Steamworks dokumentáció
Játékod frissítése – Bevált módszerek
A Steam azon alapvető működés köré épül, hogy játékosaidat naprakészen tartsd a játékod legújabb buildjével. Akár egy kis hibát kell javítanod, akár nagyobb kiegészítő tartalmad van, a Steamnek robusztus eszközkészlete van frissítésed bejelentésére és a játékosok kezébe juttatására.

Alább frissítés készítésekor figyelembe veendő általános gyakorlatok következnek, valamint néhány olyan bevált módszer, amelyeket itt a Valve-nél tanultunk a saját termékeink jelentős frissítéseiből és sok más, a Steamen elérhető termékből.

Akár ingyenesen játszható szolgáltatás a terméked, akár egyjátékos történet, a frissítések növelni tudják felhasználóbázisodat és elmélyíteni az elköteleződést. Általános információkért a vásárlóiddal való kommunikációról nézd meg Közösségi moderálás dokumentációnkat és Robin Walker teljes előadását a Steam Dev Daysről.
Megjegyzés: A vásárlók elvárják, hogy játékodat és a jövőbeli frissítéseket a Steam kliensen belül tudják letölteni. Fontos, hogy a Steamet használd frissítéseid kezelésére, és ne legyen szükség arra, hogy a felhasználók a játék elindulása után azon belül töltsenek le tartalmat. A Steam egységes letöltési és frissítési élményt nyújt a vásárlóknak, amely lehetővé teszi számukra letöltéseik ütemezésének és helyének kezelését, a fejlesztőknek pedig jelentős teljesítménynövekedést és költségmegtakarítást eredményezhet.

Frissíts bármikor

A frissítések fontos részei terméked életciklusának, és lényeges formái a vásárlókkal való kommunikációnak. Frissítéseket kell végrehajtanod hibák javításához és problémák megoldásához, de a nagy frissítések óriási lehetőséget adnak új tartalom, új játékmódok, vagy új funkciók hozzáadására segítségül fenntartani a vásárlók elkötelezettségét, és új közönséget vonzani.

A Steam megkönnyíti játékod javítását, vagy olyan tartalom hozzáadását bármikor, amire szükséged van közönséged legjobb kiszolgálásához, a te ütemezésedben. Nyugodtan frissíts olyan gyakran, ahogy szükséges, de ne feledd, hogy azoknak a játékosoknak, akiknél telepítve van a játékod, le kell tölteniük minden frissítést, mielőtt újra el tudják indítani azt, ezért légy rájuk tekintettel, ha frissítéseid nagy méretűek.

Tervezés és célok

Hogy a legtöbbet hozd ki a frissítésedből, először az elérni kívánt célokon kell elgondolkodnod. Hibajavításokat valószínűleg érdemes lesz folyamatosan kiadnod a problémák javítására, amelyeket a játékosok felvetettek, vagy amelyeket te találtál a játék tesztelése során. De érdemes lesz a hosszabb távú tartalomfrissítéseken is gondolkodnod, amelyek fenntartják a játékosok elkötelezettségét, és ami miatt visszajönnek játszani.

Akár kicsi, akár nagy a frissítésed, mindegyik a játékosokkal való kommunikáció egy formája, mutatva, hogy figyelsz a játékos-visszajelzésekre, és törődsz a játékélmény javításával.

Hibajavító frissítések

Játékod hibajavító frissítése az egyik legjobb módja a vásárlókkal való kommunikációnak. Ha azt hallod, hogy a vásárlók problémákat tapasztalnak a játékoddal, nincs jobb válasz, mint a lehető leggyorsabban kijavítani a problémát (ha ez észszerű). A Steam megkönnyíti a frissített buildek kiadását bármikor, amikor szeretnéd, ezért használd ezt terméked fokozatos fejlesztésére, és a problémákkal találkozó vásárlók segítésére.

Frissítés kiadásakor hasznos bejelentést közzétenni a Steam közösségközpontodban, hogy a vásárlók meg tudják állapítani, mi változott. Ez azt is bizonyítja a vásárlónak, hogy figyelsz rájuk, és dolgozol az azonosított problémák megoldásán.

Nagy tartalomfrissítések

Terméked fokozatos fejlesztése és frissítése elengedhetetlen, de a frissítéssel kapcsolatos kommunikáció nagyon sokat számíthat. Saját játékainkhoz úgy találtuk, hogy az a legjobb, ha legfeljebb egy-két havonta adunk ki nagy frissítést. Ez lehetővé tette elég nagy frissítés összeállítását ahhoz, hogy izgalmas és lenyűgöző legyen, és időt adott e frissítések előzetes bejelentéséhez a kiadásuk előtt a várakozás növelésére.

