Steam Direct
Присъединяване към Steamworks програмата за разпространение
Добре дошли в Steam Direct! Тази нова система за изпращане на предложения е предназначена да предостави модернизиран, прозрачен и достъпен маршрут за игралните разработчици от целия свят, така че да поднесат заглавията си в Steam.

По-долу са описани необходимите стъпки, чрез които да станете част от Steamworks програмата за разработчици. Така ще можете че да разпространявате соята игра, ВР преживяване или видео посредством Steam. За общи въпроси относно този процес и още подробности, свързани с излизането в Steam, моля, вижте документацията „Как да започнете“.
Какво да очаквате
Има няколко стъпки по пътя към подготовката на играта Ви за разпространение чрез Steam. Ето общ обзор.
 1. Подпишете дигитална документация. Ще се нуждаете от информацията, както е описано по-долу;
 2. Платете депозитната такса за приложението с някой поддържан платежен метод в Steam, както е описано по-долу;
 3. Попълнете документацията с банковата и данъчната Ви информация, както и потвърждаването на самоличността, така че да знаем с кого ще извършваме бизнес;
 4. Вече имате достъп до Steamworks и можете да започнете подготовката за излизането на Вашето заглавие. Ще е нужно да изготвите своята страница в магазина, да качите версиите си, да конфигурирате всякакви Steamworks характеристики и да въведете желаното от Вас ценообразуване. Работихме усилено, така че да направим своите инструменти по-резултатни и да документираме достъпните за Вас характеристики и функционалности. Разгледайте Steamworks документацията за още подробности;
 5. Преди страницата в магазина или версията на играта Ви да излезе, има кратък процес за преглед. При него поглеждаме страницата в магазина, пускаме Вашата игра и проверяваме дали е конфигурирана правилно и работи според очакваното, а също така се уверяваме, че не прави нещо нередно. Това отнема между 1 — 5 дни;
 6. Има две допълнителни времеви изисквания, преди първите Ви няколко заглавия да излязат в Steam:
  1. 30-дневен изчаквателен период между плащането на таксата за приложението и времето, когато играта Ви може да излезе. Това ни дава време да прегледаме Вашата информация и да се уверим, че сме наясно с кого ще извършваме бизнес;
  2. Ще е нужно да подготвите своята страница в магазина и да поставите публично видима „Очаквайте скоро“ такава за поне две седмици. Това ще Ви помогне да започнете изграждането на аудитория от заинтересовани клиенти, които могат да пожелаят Вашата игра или да участват в дискусиите. Също така това Ви дава възможността да упражните как да говорите за своя продукт. По този начин ще разполагате с най-добрата презентация, когато натиснете бутона „Излизане“.
 7. Вече сте напълно готови за излизането на продукта Ви. Контролът за това вече е във Ваши ръце и можете да обновявате, когато поискате.


Информация, която трябва да имате под ръка:
Платежна информация
Ще се нуждаем от точна банкова информация, като например маршрутизационен номер, номер на сметката и банков адрес, за да знаем къде ще изпращаме плащанията от продажбата на Вашето приложение.

Обърнете внимание, че името на титуляра по банковата сметката трябва да съвпада с наименованието на гореописаната юридическа идентификация. Ако се регистрирате като дружество и все още нямате установена банкова сметка за бизнеса Ви, ще е нужно да откриете такава, преди да продължите.

Данъчна информация
Ще бъдете насочени през кратък въпросник, за да се определи данъчният Ви статус и процентът на удръжка. Информацията, от която се нуждаете, за да попълните въпросника, ще зависи от това дали се регистрирате като физическо лице или дружество. Също е от значение къде се намирате Вие или Вашето дружество. Граждани и корпорации от САЩ ще е нужно да попълнят информация сходна с тази, която се намира във формуляр W-9. Граждани и корпорации в държава със сключен договор за двойно данъчно облагане ще е нужно да попълнят информация сходна с тази, която се намира във формуляр W-8BEN.

Всичката изискана информация е необходима за установяването Ви в Steamworks. Кликнете тук за още подробности относно удръжката на данъци.

Такса за Steam Direct
С цел напълно да се установите, ще е нужно да заплатите $100.00 такса за всеки продукт, който желаете да разпространявате в Steam („таксата на Steam Direct“). Можете да го сторите с всеки платежен метод, който се поддържа от Steam в региона Ви, освен с такива, използващи Steam портфейла.

Тази такса не може да бъде възстановена, но се компенсира в разплащането, след като продуктът Ви достигне поне $1,000.00 коригирани брутни приходи от покупки в Steam магазина и приложението. Изплащането на приходи от продажби и възвръщането на таксата може да бъде удържано, ако депозираното плащане е сторнирано, възстановено или другояче идентифицирано като измамно. Още информация относно таксата на Steam Direct може да бъде намерена тук.


Правила и насоки
Имаме няколко насоки относно съдържанието, което може да се разпространява чрез Steam. Моля, имайте предвид тези насоки, когато избирате дали да пристъпите към разпространението.

Какво не трябва да публикувате в Steam:
 1. Насаждане на омраза, напр. реч насърчаваща омраза, насилие, дискриминация срещу групи от хора, на база етническа принадлежност, религия, пол, възраст, неправоспособност или сексуална ориентация;
 2. Изображения на истински хора с изрична голота или сексуално съдържание;
 3. Съдържание за възрастни, което не е подходящо обозначено и няма възрастово ограничение;
 4. Дискредитиращи или клеветнически изявления;
 5. Съдържание, което не притежавате или за което нямате адекватни права;
 6. Съдържание, което нарушава законите на някоя юрисдикция, в която ще бъде достъпно;
 7. Съдържание, което очевидно е обидно, предназначено да шокира или отвращава зрителите;
 8. Съдържание, което експлоатира деца, по какъвто и да е начин;
 9. Приложения, които модифицират компютрите на клиентите по неочаквани или вредни начини, като например зловреден софтуер или вируси;
 10. Приложения, които чрез измама се опитват да съберат чувствителна информация, като например сведения за вход в Steam или финансови данни (напр. информация за кредитна карта);
 11. Видео съдържание, което не е директно свързано с продукт, пуснат в Steam;
 12. Неинтерактивни 360° ВР видеа;
 13. Приложения, изградени въз основа на верижно-блокова технология, които издават или позволяват обмен на крипто валута или незаменими жетони (NFT).

Приемани типове съдържание
Основно за разпространение в Steam приемаме игри. Възможно е неигрален софтуер да бъде приет за разпространение, ако се вписва в една от следните категории:
 • Анимиране и моделиране;
 • Аудио/Видео продукция;
 • Дизайн и илюстрации;
 • Редактиране на снимки;
 • Обучение и упътвания;
 • Финанси и счетоводство;
 • Инструменти за играчи;
 • Инструменти за SteamVR (драйвери, слоеве, приспособления).

В допълнение към гореизброеното, съдържанието, което публикувате в Steam, разбира се трябва да е в съответствие със „Споразумението за разпространението чрез Steam“, „Условията за ползване на Steam“, насоките от „Steam правилника за поведение на линия“ и „Декларацията за поверителност в Steam“.


Впишете се, за да започнете
Кликнете върху бутона по-долу, за да се впишете със своя Steam акаунт и започнете регистрационния процес за Steam Direct.