Steamworks dokumentáció
Korai hozzáférés

Áttekintés

Mi az a Korai hozzáférés?

A Steam Korai hozzáférés lehetővé teszi játékod árusítását a Steamen, míg az még fejlesztés alatt áll, és annak jelzését a vásárlóknak, hogy a termék „befejezetlennek” tekintendő. A Korai hozzáférés olyan játékoknak nyújt teret, amelyek játszható alfa vagy béta állapotúak, megérik a játszható build jelenlegi értékét, és amelyek továbbfejlesztését tervezed kiadható állapotúvá.

Egy játék Korai hozzáférésben kiadása segít képbe hozni a leendő vásárlókat, és információkkal látja el őket a terveidről és céljaidról a „végleges” kiadás előtt.

Mire nem való a Korai hozzáférés

A Korai hozzáférés nem a terméked fejlesztésének közösségi finanszírozásos módja.
Ne használd a Korai hozzáférést kizárólag fejlesztésfinanszírozásra. Ha azzal számolsz, hogy a játékod befejezéséhez el kell adnod egy bizonyos darabszámot, akkor jobb ha alaposan átgondolod, mit jelentene számodra vagy a csapatodnak, ha nem adtok el annyit. Hajlandó vagy folytatni a játékfejlesztést eladások nélkül? Hajlandó vagy más tőkeforrások után nézni?

A Korai hozzáférés nem elővételes vásárlás
A Korai hozzáférés nem elővételi mód, hanem egy eszköz a játékod eljuttatására a Steam felhasználókhoz, és visszajelzések gyűjtésére a játékod befejezése közben.

A Korai hozzáféréses termékeknek a vásárlás időpontjában játszható játékot vagy használható szoftvert kell a vásárló rendelkezésére bocsátaniuk, míg az elővételben megvett játékok egy jövőbeli időpontban kerülnek átadásra. Tudj meg többet az Elővásárlás a Steamen dokumentumban.

Megfelelő számomra a Korai hozzáférés?

A Korai hozzáférés egy eszköz játékod fejlesztésére a közösséggel együtt, hozzáférést adva nekik a termékedhez a hivatalos megjelenése előtt. Alaposan át kell gondolnod, hogy megfelel-e ez a játékodhoz. Javasoljuk más Korai hozzáférésű játékok megnézését a Steamen, a fejlesztői fórumok megnézését, valamint az alábbi esettanulmányok némelyikének elolvasását is, hogy többet tudj meg a Korai hozzáféréses fejlesztői tapasztalatokról.

2014 januárjában a Steam Dev Days alatt négy fejlesztő osztotta meg, hogy mit tanultak a Korai hozzáférésből, milyen hatással volt az a fejlesztésükre, az eladásaikra, és hogy mikor van értelme a Korai hozzáférésnek.

https://www.youtube.com/watch?v=JRDwA3cQmlc
A beszélgetés résztvevői: Justin Bailey (Double Fine), Bob Berry (Uber Entertainment), Jamie Cheng (Klei Entertainment), Mark Morris (Introversion).

https://youtu.be/xXeoByO-OFE

Szabályok

1. Bármely olyan külsős oldalon, ahol Steam-kulcsokat terjesztesz a Korai hozzáférésű játékodhoz, hozzá kell adnod a Steam Early Access (Korai hozzáférés) márkaképet és információt a játékod aktuális állapotáról. Nagyon keményen dolgozunk azon, hogy a vásárlók biztosan megértsék, mit vásárolnak, amikor Korai hozzáférésű játékot vesznek a Steamen, és ez az elvárás kiterjed mindenhova, ahol Steam-kulcsokat terjesztenek. Bármely olyan oldalon, ahol Steam-kulcsokat árusítasz a Korai hozzáférésű játékodhoz, hozzá kell adnod a Steam Early Access márkaképet, valamint információt a játékod aktuális állapotáról, és egy hivatkozást a Steam Korai hozzáférés GYIK-hez. Továbbá, érdemes hozzáadnod a Korai hozzáférés kérdőív másolatát is. Erről bővebben a Steam Branding Guidelines dokumentációban olvashatsz.

