitettu ja miten se sopii muiden tarjolla olevien pelien ja viihteen joukkoon. Neuvot perustuvat suurelta osin Steam Dev Days -esityksiin. Kehittäjien kannattaakin katsoa kaikki Steam Dev Days -esitykset.

Julkaisua edeltävä markkinointi

Lähdetään liikkeelle siitä, että perusasiat on jo mietitty. Tiedät, mitä peliä kehität, miten se sopii muiden pelien joukkoon ja kenelle se on suunnattu. (Jos et ole varma, lue kertauksen vuoksi Markkinointivinkkejä-dokumentaatio.) Seuraavassa joitakin työkaluja ja resursseja, joita kannattaa hyödyntää.

  • Kauppasivu

    Tuotteelle kannattaa ehdottomasti luoda kauppasivu, sillä se antaa pelistä kiinnostuneille käyttäjille sysäyksen toimintaan. Kun perustat kauppasivun ajoissa, fanit saavat sieltä tietoa pelistä, he voivat lisätä sen toivelistalleen ja heille lähetetään automaattisesti ilmoitus, kun peli julkaistaan. Kerro kauppasivulla pelisi tarina ja mene suoraan asiaan.

    Lue lisää kauppasivun muokkaamisesta.


  • Toivelistat ja ilmoitukset

    Kun pelaajat lisäävät pelisi toivelistalleen, he saavat automaattisesti sähköpostia, kun klikkaat julkaisupainiketta tai kun peliäsi tarjotaan alennuksella. Jo tästä syystä Tulossa pian -kauppasivu kannattaa luoda heti, kun pelin kehitys on niin pitkällä, että voit esitellä siitä kuvakaappauksia ja mistä siinä on kyse.

    Lue lisää toivelistoista.


  • Lisää pelillesi tunnisteita

    Kun kauppasivu on luotu, lisää pelille sille sopivat tunnisteet. Klikkaa pluskuvaketta, joka näkyy aiemmin valitsemiesi lajityyppitunnisteiden vieressä. Avautuvassa ruudussa voit valita pelille lisää tunnisteita. Tutustu muihin samankaltaisiin peleihin nähdäksesi, mitä omaan peliisi sopivia tunnisteita niissä on käytetty. Tunnisteet saattavat liittyä pelin teemaan, toimintoihin, kuvitustyyliin tai alalajeihin. Näillä tunnisteilla on oma osansa suositusalgoritmin toiminnassa. Lisäksi ne tarjoavat kuluttajille tietoa pelistä.

    Kehittäjänä voit poistaa tunnisteita, jos pelaajat ovat lisänneet peliisi väärän tunnisteen. Klikkaa käyttöliittymässä tunnisteen vierestä pientä lippua.

    Lue lisää Steam-tunnisteista.


  • Steam Next Fest

    Steam Next Fest on monipäiväinen tapahtuma, jonka aikana fanit voivat kokeilla demoja, chattailla kehittäjien kanssa, katsoa livelähetyksiä ja saada lisätietoa Steamin tulevista peleistä. Kehittäjille Steam Next Fest tarjoaa mahdollisuuden saada palautetta pelaajilta jo varhaisessa vaiheessa ja kasvattaa yleisöä tulevaa Steam-julkaisua silmällä pitäen. Steam järjestää Next Fest -tapahtuman yleensä kolme kertaa vuodessa: helmi-, kesä- ja lokakuussa.

    Lue lisää Steam Next Festistä.

  • Ilmoitukset

    Steamin Tapahtumat ja ilmoitukset -järjestelmä on hyödyllinen kanava kehitystyön aikana, ennen pelin julkaisua ja koko sen elämänkaaren aikana. Sen kautta pelaajille voi tiedottaa ajankohtaisista uutisista ja kerätä palautetta. Julkaise tietoja kehityksen edistymisestä, jaa uusia kuvia tai kuvaile mielenkiintoisia toimintoja, joita työstät parhaillaan.

    Lue lisää Tapahtumat ja ilmoitukset -työkaluista.

