Steamworks-dokumentaatio
Käyttäjäarvionnit

Yleiskatsaus

Käyttäjät, joilla on tuotteestasi tallennettua peliaikaa Steamissä, voivat kirjoittaa arviointeja ja suositella peliäsi muille. Arviot voivat näkyä tuotteesi kauppasivulla ja Steam-yhteisössä sen mukaan, kuinka moni käyttäjä pitää niitä hyödyllisinä. Myönteisten ja kielteisten arviointien perusteella lasketaan arviointipisteet, jotka näkyvät myös kauppasivullasi. Se luo yleiskuvan siitä, miten asiakkaat ovat arvioineet pelisi edellisen 30 päivän ja koko elinkaaren aikana.

Arviointien avulla asiakkaat voivat helposti jakaa kokemuksensa tuotteestasi ja kertoa, miten hyvin peli tai ohjelmisto vastaa heidän odotuksiansa. Odotuksia voidaan luoda esimerkiksi tuotesivun markkinoinnilla, pelivideoilla, still-kuvilla sekä lehdistölle toimitetuilla esijulkaisuversioilla. Voit käyttää arviointeja palautteena, jonka perusteella näet, onko odotukset asetettu ja toteutettu oikein.

Käyttösäännöt kehittäjälle

Pidämme Steamin tuotteiden käyttäjäarvioinneista saatavia tietoja varsin luotettavina. Sen vuoksi asiakkaat eivät mielestämme hyödy siitä, että yksittäiset kehittäjät tai pelit pyytäisivät asiakkailta arvosteluja. Seuraavassa käyttäjäarviointeihin liittyviä, vältettäviä asioita.

 • Älä käytä arviointijärjestelmää väärin tai yritä manipuloida sitä.
 • Älä pyydä arviointeja tarjoamalla vastineeksi pelejä, lisämateriaalia, rahaa tai muita palkintoja. Voit kuitenkin lähettää testiversion lehdistölle tai internetvaikuttajille arvioitavaksi tai esikatseltavaksi.
 • Älä pyydä asiakkaita arvioimaan sovelluksen kautta tuotettasi.

Arviointien näkyvyys

 • Early Access: Once a product fully releases from Early Access, reviews from the Early Access period will be marked on the store page. If a user updates their Early Access review after the product has been released, the Early Access flag on the review will be removed.
 • Ilmaistuotteen arviointi: Kun asiakas lähettää arvioinnin, hän voi ilmoittaa, onko hän saanut tuotteen ilmaiseksi. Tämä on suositeltavaa, jos kyseessä on lehdistö- tai mainosversio.
 • Ennakkoarviointi: Jos joku saa tuotteesi testattavaksi ennen julkaisua (yleensä julkaisun ohitustunnuksella) ja kirjoittaa arvioinnin, se merkitään ennakkoarvioinniksi.
 • Arviointipisteet – Kauppasivun yläreunassa näytetään kaksi arviointipisteemäärä: yksi 30 edelliseltä päivältä ja toinen koko tuotteen elinkaarelta. Arviointipisteisiin lasketaan mukaan ainoastaan ostot (ei tuotetunnusten aktivointeja).

Arviointien moderointi

Pyrimme pitämään Steamin turvallisena paikkana asiakkaille ja kehittäjille. Tarvitsemme kuitenkin apuasi väärinkäytön, ahdistelun tai sääntörikkomusten havaitsemisessa. Toivomme, että ilmoitat epäasiallisista arvioista tai loukkaavasta käytöksestä.

Arvioinneista ilmoittaminen

Joskus arvioinneissa voi olla sopimatonta sisältöä, kuten huijauksia, ahdistelua tai muuta loukkaavaa. Joskus arvostelu on täysin aiheen vierestä tai rikkoo Steamin ohjeita. Voit tehdä arviosta ilmoituksen, kun arviointi
 • loukkaa tai sisältää sopimatonta kieltä
 • ei liity asiaan, peliin, ohjelmistoon tai palveluun tai
 • rikkoo Steam-yhteisön keskustelujen, arvostelujen sekä yhteisösisällön sääntöjä ja ohjeita.

Tee ilmoitus vain selkeissä tapauksissa. When in doubt, you should allow users to down vote the review and use the report tool. Yleensä asiakkaat eivät luokittele aiheettomia arvosteluja hyödyllisiksi, jolloin ne eivät näy monille käyttäjille.