2. Ne tegyél konkrét ígéreteket jövőbeni eseményekre. Például, nem tudhatod pontosan, mikor lesz befejezve a játék, hogy egyáltalán be lesz-e fejezve, vagy hogy a később tervezett kiegészítők biztosan elkészülnek. Ne kérd a vásárlókat, hogy vegyék biztosra a játékod jövőjét. A vásárlóknak a játékodat az aktuális állapota alapján kell megvásárolniuk, nem egy olyan jövő ígéreteként, ami vagy valósággá válik, vagy nem.

3. A Steam Korai hozzáférésű játékoknak elérhetőnek kell lenniük a vásárlóknak a Steamen. Ha a Steam helyet ad a Korai hozzáférésű játékodnak, akkor elvárjuk, hogy a Korai hozzáférésű játék megvásárolható legyen a Steam Áruházban. Ne más oldalaknál később kínáld a játékodat eladásra a Steamen.

4. Ne kérj többet a Steames vásárlóktól. A játékod Korai hozzáférésű ára ne legyen magasabb, mint más szolgáltatáson vagy weboldalon. Törődj a Steames vásárlóiddal.

5. Gondoskodj róla, hogy mindenütt megfelelő elvárásokat keltesz, ahol beszélsz a játékodról. Légy nyílt a közösségeddel szemben. Például, ha tudod, hogy a Korai hozzáférés alatti frissítések elrontják a mentésfájlokat, ne feledd ezt előre megmondani a játékosoknak. És mondd el ezt mindenhol, ahol Steam-kulcsokat adsz el.

6. Ne indíts Korai hozzáférést játszható játék nélkül. Ha egy technikai demód van, de játékmenet még nem sok, akkor valószínűleg túl korai lenne Korai hozzáférést indítani. Ha egy elgondolást próbálsz tesztelni, és még nem találtad ki, mi olyat fognak a játékosok csinálni a játékodban, ami szórakoztató, valószínűleg túl korai volna. Érdemes lehet válogatott rajongóknak kulcsokat adni, és egy kisebb és fókuszált csoporttól visszajelzéseket kérni a Korai hozzáféréses kiadás előtt. Abszolút minimumként szükséged lesz egy, a játékmenetet bemutató videóelőzetesre. Még ha olyan visszajelzést is kérsz, ami a játékmenetet befolyásolja, a vásárlóknak kell valami, amiből kiindulhatnak, hogy jól informált visszajelzéseket és javaslatokat adjanak.

7. Ne Korai hozzáférésben jelentess meg, ha kész vagy a fejlesztéssel. Ha már meg van határozva a teljes játékmeneted, és csak végső hibatesztelést akarsz, akkor a Korai hozzáférés nem megfelelő számodra. Valószínűleg érdemes inkább kiküldened néhány kulcsot rajongóknak, vagy további belső játéktesztelést végezned. A Korai hozzáférés célja egy olyan hely biztosítása, ahol a vásárlók befolyásolhatják a végső játékot.

Korai hozzáférés kérdések és válaszok

Alább található néhány javasolt irányelv a Korai hozzáférés kérdőív kitöltéséhez. Te ismered legjobban a játékod, ezért kezeld az alábbi válaszokat irányelvekként. Mindenek előtt igyekezz részletes és őszinte lenni a vásárlóiddal. Ez a lehetőséged beszélni a terveidről, felállítani az általános elvárásokat, és beszélgetést kezdeni a közösségeddel, ahogy a végső kiadás felé haladsz. Az általad csodált termékekből vagy fejlesztőkből nyert ihlet is segíthet.

Miért a Korai Hozzáférés?
Mik a céljaid? Remélhetőleg az előtt lesz válaszod erre a kérdésre, hogy létrehozod az áruházi oldaladat. A Korai hozzáférés maraton, nem rövidtávfutás. Győződj meg róla, hogy kész vagy elkötelezni magad tovább dolgozni a termékeden, fogadni a visszajelzéseket, és a befejezésig végigvinni a projektedet.

Körülbelül mennyi ideig lesz ez a játék a Korai Hozzáférésben?

Légy minél konkrétabb. Ha nincs kitűzött dátumtartományod, magyarázd el, miért.

A tervek szerint miben fog különbözni a teljes verzió a korai hozzáférésűtől?
Itt is gondolj a céljaidra. A „teljes verzió” minden terméknél mást jelent, és ez olyasvalami, amit csak te tudsz eldönteni. Határozd meg pontosan, mit tervezel hozzáadni, vagy milyen adatokat szeretnél összegyűjteni. Ne aggódj, ha később meggondolod magad – pont ez a lényeg! Ha őszinte vagy, és meghallgatod a közösséged, minden rendben lesz.

