Steamworks-dokumentasjon
Brukeranmeldelser

Oversikt

Brukere som har registrert spilletid på et produkt på Steam, kan skrive anmeldelser og gi uttrykk for om de anbefaler produktet til andre. Anmeldelsene kan vises på produktets butikkside og i Steam-samfunnet, avhengig av om andre brukere synes anmeldelsen er nyttig. Sammensetningen av positive og negative anmeldelser brukes for å regne ut anmeldelsespoeng, som også vises på butikksiden. Det gir kunder en oversikt over hvordan andre har anmeldt produktet de siste 30 dagene og gjennom produktets levetid.

Anmeldelser er en enkel måte for kunder å dele erfaringene sine med produktet ditt, og beskrive hvordan spillet eller programvaren imøtekom forventningene. Forventningene kunder har, kan settes på flere måter – gjennom markedsføring på selve produktsiden, gjennom videoer eller stillbilder av spilling eller gjennom eksemplarer som ble distribuert til pressen før utgivelse. Det kan være nyttig å bruke tilbakemeldinger som en kanal for å forstå om et produkt lever opp til forventningene.

Regler for utviklere

Vi har ganske stor tillit til data vi får fra brukeanmeldelser på produkter på Steam. Som sådan opplever vi ikke at kunder tjener noe på at individuelle utviklere eller spill ber om anmeldelser. I tråd med dette finner du regler nedenfor for ting du ikke bør gjøre når det kommer til brukeranmeldelser:

 • Ikke forsøk å misbruke eller manipulere anmeldelsessystemet.
 • Ikke be om anmeldelser i bytte mot spill, nedlastbart innhold, penger eller andre belønninger. Unntaket er når man sender et eksemplar av spillet til pressen eller personligheter på internett for forhåndsvisning eller tilbakemelding.
 • Ikke be om anmeldelser av produktet ditt inni applikasjonen.

Slik vises anmeldelser

 • Tidlig tilgang: Når et produkt utgis fra tidlig tilgang, så markeres anmeldelser fra perioden med tidlig tilgang i butikksiden. Hvis en bruker oppdaterer anmeldelsen fra tidlig tilgang etter at produktet er blitt gitt ut, så fjernes markering på anmeldelsen.
 • Gratisanmeldelser: Når de skriver en anmeldelse, så kan brukere angi om de mottok et produkt gratis. Dette anbefales for eksemplarer som sendes til pressen eller som brukes til reklame.
 • Anmeldelser fra før utgivelse: Hvis noen mottar et eksemplar av produktet ditt før utgivelse (vanligvis gjennom en overstyringsnøkkel) og skriver en anmeldelse, så markeres denne anmeldelsen som at den ble skrevet før utgivelse.
 • Poengsum: På toppen av butikksiden så finner du to peongsummer fra anmeldelser – én av disse er fra de siste 30 dagene, og den andre er for så lenge produktet har vært på Steam. Kun kjøp (ikke nøkkelaktivering) som gjøres av anmeldelseskontoen er inkludert i anmeldelsesresultatet.

Anmeldelser i Steam-biblioteket

Etter å ha spilt et spill i en periode, så kan brukere bli bedt om å skrive anmeldelse i Steam-klienten. Hvis en bruker skriver en negativ anmeldelser og fortsetter å spille spillet i en lang periode, så kan Steam be dem om å oppdatere anmeldelsen. Dette kan være verdifullt i tilfeller der problemer kunder opplevde da de skrev anmeldelsen er blitt tatt hånd om, eller hvis de har endret mening om spillet.

Moderering av anmeldelser

Vi jobber hardt for å sørge for at Steam er et trygt sted for utviklere og utgivere, men vi trenger hjelp med å identifisere tilfeller av misbruk, trakassering eller brudd på retningslinjene våre. Vi ber om at du sier ifra om tilfeller der en anmeldelse er upassende, eller der anmelderen driver med ondsinnet atferd.

