Steamworks-dokumentaatio
Tuotearvostelut

Yleiskatsaus

Käyttäjät, jotka ovat käyttäneet tuotettasi Steamissä, voivat kirjoittaa tuotteesta arvostelun ja suositella sitä muille. Arvostelut saattavat näkyä tuotteesi kauppasivulla ja Steam-yhteisössä sen mukaan, kuinka moni pitää niitä hyödyllisinä. Myönteisistä ja kielteisistä arvosteluista koostetaan pisteytys, joka näkyy myös kauppasivullasi. Arvostelupisteillä saat katsauksen arvosteluihin, jotka tuotteesta on kirjoitettu viimeisen 30 päivän ja sen koko elinkaaren aikana.

Arvosteluiden avulla käyttäjien on helppo jakaa tuotteen käyttökokemus toisten kanssa ja kertoa, miten hyvin peli tai ohjelmisto vastasi heidän odotuksiaan. Odotuksia voidaan luoda esimerkiksi tuotesivun markkinoinnilla, pelivideoilla, still-kuvilla sekä lehdistölle toimitetuilla esijulkaisuversioilla. Voit käyttää arvosteluja palautteena, jonka perusteella näet, ovatko odotukset kohdallaan.

Kehittäjän käyttösäännöt

Pidämme Steamin tuotteiden käyttäjäarvosteluista saatavia tietoja varsin luotettavina. Tämän vuoksi käyttäjät eivät mielestämme hyödy siitä, että yksittäiset kehittäjät tai pelit erikseen pyytäisivät käyttäjiä arvioimaan tuotteen. Huomioi siis nämä seikat arvosteluihin liittyen:

 • Älä yritä kiertää tai manipuloida arvostelujärjestelmää.
 • Älä pyydä arvostelemaan tuotetta tarjoamalla vastineeksi pelejä, lisämateriaalia, rahaa tai muita palkintoja. Voit kuitenkin lähettää kopion lehdistölle tai internetvaikuttajille arvioitavaksi tai esikatseltavaksi.
 • Älä pyydä käyttäjiä arvioimaan tuotetta sovelluksesi kautta.

Arvostelujen näkyvyys

 • Early Access: Kun tuote siirtyy Early Access -vaiheesta valmiiksi julkaisuksi, Early Accessin aikaiset arvostelut merkitään kauppasivulla erikseen. Early Access -merkintä poistetaan, jos käyttäjä päivittää Early Access -arviotaan tuotteen julkaisun jälkeen.
 • Ilmaistuotteen arvostelu: Kun käyttäjä kirjoittaa arvostelun, hän voi ilmoittaa, jos hän on saanut tuotteen ilmaiseksi. Tämä on suositeltavaa, jos kyseessä on lehdistö- tai mainosversio.
 • Ennakkoarvostelut: Jos joku saa tuotteesi testattavaksi ennen julkaisua (yleensä julkaisun ohitustunnuksella) ja kirjoittaa siitä arvostelun, se merkitään ennakkoarvosteluksi.
 • Arvostelupisteet: Kauppasivun yläreunassa näytetään kaksi arvostelupistemäärää, joista yksi on viimeisen 30 päivän ajalta ja toinen koko tuotteen elinkaaren ajalta. Arvostelupisteet lasketaan ostettujen (ei tuotetunnuksilla aktivoitujen) tuotteiden arvostelujen perusteella.

Steam-kirjaston arvostelut

Kun käyttäjät ovat pelanneet peliä jonkin aikaa, heitä pyydetään laatimaan siitä arvostelu Steam-asiakasohjelmassa. Jos pelaaja kirjoittaa pelistä kielteisen arvostelun, mutta palaa kuitenkin toistuvasti pelaamaan sitä, Steam voi pyytää päivittämään arvostelun. Tämä voi olla tarpeen, jos pelaajaa arvosteluhetkellä harmittaneet ongelmat on sittemmin korjattu tai jos pelaajan mielipide on muuttunut.

Arvostelujen valvonta

Pyrimme pitämään Steamin turvallisena paikkana käyttäjille ja kehittäjille. Tarvitsemme kuitenkin apuasi väärinkäytön, ahdistelun tai sääntörikkomusten havaitsemisessa. Toivomme, että ilmoitat epäasiallisista arvosteluista tai loukkaavasta käytöksestä.