Milyen állapotban van jelenleg a korai hozzáférésű verzió?
Mi az, amit a vásárló ma megvehet és használhat? Pontosan írd le a módokat, funkciókat, pályákat stb. Lehet, hogy néhány hetente vagy havonta frissítened kell e szakaszt, hogy biztosan tükrözze a haladásod.

Eltérően lesz árazva a játék a Korai hozzáférés alatt és azt követően?
Nincs szabály vagy hivatalos bevett módszer arra, hogyan árazd a végleges termékedet. Sok sikeres fejlesztő megemelte az árat, sok pedig végül árat csökkentett. Általában véve, próbálj meg a Korai hozzáférés vásárlóinak szempontjából gondolni a dolgokra. Hogyan éreznének e döntés kapcsán? Arra kellene törekedned, hogy jutalmazd a korai támogatóidat, hogy úgy érezzék, megérte az általuk befektetett idő és erőfeszítés. Ez nem szükségszerűen jelenti azt, hogy a Korai hozzáférésű árad alacsonyabb, mint a végleges kiadásodé, de próbálj valamilyen értéket biztosítani a Korai hozzáférési közösségednek.

Hogyan tervezitek bevonni a közösséget a fejlesztés folyamatába?
A közösség döntő szerepet játszik a Korai hozzáféréses fejlesztésben. Hogyan fogsz kommunikálni a felhasználóiddal? Egy fórumon? A weboldaladon? Milyen gyakran? Ez a lehetőséged elmondani a felhasználóknak, hogyan formálhatják a terméked fejlesztését.

A Korai hozzáférés engedélyezése

Ezeket a lépéseket kell elvégezned a játékod kiadása előtt.

A Korai hozzáférés engedélyezéséhez a termékeden hajtsd végre a következő lépéseket:

 1. Jelöld be a „Korai hozzáférés” jelölőnégyzetet a „Korai hozzáférés” fül alatt a terméked áruházi oldali beállításaiban.
 2. Töltsd ki a „Korai hozzáférés kérdések és válaszokat”. A kérdésekről és válaszokról itt olvashatsz többet.
Miután a termékoldalad és a kérdések és válaszok kész vannak, és a Valve felülvizsgálta azokat, kiadhatod a játékodat Korai hozzáférésben. További információkért a játékod kiadásáról nézd meg a Kiadási folyamat dokumentációt.
Megjegyzés: Ha már van „Hamarosan jön” oldalad a termékedhez, magad is engedélyezheted a Korai hozzáférést. Az áruházi oldaladat a kiadás előtt újból felül kell majd vizsgálni.

Bevált módszerek

A Korai hozzáférés árazása

Az árazási döntések játékod jellegétől, és az általad ösztönözni kívánt viselkedéstől függnek. A legtöbb fejlesztő a tervezett megjelenési árnál alacsonyabb árral kezd. Ez egy, az adott időpontban kiadott tartalomért méltányos árat alapoz meg azzal a szándékkal, hogy az ár az idő előrehaladtával emelkedni fog, ahogy további tartalom kerül hozzáadásra, és a játék csiszoltabbá válik.

Ezzel ellentétben, egyes fejlesztők a tervezett megjelenési árnál magasabb Korai hozzáféréses ár beállítása mellett döntöttek, hogy egy kisebb, elkötelezettebb rajongói csoportot érhessenek el.

Vedd figyelembe, hogy árnövelés után 30 napig nem fogsz tudni kedvezményt adni. Ebbe beletartozik a megjelenési kedvezmény is, amikor játékod Korai hozzáférésből teljesen kiadottá válik. Ha e váltáshoz képest 30 napon belül megemelted az alapáradat, nem fogsz tudni megjelenési kedvezményt adni.

További információkért nézd meg a Korai hozzáférés árazása GYIK-et.
Fontos, hogy őszinte legyél a közösségeddel az árazási döntéseidet illetően, különösen, ha a jövőben tervezed az ár emelését. A Korai hozzáférés alatt nem adhatsz állandó kedvezményt. Ha alacsonyabbra akarod árazni a játékodat Korai hozzáférésben, alacsonyabb alapárat érdemes beállítanod.