Merking av anmeldelser

I enkelte tilfeller så kan anmeldelser inneholde upassende materialer, som svindel, trakassering, eller så kan de være støtende på annet vis. Av og til kommer det også inn anmeldelser som er fullstendig irrelevante og ikke har noe å gjøre med produktet i det hele tatt, eller er brudd på enkelte av Steams retningslinjer. Det finnes flere grunner til at man kan ha lyst til å merke en anmeldelse:
 • Anmeldelsen er støtende eller inneholder støtende språk.
 • Anmeldelsen er ikke relevant, eller er ikke en anmeldelse av spillet, programvaren eller tjenesten.
 • Anmeldelsen er et brudd på én eller flere av reglene og retningslinjene for diskusjoner, anmeldelser og brukerskapt innhold på Steam.

Merking bør forbeholdes helt åpenbare tilfeller. Hvis du er i tvil, så bør du la brukere stemme anmeldelsen ned og bruke rapporteringsverktøyet. I de fleste tilfeller så kommer irrelevante anmeldelser til ikke til å vurderes som nyttige av kunder, og de vises derfor heller ikke til særlig mange brukere.

For å merke en anmeldelse:
 1. Trykk på «Anbefalt» eller «Ikke anbefalt» på en anmeldelse for å åpne detaljert visning av anmeldelsen.
 2. Du finner en oransje seksjon i kolonnen til høyre for moderatorkontroller. Der finner du en nedtrekksmeny for å markere anmeldelsen.
 3. Velg «Misbruk» hvis anmeldelsen inneholder svindel, trakassering eller er støtende på annet vis mot utviklere eller brukere.
 4. Velg «Irrelevant» kun hvis anmeldelsen ikke har noe å gjøre med produktet eller tjenesten du leverer. Et eksempel er hvis anmeldelsen handler om iskrem istedenfor strategispillet ditt.
 5. I begge tilfeller får du opp en boks for å bekrefte. Velg så «OK». Samfunnsmoderatorer eller ansatte hos Valve går så gjennom merkede anmeldelser og sletter eller fjerner markering alt etter hva som er aktuelt.

Gjorde vi en feil?

Hvis du merket en anmeldelse og Valves moderatorteam markerte det som løst og du mener at dette er feil, ta kontakt med oss for klargjøring.

Gi en kort oppsummering av situasjonen sammen med en lenke til anmeldelsen. Vi tar gjerne en titt igjen, og oppgir også mer informasjon om avgjørelsen vår.

Svar på anmeldelser

Det kan finnes tilfeller der anmelderen mangler viktig informasjon, eller har støtt på en feil som er blitt løst i ettertiden. For å holde samfunnet på riktig spor, så har vi levert verktøy som utviklere kan bruke til å svare direkte på slike anmeldelser.

Dette svaret blir synlig for alle som kan se anmeldelsen, og markeres som et offisielt svar fra utvikleren.

Slik svarer du direkte på en anmeldelse:
 1. Trykk på «Anbefalt» eller «Ikke anbefalt» på en anmeldelse for å åpne detaljert visning av anmeldelsen.
 2. Du finner en oransje seksjon i kolonnen til høyre for moderatorkontroller. Der finner du en lenke som utviklere kan bruke til å skrive offisielle svar.
 3. Når du trykker på lenken, så får du oppgitt et tekstfelt der du kan angi svaret ditt. Husk på være tydelig og kortfattet.
 4. Svaret vises så umiddelbart nedenfor den relaterte visningen, og er synlig for alle som kan se anmeldelsen.
Det kan være fristende, men ikke alle anmeldelser må svares på. Et svar fra en utvikler trekker ofte mer oppmerksomhet enn den opprinnelige anmeldelsen, og kan gjøre et lite problem til et større diskusjonstema i samfunnet. Det er ikke lurt å bruke denne funksjonen for å motsi kunder. Oppmerksomhet rettet direkte mot deg kan oppfattes som validering, eller et forsøk på å sensurere kunder.

