Steamworks-dokumentaatio
Pelin päivitys – parhaat käytännöt
Steamin ydintoimintoihin kuuluu se, että pelaajat saavat tiedon pelisi tuoreimmasta versiosta. Oli kyseessä sitten pieni virheen korjaus tai tärkeä sisällön lisäys, Steam tarjoaa kunnon työkalut, joilla ilmoitat päivityksestä ja hoidat sen pelaajien käsiin.

Seuraavassa käsitellään päivitykseen liittyviä yleisiä ja parhaita käytäntöjä, jotka olemme Valvella oppineet omista tuotepäivityksistämme ja useista muista Steamin tuotteista.

Olipa tuotteesi ilmaiseksi pelattava peli tai yksinpelitarina, päivitykset voivat kasvattaa käyttäjien määrää ja lisätä mielenkiintoa. Lisätietoja asiakasviestinnästä löytyy Yhteisömoderointi-dokumentaatiosta ja Robin Walkerin Steamin kehittäjäpäivillä pitämästä esitelmästä.
Huomaa! Asiakkaat olettavat, että he voivat ladata pelin ja tulevat päivitykset Steam-asiakasohjelmassa. On tärkeää, että hoidat päivitykset Steamissä etkä vaadi käyttäjiä lataamaan sisältöä pelissä käynnistyksen jälkeen. Steam tarjoaa asiakkaille yhtenäisen lataus- ja päivityskokemuksen, jonka avulla he voivat hallinnoida latausten aikatauluja ja sijainteja. Kehittäjille se tietää parempaa suorituskykyä ja säästöjä.

Päivitä milloin haluat!

Päivitykset ovat tärkeä osa tuotteesi elinkaarta ja olennainen tapa viestiä asiakkaidesi kanssa. Päivityksiä on tehtävä bugien ja ongelmien korjaamiseksi, mutta suuret päivitykset ovat myös mahtava tilaisuus lisätä uutta sisältöä, pelitiloja ja ominaisuuksia. Niiden avulla pidät yllä nykyisten asiakkaiden mielenkiintoa ja houkuttelet uusia.

Steam mahdollistaa helpot päivitykset ja sisällön lisäämiset tarpeesi mukaan, jotta voit palvella yleisöä parhaalla mahdollisella tavalla ja oman aikataulusi mukaan. Voit päivittää peliäsi niin usein kuin haluat. Pidä kuitenkin päivitysten koko mielessäsi, sillä pelaajien tulee ladata jokainen päivitys ennen pelin uudelleenkäynnistämistä.

Suunnitelmat ja tavoitteet

Onnistuneen päivityksen suunnittelu on hyvä aloittaa pohtimalla tavoitteita. Pelaajien ilmoittamia ja pelitestauksesi yhteydessä esiin tulleita virheitä kannattaa korjata kaiken aikaa. Lisäksi on hyvä miettiä pidemmän tähtäimen sisältöpäivityksiä, jotka pitävät yllä pelaajien mielenkiintoa ja saavat heidät palaamaan pelin pariin.

Olipa kyseessä iso tai pieni päivitys, se on aina yhteydenpitoa pelaajien kanssa ja osoittaa, että kuuntelet pelaajien palautteita ja haluat parantaa pelikokemusta.

Virhe- ja ohjelmakorjaukset

Pelin päivittäminen ja korjaaminen ovat parhaita tapoja olla yhteydessä asiakkaisiin. Jos kuulet asiakkaiden törmäävän pelissäsi ongelmiin, tilanne kannattaa korjata mahdollisimman pian (jos se on tarpeen). Steam tarjoaa helpot keinot päivittää tuotteita milloin tahansa, joten on hyvä iteroida tuotteita ja auttaa ongelmiin törmänneitä asiakkaita.

Steamin yhteisökeskuksessa kannattaa ilmoittaa päivityksestä, jotta asiakkaat näkevät, mikä on muuttunut. Tämä osoittaa asiakkaille, että kuuntelet heitä ja haluat ratkaista huomatut ongelmat.