Näin ilmoitat arvioinnista:
 1. Klikkaa arvioinnin otsikoista joko "suositeltu" tai "ei suositeltu", jotta pääset arvioinnin lisätietonäkymään.
 2. Oikeassa sarakkeessa on oranssi "Valvojan asetukset" -osio, jossa on merkinnän luomista varten pudotusvalikko.
 3. Valitse "Loukkaava", jos arviointi sisältää huijausyrityksen, on ahdistava tai herjaa Steamin käyttäjiä.
 4. Valitse "Ei liity aiheeseen" vain, jos arviointi ei liity tuotteeseesi tai palveluusi. esimerkiksi ei strategiapeliäsi vaan jäätelöä käsittelevä arviointi.
 5. Molemmissa tapauksissa esiin tulee vahvistuksen valintaikkuna. Valitse OK. Steam-yhteisön valvojat tai Valven työntekijät tarkistavat sen jälkeen merkityt arvioinnit, ja ne joko poistetaan tai merkintä kumotaan.

Teimmekö väärän päätöksen?

Jos teit ilmoituksen arviosta ja Valven valvontatiimi käsitteli asian mutta teki mielestäsi virheen, ota yhteyttä.

Kuvaile tilanne lyhyesti ja liitä linkki kyseiseen arvioon.
Katsomme tilannetta mielellämme uudelleen ja kerromme lisää päätöksestä.

Arviointeihin vastaaminen

Joskus arvion tekijältä saattaa puuttua tärkeitä tietoja tuotteestasi tai ohjelmassa on voinut olla bugi, joka on sittemmin korjattu. Jotta yhteisö pysyy ajan tasalla, kehittäjillä on käytössään työkaluja, joilla voi vastata suoraan tällaisiin arviointeihin.

This response will be visible to anyone who can see the review and will be marked as an official response from the developer.

Arviointiin vastaaminen:
 1. Klikkaa arvioinnin otsikoista joko "suositeltu" tai "ei suositeltu", jotta pääset arvioinnin lisätietonäkymään.
 2. Oikeassa sarakkeessa on oranssi "Valvojan ohjeet" -kohta, josta näet "Kirjoita virallinen kehittäjän vastaus" -linkin.
 3. Kun klikkaat linkkiä, voit kirjoittaa vastauksesi tekstikenttään. Kirjoita lyhyt ja selkeä vastaus.
 4. Tämä vastaus näkyy suoraan arvioinnin alla kaikille, jotka voivat nähdä arvioinnin.
Kaikkiin arviointeihin ei tarvitse vastata, vaikka se olisikin houkuttelevaa. Kehittäjän vastaus kiinnittää yleensä enemmän huomiota kuin alkuperäinen lausunto, jolloin pienestä asiasta voi kasvaa paljon laajempi yhteisökeskustelu. Toimintaa ei kannata käyttää asiakkaan mielipiteiden kumoamiseen. Suora kannanotto voi näyttäytyä hyväksyntänä, puolustautumisena tai vaiennusyrityksenä.

Parhaat käytänteet

Arviointeja on kaikenlaisia. Jotkin voivat olla erityisen hyödyllisiä, kun taas toiset ovat turhauttavia ja puolinaisia tuotearvioita. Arvioinnit toimivat palautteena, mutta niille ei pidä antaa liian suurta merkitystä. Huomion tulee kohdistua tuotteeseesi.

 • Päätä, miten kauan käytät enintään aikaa arviointien lukemiseen. Kun olet palastellut hyödyllisen ja laadukkaan palautteen, voit palata tuotteesi kehityksen pariin.
 • Älä vastaa jokaiseen arvioon. Joskus kannattaa vastata ja selventää asioita, mutta mieti tarkkaan, miten vastauksesi otetaan vastaan.
 • Älä väitä vastaan arvioijille. Anna yhteisösi vastata kysymyksiin. Vastauksesi voi näyttäytyä yrityksenä vaientaa tai kumota jonkun mielipide.
 • Lue yhteisövalvonnan parhaat käytännöt, sillä tiedot pätevät suurilta osin myös arviointeihin.

Arviointien sabotointi

Arviointiviääristymä syntyy, kun iso joukko ilmaisee tyytymättömyyttään laskien arviointipisteitä ja provosoiden vastauksillansa. Kokemus voi olla hämmentävä ja musertava erityisesti, jos ei ole keinoja käsitellä sitä. Onneksi tarjolla on arviointipoikkeaman hallintakeinoja. Voit myös tukeutua parhaisiin käytäntöihin, jottei tilanne pahene.

Mitä minun pitäisi tehdä?

 • Lähetä meille sähköpostia tai yhteistyökumppaneiden kanavan kautta. Meiltä saat lisätietoja ja lisävalvojia väärinkäytösten ilmiantoon ja keskustelupalstan tarkkailuun.
 • Yritä selvittää, mistä arviointivääristymä sai alkunsa. Jos pelisi ominaisuus lakkasi toimimasta tai uusi ohjelmistovirhe ilmaantui, negatiivinen kommentointi laantuu yksinkertaisesti vian korjauksella. Jos arviot eivät liity tuotteeseen tai palveluun, poikkeavaa aikajaksoa ei laskea mukaan yhteispisteisiin. Lisätietoa näistä eroista löytyy täältä.
 • Don't censor or publicly argue with reviewers - it's a battle you won't win. Se ei ikinä johda kielteisten arvioiden loppumiseen vaan lisää niitä tehokkaasti.
 • Huolehdi, ettei yksittäinen tiimin jäsen joudu kritiikin kohteeksi. Jos lähetät viestin, käytä anonyymiä kehittäjätiliäsi. Voit luoda anonyymin käyttäjätilin ja lisätä sen käyttöoikeuksien yleiskatsaussivulta kumppaniryhmääsi.
 • Muista, että tärkeintä on tiimisi hyvinvointi. Negatiivisten arvioiden ryöpyn vaikutusta tiimiin on vaikea arvioida. Se voi olla varsin haasteellista.