Anbefalte fremgangsmåter

Du kommer til å støte på alle slags anmeldelser. Noen av dem kan være veldig nyttige og konstruktive, og andre kan være frustrerende eller ufullstendige vurderinger av et produkt. Anmeldelser bør brukes som én kanal for tilbakemelding, men ikke la dem dominere eller distrahere fra arbeid med produktet.

 • Sett en grense for hvor mye tid du bruker på lese gjennom anmeldelser. Når du har hentet ut betydningsfull tilbakemelding på et høyere nivå, så kan du rette oppmerksomheten din tilbake på arbeid med produktet.
 • Ikke svar på alle anmeldelser. Det kan av og til være en god idé å svare på enkelte ting, men tenk nøye gjennom hvordan det du kommuniserer kommer til å mottas.
 • Ikke krangle med anmeldere. La samfunnet svare på hverandres spørsmål. Svaret ditt kan oppfattes som et forsøk på å sensurere eller tilbakevise synspunkt.
 • Les artikkelen vår om anbefalte fremgangsmåter for moderering. Mye av informasjonen der gjelder også for anmeldelser.

Anmeldelsesangrep

Anmeldelsesangrep er når mange spillere bruker anmeldelser til å si ifra om misnøye, redusere poengsum fra anmeldelser og fremprovosere et svar. Dette kan være en forstyrrende og overveldende opplevelse, særlig når man ikke har en åpenbar måte å ta hånd om det. På den positive siden så finnes det funksjoner du kan bruke for å håndtere effektene fra anmeldelsesangrep. Det finnes også beste fremgangsmåter du kan følge for å unngå at det blir verre.

Hva bør jeg gjøre?

 • Ta kontakt med oss gjennom e-post eller gjennom kanalen for partnerstøtte. Vi kan gi deg mer informasjon, og også legge til flere moderatorer for å hjelpe deg med å merke misbruk og holde øye med diskusjonssentralen din.
 • Bruk litt tid på å finne ut av hvor dette kom fra. Hvis du ødela en funksjon eller skapte en ny feil, så kan løsningen være så enkel å fikse problemet og stå ut stormen. Hvis det er noe som ikke er relatert til produktet eller tjenesten du leverer, så fjernes uvanlig aktivitet fra den helhetlige summen. Du kan lese mer om hvordan vi skiller mellom dette her.
 • Ikke sensurer eller krangle med anmeldere – dette går aldri bra. Vi har aldri opplevd at dette stopper negative anmeldelser, men det er en effektiv måte å få flere til å dukke opp.
 • Ikke la noen på teamet ditt bli et mål. Hvis du velger å kommunisere, så bør du gjøre dette fra en anonym utviklerkonto. Du kan opprette en konto spesifikt for dette formålet, og legge den til i partnergruppen fra siden for oversikt over tillatelser.
 • Prioriter den psykiske helsen til teamet ditt. Det finnes en potensiell kostnad ved anmeldelsesangrep som er vanskelig å måle, men som kan være den største utfordringen i slike tilfeller.

Det går tilbake til normalen.

I alle eksemplene vi har sett så roer ting seg ned etter noen dager. Anmeldelser i perioden grupperes sammen av Steam, og kunder kommer også til å kunne identifisere dem. Ved irrelevante anmeldelsesangrep, så kommer ikke disse anmeldelsene til å telle mot den helhetlige poengsummen din.

De fleste anmeldelser som er knyttet til angrep markeres vanligvis ikke som nyttige. Når kampanjen er over, så er det mindre sannsynlig at disse anmeldelsene vises i anmeldelsesstrømmen din. Vi har heller ikke opplevd samsvar mellom anmeldelsesangrep og kjøpmønstre.

