Steamworks dokumentáció
Felhasználói értékelések

Áttekintés

Azok a felhasználók, akiknek van rögzített játékideje a termékedhez a Steamen, értékelést tudnak írni annak jelzésére, hogy ajánlják-e másoknak a termékedet. Ezek az értékelések megjelenhetnek a terméked áruházi oldalán és a Steam közösségben, attól függően, hogy hány másik felhasználó találja azokat hasznosnak. A pozitív és negatív értékelések összegzését egy értékelési pontszám kiszámításához használjuk, ami szintén megjelenik az áruházi oldaladon, áttekintést adva arról, hogyan értékelték a vásárlók a termékedet az elmúlt 30 napban, illetve annak teljes élettartama során.

Az értékelésekkel a vásárlók egyszerűen megoszthatják tapasztalataikat a termékedről és leírhatják, mennyire felelt meg a játékod vagy szoftvered az elvárásaiknak. A vásárlókban különféle módokon lehet elvárásokat kelteni, magán a termékoldalon végzett marketingtől kezdve játékmenet-videókon vagy állóképeken át a kiadás előtt a sajtónak küldött példányokig stb. Az értékelések visszajelzési csatornaként használata hasznos lehet annak megértéséhez, hogy az elvárások keltése és azok teljesítése megfelelő-e.

Fejlesztői használati szabályok

Meglehetősen bízunk az adatokban, amelyeket a Steamen levő termékekről kapunk a felhasználói értékelésekből. Ilyenformán nem látjuk, hogy a vásárlónak előnye származna abból, ha az egyes fejlesztők vagy játékok értékelést kérnének a vásárlóktól. Ennek megfelelően, alább találhatók a szabályok arról, mit nem szabadna tenned a felhasználói vélemények tekintetében:

 • Ne próbálj meg visszaélni az értékelési rendszerrel, vagy mesterségesen manipulálni azt.
 • Ne kérj értékelést semmilyen játékért, DLC-ért, pénzért vagy egyéb jutalomért cserébe. Kivétel, ha példányt küldesz a játékból a sajtónak vagy internetes személyiségeknek, hogy előzetes betekintést vagy értékelést kapj.
 • Ne kérd a vásárlókat az alkalmazáson belül terméked értékelésére.

Hogyan jelennek meg az értékelések

 • Korai hozzáférés: Miután egy termék teljesen kikerült a Korai hozzáférésből, a Korai hozzáféréses időszakból való értékelések meg lesznek jelölve az áruházi oldalon. Ha egy felhasználó frissíti Korai hozzáféréses értékelését a termék megjelenése után, akkor a Korai hozzáférés jelölés eltávolításra kerül az értékelésről.
 • Ingyenes értékelések: Értékelés írásakor a vásárló megadhatja, hogy ingyenesen kapta-e a terméket. Sajtó- vagy promóciós példányoknál ez javasolt.
 • Megjelenés előtti értékelések: ha valaki a kiadás előtt kap példányt a termékedből (általában kiadás-felülbíráló kulcson keresztül), és értékelést ír, az az értékelés „Kiadás előtti értékelésként” lesz megjelölve.
 • Értékelési pontszám: Az áruház oldal tetején két értékelési pontszám van; az egyik az elmúlt 30 napból, a másik pedig a termék teljes élettartamáról. Csak az értékelő fiók általi vásárlások (a kulcsaktiválások nem) számítanak bele az értékelési pontszámba.

Értékelések a Steam Könyvtárban

Miután bizonyos ideig játszottak egy játékkal, a felhasználók a Steam kliensben felkérést kapnak értékelés írására. Ha egy felhasználó negatív értékelést ír egy játékról, és ezt követően továbbra is jelentős játékidőt naplóz, a Steam felkérheti, hogy frissítse értékelését. Ez értékes lehet olyan esetekben, amikor a problémákat, amelyeket a vásárló az értékelése idején tapasztalt, esetleg orvosolták, vagy megváltozott a véleménye a játékról.

Az értékelések moderálása

Keményen dolgozunk, hogy a Steam biztonságos hely legyen a vásárlóknak és a fejlesztőknek, de szükségünk van a segítségedre a visszaélések, zaklatás vagy a használati feltételeink megsértésének felderítésében. Arra kérünk, jelöld meg azokat az eseteket, ahol az értékelés nem helyénvaló, vagy ahol az értékelő rosszindulatúan cselekszik.

