Steamworks-dokumentaatio
Käyttäjäarvioinnit

Yleiskatsaus

Käyttäjät, joilla on tuotteestasi tallennettua peliaikaa Steamissä, voivat kirjoittaa arviointeja ja suositella peliäsi muille. Arvioinnit voivat näkyä tuotteesi kauppasivulla ja Steam-yhteisössä sen mukaan, kuinka moni käyttäjä pitää niitä hyödyllisinä. Myönteisten ja kielteisten arviointien perusteella lasketaan arviointipisteet, jotka näkyvät myös kauppasivullasi. Se luo yleiskuvan siitä, miten asiakkaat ovat arvioineet pelisi edellisen 30 päivän ja pelin koko elinkaaren aikana.

Arviointien avulla asiakkaat voivat helposti jakaa kokemuksensa tuotteestasi ja kertoa, miten hyvin peli tai ohjelmisto vastasi heidän odotuksiaan. Odotuksia voidaan luoda esimerkiksi tuotesivun markkinoinnilla, pelivideoilla, still-kuvilla sekä lehdistölle toimitetuilla esijulkaisuversioilla. Voit käyttää arviointeja palautteena, jonka perusteella näet, onko odotukset asetettu oikein ja täyttyvätkö ne.

Kehittäjän käyttösäännöt

Pidämme Steamin tuotteiden käyttäjäarvioinneista saatavia tietoja varsin luotettavina. Sen vuoksi asiakkaat eivät mielestämme hyödy siitä, että yksittäiset kehittäjät tai pelit pyytäisivät arviointeja asiakkailta. Käyttäjäarviointeihin liittyviä, vältettäviä asioita ovat:

 • Älä käytä arviointijärjestelmää väärin tai yritä manipuloida sitä.
 • Älä pyydä arviointeja tarjoamalla vastineeksi pelejä, lisämateriaalia, rahaa tai muita palkintoja. Voit kuitenkin lähettää testiversion lehdistölle tai internetvaikuttajille arvioitavaksi tai esikatseltavaksi.
 • Älä pyydä asiakkaita arvioimaan tuotettasi sovelluksesi kautta.

Arviointien näkyvyys

 • Early Access: Kun tuote siirtyy Early Access -vaiheesta täysjulkaisuksi, Early Accessin aikaiset arvioinnit merkitään kauppasivulla erillisellä merkinnällä. Early Access -merkintä poistetaan, jos käyttäjä päivittää Early Access -arviotaan tuotteen julkaisun jälkeen.
 • Ilmaistuotteen arviointi: Kun asiakas lähettää arvioinnin, hän voi ilmoittaa, onko hän saanut tuotteen ilmaiseksi. Tämä on suositeltavaa, jos kyseessä on lehdistö- tai mainosversio.
 • Ennakkoarviointi: Jos joku saa tuotteesi testattavaksi ennen julkaisua (yleensä julkaisun ohitustunnuksella) ja kirjoittaa arvioinnin, se merkitään ennakkoarvioinniksi.
 • Arviointipisteet: Kauppasivun yläreunassa näytetään kaksi arviointipistemäärää, joista yksi on 30 edelliseltä päivältä ja toinen koko tuotteen elinkaaren ajalta. Arviointipisteisiin lasketaan mukaan ainoastaan ostot (ei tuotetunnusten aktivointeja).

Arvioinnit Steam-kirjastossa

Pelattuaan peliä jonkin aikaa pelaajia pyydetään laatimaan arviointi Steam-sovelluksessa. Jos pelaaja jättää pelistä negatiivisen arvioinnin, mutta palaa sen jälkeen jatkuvasti pelaamaan sitä, Steam voi pyytää päivittämään arvioinnin. Tämä voi olla tarpeen, jos pelaajaa arvioinnin hetkellä harmittaneet ongelmat on sittemmin korjattu tai jos pelaajan mielipide on muuttunut.