A te megközelítésed eltérhet, ahogy megismered, mire reagálnak pozitívan a játékosaid. Itt egy nálunk jól bevált mintafolyamat, amit különböző megközelítések kipróbálásával és a játékos-visszajelzések meghallgatásával csiszoltunk:

 1. Célozgass a frissítésre – Célozgass a frissítésre (esetleg narratív formában) három-négy nappal korábban, dobj be nyomokat, gerjessz találgatásokat, és hozd izgalomba a vásárlókat. Ezzel a terméked sajtómegjelenéséhez is adsz anyagot.
 2. Figyeld a fórumokat és visszajelzéseket – Figyeld a fórumokat és visszajelzéseket a frissítés tényleges kiadása előtt, és fejleszd vagy módosítsd a tartalmat ennek megfelelően, vagy tudd meg, mely elemek izgatják leginkább a vásárlóidat, hogy ennek megfelelően mutathasd be azokat.
 3. Emeld ki a funkció- és játékmenet-változásokat – Frissítés előtti kommunikációdban emeld ki a funkció- és játékmenet-változásokat a láthatóság, találgatás és izgalom növelésére. E részletek apránkénti felfedése lehetővé teszi játékosaidnak a tartalom elemzését és megemésztését, mielőtt ténylegesen játszanának azzal.
 4. Hozz létre metajátékokat vagy vetélkedőket – Hozz létre metajátékokat vagy vetélkedőket, lehetővé téve, hogy vásárlóid lényegében maguk végezzék terméked marketingjét barátaiknak vagy más játékosoknak, és lehetőséget adva nekik hozzájárulni a játékvilághoz.

Példák: Példaként arra, milyen fajta frissítésbejelentési oldalakat állítottunk össze mi a Valve-nél néhány saját játékunkhoz, megnézheted a Counter-Strike: Global Offensive legújabb frissítéseit a CS:GO weboldal jobb oldali részén, vagy néhány frissítést a Dota 2-höz itt és itt.

Mindezek az elemek bármely terméknél megvalósíthatók, műfajtól vagy csapatlétszámtól függetlenül. Javasoljuk, hogy az a csapat, amely a tartalmat tervezi és készíti, legyen közvetlenül kitéve a vásárlók kommunikációjának és visszajelzéseinek is. Ez NEM azt jelenti, hogy a pályaterveződnek az egész napját a Steam fórumon feltett kérdések megválaszolásával kellene töltenie. Azt azonban jelenti, hogy a visszajelzés olvasása és a közösségért való felelősségvállalás a fejlesztőcsapat szerepkörei részét kell képezze ahelyett, hogy közösségmenedzsereknek vagy külön PR-csapatnak van kiosztva. Konkrét példákért és további észrevételekért nézd meg a teljes Dev Days előadást.

DLC, vagy az alapjáték része?

Amikor új tartalmat adsz ki a játékodhoz, van néhány választásod abban, hogyan tudod ezt a tartalmat a játékosok rendelkezésére bocsátani. Eladhatod azt letölthető tartalomként (DLC), vagy játékon belüli vásárlásként. Vagy egyszerűen beépítheted az alapjátékba ingyenes tartalomfrissítésként.

Alább néhány olyan bevált gyakorlati javaslat található, amelyek a legtöbb esetben jól működnek:
 • Ingyenes tartalom a játék részeként – Ha a tartalmat ingyenesnek szánod, úgy találtuk, hogy az a legjobb, ha az új tartalmat egyszerűen az alapjáték tartalmának részévé teszed. Ily módon a játékosaid azonnal megkapják a legújabb tartalmat anélkül, hogy külön letöltési gomb megnyomására volna szükség (mint abban az esetben, ha a frissítést ingyenes DLC-ként adnád ki).
 • Kis fizetős tartalom játékon belüli vásárlással – Ha kis fizetős tartalomelemeket adsz hozzá, például sapkákat, egyedi fegyvereket vagy fogyóeszközöket, érdemes lehet megfontolni ezek mindegyikét különálló játékbeli vásárlássá tenni. A Steamworks tartalmaz egy könnyen használható Steam Raktárszolgáltatást, és persze a Steam Mikrotranzakciókat kell majd használnod, ami kezeli a teljes fizetésfeldolgozást és pénznemváltást.
 • Nagy fizetős tartalom DLC-ként – Ha jelentős mennyiségű tartalmat adsz el, például pályákat, új játékmódokat vagy egy kiegészítőt, érdemes Letölthető tartalom (DLC) használatával megtenni ezt. Ez lehetővé teszi a tartalom külön telepítését a fájlméret csökkentésére azon játékosoknál, akik nem veszik meg az extra tartalmat, és lehetővé teszi számodra a méretes tartalom forgalmazását játékod áruházi oldalának részeként.

