Steamworks-dokumentasjon
Tidlig tilgang

Oversikt

Hva er tidlig tilgang?

Steams tidlig tilgang gir deg mulighet til å selge et spill på Steam mens det fortsatt utvikles, og informere kunder om at et produkt skal betraktes som «uferdig». Tidlig tilgang er et sted for spill som er i en spillbar alfa- eller betatilstand, er verdt den nåværende verdien av den spillbare versjonen, og som du planlegger å utvikle videre frem til utgivelse.

Utgivelse av et spill i tidlig tilgang bidrar til å klargjøre rammene for potensielle kunder og gir dem informasjon om planer og mål før en «endelig» utgivelse.

Hva tidlig tilgang ikke er

Tidlig tilgang er ikke en måte å folkefinansiere utvikling av produktet
Du bør ikke utelukkende bruke tidlig tilgang til å finansiere utvikling. Hvis du regner med å selge et bestemt antall enheter for å ferdigstille spillet, må du tenke nøye gjennom hva det vil bety hvis du ikke selger så mange enheter. Er du villig til å fortsette å utvikle spillet uten nok salg? Er du villig til å søke andre former for investering?

Tidlig tilgang er ikke et forhåndskjøp
Tidlig tilgang er ikke ment å være en form for forhåndskjøp, men et verktøy for å gi Steam-brukere tilgang til spillet og samle tilbakemelding mens du ferdigstiller spillet.

Produkter i tidlig tilgang må levere et spill som kan spilles, eller programvare som kan brukes, til kunden på kjøpstidspunktet, mens forhåndskjøpte spill leveres på et fremtidig tidspunkt. Les mer om Forhåndskjøp på Steam.

Er tidlig tilgang riktig for meg?

Tidlig tilgang er et verktøy for å utvikle spillet sammen med samfunnet ved å gi dem tilgang før det offisielt slippes. Du bør tenke grundig over om det passer for spillet ditt. Vi anbefaler at du ser på andre spill i tidlig tilgang på Steam, sjekker utviklerforumene og leser noen av eksempelstudiene nedenfor for å se mer om utvikleropplevelser med tidlig tilgang:

Under Steam Dev Days i januar 2014 fortalte fire utviklere om det de har lært av å være med på tidlig tilgang – hvordan det påvirket utviklingen, salget og når tidlig tilgang gir mening.

https://www.youtube.com/watch?v=JRDwA3cQmlc
Paneldeltakere: Justin Bailey (Double Fine), Bob Berry (Uber Entertainment), Jamie Cheng (Klei Entertainment), Mark Morris (Introversion)

https://youtu.be/xXeoByO-OFE

Regler

1. Du må ha med merkevare for tidlig tilgang på Steam og informasjon om spillets nåværende tilstand på alle tredjepartsnettsteder der du distribuerer Steam-nøkler for et spill i tidlig tilgang. Vi jobber veldig hardt for å sikre at kundene forstår hva de får når de kjøper et produkt i tidlig tilgang på Steam, og dette gjelder uansett hvor Steam-nøklene distribueres. Du må derfor ha med merkevare for tidlig tilgang på Steam samt informasjon om spillets nåværende tilstand og lenke til ofte stilte spørsmål om tidlig tilgang på Steam på alle nettsteder der du selger Steam-nøkler for et spill i tidlig tilgang. I tillegg bør du også ta med en kopi av spørreskjemaet for tidlig tilgang. Du kan lese mer i retningslinjer for Steams merkevare.

2. Ikke gi konkrete løfter om fremtidige hendelser. Du kan for eksempel ikke vite nøyaktig når spillet kommer til å være ferdig, at spillet blir ferdig i det hele tatt eller at planlagte fremtidige tillegg kommer til å skje. Ikke be kundene om å gamble på spillets fremtid. Kunder bør kjøpe spillet basert på dets nåværende tilstand, ikke på løfter om en fremtid som det kanskje ikke blir noe av.

3. Spill i tidlig tilgang på Steam skal være tilgjengelige for kunder via Steam. Hvis du har et spill i tidlig tilgang på Steam, forventer vi at spillet skal kunne kjøpes i Steam-butikken. Ikke legg det ut for salg på Steam senere enn du legger det ut andre steder.

4. Ikke ta overpris av kunder på Steam. Prisen på spillet i tidlig tilgang skal ikke være høyere enn den som tilbys på noen annen tjeneste eller nettside. Ta vare på kundene dine på Steam.

5. Sørg for at du skaper realistiske forventninger overalt hvor du snakker om spillet. Vær åpen overfor spillerne. Hvis du for eksempel vet at oppdateringer under tidlig tilgang kommer til å ødelegge lagrede filer, må du si ifra til spillerne på forhånd. Og gi beskjed om dette overalt hvor du selger Steam-nøkler.

