Steamworks-dokumentaatio
Early Access

Yleiskatsaus

Mistä Early Accessissä on kyse?

Steamin Early Accessin avulla voit myydä peliäsi Steamissä samaan aikaan, kun sitä kehitetään. Sinun tulee kertoa asiakkaillesi, että tuote on edelleen keskeneräinen. Early Access on paikka peleille, jotka ovat pelattavissa alfa- tai beta-vaiheessa. Pelit ovat koontiversion hinnan arvoisia, ja niiden kehitystyö jatkuu julkaisuun asti.

Kun julkaiset pelin Early Access -muodossa, potentiaaliset asiakkaat pääsevät tutustumaan siihen. Voit kertoa heille suunnitelmistasi ja tavoitteistasi ennen lopullista julkaisua.

Mistä Early Accessissä ei ole kyse?

Early Access ei ole tuotteesi kehityksen joukkorahoitustapa.
Early Accessiä ei tulisi käyttää vain kehitystyön rahoittamiseen. Jos lasket sen varaan, että saat tietyn pelimyynnin turvin viimeisteltyä pelin, kannattaa pohtia tarkkaan, mitä myynnin epäonnistuminen tarkoittaisi sinulle ja tiimillesi. Oletko valmis jatkamaan pelin kehittämistä ilman myyntituloja? Oletko valmis etsimään muita rahoitusmuotoja?

Early Access ei ole pelin ennakkotilaus.
Early Accessiä ei ole tarkoitettu ennakkotilaukseksi. Se on työkalu, jolla voit esitellä peliäsi Steamin käyttäjille ja saat palautetta samalla, kun viimeistelet peliä.

Early Access -tuotteen tulee olla heti pelattavissa oleva peli tai heti käytettävissä oleva ohjelmisto. Ne siis eroavat ennakkoon ostetuista peleistä, jotka toimitetaan myöhemmin. Lisätietoja: Ennakkotilaaminen Steamissä.

Onko Early Access oikea valinta minulle?

Early Access on työkalu, jossa kehität peliä yhteisön avustuksella antamalla pelin kokeiltavaksi ennen sen virallista julkaisua. Harkitse tarkkaan, sopiiko tällainen kehitysmalli pelillesi. Suosittelemme, että tutustut muihin Steamin Early Access -peleihin ja kehittäjäfoorumien keskusteluihin. Alla olevista esimerkkitapauksista saat lisätietoja kehittäjien Early Access -kokemuksista:

Tammikuun 2014 Steam Dev Days -tapahtumassa neljä kehittäjää kertoi, mitä he oppivat Early Accessin käyttämisestä, sen vaikutuksesta kehitystyöhön ja myyntiin ja siitä, milloin Early Access on järkevä valinta.

https://www.youtube.com/watch?v=JRDwA3cQmlc
Keskustelemassa: Justin Bailey (Double Fine), Bob Berry (Uber Entertainment), Jamie Cheng (Klei Entertainment) ja Mark Morris (Introversion)

https://youtu.be/xXeoByO-OFE

Säännöt

1. Kolmannen osapuolen sivustoilla, joilla jakelet Early Access -pelisi tuotetunnuksia, on näyttävä pelin Steamin Early Access -brändäys ja tiedot pelin nykytilasta. Yritämme varmistaa, että asiakkaat ymmärtävät, mitä he saavat ostaessaan Early Access -pelin Steamistä. Sama pätee mihin tahansa, missä Steamin tuotetunnuksia jaellaan. Sivustoilla, joilla jakelet Early Access -pelisi Steam-tuotetunnuksia, on näyttävä pelin Steamin Early Access -brändäys, pelin senhetkinen tila ja linkki sivulle Early Access -pelit. Sivulle täytyy lisätä myös Early Access -tarkistuslista. Lisätietoja löytyy täältä: Steamin brändäysohjeita.

