Steamworks-documentatie
Gratis spellen

Nieuwere versie beschikbaar in het Engels

De Engelse versie van deze pagina is bijgewerkt sinds deze vertaling is gepubliceerd.
Klik hier om de Engelse versie van deze pagina te bekijken.

Overzicht

Steam biedt de optie om je spel te publiceren als gratis te spelen (ook wel bekend als F2P). Klanten kunnen zulke spellen gratis downloaden. Soms is er in deze gratis spellen extra inhoud te koop waar uitgevers geld mee kunnen verdienen. Je hoeft bij gratis spellen geen prijzen in te voeren omdat de licentie gratis is.
Tijdens het maken van de app kun je ervoor kiezen om je spel gratis aan te bieden. Kies eenvoudigweg 'Dit is een gratis product' onder Opties.

Als gratis instellen

Tijdens het maken van je spel in Steamworks kun je ervoor kiezen om je spel in te stellen als gratis te spelen.

Setup1.png

Wanneer je gebruik hebt gemaakt van deze instelling, verschijnt je spel als 'Gratis' in de sectie 'Winkelpakketten'. Dit pakket zal nooit zichtbaar zijn, maar het is belangrijk voor ons systeem om het spel te kunnen herkennen als gratis.

Setup2.png

Je kunt een spel dat je tegen betaling aanbiedt ook gratis maken. Voor meer details ga je naar Wisselen van betaald naar gratis

Inhoud verkopen voor je spel


Of je je spel nu gratis of tegen betaling aanbiedt, er zijn twee manieren om inhoud voor je spel te verkopen: DLC (downloadbare inhoud) of aankopen in het spel (microtransacties). Beide bieden mogelijkheden voor klanten om inhoud te kopen met gebruik van de Steam-portemonnee.

DLC verkopen voor je spel

Als je ervoor kiest om je inhoud via DLC te verkopen in de Steam-winkel, moet je voor al je DLC een aparte Steam-winkelpagina aanmaken. Op deze startpagina's kunnen gebruikers die geïnteresseerd zijn in je DLC terecht voor specifieke informatie. DLC kan bestaan uit aan klanten gedistribueerde bestanden of een licentierecht. In beide gevallen moet je spel de eigendom controleren via de BisSubscribedApp-API, om er zeker van te zijn dat de klant een licentie heeft voor de inhoud. Meer informatie kun je vinden in onze documentatie.

Indien je geen interesse hebt om de verkoop zelf te beheren, dan kun je transacties in het spel aanbieden via de Steam-inventarisdienst. Wij zorgen dan voor het beheer van je inventaris en de aankopen. Neem een kijkje in onze documentatie voor meer informatie hierover.
De enige mogelijke keerzijde van het aanbieden van al je inhoud als DLC, is dat voor iedere DLC apart het uitgaveproces moet worden doorlopen (inclusief het maken van een winkelpagina en het beoordelingsproces). Prijsveranderingen en andere wijzigingen worden ook onderworpen aan het standaard beoordelingsproces van Steam.

Zichtbaarheidsopties voor DLC
Voor sommige soorten DLC kan het nuttig zijn om de inhoud te koop aan te bieden in de Steam-winkel, met een eigen winkelpagina, trailer, screenshots en beschrijving. Andere inhoud is misschien meer geschikt om enkel in het spel te verkopen. Je kunt helemaal zelf bepalen wat het beste is voor jouw spel. Hieronder vind je meer informatie.

Aankopen in het spel (microtransacties)

Microtransacties bieden je klanten de mogelijkheid om meer inhoud te kopen tijdens het spelen van je spel. Met de Steam-API's voor microtransacties kan je Steam-spel allerlei aankopen in het spel ondersteunen: voorwerpen, virtuele valuta of wat voor inhoud je dan ook wilt aanbieden.

De voordelen van deze aanpak zijn de flexibiliteit en de controle die je hebt over het hele proces. Je kunt je aanbiedingen, prijzen, beschrijvingen enz. op ieder moment veranderen.
Het nadeel is dat je zelf moet zorgen voor een betrouwbaar en veilig beheer voor je microtransacties. Denk aan een inventaris, licentierechten en een controlesysteem voor aankopen om fraude te voorkomen.

Als je van plan bent om je spel op Steam uit te brengen met aankopen in het spel, dan kun je advies, suggesties en best practices vinden in onze documentatie over microtransacties.