Tilanne palautuu kyllä ennalleen

Arvioaallot ja tunnepurkaukset laantuvat aina muutamassa päivässä. Steam merkitsee kyseiset arvioinnit, minkä asiakkaat näkevät. Jos kyseessä on aiheeseen liittymättömien arvioiden ryöppy, niitä ei lasketa yhteispisteisiin.

Vertailukelvottomia arviointeja merkitään harvoin hyödyllisiksi. Kun tilanne on ohi, ne eivät todennäköisesti näy arvioiden joukossa. Arviointivinoumalla ei ole vaikutusta ostoskäyttäytymiseen.

Ohjelmointirajapintojen käyttö arvioinneissa

Jotta saisit tietyn suodatusasetuksen tai jonkun ajanjakson mukaiset käyttäjäarvioinnit, tee ohjelmointirajapintakutsu. Lisätietoja on täällä.

Usein kysytyt kysymykset

K: Olen pelikehittäjä. Voinko vastata arviointeihin?
V: Voit. Kun kirjoitat tuotteesi arviointiin kommentin, se merkitään selvästi kehittäjän kommentiksi.
Voit myös käyttää kehittäjän kommenteille varattua aluetta, jolla on selkeämpi näkyvyys.

K: Olen kehittäjä. Voinko poistaa tuotteeni arviointeja?
V: Et suoraan. Voit merkitä loukkaavan arvion. Arvio pysyy kauppasivullasi, kunnes valvoja joko poistaa sen tai merkinnän.

K: Peli tai ohjelmisto on muuttunut paljon julkaisun jälkeen. Näkyykö se arvioinneissa?
V: Kauppasivulla parhaiten näkyvät arvioinnit ovat tuoreimpia ja hyödyllisiksi luokiteltuja arviointeja. Ne heijastavat pelisi tai ohjelmistosi nykyistä tilaa. Vanhemmat arvostelut siirtyvät syrjään, ja Early Access -jakson arvosteluihin tulee erillinen merkintä.

K: Pitääkö asiakkaan ostaa pelini, jotta hän voi kirjoittaa siitä arvioinnin?
V: Ei välttämättä. Asiakkaat voivat kirjoittaa arvion mistä tahansa tuotteesta, jonka he ovat käynnistäneet Steamissä. Vaikka asiakas olisi rekisteröinyt muualta hankitun Steam-tuotetunnuksen, osallistunut Steamin ilmaiseen viikonloppuun, pelannut ilmaispeliä tai hakenut pelin lainaamosta, hän voi kirjoittaa arvostelun tuotteestasi, jos hän on pelannut sitä. Asiakkaan peli- tai sovelluksen käyttöaika näkyy arvion vieressä.

K: Voiko asiakas kirjoittaa negatiivisen arvioinnin?
V: Voi. Asiakkaat saavat kirjoittaa negatiivisen tai positiivisen arvioinnin. Jos asiakas on tyytymätön tuotteeseen tai kokee, ettei se täytä lupauksia, hän voi kirjoittaa muille arvioinnin siitä.

K: Voiko asiakas ilmoittaa loukkaavista arvioinneista?
V: Arvioinneillekin on ilmiantopainike, jonka kautta loukkaavasta sisällöstä voi ilmoittaa Steamissä.

K: Joidenkin asiakkaiden arviointi perustuu käytäntöihin tai tietoihin, jotka eivät liity peliin. Onko se sallittua?
V: On. Steamin arviot kertovat siitä, miten tyytyväisiä asiakkaat ovat peliin, hintaehdotukseen, kauppatapoihin ja peliyhteisöön kuulumiseen. Tämä on asianmukaista palautetta ja heijastaa sitä, millaisen kokemuksen pelisi tarjoaa asiakkaille.

K: Pelini saa poikkeuksellisen paljon arvioita. Merkitseekö Steam ne ja poistaa arvostelupisteistä?
V: Jos yleisarvio kärsii arviointipoikkeamasta (vertailukelvottomien arvioiden määrästä ja kärkevyydestä), ota yhteyttä Valveen sähköpostitse tai Steamworks-tuen kautta. Näin tiimi voi arvioida tilanteen ja kertoa lisätietoja.