6. Ikke gi ut i tidlig tilgang uten et spillbart spill. Hvis du har en teknisk demo, men ikke mye spillbart innhold ennå, er det sannsynligvis for tidlig å utgi i tidlig tilgang. Hvis du prøver å teste ut et konsept og ennå ikke har funnet ut hva spillerne kommer til å gjøre i spillet som gjør det morsomt, er det sannsynligvis for tidlig. Det kan være lurt å starte med å gi ut nøkler til utvalgte tilhengere og få innspill fra en mindre og fokusert gruppe før du gir ut i tidlig tilgang. Som et minimum trenger du en videotrailer som viser spillbarhet. Selv om du ber om tilbakemeldinger som påvirker spillbarheten, trenger kundene noe å begynne med for å gi informerte tilbakemeldinger og forslag.

7. Ikke gi ut i tidlig tilgang hvis spillet er ferdig utviklet. Hvis du allerede har ferdigstilt spillinnholdet og bare leter etter endelig feiltesting, er ikke tidlig tilgang riktig for deg. Det vil være bedre å sende ut noen nøkler til fansen eller gjøre mer intern spilltesting i stedet. Tidlig tilgang er ment som et sted der kundene kan påvirke det endelige spillet.

Spørsmål og svar om tidlig tilgang

Nedenfor finner du noen forslag til utfylling av spørreskjemaet for tidlig tilgang. Du kjenner produktet ditt best, så anse derfor svarene nedenfor som veiledende. Det viktigste er at du prøver å gi detaljert informasjon og å være åpen overfor kundene. Dette er en mulighet til å snakke om planene dine, sette generelle forventninger og starte samtalen med samfunnet ditt mens du jobber mot en endelig utgivelse. Det kan også være nyttig å hente inspirasjon fra produktene eller utviklerne du beundrer.

Hvorfor tidlig tilgang?
Hva er målene dine? Forhåpentligvis har du svaret på det før du oppretter butikksiden. Tidlig tilgang er en maraton, ikke en sprint. Sørg for at du er klar for forpliktelse til å fortsette å arbeide med produktet, motta tilbakemeldinger og følge prosjektet helt til ferdigstillelse.

Omtrent hvor lenge kommer spillet til å være i tidlig tilgang?

Vær så spesifikk som mulig. Hvis du ikke har en tidsramme for spillet, kan du forklare hvorfor.

Hvordan skal den ferdige versjonen være forskjellig fra den i tidlig tilgang?
Igjen, tenk på målene dine. «Fullversjon» betyr forskjellige ting for hvert produkt, og dette er noe bare du kan bestemme. Vær spesifikk om hva du planlegger å legge til, eller dataene du håper å samle inn. Ikke bekymre deg hvis du ender opp med å ombestemme deg senere – det er poenget! Hvis du er åpen og lytter til samfunnet ditt, er du godt på vei.

Hva er nåværende tilstand for versjonen i tidlig tilgang?
Hva kan en kunde kjøpe og bruke i dag? Vær spesifikk når det gjelder moduser, funksjoner, nivåer osv. Det kan hende du må oppdatere dette avsnittet innimellom så det gjenspeiler fremdriften.

Kommer spillet til å være priset annerledes under og etter tidlig tilgang?
Det er ingen regel, eller offisielle anbefalte fremgangsmåter, for hvordan du prissetter det endelige produktet. Mange vellykkede utviklere har økt prisen, og mange har til slutt senket prisen. Generelt kan du prøve å se ting fra perspektivet til kundene i tidlig tilgang. Hva ville de synes om denne avgjørelsen? Du bør ta sikte på å belønne tidlige støttespillere og få dem til å føle at tiden og innsatsen de la inn, var verdt det. Det betyr ikke nødvendigvis at prisen for tidlig tilgang skal være lavere enn den ferdige versjonen, men prøv å gi noe av verdi til dem som ble med gjennom tidlig tilgang.

Hvordan planlegger du å involvere samfunnet i utviklingen?
Samfunnet spiller en avgjørende rolle i utviklingen under tidlig tilgang. Hvordan kommuniserer du med brukerne dine? På et forum? På et eget nettsted? Hvor ofte? Dette er muligheten til å fortelle brukerne hvordan de kan forme produktets utvikling.

Slik aktiveres tidlig tilgang

Du må gjennom disse trinnene før utgivelsen til spillet.