Arvosteluista ilmoittaminen

Arvosteluissa voi joskus esiintyä huijausta, ahdistelua tai muuta ei-toivottua sisältöä. Joskus arvostelu taas menee kokonaan asian vierestä, ei liity lainkaan tuotteeseen tai se on Steamin ohjeiden vastainen. Voit tehdä arvostelusta ilmoituksen seuraavista syistä:
 • siinä on loukkaavaa tai sopimatonta kieltä
 • se ei liity asiaan, peliin, ohjelmistoon tai palveluun
 • se rikkoo Steam-yhteisön keskustelujen, arvostelujen sekä yhteisösisällön sääntöjä ja ohjeita.

Ilmoita arvostelusta vain hyvin selkeissä tapauksissa. Jos olet epävarma, anna käyttäjien äänestää miinuksilla ja käyttää ilmoitustyökalua. Yleensä käyttäjät eivät pidä asian vierestä kirjoitettuja arvosteluja hyödyllisinä, jolloin ne näkyvät vain harvoille käyttäjille.

Näin teet arvostelusta ilmoituksen:
 1. Klikkaa arvostelun otsikoista joko Suositeltu tai Ei suositeltu, jotta pääset arvostelun lisätietonäkymään.
 2. Oikealla on oranssi Valvojan asetukset -osio, jonka valikosta voit ilmoittaa arvostelusta.
 3. Valitse Loukkaava, jos arvostelu yrittää huijata toisia tai siinä on kehittäjiä tai käyttäjiä ahdistelevaa tai herjaavaa sisältöä.
 4. Valitse Ei liity aiheeseen vain, jos arvostelu ei liity tuotteeseesi tai palveluusi. Esimerkiksi arvostelu, joka ei käsittele strategiapeliäsi vaan jäätelöä.
 5. Kummassakin tapauksessa näet vahvistusvalintaikkunan. Valitse OK. Steam-yhteisön valvojat tai Valven työntekijät tarkistavat arvostelut, joista on tehty ilmoitus. Tämän jälkeen ne joko poistetaan kokonaan tai niiden ilmiantomerkintä nollataan.

Teimmekö väärän päätöksen?

Jos teit arvostelusta ilmoituksen ja Valven valvontatiimi käsitteli asian, mutta teki mielestäsi virheen, ota meihin yhteyttä.

Kuvaile tilannetta lyhyesti ja liitä linkki kyseiseen arvosteluun. Katsomme tilannetta mielellämme uudelleen ja kerromme lisää päätöksestä.

Arvosteluihin vastaaminen

Arvostelijalla saattaa olla virheellistä tietoa tuotteestasi, tai ohjelmassa on voinut olla virhe, joka on sittemmin korjattu. Tarjoamiemme työkalujen avulla kehittäjät voivat itse vastata tällaisiin arvosteluihin ja pitää yhteisön ajan tasalla.

Tämä vastaus näkyy kaikille, jotka näkevät arvostelun, ja se merkitään kehittäjän viralliseksi vastaukseksi.

Näin vastaat itse arvosteluun:
 1. Klikkaa arvostelun otsikoista joko Suositeltu tai Ei suositeltu, jotta pääset arvostelun lisätietonäkymään.
 2. Oikealla on oranssi Valvojan asetukset -osio, jossa on Kirjoita virallinen kehittäjän vastaus -linkki.
 3. Kun klikkaat linkkiä, voit kirjoittaa vastauksesi tekstikenttään. Kirjoita lyhyt ja selkeä vastaus.
 4. Antamasi vastaus näkyy arvostelun alla kaikille, joiden nähtävissä se on.
Kaikkiin arvosteluihin ei tarvitse vastata, vaikka se vaikuttaisi hyvältä lähestymistavalta. Kehittäjän vastaus kiinnittää yleensä enemmän huomiota kuin alkuperäinen kirjoitus, jolloin pienestä asiasta voi kehkeytyä iso keskustelu. Toimintoa ei myöskään kannata käyttää asiakkaiden mielipiteiden kiistämiseen. Suora kannanotto voi vaikuttaa vahvistavan arvostelun esiin tuomat seikat tai se saatetaan ymmärtää yrityksenä vaientaa käyttäjät.

