Steamworks-dokumentaatio
Steam-kuraattorit ja kuraattorikytkös

Yleiskatsaus

Kun peliä markkinoidaan, sen tuominen käyttäjien saataville ei aina riitä. Pelaajan luottaman henkilön laatima arvostelu on usein pelin kiinnostavuuden kannalta ratkaisevan tärkeää. Nykyään pelaajien valittavissa on laaja valikoima pelejä, joiden parissa viettää aikaa. Niinpä pelaajan luottaman henkilön mielipiteellä voi olla valtava merkitys seuraavan kiinnostavan ja jännittävän pelin valinnassa. Juuri tämä on Steam-kuraattorien tavoite: tarjota pelaajille luotettavia mielipiteitä, jotka auttavat tutustumaan peleihin Steamissä sekä löytämään uutta ja mielenkiintoista pelattavaa.

Steam-kuraattorit

Steam-kuraattorit ovat henkilöitä tai ryhmiä, jotka ovat kiinnostuneita parantamaan muiden ostokokemusta nostamalla esiin Steamistä löytyviä pelejä. Kuraattorit voivat kirjoittaa positiivisia arvosteluja peleistä, joita he suosittelevat seuraajilleen, tai negatiivisia arvosteluja peleistä, joita he pitävät huonoina valintoina. Kuraattorit voivat myös julkaista pelin eri osia valaisevia arvosteluja, joissa on usein seuraajien kannalta hyödyllistä lisätietoa pelistä.

Jotkin kuraattorit olivat ensin yhteisössään tunnettuja henkilöitä tai lehdistön edustajia. Osa heistä on aloittanut suoraan Steam-kuraattoreina ja kerännyt oman yleisönsä panostamalla erityisesti tiettyyn lajityyppiin tai kohdeyleisöön.

Saat kattavan yleiskuvan Steam-kuraattoreista osoitteesta http://store.steampowered.com/about/curators/.

Kuraattorikytkös

Kuraattorikytkös on suunniteltu helpottamaan arvostelukopioiden lähettämistä Steamin kuraattoreille ja oikeanlaiselle kohderyhmälle persoonallisella otteella. Kuraattorikytköksellä saat käyttöösi työkalut kuraattorilistojen hakemiseen ja selaamiseen. Se auttaa sinua löytämään pelillesi parhaiten sopivan kuraattorin. Sen jälkeen voit kirjoittaa räätälöidyn viestin ja lähettää pelisi arvostelukopion Steamin kautta. Sähköposteja tai tuotetunnuksia ei tarvita.

Documentation_CuratorConnect_Preview.jpg
Kuraattorit näkevät esikatselukuvan pelistäsi, kauppasivusi kolme ensimmäistä kuvakaappausta sekä lisäämäsi viestin.

Näin se toimii

Kuraattorikytköksen avulla kehittäjä voi lähettää kopion pelistään suoraan valitsemilleen Steam-kuraattoreille. Tämä tapahtuu kokonaan Steamissä, jolloin voit hakea ja suodattaa saatavilla olevia kuraattoreita. Näin saat selville, kenellä heistä on todennäköisimmin yleisö, joka voisi olla kiinnostunut pelistäsi.

Monet kuraattorit ovat muutamista yksittäisistä arvostelijoista koostuva ryhmä. Steamin välityksellä voit lähettää useita kappaleita pelistäsi samalle kuraattorille. Tästä on hyötyä myös moninpeleissä sekä halutessasi varmistaa, että kuraattoritiimin jäsenet pystyvät pelaamaan peliä yhdessä kattavaa arviointia varten.

Voit suodattaa kuraattoreita tunnisteiden perusteella, joihin he keskittyvät, kuten simulaatioihin, roolipeleihin tai hiekkalaatikkopeleihin. Voit suodattaa sisältöä myös kielen tai käyttöjärjestelmän perusteella tai valita pelkkiä VR-pelejä arvostelevia kuraattoreita. Näet, kuinka paljon seuraajia kullakin kuraattorilla on Steamissä ja kuinka moni seuraa heitä muissa palveluissa, kuten YouTubessa, Twitterissä, Facebookissa tai Twitchissä. Näin voit saada selville, millä kuraattoreilla on runsaasti seuraajia ja millaisen kohdeyleisön haluat tavoittaa.