  • Kaupan widget

    Jos pelillä on oma verkkosivu, voit käyttää widgetiä, joka sisältää lyhyen peliesittelyn ja kätevän linkin. Se luo pienen esikatselukuvan, jonka voi upottaa muille verkkosivustoille. Widget kertoo pelin hinnan, näyttää sen kuvitusta ja kehottaa toimintaan.

    Lue lisää kaupan widgetistä.

  • Lokalisointi

    Peliä kehittäessä on hyvä miettiä, miten se kääntyy pelaajille kautta maailman. Lokalisointi vaikuttaa peliin useilla tavoilla:

    Useimmat Steamin käyttäjät eivät puhu englantia. Pelisisällön (tai vaikka vain käyttöliittymän ja tekstitysten) kääntäminen kasvattaa pelin mahdollista markkina-aluetta valtavasti.

    Steam suosittelee peliäsi etupäässä käyttäjille, jotka puhuvat jotain pelin tukemaa kieltä. Jos et tue kiinaa, pelisi näkyy harvemmin vain kiinaa puhuville pelaajille.

    Kaikki kielet eivät ole tasavertaisessa asemassa. Yleisesti voidaan sanoa, että käännösten puute vaikuttaa enemmän aasialaisiin kuin länsieurooppalaisiin pelaajiin, jotka puhuvat englantia toisena kielenään.

    Lue lisää lokalisoinnista ja kielistä.


  • Alfa- ja beta-testaus

    Ennen kuin peli tuntuu valmiilta tai riittävän hyvältä, sen jakaminen voi tuntua vaikealta. Palautteen kerääminen on kuitenkin tärkeää, koska se auttaa ymmärtämään yleisöä ja tarjoaa tilaisuuden kertoa pelistä. Steam tarjoaa monta keinoa testata peliä ulkopuolisilla pelaajaryhmillä. Seuraavassa pari vaihtoehtoa.
    • Ota Steamissä käyttöön testiversioita, joita tiimisi voi kokeilla. Voit antaa Steamin kautta pelin käyttöoikeudet koko tiimillesi ennen pelin julkaisua riippumatta siitä, missä päin maapalloa työntekijät ovat.
    • Betatestitunnuksilla asiakkaat, joiden haluat testaavan peliä, pääsevät sen kimppuun. Voit myös halutessasi peruuttaa pelin käyttöoikeudet myöhemmin. (Huomaa, että kun betatuotetunnus aktivoidaan, peli poistuu tunnuksen saajan toivelistalta. Käytäthän siis tuotetunnuksia varoen.)
    • Hyödynnä Steam Playtestiä, jonka välityksellä voit antaa testiversion avoimen käyttöoikeuden suoraan kauppasivultasi. Tämä tapahtuu toissijaisella sovellustunnuksella. Näin betaa voi käyttää mahdollisen julkaistavan pelin rinnalla.

    Lue lisää testaamisesta Steamissä.

  • Kuraattorikytkös

    Julkaisun lähestyessä peliä kannattaa tarjota lehdistölle, somevaikuttajille, striimaajille ja muille arvostelijoille, jotta sana leviää ja ponnistelusi palkitaan. Voit tehdä tämän suoraan Steamissä. Useat suositut striimaajat, toimittajat ja yhteisön pelisivustot ovat Steam-kuraattoreita. Kuraattorikytköksen avulla voit lähettää heille kopion pelistäsi, eikä pelitunnuksia tarvitse toimittaa sähköpostitse.

    Somevaikuttajat voivat julkaista arvostelunsa Steamissä tai muualla, missä he julkaisevat arvosteluita tai striimaavat peliäsi.

    Lue lisää Steam-kuraattoreista ja kuraattorikytköksestä.

  • Steam-tuotetunnusten käyttäminen arvostelukappaleina

    Jos et löydä kuraattorikytköksestä haluamaasi somevaikuttajaa tai toimittajaa, voit lähettää heille arvostelukappaleen pelistä Steam-tuotetunnuksen muodossa.