Parhaat käytännöt

Arvosteluja on kaikenlaisia. Jotkin voivat olla erityisen hyödyllisiä, kun taas toiset ovat turhauttavia ja puolinaisia tuotearvioita. Arvostelut toimivat palautteena, mutta niille ei pidä antaa liian suurta merkitystä. Huomion tulee kohdistua tuotteeseesi.

 • Päätä, paljonko haluat käyttää aikaa arvostelujen lukemiseen. Luettuasi hyödyllistä ja laadukasta palautetta voit palata tuotteesi kehityksen pariin.
 • Älä vastaa jokaiseen arvosteluun. Joskus kannattaa vastata ja selventää asioita, mutta mieti tarkkaan, minkälaisen vastaanoton vastauksesi saa.
 • Älä kiistele arvostelijoiden kanssa. Anna yhteisösi vastata kysymyksiin. Vastauksesi voi näyttäytyä yrityksenä vaientaa tai kumota jonkun mielipide.
 • Lue yhteisövalvonnan parhaat käytännöt, sillä tiedot pätevät suurilta osin myös arvosteluihin.

Arvosteluvääristymä

Arvosteluvääristymä syntyy, kun iso joukko pelaajia laatii peliarvosteluja ilmaistakseen tyytymättömyytensä, mikä laskee tuotteen pisteitä ja provosoi muita vastareaktioon. Kokemus voi olla hämmentävä ja musertava. Erityisesti, jos et tiedä, mitä tehdä. Onneksi tarjolla on keinoja hallita arvosteluvääristymän vaikutusta. Voit myös tukeutua parhaisiin käytäntöihin, jottei tilanne pahene.

Mitä minun kannattaa tehdä?

 • Laita meille sähköpostia tai ota yhteyttä Steamworks-tuen kautta. Voimme tarjota lisätietoa sekä lisäsilmiä väärinkäytösten ilmiantamiseen ja yhteisökeskuksen tarkkailuun.
 • Yritä selvittää, mistä arvosteluvääristymä sai alkunsa. Jos pelisi ominaisuus lakkasi toimimasta tai peliä häiritsi siinä ollut virhe, negatiivinen kommentointi laantuu helposti sillä, että korjaat ongelman. Jos arvostelut eivät liity tuotteeseen tai palveluun, tavallisesta poikkeavaa aikaväliä ei lasketa mukaan yhteispisteisiin. Lisätietoa asiasta löytyy täältä.
 • Vältä sensuroimasta arviointeja tai kiistelemästä arvostelijoiden kanssa julkisesti, koska kyseessä on kamppailu, jota ei voi voittaa. Sensurointi ei ikinä johda kielteisten arvostelujen tyrehtymiseen, vaan päinvastoin lisää niitä.
 • Huolehdi siitä, että kukaan yksittäinen tiimin jäsen ei joudu kritiikin kohteeksi. Jos vastaat kritiikkiin, tee se anonyymiltä kehittäjätililtäsi. Voit luoda tilin tätä tarkoitusta varten ja lisätä sen kumppaniryhmään käyttöoikeuksien yleiskatsaussivulta.
 • Muista, että tärkeintä on tiimisi hyvinvointi. Kielteisten arvosteluiden ryöpyn vaikutusta tiimiisi on vaikea arvioida, mutta sen jälkipelissä voi olla haastetta.

Tilanteen normalisoituminen

Palautteiden määrä ja mielipiteet laantuvat muutamassa päivässä. Steam ryhmittelee arvostelut vääristymän ajalta, minkä myös käyttäjät huomaavat. Jos aiheeseen liittymättömiä arvosteluja tulee ryöppynä, niitä ei lasketa mukaan yhteispisteisiin.

Osaksi vääristymää laskettuja arvosteluja pidetään harvoin hyödyllisinä. Tilanteen mentyä ohi ne eivät todennäköisesti enää näy arvostelujen joukossa. Arvosteluvääristymällä ei myöskään ole todistetusti vaikutusta ostoskäyttäytymiseen.

Arvostelut ja ohjelmointirajapintojen käyttö

Voit kutsua ohjelmointirajapintaa saadaksesi arvosteluja tietyltä ajanjaksolta tai tiettyjen kriteerien mukaisesti. Lisätietoja löytyy täältä.