API-tilgang til anmeldelser

Du kan utføre et API-kall for å få programmatisk tilgang til brukeranmeldelser innenfor gitte datoer, eller som oppfyller spesifikke krav. Finn ut mer her.

Ofte stilte spørsmål

Jeg er en spillutvikler. Kan jeg svare på anmeldelser?
Ja. Når du legger ut noe i kommentarfeltet på anmeldelser av produktet ditt, så markeres kommentaren din som at den kommer fra utvikleren.
I tillegg så kan du bruke det spesifikke området der utviklere kan skrive kommentarer som har høyere synlighet.

Jeg er en utvikler. Kan jeg slette anmeldelser av produktet mitt?
Ikke direkte. Hvis du finner anmeldelser som utgjør misbruk, så kan du merke dem. Anmeldelsen kommer fortsatt til å være oppført på butikksiden din inntil en moderator sletter anmeldelsen eller fjerne merkingen.

Spillet mitt eller programvaren min har endret seg mye siden det ble utgitt. Kommer anmeldelser til å ta hensyn til dette?
Anmeldelsene som vises tydeligst på butkksiden din velges fra nylig skrevne og nyttige anmeldelser som sannsynligvis gjenspeiler den nåværende tilstanden til spillet eller programvaren din. Eldre anmeldelser fases ut over tid, og eventuelle anmeldelser som ble skrevet under tidlig tilgang kommer til å markeres slik.

Må kunder kjøpe spillet mitt for å kunne skrive en anmeldelse av det?
Sv. Kjøp er ikke nødvendig. Kunder kan skrive anmeldelser for alle produktet de har startet gjennom Steam. Om en kunde registrerte en Steam-nøkkel de skaffet seg et annet sted, deltok i en gratishelg på Steam, spilte et gratisspill eller spilte et spill gjennom familiedeling av bibliotek, så kommer de til å kunne skrive en anmeldelse av produktet hvis de har spilletid. Kundens spilletid i spillet eller tid i programvare vises ved siden av anmeldelsen.

Mens anmeldelser fra alle ovenstående situasjoner kommer til å bli listet og være lesbare, blir ikke alle anmeldelser telt med i spillets anmeldelsesresultatet. Kun anmeldelser publisert fra en konto som har kjøpt og spilt spillet kommer til å telles med i anmeldelsesresultatet for spillet.

Kan kunde skrive negative anmeldelser?
Ja. Kunder kan gi en negativ eller positiv anmeldelse, uansett årsak. Hvis kunder er misfornøyde med produktet, eller mener at du ikke leverer det du lover, så kan de bruke anmeldelser til å fortelle andre kunder om at de ikke anbefaler det.

Kan kunder rapportere støtende anmeldelser?
Ja. Som med annet innhold som deles på Steam, så har hver anmeldelse en flaggknapp for å rapportere støtende innhold.

Enkelte kunder baserer anmeldelsene sine på praksis eller data som ikke er tilknyttet spillet. Er dette lov?
Ja. Anmeldelser på Steam pleier å gjenspeile hvor fornøyde kunder er med selve spillet, samt verdien det tilfører, forretningspraksis og erfaringer med å være del av spillets samfunn. Alt dette er gyldig tilbakemelding, og en gjenspeiling av hva kunder synes om erfaringen spillet leverer.

Spillet mitt utsettes for anmeldelsesangrep. Kommer Steam til å merke dette og fjerne angrepene fra poengsummen min?
Hvis poengsummen din påvirkes av et anmeldelsesangrep (en uvanlig endring i volum og holdning), så bør du ta kontakt med Valve gjennom e-post eller gjennom partnerstøtte slik at teamet kan ta et blikk på anmeldelsene og gi deg mer informasjon.

Kan jeg bruke brukeranmeldelser på Steam i markedsføringsmaterialer?
Hvis du har lyst til å bruke en brukeranmeldelse i markedsføringsmaterialer må du ta kontakt med brukeren og be dem om tillatelse.