Értékelések megjelölése

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor az értékelések tartalma nem helyénvaló, például csalást, zaklatást tartalmaznak, vagy más módon sértőek. Esetenként vannak olyan értékelések is, amelyek teljesen témaidegenek, és egyáltalán nem kapcsolódnak a termékedhez, vagy sértik a Steam valamelyik irányelvét. Van néhány ok, amiért érdemes lehet megjelölnöd egy értékelést:
 • Az értékelés sértő, vagy sértő nyelvezetet tartalmaz.
 • Az értékelés témaidegen, vagy nem a játék, szoftver vagy a szolgáltatás értékelése.
 • Az értékelés sérti a Steam egy vagy több szabályát és irányelvét: a Témákét, az Értékelésekét, vagy a Felhasználó által létrehozott tartalomét.

A megjelölést egyértelmű esetekre kell fenntartani. Amikor kétségeid vannak, hagyd, hogy a felhasználók leszavazzák az értékelést, és használják a jelentőeszközt. Az esetek legtöbbjében a vásárlók nem fogják hasznosnak értékelni a témaidegen értékeléseket, így azok nem sok felhasználónak fognak megjelenni.

Értékelés megjelöléséhez:
 1. Kattints egy értékelés „Ajánlott” vagy „Nem ajánlott” fejlécére az adott értékelés részletes nézetének megnyitásához.
 2. A jobb oldalon találni fogsz egy narancsszínű „Moderátori eszközök” oszlopot, ahol látsz majd egy lenyíló menüt az értékelés megjelöléséhez.
 3. Válaszd a „Sértőt”, ha az értékelés átverést vagy zaklatást tartalmaz, vagy más módon sértő a fejlesztőkre vagy felhasználókra nézve.
 4. A „Témaidegent” csak akkor válaszd, ha az értékelés nem kapcsolódik a termékedhez vagy az általad nyújtott szolgáltatáshoz. Példa erre, ha az értékelés fagylaltokról szól a stratégiai játékod helyett.
 5. Bármelyik választás esetén megerősítő párbeszédpanelt fogsz kapni. Ezután válaszd az „OK-t”. Ezt követően a Steam közösségi moderátorok vagy a Valve alkalmazottai felülvizsgálják a megjelölt értékeléseket, és szükség szerint törlik azokat, vagy megszüntetik a jelölést.

Elrontottuk?

Ha egy általad megjelölt értékelést a Valve moderátorcsapata megoldottként jelölt meg, és úgy gondolod, hibáztunk, kérjük, lépj velünk kapcsolatba a pontosítás érdekében.

Röviden írd le a helyzetet, valamint add meg a kérdéses értékelés hivatkozását. Örömmel megnézzük még egyszer, és további információkat adunk a döntésünkről.

Válasz az értékelésekre

Lehetnek olyan esetek, amikor az értékelőnek fontos információk hiányzanak, vagy olyan hibával találkozott, amely azóta megoldásra került. A közösség képben tartásának elősegítésére eszközöket biztosítottunk a fejlesztőknek, hogy közvetlenül válaszolhassanak az ilyen értékelésekre.

Ez a válasz mindenkinek látható lesz, aki láthatja az értékelést, és a fejlesztőtől érkezett hivatalos válaszként lesz megjelölve.

Közvetlen válaszadáshoz egy értékelésre:
 1. Kattints egy értékelés „Ajánlott” vagy „Nem ajánlott” fejlécére az adott értékelés részletes nézetének megnyitásához.
 2. A jobb oldalon találni fogsz egy narancsszínű „Moderátori eszközök” oszlopot, ahol látsz majd egy „Fejlesztői válasz írása” hivatkozást.
 3. Miután a hivatkozásra kattintottál, egy szövegmezőt fogsz kapni válaszod beírásához. Kérjük, légy világos és lényegre törő.
 4. Ez a válasz ezután közvetlenül a kapcsolódó értékelés alatt fog megjelenni, és mindenkinek látható lesz, aki láthatja az értékelést.
Bár kísértést érezhetsz, nem kell minden értékelésre válaszolni. Egy fejlesztői válasz gyakran nagyobb figyelmet von magára, mint az eredeti közlés, esetlegesen sokkal nagyobb közösségi témává változtatva egy kis problémát. Az sem jó ötlet, ha a vásárlók véleményének megcáfolására használod ezt a funkciót. Közvetlen figyelmedet tekinthetik önigazolásnak, vagy védekezési kísérletnek vásárlóid elhallgattatására.