Hvis du vil aktivere tidlig tilgang for produktet, gjør du følgende:

 1. Kryss av for «Tidlig tilgang» under fanen «Tidlig tilgang» i konfigurasjonen av produktets butikkside.
 2. Fyll ut spørsmål og svar om tidlig tilgang. Les mer om spørsmål og svar her.
Når produktsiden og spørsmål og svar er ferdige og gjennomgått av Valve, kan du gi ut produktet i tidlig tilgang. Les mer om utgivelse av et produkt i utgivelsesprosessen.
Merk: Hvis du allerede har en «kommer snart»-side for produktet, kan du aktivere tidlig tilgang selv. Butikksiden må gjennomgås på nytt før utgivelse.

Anbefalte fremgangsmåter

Prissetting av tidlig tilgang

Prisavgjørelser avhenger av spillets art og hvilken oppførsel du vil oppmuntre til. De fleste utviklere har valgt å starte med lavere pris enn lanseringsprisen. Dette etablerer en pris som er rettferdig for innholdet som tilbys på gjeldende tidspunkt, med den hensikt at prisen stiger over tid etter hvert som mer innhold legges til og spillet blir mer polert.

På den annen side har noen utviklere valgt å sette prisen for tidlig tilgang høyere enn lanseringsprisen, slik at de kan nå en mindre gruppe mer dedikerte fans.

Vær oppmerksom på at du ikke kan ha en rabatt innen 30 dager etter en prisøkning. Dette gjelder også en lanseringsrabatt når produktet går fra tidlig tilgang til fullstendig utgitt. Hvis du har hevet grunnprisen innen 30 dager etter denne overgangen, kan du ikke ha en lanseringsrabatt.

Se ofte stilte spørsmål om prissetting for tidlig tilgang for mer informasjon.
Det er viktig å være åpen overfor brukerne om prisbeslutningene, spesielt hvis du planlegger å øke prisen i fremtiden. Du kan ikke ha en permanent rabatt i tidlig tilgang. Hvis du vil prise spillet lavere i tidlig tilgang, bør du angi en lavere grunnpris.

Overgang fra tidlig tilgang til «utgitt»

Når du vurderer produktet som «funksjonelt ferdig» og ikke lenger er under betydelig endring, kan du gå fra tidlig tilgang til «Utgitt». Det er verdt å merke seg at dette ikke betyr at du bør slutte å legge til funksjoner eller oppdatere produktet – du bør fortsette å legge til innhold eller fikse feil etter behov.
Merk: Hvis produktet ikke lenger er merket som tidlig tilgang, kommer kunder til å forvente at produktet er stabilt og gir en komplett opplevelse.

Når du er klar til å fjerne tidlig tilgang fra produktet, gjør du følgende:


 1. Last opp og publiser den oppdaterte versjonen av spillet eller programvaren.
 2. Trykk på «Vis utgivelsesalternativer» øverst på produktets startside for å forberede og gi ut spillet fullstendig. Hvis du trykker på «Gi ut»-knappen, oppdateres utgivelsesdatoen for spillet, Steams merkevare for tidlig tilgang fjernes fra butikksiden og en eventuell lanseringsrabatt du har angitt, blir aktivert.
 3. Vi anbefaler at du publiserer en kunngjøring på samfunnssentralen som varsler kundene om at spillet er utgitt fra tidlig tilgang.

Markedsføring og synlighet for tidlig tilgang

Spill i tidlig tilgang behandles stort sett på samme måte som spill som er «fullstendig utgitt». Du kan fortsatt kjøre rabatter og kampanjer, og bli anbefalt til andre kunder. Du vil imidlertid ikke motta full lanseringssynlighet før spillet er fullstendig utgitt. Se Synlighet på Steam for mer informasjon.

Ofte stilte spørsmål

 • Kan et spill i tidlig tilgang bli oppført som «Kommer snart»?

  Ja, så lenge produktet ikke allerede er tilgjengelig for kjøp. Når du har et spill i tidlig tilgang til salgs, gir det ikke så mye mening at det kommer snart på samme tid. Hvis du har lyst til å kommunisere at du forlater tidlig tilgang snart, bruk ofte stilte spørsmål om tidlig tilgang.

 • Er det greit å øke prisen etter at man forlater tidlig tilgang?

  Ja, men hvis du øker prisen, må du vente i minst 30 dager før du kan endre prisen igjen eller ha en rabatt. Hvis du øker prisen innen 30 dager før overgangen fra tidlig tilgang til fullstendig utgivelse, gjelder ikke lanseringsrabatten.

  Hvis du planlegger å øke prisen ved eller rundt utgivelse fra tidlig tilgang og har lyst til å kjøre en rabatt for å feire fullstendig utgivelse, bør du vurdere disse alternativene:
  • Du kan la prisen være slik den er, kjøre en rabatt når du gir ut versjon 1.0 fra tidlig tilgang, og så øke prisen etter det.
  • Du kan øke prisen når du går ut av tidlig tilgang, og ikke kjøre en rabatt.
  • Du kan øke prisen mer enn 30 dager før utgivelsen fra tidlig tilgang, og så ha en rabatt for den fullstendige utgivelsen.