    Lue lisää Steam-tuotetunnuksista.

  • Suoratoisto Steamissä tai muualla

    Saatat haluta striimata peliä kehitystyön aikana tai vaikka julkaisupäivänä. Striimaaja voit olla sinä itse tai joku tiimin tai yhteisön jäsen, joka esittelee peliäsi parhaassa mahdollisessa valossa. Voit striimata peliä suoraan kauppasivulta ja esitellä sitä yksityiskohtaisesti.

    Lue lisää suoratoistosta.

  • Tulevien julkaisujen sivu tai jono (automaattinen toiminto)

    Kun pelisi tilaksi on merkitty Tulossa pian, se näkyy julkaisupäivän mukaan järjestetyllä Kaikki tulevat julkaisut -listalla. Asiakkaiden kiinnostuksen pohjalta peli voi näkyä muilla tulevien pelien listoilla ja Steamin sivuilla, ja sitä voidaan suositella tunnisteiden perusteella.

    Lue lisää näkyvyydestä Steamissä.

  • Kehittäjän ja julkaisijan kotisivut (automaattinen toiminto)

    Jos olet luonut pelin kehittäjän tai julkaisijan kotisivun ja linkittänyt pelin sille, Steam liittää tulossa olevan pelisi automaattisesti kyseiselle sivulle. Näin pelaajat näkevät kaikki sinun tai pelisi julkaisijan pelit.

    Lue lisää kehittäjän ja julkaisijan kotisivuista.

Julkaisupäivän markkinointi

Kun julkaisupäivä on käsillä, Steam tarjoaa lukuisia työkaluja, joilla saat kaiken irti tapahtumasta. Tarjolla on myös keinoja, joilla pelisi ilmestyy automaattisesti näkyviin kaupassa tai eri puolilla alustaa.

  • Suoratoisto Steamissä tai muualla

    Saatat haluta striimata peliä julkaisun yhteydessä. Striimaaja voit olla sinä itse tai joku tiimin tai yhteisön jäsen, joka esittelee pelisi parhaassa mahdollisessa valossa. Voit striimata sisältöä suoraan kauppasivullesi ja kertoa, miten peliäsi pelataan. Samalla voit chattailla pelistä kiinnostuneiden pelaajien kanssa, joilla saattaa olla siitä kysyttävää.

    Lue lisää suoratoistosta.

  • Julkaisuale

    Voit valita, haluatko myydä peliä ensimmäisen viikon alennushintaan. Päätös kannattaa suhteuttaa osaksi pelin markkinointi- ja viestintäsuunnitelmaa.

    Lue lisää alennuksista.

  • Toivelistasähköpostit (automaattinen toiminto)

    Julkaisupainikkeen klikkauksen jälkeen Steam lähettää automaattisesti sähköpostia pelaajille, joiden toivelistalla peli on. Näin he tietävät, että peli on saatavilla.

    Lue lisää toivelistoista.

  • Kehittäjien ja julkaisijoiden seuraajille lähetettävä sähköposti (automaattinen toiminto)

    Jos olet luonut pelin kehittäjän tai julkaisijan kotisivun ja linkittänyt pelin sille, Steam lähettää automaattisesti sähköpostia kehittäjää tai julkaisijaa seuraaville käyttäjille.

    Lue lisää kehittäjän tai julkaisijan kotisivuista.

  • Pelisarjan seuraajille lähetettävä sähköposti (automaattinen toiminto)

    Jos peli on määritetty Steamissä osaksi pelisarjaa, Steam lähettää automaattisesti sähköpostia kaikille pelisarjaa seuraaville käyttäjille.

    Lue lisää pelisarjoille omistetuista sivuista.

  • Uusien julkaisujen sivu tai jono (automaattinen toiminto)

    Hiljattain julkaistu peli näkyy uusien julkaisujen joukossa. Se voi lisäksi näkyä muissa luetteloissa ja sivuilla, kun Steamin algoritmi huomaa pelin suosion. Tähän vaikuttaa eniten pelin ostajien ja pelaajien lukumäärä, mikä on yleensä suoraa seurausta ennakkomarkkinoinnista. Ylempänä tässä dokumentaatiossa kerrotaan lisää julkaisua edeltävää markkinointia koskevista työkaluista ja ehdotuksista.