Arviointien valvonta

Pyrimme siihen, että asiakkaat ja kehittäjät voivat luottaa Steamiin, mutta tarvitsemme apua väärinkäytön, ahdistelun tai sääntörikkomusten havaitsemisessa. Toivomme, että ilmoitat epäasiallisista arvioista tai loukkaavasta käytöksestä.

Arvioinneista ilmoittaminen

Arvioinneissa voi joskus olla sopimatonta sisältöä, kuten huijaamista, ahdistelua tai muuta väärinkäyttöä. Joskus arviointi rikkoo Steamin ohjeita, on asiaan kuulumaton tai ei liity lainkaan tuotteeseen. Voit tehdä arvioinnista ilmoituksen seuraavista syistä:
 • arviointi on loukkaava tai sisältää sopimatonta kieltä
 • aviointi ei liity asiaan, peliin, ohjelmistoon tai palveluun
 • arviointi rikkoo Steam-yhteisön keskustelujen, arviointien sekä yhteisösisällön sääntöjä ja ohjeita.

Tee ilmoitus vain hyvin selkeissä tapauksissa. Jos olet epävarma, anna käyttäjien äänestää arviointia miinuksilla ja käyttää ilmoitustyökalua. Yleensä pelaajat eivät pidä asian vierestä kirjoitettuja arviointeja hyödyllisinä, joten ne näkyvät harvoille käyttäjille.

Näin teet ilmoituksen arvioinnista:
 1. Klikkaa arvioinnin otsikoista joko "suositeltu" tai "ei suositeltu", jotta pääset arvioinnin lisätietonäkymään.
 2. Oikeassa sarakkeessa on oranssi "Valvojan asetukset" -osio, jossa on merkinnän luomista varten pudotusvalikko.
 3. Valitse "Loukkaava", jos arviointi sisältää huijausyrityksen, on ahdistava tai herjaa Steamin käyttäjiä.
 4. Valitse "Ei liity aiheeseen" vain, jos arviointi ei liity tuotteeseesi tai palveluusi. esimerkiksi ei strategiapeliäsi vaan jäätelöä käsittelevä arviointi.
 5. Molemmissa tapauksissa esiin tulee vahvistuksen valintaikkuna. Valitse OK. Steam-yhteisön valvojat tai Valven työntekijät tarkistavat sen jälkeen ilmoitetut arvioinnit, ja ne joko poistetaan tai merkintä kumotaan.

Teimmekö väärän päätöksen?

Jos teit arvioinnista ilmoituksen ja Valven valvontatiimi käsitteli asian, mutta teki mielestäsi virheen, ota yhteyttä.

Kuvaile tilanne lyhyesti ja liitä linkki kyseiseen arvioon. Katsomme tilannetta mielellämme uudelleen ja kerromme lisää päätöksestä.

Arviointeihin vastaaminen

Arvioijalla saattaa olla virheellistä tietoa tuotteestasi, tai ohjelmassa on voinut olla virhe, joka on sittemmin korjattu. Tarjolla olevien työkalujen avulla kehittäjät voivat vastata suoraan tällaisiin arviointeihin, jotta yhteisö pysyy ajan tasalla.

Tämä vastaus näkyy kaikille, jotka näkevät arvioinnin, ja se merkitään kehittäjän viralliseksi vastaukseksi.

Näin vastaat arviointiin suoraan:
 1. Klikkaa arvioinnin otsikoista joko "suositeltu" tai "ei suositeltu", jotta pääset arvioinnin lisätietonäkymään.
 2. Oikeassa sarakkeessa on oranssi Valvojan ohjeet -osio, jossa on Kirjoita virallinen kehittäjän vastaus -linkki.
 3. Kun klikkaat linkkiä, voit kirjoittaa vastauksesi tekstikenttään. Kirjoita lyhyt ja selkeä vastaus.
 4. Tämä vastaus näkyy suoraan arvioinnin alla kaikille, jotka voivat nähdä arvioinnin.
Kaikkiin arviointeihin ei tarvitse vastata, vaikka se olisikin houkuttelevaa. Kehittäjän vastaus kiinnittää yleensä enemmän huomiota kuin alkuperäinen lausunto, jolloin pienestä asiasta voi kehkeytyä iso keskustelu. Eikä toimintoa kannata käyttää asiakkaiden mielipiteiden kiistämiseen. Suora kannanotto voi näyttäytyä arvioinnin hyväksyntänä tai yrityksenä vaientaa asiakkaat.