Voor meer informatie over het implementeren van de Steam-API's voor microtransacties ga je naar deze gids.

Kortingen geven en prijzen invoeren voor aankopen in het spel

Voor aankopen in het spel hoef je bij Steamworks geen prijzen in te voeren. Alle prijzen kunnen door jou worden bepaald bij het begin van iedere transactie. Je kunt iedere prijs bepalen die je passend vindt.

Iedere transactie staat volledig op zichzelf, dus je kunt voor iedere transactie een aparte prijs instellen.
Kortingen worden ook vanuit jouw backend beheerd. Het concept van kortingen bestaat niet bij transacties in een spel. In plaats daarvan kun je gewoon de prijs naar wens aanpassen. Bedenk wel hoe je de nieuwe prijs als korting in het spel aan gebruikers gaat presenteren.
De meeste ontwikkelaars beheren prijzen door een prijsdatabase te maken met een lijst van alle spelinhoud en de prijzen daarvan in verschillende valuta. Bij het initiëren van een microtransactie via de InitTxn-API, roep je de GetUserInfo-API aan om de gewenste valuta voor het account te verkrijgen. Met deze informatie kun je dan de door jou bepaalde prijs voor dat artikel in die valuta vinden. Die informatie geef je door via de InitTxn-API.

We raden je aan om in je database prijzen in te voeren voor elke ondersteunde valuta, zodat gebruikers de prijs kunnen zien in de valuta waarmee ze vertrouwd zijn. Het risico bestaat namelijk dat klanten uit voorzichtigheid een aankoop annuleren als ze een prijs zien in een valuta die ze niet kennen.

De prijs die je opgeeft is verbonden met de valuta die je opgeeft. Afhankelijk van de valuta zijn er specifieke prijsverhogingen waar je rekening mee moet houden.

Meer informatie over InitTxn kun je vinden in deze documentatie.

Zichtbaarheid voor gratis spellen

Zichtbaarheid werkt grotendeels hetzelfde voor gratis spellen als voor spellen die tegen betaling worden aangeboden. De grote meerderheid van uitgelichte spellen op Steam wordt bepaald door een algoritme dat is gebaseerd op interesses van klanten. De winkel kijkt naar de huidige klanteninteresse, meestal gebaseerd op inkomsten, en reageert vervolgens door extra uit te lichten in de winkel. Voor gratis spellen zijn inkomsten uit microtransacties een factor om klanteninteresse te meten, net zoals verkoopcijfers dat zijn voor spellen die tegen betaling worden aangeboden.

Op de startpagina worden gratis spellen op dezelfde manier weergegeven in de sectie 'Uitgelicht en aanbevolen' (hoofdcapsule) als spellen waarvoor betaald moet worden.

maincap.png

Gratis spellen worden standaard opgenomen in de lijst 'Bestverkocht' (met een optioneel selectievakje om gratis spellen uit te sluiten). De lijst 'Bestverkocht' houdt ook rekening met inkomsten uit microtransacties, dus gratis spellen kunnen worden weergegeven tussen de meest verkochte spellen op Steam (en we vinden ze daar ook vaak terug).

topsellers.png

De lijst 'Nieuw en populair' gebruikt naast verkoopcijfers ook het spelersaantal om te bepalen welke spellen erin verschijnen. De lijst 'Populair aankomend' wordt samengesteld op basis van het aantal keren dat een spel is toegevoegd aan een verlanglijst en bevat zowel gratis spellen als spellen die tegen betaling worden aangeboden.

Gecureerde promoties op Steam voor gratis spellen

In het algemeen komen gratis spellen niet in aanmerking om te worden uitgelicht tijdens gecureerde promoties (zoals dagaanbiedingen, weekdeals en weekenddeals). We hebben in de loop der tijd geleerd dat klanten eerder korting op betaalde spellen verwachten dan kortingen op aankopen in gratis spellen. Dit betekent echter niet dat gratis spellen uitgesloten worden van alle gecureerde marketingacties!

Afhankelijk van de schaal en het succes van het spel, komen gratis spellen in aanmerking voor alle andere vormen van gecureerde marketing, zoals marketingberichten, uitgelicht worden op de hub voor gratis spellen en zelfs voor een banner die overal op Steam wordt weergegeven (voor de grootste en populairste gratis speluitgaven).