Kuraattoreita ei kuitenkaan kannata arvioida pelkästään heidän tavoittamansa yleisön koon perusteella. Kuraattori, jolla on muita vähemmän seuraajia, mutta joka antaa yksityiskohtaisia suosituksia, saattaa olla pelisi kannalta yhtä arvokas kuin kuraattori, jolla on paljon enemmän seuraajia, mutta jonka suositukset ovat yleisluontoisempia.

Steam pyrkii oletusarvoisesti näyttämään kuraattoreita, jotka keskittyvät tiettyihin tunnisteisiin ja joiden tunnisteet vastaavat parhaiten oman pelisi tunnisteita. Kuraattorit, joilla on paljon seuraajia ja samoja tunnisteita pelisi kanssa, nousevat enemmän esiin. Osa kuraattoreista keskittyy tiettyä kieltä puhuviin käyttäjiin. Niinpä saat käyttöösi työkalun, jolla voit kääntää kuraattorin kommentit. Tämä auttaa saamaan selville, sopiiko kyseinen kuraattori pelillesi.

Kuraattorikytköksen hyödyntäminen

Tarvitset alkuun päästäksesi pelin, joka on jo julkaistu tai jonka kauppasivu on julkisesti näkyvissä.

Pääset käyttämään kuraattorikytköstä valitsemalla ensin sovelluksesi Steamworksistä. Sovelluksen aloitussivun markkinointiosion alta löytyy vaihtoehto Kuraattorikytkös. Klikkaa sitä ja seuraa linkin ohjeita, niin saat kuraattorikytköksen pelisi käyttöön, ja voit etsiä sopivia kuraattoreita lähettääksesi heille kopioita pelistäsi.

Kuraattorikytkösominaisuutta käyttääkseen käyttäjillä on oltava oikeudet tuotetunnusten luomiseen Steamworksissä.

Kun lähetät kuraattoreille kopioita pelistäsi, ota huomioon seuraavat seikat:
  • Kuraattorien valitseminen – Voit suodattaa Steam-kuraattorien luetteloa suodatusasetuksilla. Pyri löytämään kuraattoreita, joiden yleisö on todennäköisesti kiinnostunut juuri sinun pelistäsi.
  • Viestin laatiminen – Liitä mukaan myös kuraattoreille lähetettävä lyhyt viesti. Lisäämme automaattisesti mukaan myös tietoa pelistäsi, kuten nimen, logon, kuvakaappauksia ja ensisijaisia tunnisteita. Kerro kuraattorille lähettämässäsi viestissä ytimekkäästi, miksi peli saattaa kiinnostaa hänen yleisöään ja mitä erityispiirteitä siinä on. Jos haluat kuraattorin ottavan sinuun tarpeen tullen yhteyttä, liitä mukaan myös yhteystietosi.
  • Paketin sisältö – Kuraattoreille lähetettävä paketti vastaa oletusarvoisesti pelisi Steam-kaupasta löytyvää peruspaketin sisältöä. Jos lisäät uusia depotteja esimerkiksi uusia käyttöjärjestelmiä varten, varmista, että lisäät ne myös kuraattorille lähetettävään pakettiin. Myös lisämateriaalia, ääniraitoja tai lisädepotteja voi lisätä kuraattorille lähetettävään pakettiin.

Usein kysytyt kysymykset

K: Edellyttääkö kuraattorikytköksen käyttäminen pelini julkaisemista?

V: Pelistä on oltava olemassa ainakin julkinen Tulossa pian -sivu ennen kuin sen kopioita voi lähettää kuraattoreille. Kun kauppasivusi on tarkastettu, hyväksytty ja julkaistu, voit käyttää kuraattorikytköstä peliä varten. Huomaa, että pelin koontiversio täytyy lähettää palvelimelle, jotta kuraattorit voisivat pelata sitä.