    Lue lisää näkyvyydestä Steamissä.

  • Suositukset (automaattinen toiminto)

    Kun pelisi on myynnissä, se voi näkyä eri puolilla Steamiä. Sitä voidaan suositella samanlaisten pelien pelaajille. Suositukset voivat näkyä Steamin kotisivun yläreunassa, käyttäjän löytöjonossa, yksittäisessä tunnisteessa tai tyylilajin sivuilla. Huolehdi vain itse siitä, että peliä varten on lisätty sille sopivat tunnisteet.

    Lue lisää näkyvyydestä Steamissä ja Steam-tunnisteista.

Julkaisun jälkeinen markkinointi

Pelin elinkaaren aikana voit kasvattaa näkyvyyttä ja houkutella faneja uudelleen pelisi pariin.

  • Alennukset

    Säännölliset alennukset ja kausialetapahtumiin osallistuminen ovat hyviä keinoja herättää pelaajien huomio.

    Kun peliäsi tarjotaan alennuksella, se näkyy ympäri kauppaa, ja pelin toivelistalleen lisänneet pelaajat saavat sähköposti-ilmoituksen alekampanjasta.

    Lue lisää alennuksista.

  • Steamin teema-aletapahtumat

    Steamissä järjestetään useita teema-aletapahtumia vuodessa. Ne keskittyvät yleensä tiettyyn pelityyppiin, teemaan tai luokkaan ja näkyvät Steamworks-työpöydän kalenterissa.

    Lue lisää Steamin teema-aletapahtumista.

  • Pelin päivittäminen

    Voit päivittää peliä niin usein kuin haluat. Steam pitää pelaajat ajan tasalla. Päivityksillä voit korjata fanien ilmoittamia virheitä, lisätä uusia kieliä markkinoiden laajentamiseksi, integroida uutta sisältöä ja kasvattaa edelleen pelisi tarjoamaa lisäarvoa. Lisäksi jokainen päivitys tarjoaa mahdollisuuden muistuttaa pelaajia pelin kiinnostavuudesta ja vakuuttaa heidät siitä, että peli on hyvä ostopäätös.

    Lue lisää pelin päivittämisestä.

  • Päivityksen näkyvyyskierros

    Jokainen peliin tehty päivitys on keino pelaajien kanssa viestimiseen. Tarjoamme käyttöösi myös erityistoiminnon, jonka avulla voit levittää tietoa tulevista suurista päivityksistä. Suuren päivityksen yhteydessä hyödynnettävä erityinen näkyvyystoiminto tuo päivityksen ja pelin näkyviin aloitussivulla sekä pelin ostaneille että toivelistalle lisänneille käyttäjille.

    Lue lisää päivitysten näkyvyyskierroksista.

  • Ilmoitukset

    Steam-ilmoituksilla uutisia ja tapahtumatietoja voi jakaa pelaajille sekä kauppasivulla käyville pelistä kiinnostuneille käyttäjille. Jokainen ilmoitus näkyy pelin seuraajien tapahtumasyötteessä. Ne näkyvät myös pelisi yhteisökeskuksessa ja kauppasivulla.

    Lue lisää Tapahtumat ja ilmoitukset -työkaluista.

  • Livestriimi kauppasivulta

    Kertomalla pelaajille, miten peliä pelataan ja miten hauska se on, vakuutat heidät hankkimaan pelin ja pelaamaan sitä. Alennusten tai erikoistapahtumien aikaan voi olla hyödyllistä suoratoistaa pelin pelaamista sen kauppasivulla.

    Lue lisää suoratoistosta.

  • Kuvituksen vaihtaminen tietyksi ajaksi

    Pelin kuvitusta voi vaihtaa väliaikaisesti, jos tiedossa on jokin erikoistapahtuma, kuten päivitys tai pelin suoratoisto. Voit muokata tunnistekuvia niin, että niissä on tietoa tapahtumasta. Kuvat palautetaan määrättynä päivänä automaattisesti entiselleen.