Átvezetés Korai hozzáférésből „Kiadottba”

Amikor a termékedet „funkciókésznek” tekinted, és már nincs jelentősen változó állapotban, átválthatsz Korai hozzáférésből „Kiadottra”. Érdemes megjegyezni, hogy ez nem jelenti azt, hogy abba kell hagynod funkciók hozzáadását és terméked frissítését; érdemes további tartalmat adni hozzá és javítani a hibákat, amennyire az a játékodhoz megfelelő.
Megjegyzés: ha a terméked már nincs Korai hozzáférésűként megjelölve, a vásárlók elvárása az lesz, hogy a játékod stabil, és teljes élményt nyújt.

Amikor készen állsz eltávolítani a Korai hozzáférési környezetet a termékedről, hajtsd végre a következő lépéseket:


 1. Töltsd fel, és tedd közzé a játékod vagy szoftvered frissített buildjét.
 2. Játékod teljes előkészítéséhez és kiadásához kattints a „Kiadási beállítások megnézése” lehetőségre a terméked kezdőoldalának tetején. A „Kiadás” gomb megnyomása frissíteni fogja a játékod megjelenési dátumát, eltávolítja a Steam Korai hozzáférés márkajegyeket az áruházi oldaladról, és alkalmazza az esetleg megadott megjelenési kedvezményt.
 3. Javasoljuk bejelentés közzétételét a közösségközpontodban, értesítve a vásárlókat, hogy a játék kilépett a Korai hozzáférésből.

Korai hozzáférés marketing és láthatóság

A Korai hozzáférésű játékok sok szempontból ugyanúgy vannak kezelve, mint a „teljesen kiadott” játékok. Így is adhatsz kedvezményeket, megjelenhetsz promóciókban, és játékod természetes módon ajánlva lehet más vásárlóknak. A teljes kiadásig azonban nem kapsz teljes megjelenési láthatóságot. További információkért nézd meg a Láthatóság a Steamen dokumentációt.

Gyakran ismételt kérdések

 • K.: Szerepelhet a Korai hozzáférésű játékom „Hamarosan jön” jelöléssel?

  V.: Igen, mindaddig, amíg a terméked még nem érhető el megvásárlásra. Miután a Korai hozzáférésű játékod megvásárolhatóvá válik, a termék nem lehet egyszerre Korai hozzáférésben megvásárolhatóként, és Hamarosan jön állapotúként is jelölve. Ha szeretnéd kommunikálni, hogy hamarosan kilépsz a Korai hozzáférésből, használd a „Korai hozzáférés kérdéseket és válaszokat”.

 • K.: Megemelhetem az áramat a Korai hozzáférésből kilépés után?

  V.: Igen, bár ha árat emelsz, legalább 30 napot kell várnod, mielőtt újból árat változtathatnál, vagy kedvezményt adhatnál. Ha a Korai hozzáférésről teljes kiadásra váltás előtti 30 napban megnöveled az áradat, a megjelenési kedvezmény nem lesz alkalmazható.

  Ha azt tervezed, hogy a Korai hozzáférésből kilépéskor vagy annak környékén növeled az áradat, és kedvezménnyel akarod ünnepelni az 1.0-ás kiadást, az alábbi lehetőségeket érdemes fontolóra venned:
  • Hagyod az áradat úgy, ahogy van, leárazást tartasz a Korai hozzáférésből 1.0-ás kiadásra váltáskor, majd azt követően emelsz árat.
  • Megemeled az árad a Korai hozzáférésből kilépéskor, és nem tartasz leárazást.
  • Több mint 30 nappal a Korai hozzáférésből kilépés előtt emelsz árat, majd leárazást tartasz az 1.0-ás kiadáshoz kapcsolódóan.

 • K.: Mi történik, ha nem fejezem be a játékomat?

  V.: A dolgok időnként nem a tervek szerint alakulnak, és lehet, hogy abba kell hagynod a játékod fejlesztését. Ha ez történne, lépj kapcsolatba a Valve-vel a következő lépések meghatározásához. Mielőtt kapcsolatba lépnél a Valve-vel, szánj egy percet annak alapos átgondolására, hogy a játékod eltávolítása valóban a helyes döntés-e. Negatív visszajelzésre érzelmileg reagálva cselekszel, vagy a játékod kivezetése a megfelelő következő lépés? Komolyan vesszük a vásárlókkal való kapcsolatunkat, ezért ha a játékod fejlesztésének abbahagyása és az Áruházból való kivezetése mellett döntesz, később nem fogjuk azt újból közzétenni, és lehet, hogy visszatérítést kínálunk azoknak a felhasználóknak, akik megvásárolták azt. A vásárlókkal szembeni méltányos bánásmód a legfontosabb a számunkra. Erről többet a Termék kivezetése a Steamről dokumentációt elolvasva tudhatsz meg.