Tärkeät sisältöpäivitykset

Tuotteen iterointi ja päivitys ovat välttämättömiä, mutta päivitykseen liittyvä viestintä voi olla ratkaiseva askel. Olemme huomanneet, että tärkeitä päivityksiä kannattaa tehdä korkeintaan kerran kuussa tai kahdessa. Näin päivityksistä tulee riittävän isoja, kiinnostavia ja houkuttelevia. Aikaa jää myös asiakkaiden houkutteluun ja päivityksen mainostamiseen, mikä kasvattaa odotuksia.

Oma käytäntösi voi vaihdella sitä mukaa, kun näet, mistä pelaajat innostuvat. Tässä on malli meillä hyvin toimineesta prosessista, jota olemme hioneet kokeilemalla eri lähestymistapoja ja kuuntelemalla pelaajien palautetta:

  1. Mainosta päivitystä – Mainosta päivitystä (vaikka tarinan muodossa) 3-4 päivää etukäteen. Näin vihjailet tulevasta, herätät arvailua ja nostatat innostusta asiakkaiden keskuudessa. Samalla tarjoat tuotteestasi lähdemateriaalia lehdistölle.
  2. Lue keskustelupalstoja sekä palautteita – Ennen päivityksen lähettämistä seuraa keskustelupalstoja ja palautteita, joiden pohjalta voit muokata sisältöä. Selvitä, mistä osioista asiakkaat innostuvat eniten.
  3. Korosta ominaisuuksien ja pelin muutoksia – Korosta ominaisuuksien ja pelattavuuden muutoksia päivitystä edeltävässä viestinnässäsi. Näin lisäät arvailua, innostusta ja näkyvyyttä. Kun paljastat yksityiskohtia vähitellen, pelaajat saavat jäsennellä ja sulatella sisältöä rauhassa ennen pelaamista.
  4. Luo metapelejä tai kilpailuja – Luo metapelejä tai kilpailuja, jotta asiakkaasi voivat mainostaa peliäsi tehokkaasti kavereille tai muille pelaajille ja saavat osallistua pelimaailmaan.

Esimerkkejä: Hyviä esimerkkejä Valven omien pelien päivitysilmoituksista löytyy Counter-Strike: Global Offensiven verkkosivun oikeasta laidasta ja Dota 2 -pelin sivuilta täältä ja täältä.

Edellä mainittu pätee kaikkiin tuotteisiin lajityypistä ja tiimikoosta riippumatta. Suosittelemme, että sisällönluomisesta huolehtinut tiimi on myös suoraan tekemisissä asiakasviestinnän ja palautteiden kanssa. Tämä EI tarkoita sitä, että tasosuunnittelijan pitäisi vastailla kaiket päivät Steamin keskustelupalstan kysymyksiin. Se tarkoittaa sitä, että palautteiden lukemisen ja yhteisöstä vastaamisen tulee olla osa kehittäjätiimin työtä yhteisön ylläpitäjille tai erilliselle PR-tiimille delegoimisen sijaan. Kehittäjäpäivien esitelmästä saat esimerkkejä ja lisätietoja.

Lisämateriaalia vai osa emopeliä?

Kun julkaiset peliisi uutta sisältöä, voit tarjota sen pelaajien käyttöön parilla tapaa. Voit myydä sen lisämateriaalina (DLC) tai pelinsisäisinä ostoksina. Voit myös liittää sen osaksi emopeliä ja tarjota ilmaisena sisältöpäivityksenä.

Alla muutamia ehdotuksia parhaista käytännöistä, jotka ovat todistettavasti toimineet useimmissa tapauksissa:
  • Ilmainen sisältö => osa peliä – Jos haluat jakaa sisällön ilmaiseksi, se kannattaa kokemuksemme perusteella sisällyttää osaksi emopelin sisältöä. Näin pelaajat saavat tuoreimman sisällön ilman erillistä latauspainikkeen painamista (päinvastoin kuin jos julkaisisit päivityksen ilmaisena lisämateriaalina).
  • Pieni maksullinen sisältö => pelinsisäiset ostokset – Jos lisäät pientä maksullista sisältöä, kuten hattuja, yksittäisiä aseita tai kertakäyttöesineitä, ne kannattaa tarjota yksittäisinä, pelinsisäisinä ostoksina. Steamworks sisältää helppokäyttöisen Steamin tavaraluettelopalvelun. Käytä lisäksi Steamin mikromaksuja, joilla pystyy käsittelemään kaikki maksut ja valuuttamuunnokset.
  • Iso maksullinen sisältö => lisämateriaali – Jos myyt huomattavia määriä sisältöä, kuten karttoja, uusia pelitiloja tai laajennuksen, suosittelemme käyttämään lisämateriaalia. Niin sisältö voidaan asentaa erikseen pienentäen tiedostokokoa pelaajille, jotka eivät osta lisäsisältöä. Voit markkinoida sisältöä pelisi kauppasivulla.