Parhaat käytännöt

Arviointeja on kaikenlaisia. Jotkin voivat olla erityisen hyödyllisiä, kun taas toiset ovat turhauttavia ja puolinaisia tuotearvioita. Arvioinnit toimivat palautteena, mutta niille ei pidä antaa liian suurta merkitystä. Huomion tulee kohdistua tuotteeseesi.

 • Päätä, miten kauan käytät enintään aikaa arviointien lukemiseen. Kun olet palastellut hyödyllisen ja laadukkaan palautteen, voit palata tuotteesi kehityksen pariin.
 • Älä vastaa jokaiseen arvioon. Joskus kannattaa vastata ja selventää asioita, mutta mieti tarkkaan, miten vastauksesi otetaan vastaan.
 • Älä väitä vastaan arvioijille. Anna yhteisösi vastata kysymyksiin. Vastauksesi voi näyttäytyä yrityksenä vaientaa tai kumota jonkun mielipide.
 • Lue yhteisövalvonnan parhaat käytännöt, sillä tiedot pätevät suurilta osin myös arviointeihin.

Arviointivääristymä

Arviointivääristymä syntyy, kun iso joukko pelaajia laatii peliarvioita ilmaistakseen tyytymättömyytensä, laskee arviointipisteitä ja provosoi muita reagoimaan. Kokemus voi olla hämmentävä ja musertava erityisesti, jos ei ole keinoja käsitellä sitä. Onneksi tarjolla on keinot hallita arviointivääristymän vaikutusta. Voit myös tukeutua parhaisiin käytäntöihin, jottei tilanne pahene.

Mitä minun pitäisi tehdä?

 • Laita meille sähköpostia tai ota yhteyttä Steamworks-tuen sivulta. Meiltä saat lisätietoja ja lisävalvojia väärinkäytösten ilmiantoon ja keskustelupalstan tarkkailuun.
 • Yritä selvittää, mistä arviointivääristymä sai alkunsa. Jos pelisi ominaisuus lakkasi toimimasta tai uusi ohjelmistovirhe ilmaantui, negatiivinen kommentointi laantuu yksinkertaisesti vian korjauksella. Jos arviot eivät liity tuotteeseen tai palveluun, poikkeavaa aikajaksoa ei laskea mukaan yhteispisteisiin. Lisätietoa näistä eroista löytyy täältä.
 • Vältä sensuroimasta arviointeja tai kiistelemästä arvioijien kanssa julkisesti. Tässä taistelussa ei ole voittoja luvassa. Se ei ikinä johda kielteisten arvioiden loppumiseen vaan lisää niitä tehokkaasti.
 • Huolehdi, ettei yksittäinen tiimin jäsen joudu kritiikin kohteeksi. Jos lähetät viestin, käytä anonyymiä kehittäjätiliäsi. Voit luoda anonyymin käyttäjätilin ja lisätä sen käyttöoikeuksien yleiskatsaussivulta kumppaniryhmääsi.
 • Muista, että tärkeintä on tiimisi hyvinvointi. Negatiivisten arvioiden ryöpyn vaikutusta tiimiin on vaikea arvioida. Se voi olla varsin haasteellista.

Tilanteen normalisoituminen

Palautteiden määrä tasaantuu ja mielipiteet laantuvat aina muutamassa päivässä. Steam ryhmittelee kyseisenä aikana tehdyt arvioinnit, ja ne näkyvät myös asiakkaille ryhmiteltyinä. Jos kyseessä on aiheeseen liittymättömien arvioiden ryöppy, niitä ei lasketa yhteispisteisiin.

Vääristymään liittyviä arviointeja pidetään harvoin hyödyllisinä. Kun tilanne on ohi, ne eivät todennäköisesti näy arviointien joukossa. Arviointivääristymällä ei myöskään ole todistetusti vaikutusta ostoskäyttäytymiseen.