Tesztelés

Frissítésed kiadása előtt valószínűleg érdemes lesz gondoskodnod arról, hogy saját magad is teszteld azt egy Steam buildből. Ezt többféleképpen is megteheted, ezért mindenképp nézd meg a Tesztelés a Steamen dokumentációt.

Frissítésed feltöltése

Játék- vagy szoftverbuilded frissítéséhez egyszerűen kövesd ugyanazt az útmutatást, mint első builded létrehozásához a SteamPipe-ban. A részletekért nézd meg a SteamPipe dokumentációt.

Ügyelj rá, hogy alkalmazásod kiadása után a vásárlóknak azok az alapértelmezettként jelölt buildet fogják megkapni. Frissítésed tesztelése érdekében, töltsd fel az új verziót a Steampipe használatával, majd állítsd be ezt a buildet tesztelésre egy tesztágra jelszóval, mielőtt áthelyezed az alapértelmezett ágra. Nézd meg a Feltöltött buildek kezelését emlékeztetőért build-ágaid kezeléséről.

Builded élőre állítása

Miután feltöltötted és tesztelted a builded, készen állsz annak élővé tételére a játékosoknak. Ennek megtételéhez át kell állítanod a kívánt buildet az új „default” builddé. Ha új depókat hoztál létre az új tartalom hozzáadásának folyamata során, gondoskodj ennek az új depónak a hozzáadásáról minden áruházi és kulcscsomaghoz. További részletekért lásd a Csomagok dokumentációt.

Frissítésed bejelentése a Steamen

Amikor készen állsz frissítésed kiadására a Steamen, érdemes lesz elmondanod ezt vásárlóidnak, és helyet biztosítani a koncentrált visszajelzéshez. A Steam számos módot kínál frissítésed bejelentésére és a hír terjesztésére:
 • Használj grafika-felülbírálást – Ideiglenes kapszulakép-készletet tudsz használni vásárlóid tájékoztatására játékod frissítéseiről. A Steamworks „Áruház szerkesztése” szakaszában, a Grafikai elemek fülön van egy szakasz az ideiglenes elem-felülbírálás definiálására. További információk a grafika-felülbírálásokról.
 • Tégy közzé bejelentést – Amikor eseményt vagy bejelentést teszel közzé, az meg fog jelenni minden olyan vásárlónak, aki követi a játékodat (amit a közösségközpontodból vagy az áruházi oldaladról tudnak megtenni), valamint az áruházi oldaladon, a Steam Könyvtárban, és elérhető lesz a Steam kliens „Letöltések” paneljéről. További információk az eseményekről és bejelentésekről.
 • Tarts leárazást – Hogy a legtöbbet hozd ki egy nagy tartalomfrissítésből, érdemes elgondolkodnod annak játékod leárazásához időzítéséről. Ez segíthet ugyanabban az időben nagy hírverést kelteni, és újabb okot adni a játékosoknak most beszerezni a játékodat, amikor egy csomó izgalom épült ki körülötte. Plusz, azok a játékosok, akiknek a kívánságlistáján van a játékod, e-mailt kapnak, amely értesíti őket, hogy a játékod akciós. Ez nagyon jól működik a fent leírt ideiglenes grafika-felülbírálással kombinálva. További információk a leárazásról.
 • Használj frissítési láthatósági kört – Ha ez az egyik jelentősebb tartalomfrissítésed, használhatsz Steam frissítés láthatósági kört frissítésed megjelentetéséhez a Steam Áruház kezdőoldalán. Ez hasznos az új és meglévő vásárlók tájékoztatására a frissítésedről. Ez felsorolja játékodat a nemrég frissített termékek oldalán is.
  A frissítési láthatósági kör használatához először Steam közösségi bejelentést kell közzétenned, részletekkel a frissítésedről. További részletekért nézd meg a Steam frissítési láthatósági kör dokumentációt.