Testaaminen

Ennen päivityksen käyttöönottoa sen toimivuus kannattaa varmistaa testaamalla Steam-koontiversiota. Testauksen voi tehdä monella tapaa. Lue lisätietoa
Testaaminen Steamissä -dokumentaatiosta.

Päivityksen lähettäminen

Pelin tai ohjelmiston koontiversion päivitys käy helposti samoilla ohjeilla, jotka pätevät alkuperäisten SteamPipe-koontiversioiden luomiseen. Katso lisätietoja SteamPipe-dokumentaatiosta.

Huomaa, että kun sovelluksesi on julkaistu asiakkaille, nämä saavat oletusversioksi merkityn koontiversion. Lataa SteamPipen kautta uusin koontiversio testataksesi päivitystä. Määritä sitten kokoonpano salasanalla testihaaraan ja testaa sitä, ennen kuin siirryt oletushaaraan. Lue kertauksena Ladattujen koontiversioiden hallinta -dokumentaatio.

Koontiversion julkistaminen

Kun olet ladannut ja testannut koontiversiosi, voit julkaista sen pelaajille. Tehdäksesi sen vaihda haluamasi kokoonpano oletuskokoonpanoksi. Varmista, että lisäät uuden depotin kaikkiin kauppa- ja tuotetunnuspaketteihin, jos loit uusia depotteja uutta sisältöä lisätessäsi. Katso Paketit-dokumentaatiosta lisätietoa.

Päivityksestä tiedottaminen

Kun olet valmis julkaisemaan päivityksesi Steamissä, kerro siitä asiakkaille ja tarjoa heille palautekanava. Steam tarjoaa usemman tavan kertoa päivityksestä ja levittää sanaa.
  • Käytä korvaavaa kuvaa – Käytä väliaikaisia tunnistekuvia, joilla kerrot asiakkaille pelin päivityksistä. Steamworksin Muokkaa kauppaa -osion graafisten elementtien välilehdellä voi määrittää väliaikaisen korvaavan kuvan. Lisätietoa korvaavista kuvista
  • Julkaise ilmoitus – Kun julkaiset tapahtuman tai ilmoituksen, se näkyy kaikille asiakkaille, jotka seuraavat peliä (joko yhteisökeskuksessa tai kauppasivulla). Lisäksi se näkyy kauppasivulla ja Steam-kirjastossa ja löytyy Steam-asiakasohjelman latauspaneelista. Lue lisää Tapahtumat ja ilmoitukset -dokumentaatiosta
  • Järjestä alennuskampanja – Isosta sisältöpäivityksestä saa enemmän irti, jos siihen yhdistää pelin alennuskampanjan. Sellainen herättää huomiota ja houkuttelee pelaajat ostamaan pelisi, koska se on kovasti tapetilla. Alennuskampanjasta lähtee myös sähköposti pelaajille, joiden toivelistalla pelisi on. Tämä toimii tosi hyvin yllämainitun, väliaikaisen kuvan kanssa. Lisätietoa alennuksista.
  • Käytä päivitysten näkyvyyskierrosta –Jos kyseessä on tärkeä sisältöpäivitys, saat sen näkyviin myös Steamin kaupan kotisivulla käyttämällä Steamin päivitysten näkyvyyskierrosta. Näin levität helposti sanaa päivityksestäsi nykyisille ja uusille asiakkaille. Samalla pelisi näkyy hiljattain päivitettyjen pelien listalla.
    Päivitysten näkyvyyskierrosta käyttääksesi sinun täytyy ensin julkaista päivityksen yksityiskohdista kertova ilmoitus Steamin yhteisökeskuksessa. Lue lisätietoja Päivitysten näkyvyyskierros -dokumentaatiosta.