Usein kysytyt kysymykset

K: Olen pelikehittäjä. Voinko vastata arvosteluihin?
V: Voit. Kun kirjoitat tuotteesi arvosteluun kommentin, se merkitään selvästi kehittäjän kommentiksi.
Voit myös käyttää selkeämmin näkyvää, kehittäjän kommenteille varattua aluetta.

K: Olen kehittäjä. Voinko poistaa tuotteeni arvosteluja?
V: Et suoraan. Tee loukkaavista arvosteluista ilmoitus. Arvostelu pysyy kauppasivullasi, kunnes valvoja poistaa joko sen tai ilmiantomerkinnän.

K: Peliin tai ohjelmistoon on tehty paljon muutoksia sen julkaisemisen jälkeen. Otetaanko tämä arvosteluissa huomioon?
V: Suurimman huomion kauppasivulla saavat arvostelut, jotka on kirjoitettu hiljattain ja joista on ollut muille hyötyä. Tällaiset arvostelut kertovat pelisi tai ohjelmistosi nykyisestä tilasta. Vanhemmat arvostelut jäävät ajan myötä taustalle, ja Early Access -vaiheen aikana kirjoitetut arvostelut merkitään erikseen.

K: Pitääkö peli ostaa, jotta siitä voi kirjoittaa arvostelun?
V: Ei välttämättä. Arvostelu on mahdollista kirjoittaa mistä tahansa Steamin kautta käynnistetystä tuotteesta. Jos käyttäjä on pelannut peliä, hän voi kirjoittaa siitä arvostelun. Tämä pätee myös silloin, jos muualta hankittu Steam-tuotetunnus on rekisteröity Steamissä, käyttäjä on osallistunut Steamin ilmaiseen viikonloppuun, pelannut ilmaispeliä tai pelannut peliä lainaamosta. Pelin tai ohjelmiston parissa käytetty aika näkyy käyttäjän arvostelun vieressä.

Vaikka kaikkiin yllä mainittuihin tilanteisiin liittyvät arvostelut näkyvät tuotteen yhteydessä, kaikkia niistä ei huomioida pelin arvostelupisteitä laskettaessa. Ainoastaan arvostelut, jotka on kirjoitettu pelin ostaneella ja sitä pelanneella tilillä, lasketaan osaksi pelin arvostelupisteitä.

K: Voiko arvostelu olla kielteinen?
V: Kyllä voi. Käyttäjät voivat kirjoittaa kielteisen tai myönteisen arvostelun, olipa siihen syynä mikä tahansa. Jos käyttäjä on tyytymätön tuotteeseen tai kokee, ettei se täytä lupauksia, hän voi kirjoittaa arvostelun ja kertoa muille, miksei suosittele tuotetta.

K: Voiko loukkaavista arvosteluista tehdä ilmoituksen?
V: Kyllä voi. Kaiken Steamissä jaettavan sisällön tavoin myös arvostelujen kohdalla on painike, jolla loukkaavasta sisällöstä voi ilmoittaa.

K: Jotkin arvostelut perustuvat toimintatapoihin tai tietoihin, joilla ei ole tekemistä itse pelin kanssa. Onko se sallittua?
V: Kyllä on. Steamin arvostelut heijastelevat käyttäjien tyytyväisyyttä tuotteeseen, sen arvolupausta, liiketoimintaa ja yhteisöön kuulumista. Tämä on hyvää palautetta ja kertoo pelisi tarjoamasta kokemuksesta.

K: Pelistäni kirjoitetaan poikkeuksellisen paljon arvosteluita. Merkitseekö Steam ne ja poistaa arvostelupisteistä?
V: Jos pelin yleisarvosana kärsii arvosteluvääristymästä (arvostelujen poikkeavan suuresta määrästä ja kärkevyydestä), ota yhteyttä Valveen sähköpostin tai kumppanituen välityksellä. Näin tiimi voi arvioida tilannetta ja antaa lisätietoja.

K. Voinko käyttää Steamin arvosteluja pelini markkinoinnissa?
V: Jos haluat käyttää käyttäjän arvostelua pelisi markkinoimisessa, ota yhteyttä arvostelun kirjoittajaan ja pyydä häneltä lupaa sen käyttöön.