2. Älä tee tarkkoja lupauksia pelin tulevista tapahtumista. Et voi tietää tismalleen, milloin peli valmistuu, valmistuuko se tai lisätäänkö suunnitellut lisäykset siihen. Älä pyydä asiakkaita lyömään vetoa pelisi tulevaisuudesta. Asiakkaiden tulee ostaa peli sellaisena, kun se sillä hetkellä on tarjolla, eikä sen perusteella, millainen sen on luvattu olevan tulevaisuudessa.

3. Steamin Early Access -pelien pitää olla saatavilla Steamistä. Jos Steam aktivoi Early Access -pelin, sen on oltava ostettavissa Steam-kaupasta. Peliä ei saa tarjota Steamissä myöhemmin kuin muualla.

4. Älä myy peliä Steamissä liian kalliilla hinnalla. Pelin Early Access -hinnan Steamissä ei pidä olla korkeampi kuin muissa palveluissa tai verkkosivuilla. Pidä huolta asiakkaistasi Steamissä.

5. Varmista, että luot realistisia odotuksia pelisi suhteen. Puhu pelistä yhteisölle totuudenmukaisesti. Jos esimerkiksi on tiedossa, että Early Access -vaiheen päivitykset rikkovat tallennetut tiedostot, kerro se pelaajille suoraan. Kerro se myös kaikkialla, missä myyt Steam-tuotetunnuksia.

6. Älä julkaise Early Accessissä ilman pelattavaa peliä. Jos valmiina on vain tekninen demo mutta ei vielä paljon pelattavaa, Early Access -julkaisu on liian aikaista. Jos yrität testata ideaa etkä vielä oikein tiedä, mikä tekee pelistä hauskan, on vielä liian aikaista. Kannattaa ehkä jakaa tuotetunnuksia valitulle joukolle pelaajia ja koota palautetta pienemmältä, kohdistetulta ryhmältä ennen Early Access -julkaisua. Vähintään vaaditaan pelitoimintoja esittelevä videotraileri. Jos pyydät pelitoimintoihin vaikuttavaa palautetta, asiakkailla pitää olla jotain mistä aloittaa, jotta he voivat antaa konkreettista palautetta ja ehdotuksia.

7. Älä julkaise Early Accessissä, jos kehitystyö on valmis. Jos pelitoiminnot on määritelty ja olet vailla lopullista bugitestausta, Early Access on väärä ratkaisu. Kannattaa sen sijaan ehkä lähettää tuotetunnuksia faneille ja testata peliä sisäisesti. Early Accessin tarkoituksena on, että asiakkaat voivat vaikuttaa lopulliseen peliin.

Early Accessiin liittyviä kysymyksiä

Alta löytyy lista Early Accessiin liittyviä kysymyksiä, jotka kannattaa käydä läpi. Sinä tunnet pelisi parhaiten, joten vastaukset ovat vain ehdotuksia. Kaikkein tärkeintä on se, että yrität olla mahdollisimman yksityiskohtainen ja totuudenmukainen. Käytä tilaisuus hyväksesi ja kerro suunnitelmista, luo odotuksia ja avaa keskustelu yhteisön kanssa samalla, kun kehität peliä lopulliseen versioonsa. Kannattaa myös hakea inspiraatiota kehittäjiltä ja tuotteista, joita arvostat.

Miksi Early Access?
Mitä tavoittelet? Toivottavasti tiedät vastauksen, ennen kuin luot kauppasivun. Early Access on maratoni, ei pikamatka. Varmista, että olet valmis työstämään tuotetta, ottamaan vastaan palautetta ja viemään projektin loppuun saakka.

Miten kauan peli tulee arviolta olemaan Early Access -vaiheessa?

Ole mahdollisimman yksityiskohtainen. Kerro syy, jos sinulla ei ole suunniteltua julkaisupäivää.