 • Hva skjer hvis jeg ikke gjør ferdig spillet?

  Av og til går ikke ting slik man hadde planlagt, og man blir nødt til å avbryte utviklingen av et spill. Hvis dette skjer, så bør du ta kontakt med Valve for å finne ut av neste steg. Før du tar kontakt, bruk litt tid på å vurdere om å trekke et spill faktisk er riktig valg. Handler du på bakgrunn av en følelsesmessig respons på negativ tilbakemelding, eller er å trekke spillet det riktige neste steget? Vi tar forholdet til kundene våre seriøst, så hvis du velger å avbryte utvikling av et spill og trekke det fra butikken, så kommer vi ikke til å publisere det igjen senere, og det er mulig vi tilbyr refusjon til kunder som kjøpte det. Det viktigste for oss er å behandle kunder rettferdig. Du kan finne ut mer ved å lese fjerning av et produkt fra Steam.

 • Hvordan markedsføres utgivelsen min i tidlig tilgang? Får spill i tidlig tilgang synlighet i butikken?

  Spill i tidlig tilgang kan fremdeles kjøre rabatter, være med i kampanjer og anbefales organisk til andre brukere. Spill i tidlig tilgang får ikke samme lanseringssynlighet som utgivelser i versjon 1.0. Ta en titt på dokumentasjonen om synlighet på Steam for mer informasjon.

 • Får spill i tidlig tilgang «lanseringssynlighet»?

  Spill i tidlig tilgang dukker opp i fanen «Alle nye utgivelser» i seksjonen for tidlig tilgang, og hvis brukere har spillet på ønskelisten, får de et varsel på e-post om at det er utgitt i tidlig tilgang. Spill i tidlig tilgang kan også anbefales til spesifikke brukere på forskjellige seksjoner på startsiden med grunnlag i brukernes innstillinger og smak, og kan dukke opp i seksjonen «Nytt og populært» på siden for tidlig tilgang hvis spillet gjør det bra, og det kan dukke opp på bestselgerlisten på butikkens startside og på relevante sjanger- og merkelappsider hvis det har oppnådd en salgsrangering.

  Når du er klar til å gi ut spillene fullstendig, så gjelder ytterligere synlighetsområder. Mer finnes i seksjonen om synlighet under fullstendig utgivelse her: synlighet på Steam

 • Hvordan lykkes jeg med overgangen fra tidlig tilgang?

  Om dette lykkes avhenger veldig av spillet og detaljer om spillet, så det er veldig vanskelig å gi generelle råd. Tenk på slike ting som hvor bra spillet gjorde det under tidlig tilgang, hvor fornøyde spillere har vært, og hvor mye etterspørsel som finnes. Hvis spillopplevelsen i tidlig tilgang allerede var veldig godt gjennomført og fornøyelig, så er det mulig at etterspørselen ikke er like stor, og at du derfor ikke får se en stor oppsving under lansering uten at du kjører en større lanseringskampanje eller at det er stor forskjell i kvaliteten på spillet ved utgivelse – istedenfor bør man da forvente jevne salgstall over tid. Du er sannsynligvis i bedre stand til å vurdere utgangen fra tidlig tilgang til versjon 1.0 enn noen andre, ettersom du vet best hvordan du brukte tidlig tilgang.

 • Jeg glemte å slå på tidlig tilgang. Hva må jeg gjøre?

  Hvis du allerede har en «kommer snart»-side for produktet, kan du aktivere tidlig tilgang selv. Butikksiden må gjennomgås på nytt før den utgis. Hvis spillet allerede er utgitt, er det ikke mulig for spillet å gå tilbake fra utgitt til tidlig tilgang. Lanseringssynlighet, visninger og anmeldelser på Steam er forskjellige når et spill begynner i tidlig tilgang. Hvis du vil dele nærmere informasjon om utviklingsplaner, ta i bruk samfunnssentralen (et festet innlegg kan være veldig nyttig) eller vurder å legge til relevant informasjon i visningsseksjonen for om spillet.

 • Når spillet er utgitt i tidlig tilgang, kan jeg angi utgivelsesdatoen for versjon 1.0?

  Det finnes ikke et spesifikt felt for å angi planlagt dato for fullstendig utgivelse (utgivelsesdato for versjon 1.0). Men du kan opprette en kunngjøring med informasjon om planlagt utgivelse, inkludert dato og kommende oppdateringer som kommer med versjon 1.0.