    Lue lisää korvaavista kuvista.

  • Tilapäivitykset

    Tilapäivityksillä pelaajan kaverit näkevät hänen tilansa (esimerkiksi Odottaa aulassa tai Taistelemassa pääpomoa vastaan) kaveriluettelossa ja muualla Steamissä. Tämä herättää uteliaisuutta ja kannustaa liittymään mukaan moninpelihakuun.

    Lue lisää tilapäivityksistä.

  • UTM-analytiikka

    Voit käyttää UTM-analytiikkaa mittaamaan Steamin ulkopuolisen markkinoinnin tai mainonnan tai verkkosivujesi linkkien tehokkuutta.

    Lue lisää UTM-analytiikasta.

Steamin ulkopuoliset työkalut ja resurssit

Steamissä on useita työkaluja ja keinoja, joiden avulla herätät mielenkiintoa peliäsi kohtaan ja pidät sen näkyvillä. Muista kuitenkin, että pelaajat tutustuvat uusiin peleihin myös Steamin ulkopuolella. Hyödynnä siis myös muita kanavia varmistaaksesi, että mahdolliset pelaajat ovat tietoisia pelistäsi. Markkinointiin ei ole olemassa tiettyä reseptiä, joka takaisi menestyksen. Saat parhaat tulokset antamalla tuotteesi puhutella yleisöä aidosti.

Tässä muutama ehdotus, mutta ei suinkaan kaikenkattava lista keinoista, joita voisit hyödyntää. Suosittelemme tutustumaan erilaisiin markkinointikeinoihin, joista on saatavilla runsaasti tietoa internetissä.
  • Sosiaalinen media

    Kokeile erilaisia lähestymistapoja hyödyntämällä sosiaalista mediaa ja muita kanavia. Saatat huomata, että jotkin somesivustot sopivat paremmin tietyntyyppiseen kanssakäymiseen kuin toiset.

  • Pelaajayhteisöt

    Selvitä, missä pelaajasi viettävät aikaa ja keskustelevat internetissä. Onko pelisi pelaajille olemassa omaa keskustelupalstaa? Onko yhteisöä varten olemassa ryhmiä tai chatteja, joissa voitte kommunikoida? Löytyykö pelille striimaajia, joille voisit lähettää kopion pelistäsi?

  • Opi muilta kehittäjiltä

    Kehittäjät ovat kirjoittaneet artikkeleita markkinointikeinoista, joilla he ovat tehneet pelinsä tunnetuksi ja tutuksi. Tutustu kirjoituksiin ja poimi niistä omaan tilanteeseesi sopivat vinkit. Voit myös ottaa yhteyttä kiinnostavia keinoja käyttäneisiin kehittäjiin ja kysyä heiltä lisätietoja ja neuvoja.

    Muutama suositus:
    – Gamediscover .co
    – Gamesindustry .biz
    – r/gamedev
    – jne.

  • Kuluttajille suunnatut pelitapahtumat (esimerkiksi PAX)

    Jotkut kehittäjät esittelevät peliään mieluusti kuluttajatapahtumissa. Niitä järjestetään eri puolilla maailmaa, joten kannattaa käydä katsastamassa tilanne omalla alueellasi pidettävässä tapahtumassa. Kokeile seuraavaa:

    Juttele muiden kehittäjien kanssa. Mitä hyötyä tapahtumiin osallistumisesta heidän mielestään on?
    Vie mukanasi kortteja tai muuta mainosmateriaalia, jolla pelisi on helppo muistaa ja lisätä toivelistalle.

  • Mainostaminen

    Osa kehittäjistä pitää maksettua mainostilaa hyvänä keinona laajentaa käyttäjäkuntaa ja kasvattaa kävijäliikennettä. Mieti tätä yhtenä vaihtoehtona, kun pelisi tulee myyntiin.