Millä tavoin lopullinen versio tulee eroamaan Early Access -versiosta?
Mieti jälleen tavoitteitasi. Lopullinen versio tarkoittaa joka tuotteen kohdalla eri asiaa. Se on asia, jonka sinä päätät. Kerro selkeästi, mitä aiot lisätä peliin tai millaista dataa toivot saavasi. Älä murehdi, jos mieli muuttuukin myöhemmin. Siitä tässä juuri on kyse! Jos olet totuudenmukainen ja kuuntelet yhteisöä, kaikki sujuu hyvin.

Mikä on Early Access -version tila tällä hetkellä?
Mitä on tällä hetkellä ostettavissa ja käytettävissä? Kerro tarkkaan pelitiloista, toiminnoista, tasoista jne. Osiota pitää ehkä päivittää muutaman viikon tai kuukauden välein, jotta se vastaa edistymistä.

Muuttuuko pelin hinta Early Access -vaiheen jälkeen?
Lopullisen tuotteen hinnoittelusta ei ole mitään sääntöjä tai virallisia parhaita käytäntöjä. Moni menestynyt kehittäjä on nostanut tuotteen hintaa ja moni puolestaan laskenut. Yleisenä ohjenuorana kannattaa miettiä asiaa Early Access -asiakkaan näkökulmasta. Miltä päätös asiakkaasta tuntuisi? Peliä aikaisessa vaiheessa tukeneet käyttäjät kannattaa palkita ja varmistaa, että heidän käyttämänsä aika ja osallistuminen oli sen arvoista. Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että Early Access -hinnan pitää olla alempi kuin lopullisen julkaisun, mutta yritä tarjota Early Access -yhteisölle jotain lisäarvoa.

Miten yhteisö otetaan mukaan kehitysprosessiin?
Yhteisöllä on ratkaiseva rooli Early Access -kehityksessä. Miten pidät yhteyttä käyttäjiin? Foorumilla? Verkkosivulla? Kuinka usein? Tämä on tilaisuutesi kertoa käyttäjille, miten he voivat vaikuttaa tuotteen kehitykseen.

Early Accessin aktivointi

Tämä täytyy hoitaa ennen pelin julkaisua.

Ota Early Access käyttöön pelillesi seuraavasti:

 1. Valitse Early Access -valintaruutu tuotteesi kauppasivun määritysosion Early Access -välilehdellä.
 2. Käy läpi Early Accessiin liittyvät kysymykset. Ne löytyvät tästä.
Kun tuotesivu on valmis, olet käynyt läpi Early Access -kysymyslistan ja saanut Valven hyväksynnän, voit julkaista pelin Early Accessissä. Lue lisätietoja julkaisuprosessista täältä.
Huomaa: jos tuotteellasi jo on Tulossa pian -sivu, voit aktivoida Early Accessin itse. Kauppasivu on tarkistettava uudelleen ennen julkaisua.

Parhaat käytännöt

Early Access -hinnoittelu

Hinnoittelu perustuu siihen, millainen pelisi on ja mitä haluat tarjota pelaajille. Useimmat kehittäjät tarjoavat Early Access -peliä halvemmalla kuin lopullista julkaisua. Näin hinta vastaa sillä hetkellä tarjolla olevaa sisällön määrää, ja hinnan on tarkoitus nousta, kun peliin lisätään sisältöä ja sitä hiotaan.

Jotkin kehittäjät puolestaan ovat tarjonneet Early Access -peliä kalliimmalla kuin lopullista julkaisua, jotta peli tavoittaa pienemmän mutta omistautuneemman joukon faneja.

Muista, ettet voi tarjota tuotetta alennushintaan 30 päivään hinnankorotuksesta. Tämä käsittää myös julkaisualennuksen, kun tuote siirtyy Early Accessistä täysjulkaisuksi. Jos nostat perushintaa 30 päivän sisällä siirtymisestä, et voi tarjota julkaisualea.