Bevált módszerek

Mindenfajta értékeléssel fogsz találkozni. Némelyik rendkívül hasznos és konstruktív lesz, míg mások egy termék bosszantó vagy hiányos értékelését jeleníthetik meg. Az értékeléseket a visszajelzés egyik csatornájaként kell használni, de ne hagyd, hogy uralják, vagy elvonják figyelmed a termékről.

 • Határozz meg korlátot az értékelésolvasásra fordított idő mennyiségében. Miután kiemelted a jelentős, magas szintű visszajelzést, újra irányítsd vissza figyelmed a terméken való munkára.
 • Ne válaszolj minden értékelésre. Lesz olyan, amikor érdemes tisztázni valamit egy válasszal, de gondold át alaposan, hogyan fogják fogadni a kommunikációdat.
 • Ne vitatkozz az értékelőkkel. Hagyd, hogy közösséged válaszolja meg egymás kérdéseit. A te válaszaidat tekinthetik próbálkozásnak valaki véleményének elhallgattatására vagy megcáfolására.
 • Olvasd el a bevált moderálási módszerekről szóló cikkünket, mivel sok ottani információ az értékelésekre is vonatkozik.

Értékelés-bombázás

Az értékelés-bombázás az, amikor nagy mennyiségű játékos az értékeléseket használva fejezi ki elégedetlenségét, csökkenti az értékelési pontszámot, és provokál ki választ. Ez nyugtalanító és megterhelő élmény lehet, különösen nyilvánvaló kezelési mód nélkül. A jó hír az, hogy vannak funkciók, amelyek használatával kezelheted egy értékelés-bombázás hatását. Vannak olyan bevált módszerek is, amelyeket követhetsz a helyzet továbbrontásának elkerülésére.

Mit tegyek?

 • Lépj velünk kapcsolatba e-mailben vagy a partnertámogatási csatornán. Több információt, valamint további moderátorokat tudunk adni, hogy segítsenek megjelölni a visszaéléseket és szemmel tartani a témaközpontodat.
 • Fordíts időt annak kiderítésére, honnan jött az értékelés-bombázás. Ha elrontottál egy funkciót vagy új hibát okoztál a játékban, akkor valószínűleg egyszerű a megoldás: láss munkához a kijavításán, és vészeld át a nemtetszés viharát. Ha olyasmiről van szó, ami nem kapcsolódik a termékhez vagy a nyújtott szolgáltatáshoz, akkor a rendellenes mennyiségi időszak el lesz távolítva az összpontszámból. Arról, hogy mi alapján különböztetjük ezt meg, itt olvashatsz többet.
 • Ne cenzúrázd vagy vitasd nyilvánosan az értékelőket; az egy olyan csata, amit nem fogsz megnyerni. Sosem láttunk olyat, hogy ez megállította volna a negatív értékeléseket, arra viszont hatékony módszer, hogy még több jöjjön.
 • Ne hagyd, hogy valaki a csapatodból célponttá váljon. Ha mégis kommunikálsz, fontold meg ehhez egy névtelen fejlesztői fiók használatát. Létrehozhatsz egy fiókot kifejezetten erre, és hozzáadhatod azt partnercsoportodhoz az Engedélyek áttekintése oldalon.
 • Csapatod mentális és érzelmi jólétét helyezd előtérbe. Ez az értékelés-bombázás egy olyan lehetséges ára, amit nehéz felmérni, de valószínűleg a legnagyobb kihívás lesz egy ilyen esemény során.

A helyzet normalizálódni fog

Az érzelmi és mennyiségi kiugrás minden esetben csökkenni fog néhány nap után. A Steam össze fogja fogni az értékeléseket ebből az időszakból, és vásárlóid értékelés-bombázásként fogja azonosítani azokat. Témaidegen bombázás esetén azok az értékelések nem fognak beleszámítani az összesített pontszámodba.

A bombázáshoz kapcsolódó értékelések nagyját jellemzően nem jelölik meg hasznosként. Miután a bombázás véget ért, nem valószínű, hogy azok meg fognak jelenni az értékelési aktivitásodban. Nem láttunk összefüggést az értékelés-bombázások és a vásárlási viselkedés között sem.