De hub voor gratis spellen is een van de populairste pagina's op Steam en is de populairste Steam-inhoudshub. Veel spelers die op zoek zijn naar spellen om eens uit te proberen, brengen een bezoekje aan deze hub en opname in deze hub (door een algoritme of gecureerd) kan de zichtbaarheid op Steam enorm verhogen.

Als je je afvraagt of je spel in aanmerking komt voor gecureerde marketing, kun je contact met ons opnemen via een ondersteuningsticket om het ons te vragen.

Promotie van je gratis spel


Als je enthousiasme en een spelerscommunity wilt opbouwen voor een gratis spel, is de inspanning niet anders dan voor een spel dat tegen betaling wordt aangeboden. Er zijn vele manieren om je spel op de markt te brengen, hoe jij het aanpakt is afhankelijk van je beschikbare tijd en middelen. De tools op Steam kunnen je ook helpen met je klantencommunicatie.

Bereik je spelers

Probeer de spelers te bereiken waarvan je denkt dat ze het meest geïnteresseerd zijn in je spel: via sociale media, livestreaming of influencers, op Reddit, communitygroepen, conferenties of andere live evenementen of beurzen, of op een andere manier. Sommige ontwikkelaars kiezen ook voor betaalde marketingacties om hun Steam-winkelpagina bekender te maken en er meer verkeer voor te genereren. Dit is echter niet verplicht en hangt af van het budget en de middelen die je wilt besteden aan het promoten van je spel.

Als algemene regel voor gratis spellen geldt: trek zoveel mogelijk spelers aan die het spel uitproberen en probeer deze spelers vast te houden door het spel zo leuk en pakkend mogelijk te maken. Als je spelercommunity groeit en daarmee ook je inkomsten, dan neemt de interesse en de zichtbaarheid op Steam ook toe.

Houd spelers op de hoogte over je updates

Naast de promotie van je spel op internetlocaties waar spelers spellen ontdekken, kun je gebruikmaken van de ingebouwde tools van Steam om meer bekendheid te geven aan wat er in je spel gebeurt.

  • Steam-evenementen en aankondigingen
    Je kunt Steam-evenementen gebruiken om je community alles te laten weten over wat er gebeurt in je spel: evenementen, grote updates, uitbreidingen, nieuwe DLC, nieuwe artikelen, of alle andere onderwerpen waarvan je denkt dat ze je spelers interesseren. Aangezien Steam-evenementen kunnen opduiken in de Steam-bibliotheek van de gebruiker, is dit ook een geweldige manier om opnieuw interesse op te wekken bij spelers.

    libraryevent.png

    Je kunt nog veel meer leren over Steam-evenementen op onze documentatiepagina.

  • Zichtbaarheidsrondes van updates
    We hebben een ruimte op de startpagina van de Steam-winkel gereserveerd voor producten die een grote update hebben ondergaan waar het ontwikkelaarsteam het publiek over wil informeren. Spelers die je spel in hun bibliotheek of op hun verlanglijst hebben, krijgen deze aankondigingen te zien.

    Als er een grote update beschikbaar is voor je spel, overweeg dan om gebruik te maken van een zichtbaarheidsronde om interesse hiervoor op te wekken. Wanneer er een grote update beschikbaar is die je met klanten wilt delen, klik je op de knop 'Updateronde starten' in de sectie marketing op de beheerderspagina van je applicatie. Alle informatie over zichtbaarheidsrondes van updates kun je vinden in onze documentatie.

    doc_store_home_recentlyUpdated_1.jpg

    Als je spelers opnieuw aantrekt via evenementen en aankondigingen, bereik je niet alleen de spelers die een pop-up in hun bibliotheek krijgen. Als deze spelers weer in je spel springen, krijgen hun vrienden hier ook een melding van en wordt het in hun vriendenlijst weergegeven dat ze je spel spelen. Dit kan leiden tot een sneeuwbaleffect waarbij meer en meer spelers aangemoedigd worden om je spel uit te proberen.

Wisselen van betaald naar gratis

Als je je spel wil omzetten van betaald naar gratis, kun je gebruikmaken van dit ondersteuningsformulier om ons op de hoogte te brengen. Ook in deze situatie verzoeken we je om klanten ten minste een maand van tevoren op de hoogte te stellen, zodat ze goed geïnformeerd kunnen beslissen om al dan niet een spel te kopen waarvan het bedrijfsmodel in de nabije toekomst wordt gewijzigd.