Ohjelmointirajapintojen käyttö arvioinneissa

Voit tehdä ohjelmontirajapintakutsun saadaksesi ohjelmallisesti käyttäjäarvioinnit tietyltä ajanjaksolta tai tietyn suodatuksen mukaan. Lisätietoja löytyy täältä.

Usein kysytyt kysymykset

K: Olen pelikehittäjä. Voinko vastata arviointeihin?
V: Voit. Kun kirjoitat tuotteesi arviointiin kommentin, se merkitään selvästi kehittäjän kommentiksi.
Voit myös käyttää kehittäjän kommenteille varattua aluetta, jolla on selkeämpi näkyvyys.

K: Olen kehittäjä. Voinko poistaa tuotteeni arviointeja?
V: Et suoraan. Anna loukkaavat arvioinnit ilmi. Arviointi pysyy kauppasivullasi, kunnes valvoja joko poistaa sen tai ilmiantomerkinnän.

K: Peli tai ohjelmisto on muuttunut paljon julkaisun jälkeen. Näkyykö se arvioinneissa?
V: Kauppasivun näkyvimmät arvioinnit ovat tuoreimpia ja hyödyllisiksi luokiteltuja arviointeja. Ne heijastavat pelisi tai ohjelmistosi nykyistä tilaa. Vanhemmat arvioinnit poistuvat ajan myötä taustalle, ja Early Access -jakson arviointeihin tulee erillinen merkintä.

K: Pitääkö asiakkaan ostaa peli, jotta hän voi kirjoittaa siitä arvioinnin?
V: Ei. Asiakkaat voivat kirjoittaa arvioinnin mistä tahansa tuotteesta, jonka he ovat käynnistäneet Steamin kautta. Vaikka asiakas olisi rekisteröinyt muualta hankitun Steam-tuotetunnuksen, osallistunut Steamin ilmaiseen viikonloppuun, pelannut ilmaispeliä tai pelannut peliä kirjaston kautta, hän voi kirjoittaa arvioinnin tuotteestasi, jos hän on pelannut sitä. Asiakkaan pelissä tai ohjelmistossa käyttämä aika näkyy arvioinnin vieressä.

K: Voiko asiakas kirjoittaa negatiivisen arvioinnin?
V: Voi. Asiakkaat voivat kirjoittaa negatiivisen tai positiivisen arvioinnin. Jos asiakas on tyytymätön tuotteeseen tai kokee, ettei se täytä lupauksia, hän voi kirjoittaa arvioinnin ja kertoa muille asiakkaille, miksi ei suosittele sitä.

K: Voiko asiakas ilmoittaa loukkaavista arvioinneista?
V: Arvioinneillekin on ilmiantopainike, jonka kautta loukkaavasta sisällöstä voi ilmoittaa Steamissä.

K: Joidenkin asiakkaiden arviointi perustuu käytäntöihin tai tietoihin, jotka eivät liity peliin. Onko se sallittua?
V: On. Steamin arvioinnit kertovat siitä, miten tyytyväisiä asiakkaat ovat peliin, sen arvolupaukseen, liiketoimintakäytäntöihin ja peliyhteisöön kuulumiseen. Tämä on hyvää palautetta ja heijastaa sitä, millaisen kokemuksen pelisi tarjoaa asiakkaille.

K: Pelini saa poikkeuksellisen paljon arvioita. Merkitseekö Steam ne ja poistaa arviointipisteistä?
V: Jos yleisarvio kärsii arviointivääristymästä (poikkeavan suuresta määrästä ja kärkevyydestä), ota yhteyttä Valveen sähköpostitse tai Steamworks-tuen kautta. Näin tiimi voi arvioida tilanteen ja kertoa lisätietoja.

K. Voinko käyttää Steamin käyttäjäarviointeja markkinointimateriaaleissa?
V. Jos haluat käyttää käyttäjän arviointia markkinointimateriaaleissasi, ota yhteyttä käyttäjään ja pyydä häneltä lupaa.