Lue lisää hinnoittelusuosituksista.
Hinnoittelupäätökset on tärkeä perustella yhteisölle läpinäkyvästi, etenkin jos aiot nostaa hintaa tulevaisuudessa. Early Access -vaiheen peliä ei voi tarjota pysyvästi alehintaan. Jos haluat myydä sitä halvemmalla, määritä perushinta alhaisemmaksi.

Siirtyminen Early Access -vaiheesta lopulliseen julkaisuun

Kun tuote on sinusta toiminnoiltaan valmis eikä enää muutu merkittävästi, voit siirtyä Early Access -vaiheesta julkaisuun. Kannattaa muistaa, ettei tämä tarkoita, ettei peliin enää lisätä toimintoja tai päivityksiä. Sisältöä ja bugikorjauksia pitää jatkaa pelin tarpeiden mukaan.
Huomaa! Jos peliä ei ole enää merkitty Early Access -tuotteeksi, asiakkaat odottavat sen olevan vakaa ja valmis pelattavaksi.

Kun olet valmis poistamaan Early Access -yhteydet tuotteesta, toimi seuraavasti:


 1. Lähetä ja julkaise pelin tai ohjelmiston päivitetty koontiversio.
 2. Valmistele peli lopulliseen julkaisuun valitsemalla Näytä julkaisuasetukset tuotteen aloitussivun yläosasta. Julkaise-painike päivittää pelin julkaisupäivän, poistaa Steamin Early Access -brändäyksen kauppasivulta ja aktivoi mahdollisesti määrittämäsi julkaisutarjouksen.
 3. Suosittelemme, että ilmoitat yhteisökeskuksessa pelin siirtymisestä Early Access -vaiheesta julkaisuksi.

Early Access -markkinointi ja -näkyvyys

Monella tapaa Early Access -pelit ovat samassa asemassa kuin julkaistut pelit. Voit järjestää alennuksia, osallistua kampanjoihin ja saada suosituksia. Täyden näkyvyyden saa vasta julkaisun yhteydessä. Lisätietoja Näkyvyys Steamissä -artikkelista.

Usein kysytyt kysymykset

 • K: Voiko Early Access -pelin listata Tulossa pian -peliksi?

  V: Voi, jos tuote ei ole vielä valmis ja ostettavissa. Kun Early Access -peli on ostettavissa, se ei voi olla sekä ostettavissa Early Accessissä että Tulossa pian -pelinä yhtä aikaa. Jos haluat ilmoittaa, että poistut pian Early Accessistä, käy läpi Early Access -kysymyslista.

 • K: Voinko nostaa pelin hintaa Early Access -vaiheesta poistumisen jälkeen?

  V: Voit, mutta sen jälkeen sinun täytyy odottaa vähintään 30 päivää, ennen kuin voit muuttaa hintaa uudelleen tai tarjota alennusta. Julkaisuale ei ole käytössä, jos korotat hintaa 30 päivän sisällä siitä, kun tuote on siirretty Early Access -vaiheesta julkaistuksi peliksi.

  Jos aiot korottaa hintaa samoihin aikoihin, kun siirrät tuotteen pois Early Accessistä ja haluat juhlistaa version 1.0 julkaisua alennuksella, pohdi seuraavia vaihtoehtoja:
  • Voit pitää hinnan ennallaan ja tarjota alennuksen julkaistessasi version 1.0 Early Accessistä ja korottaa hintaa julkaisun jälkeen.
  • Voit korottaa tuotteen hintaa, kun siirryt pois Early Access -vaiheesta ilman alennusta.
  • Voit korottaa tuotteen hintaa 30 päivää ennen kuin julkaiset tuotteen Early Accessistä ja antaa alennuksen 1.0-version julkaisun yhteydessä.

 • K: Entä jos peli ei valmistu?