 • K.: Hogyan lesz a Korai hozzáférésű megjelenésem pozicionálva? Kapnak a Korai hozzáférésű játékok láthatóságot az Áruházban?

  V.: A Korai hozzáférésű játékokra is lehet kedvezményeket adni, megjelenhetnek promóciókban, és természetes módon ajánlva lehetnek más felhasználóknak. A Korai hozzáférésű játékok nem kapják meg ugyanazt a láthatóságot, mint az 1.0 verziójú megjelenések. További részletekért nézd meg a Láthatóság a Steamen dokumentációt.

 • K.: Kapnak a Korai hozzáférésű játékok „megjelenési láthatóságot”?

  V.: A Korai hozzáférésű játékok az „Összes új megjelenés” fül Korai hozzáférés szakaszában fognak megjelenni, és ha a felhasználók kívánságlistáján szerepel a játékod, e-mail-értesítést fognak kapni a Korai hozzáférésű kiadásról. A Korai hozzáférésű játékok javasolva is lehetnek a kezdőoldal különböző szakaszaiban konkrét felhasználóknak a beállításaik és ízlésük alapján; ha a játék jól teljesít, megjelenhet a Korai hozzáférés oldal „Új és felkapott” szakaszában, és a „Legkelendőbbek” listán az áruházi kezdőoldalon és más releváns műfaj- és címkeoldalakon, ha eladási helyezést ért el.

  Miután készen állsz játékod teljes kiadására, további láthatósági területek vonatkoznak majd rá. További információk a Láthatóság a Steamen dokumentáció „Teljes megjelenési láthatóság” szakaszában találhatók.

 • K.: Hogyan tehetem sikeressé a Korai hozzáférésből kilépésemet?

  V.: A kilépés sikeressége nagyban függ a játékodtól és annak részleteitől, ezért nagyon nehéz bármilyen általánosított tanácsot adni. Gondolj olyan tényezőkre, mint hogy hogyan teljesített a játékod a Korai hozzáférés alatt, mennyire voltak elégedettek a játékosok, és mekkora kereslet gyülemlett fel. Ha a Korai hozzáféréses élményed már nagyon csiszolt és kielégítő volt, akkor lehet, hogy már nincs akkora felgyülemlett kereslet, és ezért talán nem fogsz akkora kiugrást látni a megjelenéskor egy nagyobb megjelenési kampány, vagy a játék megjelenéskori minőségbeli különbsége nélkül; egyszerűen az időben stabil eladásban fog tükröződni. Valószínűleg te tudod a legjobban megbecsülni a Korai hozzáférésből az 1.0-ba kilépést, mert te tudod a legjobban, hogyan használtad a Korai hozzáférést.

 • K.: Elfelejtettem engedélyezni a Korai hozzáférést. Mit tegyek?

  V.: Ha már van „Hamarosan jön” oldalad a termékedhez, magad is engedélyezheted a Korai hozzáférést. Az áruházi oldaladat a kiadás előtt újból felül kell majd vizsgálni. Ha a játékod már ki van adva, akkor nem lehetséges, hogy egy játék visszalépjen „Kiadottból” „Korai hozzáférésbe”. A Steam más megjelenési láthatóságot, megjelenítéseket és felülvizsgálásokat használ, amikor egy játék Korai hozzáférésben kezd. Ha kommunikálni szeretnéd a fejlesztési terveid részleteit, kérjük, használd a Közösségközpontot (egy rögzített bejegyzés nagyon hasznos lehet), vagy vedd fontolóra a releváns információk hozzáadását az „A játékról” megjelenítési szakaszhoz.

 • K.: Miután a játékom megjelent Korai hozzáférésben, beállíthatom az 1.0-ás verzióm megjelenési dátumát?

  V.: Nincs konkrét mező, ahova beírhatod a tervezett teljes kiadási dátumodat (1.0-ás verzió megjelenési dátuma), de létrehozhatsz egy Bejelentést a tervezett megjelenési információiddal, köztük a dátummal és bármilyen frissítéssel, ami az 1.0-ás verzióval lesz kiadva.