API hozzáférés az értékelésekhez

API-hívást végezve programozott hozzáférést kaphatsz bizonyos dátumtartományon belüli, vagy bizonyos kritériumoknak megfelelő felhasználói értékelésekhez. Itt tudhatsz meg többet.

Gyakran ismételt kérdések

K.: Játékfejlesztő vagyok. Tudok válaszolni az értékelésekre?
V.: Igen, amikor hozzászólsz terméked értékelésének megjegyzések részében, a megjegyzésed meg lesz jelölve a fejlesztőtől származóként.
Ezenkívül az erre megadott területet is használhatod fejlesztői megjegyzés hagyására, ami feltűnőbben fog megjelenni.

K.: Fejlesztő vagyok. Tudok a termékemről szóló értékeléseket törölni?
V.: Közvetlenül nem. Ha sértő értékeléseket találsz, meg tudod jelölni azokat. Az értékelés továbbra is meg fog jelenni az áruházi oldaladon, míg egy moderátor nem törli az értékelést, vagy nem távolítja el a megjelölést.

K.: A játékom vagy szoftverem sokat változott megjelenése óta. Az értékelések tükrözni fogják ezt?
V.: Az áruházi oldaladon legkiemeltebben szereplő értékelések a legújabb, leghasznosabbak közül kerülnek kiválasztásra, melyeknek játékod vagy a szoftvered jelenlegi állapotát kellene tükrözniük. A régebbi értékelések idővel fokozatosan lecserélődnek, a Korai hozzáférés során írt értékelések pedig ilyenként lesznek megjelölve.

K.: Meg kell vásárolniuk a vásárlóknak a játékomat ahhoz, hogy értékelést írhassanak róla?
V.: Vásárlás nem szükséges. A vásárlók minden olyan termékről írhatnak értékelést, amelyet a Steamen keresztül indítottak el. Függetlenül attól, hogy a vásárló máshonnan beszerzett Steam-kulcsot regisztrált, Steames Ingyenes hétvégén vett részt, ingyenes játékkal játszott, vagy Családi könyvtármegosztáson keresztül játszott egy játékkal, fog tudni értékelést írni, ha van játékideje. A vásárló játékideje a játékban, vagy a szoftver használati ideje meg fog jelenni az értékelésében.

Bár az összes fenti helyzetből származó értékelés megjelenik és olvasható lesz, nem minden értékelés számít bele a játék értékelési pontszámába. Csak az olyan fiókról közzétett értékelések fognak beleszámítani az adott játék értékelési pontszámába, amely megvásárolta és játszotta a játékot.

K.: Tudnak a vásárlók negatív értékelést írni?
V.: Igen. A vásárlók bármilyen indokból hagyhatnak negatív vagy pozitív értékelést. Ha a vásárló elégedetlen a termékkel, vagy nem gondolja, hogy teljesíti, amit ígért, használhatja az értékelést arra, hogy elmondja a többi vásárlónak, miért nem ajánlja.

K.: Tudják jelenteni a vásárlók a sértő értékeléseket?
V.: Igen, más Steamen megosztott tartalmakhoz hasonlóan, minden értékelésnek lesz egy „zászló” gombja a sértő tartalom jelentésére.

K.: Egyes vásárlók a játékhoz nem kapcsolódó tevékenységekre vagy adatokra alapozzák véleményüket. Ez megengedett?
V.: Igen. A Steames értékelések általában azt tükrözik, mennyire elégedettek a vásárlók magával a játékkal, valamint az értékkínálattal, az üzleti viselkedéssel és az adott játék közösségéhez tartozás élményével. Ez mind jogos visszajelzés, és azt tükrözi, hogyan éreznek a vásárlók a játékod nyújtotta élménnyel kapcsolatban.

K.: A játékomat értékelés-bombázzák. Meg fogja ezt jelölni a Steam és eltávolítja a pontszámomból?
V.: Ha a pontszámodra értékelés-bombázás (rendellenes változás a mennyiségben és hangulatban) hat, akkor érdemes kapcsolatba lépned a Valve-vel e-mailben vagy a partnertámogatás csatornánkon keresztül, hogy a csapat felül tudja vizsgálni az értékeléseket és további információkat adjon neked.

K.: Használhatok Steames felhasználói értékeléseket a marketinganyagomban?
V.: Ha felhasználói értékelést szeretnél használni marketinganyagodban, kérjük, lépj kapcsolatba a kérdéses felhasználóval és kérd az engedélyét.