  V: Kaikki ei mene aina suunnitelman mukaan, ja saatat joutua keskeyttämään pelin kehityksen. Jos näin käy, ota yhteyttä Valveen. Ennen yhteydenottoa harkitse tarkkaan, onko pelin poistaminen varmasti oikea valinta. Onko kyseessä tunnereaktio negatiiviiseen palautteeseen vai onko kehitystyön keskeytys todella se oikea ratkaisu? Me suhtaudumme asiakassuhteisiimme vakavasti. Jos lopetat pelin kehittämisen ja vedät sen pois kaupasta, emme julkaise sitä myöhemmin uudelleen. Saatamme myös tarjota hyvityksiä pelisi ostaneille. Asiakkaiden reilu kohtelu on meille tärkeintä. Lue lisää Tuotteen poistaminen Steamistä -artikkelista.

 • K: Miten Early Access -julkaisua markkinoidaan? Saavatko Early Access -pelit näkyvyyttä kaupassa?

  V: Early Access -peleille voi järjestää alennuksia, ne voivat osallistua kampanjoihin ja saada suosituksia. Early Access -pelit saavat täyden näkyvyyden vasta version 1.0 julkaisun yhteydessä. Lue lisää Näkyvyys Steamissä -artikkelista.

 • K: Saavatko Early Access -pelit julkaisunäkyvyyttä?

  V: Early Access -pelit näkyvät Kaikki uudet julkaisut -välilehdellä Early Access -osiossa. Jos käyttäjillä on peli toivelistoillaan, he saavat sähköpostitse ilmoituksen Early Access -julkaisusta. Early Access -pelejä voi myös suositella tietyille käyttäjille kotisivun eri osioissa käyttäjien asetusten ja mieltymysten perusteella. Hyvin menestyvät pelit voivat näkyä Early Access -sivun Uudet ja nousussa -osiossa ja kaupan kotisivun myydyimpien listalla ja lajityyppi- ja tunnistesivuilla, jos pelit ovat saavuttaneet riittävästi myyntiä.

  Näkyviin tulee lisänäkyvyyskenttiä, kun olet valmis pelien täyteen julkaisuun. Lisätietoja löytyy Näkyvyys Steamissä -artikkelin osiosta Valmiin julkaisun näkyvyys.

 • K: Miten teen Early Accessistä julkaisuun siirtymisestä mahdollisimman onnistuneen?

  V: Menestys riippuu ennen kaikkea pelistä ja sen ominaisuuksista, joten yleistason neuvoja on vaikea antaa. Pelin suorituskyky Early Access -vaiheessa, pelaajien tyytyväisyys ja odotukset pelin suhteet ovat kaikki tärkeässä roolissa. Jos peli oli jo Early Access -vaiheessa hiottu ja palkitseva, sen suhteen ei ehkä ole kummoisia odotuksia. Julkaisu ei ehkä johda ostopiikkiin ilman suurta kampanjaa tai laadullisia muutoksia pelissä. Myynti saattaa vain jatkua tasaisena. Tiedät itse, miten Early Access -vaihe toimi, joten osaat arvioida, miten siirtyminen täysjulkaisuun tulee tapahtumaan.

 • K: Unohdin aktivoida Early Accessin. Mitä teen?

  V: Jos tuotteellasi jo on Tulossa pian -sivu, voit aktivoida Early Accessin itse. Kauppasivu on tarkistettava uudelleen ennen julkaisua. Jos peli on julkaistu, sitä ei voi palauttaa julkaistusta tilasta Early Access -vaiheeseen. Steamissä on Early Access -peleille erilainen julkaisunäkyvyys, esittely ja arviointi. Jos haluat jakaa tietoja kehityssuunnitelmista, käytä yhteisökeskusta (ja harkitse julkaisun kiinnittämistä) tai lisää tiedot pelitietojen näyttöosioon.

 • K: Voiko version 1.0 julkaisupäivän määrittää, kun peli on julkaistu Early Accessissä?

  V: Täysjulkaisun päivämäärälle ei ole varattu kenttää. Voit luoda ilmoituksen, jossa jaat tietoja suunnitellusta julkaisusta, sen päivämäärästä ja version 1.0 mukana tulevista päivityksistä.