K: Montako kopiota voin lähettää?

V: Voit tarjota peliä sadalle kuraattorille. Samalle henkilölle voi lähettää enintään viisi kopiota pelistä. Useamman pelikopion lähettämisestä on hyötyä silloin, kun pelisi on moninpeli, jota haluat kuraattoriryhmän arvostelijoiden pelaavan yhdessä.

K: Mitä tapahtuu sen jälkeen, kun lähetän kopion pelistäni?

V: Kun lähetät valitsemallesi kuraattorille kopion pelistäsi, se tulee näkyviin työpöydälle, josta kuraattoriryhmän jäsenet voivat ottaa vastaan pelejä. Jokainen jäsen, jolla on tarvittavat käyttöoikeudet, saa sähköposti-ilmoituksen uusista, kuraattorikytköksen kautta saatavilla olevista peleistä. Tämän jälkeen jokainen jäsen voi valita, hyväksyykö vai hylkääkö hän pelin. Näet omalta kehittäjätyöpöydältäsi eri kuraattoreille lähettämäsi kopiot ja montako niistä on hyväksytty.

K: Voinko poistaa pelin Steam-kuraattorin käytöstä?

V: Et voi poistaa peliä Steam-kuraattorin käytöstä sen jälkeen, kun tämä on hyväksynyt sen. Jos lähettämääsi kopiota ei ole vielä hyväksytty, tarjous pelin lataamiseksi on mahdollista mitätöidä.

K: Voinko lähettää pelistäni ennakkojulkaisuversion?

V: Kyllä voit. Kuraattorille lähettämäsi peli on välittömästi pelattavissa, riippumatta siitä, onko se vielä tullut myyntiin. Voit lähettää Steam-kuraattoreille ennakkokopioita ja näin levittää tietoa pelistäsi jo ennen sen julkaisua. Varmista kuitenkin, että pelistä on olemassa muutakin kuin pelkkä runko ennen kuin lähetät sen kuraattoreille.

K: Mistä tiedän, mitkä kuraattorit sopivat pelilleni?

V: Sopiva kuraattori riippuu siitä, minkälainen pelisi on. Voit hakea kuraattoreita tunnisteen, kielen, käyttöjärjestelmän tai nimen perusteella. Lyhyt kuvaus kuraattorista antaa vihiä peleistä, joiden esittelemiseen he keskittyvät. Näet myös, kuinka monta seuraajaa kuraattorilla on Steamissä, YouTubessa, Twitterissä, Facebookissa ja Twitchissä. Kuraattoria klikkaamalla pääset hänen kauppasivullensa ja näet muita hänen arvostelemiaan pelejä. Näin saat paremman käsityksen siitä, sopiiko tietty kuraattori arvostelemaan peliäsi.

K: Onko kuraattoreilla velvollisuus jättää pelistäni arvostelu?

V: Steam-kuraattoreilla ei ole velvollisuutta hyväksyä, pelata tai arvostella peliäsi. Kuraattori voi hyväksyä pelisi, pelata sitä ja huomata, ettei se sovi heidän kohdeyleisölleen. Kuraattori voi myös hylätä pelin suoralta kädeltä, jos se eroaa selvästi hänen yleisönsä kiinnostuksen kohteista.

K: Miten pääsen käyttämään kuraattorikytköstä?

V: Tarvitset kuraattorikytkösominaisuuden käyttämiseksi oikeudet tuotetunnusten luomiseen Steamworksissä. Jos sinulla on kyseiset oikeudet, näet Markkinointi-osion alla linkin pelisi Steamworks-aloitussivulle.

K: Miksi en löydä kuraattorikytköksestä kuraattoria _____?

V: Kuraattorikytkösten luettelo rajataan profiileihin, jotka ovat edelleen aktiivisia Steam-yhteisössä. Jos et löydä hakemaasi profiilia Yhdistä-työkalulla, kuraattori ei todennäköisesti ole arvostellut peliä tai ollut aktiivisena yhteisössä viimeisen puolen vuoden aikana.