Steamworks-dokumentaatio
Early Access

Yleiskatsaus

Mitä Early Access tarkoittaa?

Steamin Early Accessin avulla voit myydä peliäsi Steamissä samaan aikaan, kun sitä kehitetään. Sinun tulee kertoa asiakkaillesi, että tuote on edelleen "keskeneräinen." Early Access on paikka peleille, jotka ovat pelattavassa alfa- tai betavaiheessa ja ovat koontiversion hinnan arvoisia. Myös sinä aiot jatkaa niiden kehittämistä julkaisuun asti.

Kun julkaiset pelin Early Access -muodossa, potentiaaliset asiakkaat pääsevät tutustumaan siihen. Voit kertoa heille suunnitelmistasi ja tavoitteistasi ennen "lopullista" julkaisua.

Mitä Early Access ei tarjoa?

Early Access ei ole tuotteesi kehityksen joukkorahoitustapa.
Early Accessia ei tulisi käyttää vain kehitystyön rahoittamiseen. Jos lasket sen varaan, että saat tietyn pelimäärän myynnin turvin viimeisteltyä pelin, sinun on myös pohdittava huolellisesti, mitä myynnin epäonnistuminen tarkoittaisi sinulle ja tiimillesi. Oletko valmis jatkamaan pelin kehittämistä ilman myyntituloja? Oletko valmis etsimään muita rahoitusmuotoja?

Early Access ei tarkoita ennakkoon ostamista.
Early Accessiä ei ole tarkoitettu ennakko-ostamisen tavaksi. Se on työkalu, jolla saat esiteltyä pelisi Steamin käyttäjille ja sinä saat palautetta samalla, kun viimeistelet peliäsi.

Early Access -tuotteen tulee olla peli, joka on heti asiakkaan pelattavissa tai ohjelmisto, joka on heti käytettävissä ostohetkestä lukien. Ennakkoon ostetut tuotteet toimitetaan tulevana ajankohtana. Lisätietoja: Ennakkotilaaminen Steamissä.

Onko Early Access oikea valinta minulle?

Early Access on työkalu, jossa yhteisön avustuksella kehität peliäsi. Teet sen antamalla pelisi kokeiltavaksi ennen sen virallista julkaisua. Harkitse tarkkaan, sopiiko tällainen kehitysmalli pelillesi. Suosittelemme, että tutustut muihin Steamin Early Access -peleihin ja kehittäjäfoorumien keskusteluihin. Alla olevista esimerkkitapauksista saat lisätietoja kehittäjien Early Access -kokemuksista:

Tammikuun 2014 Steam Dev Days -tapahtumassa neljä kehittäjää kertoi, mitä he oppivat Early Accessin käyttämisestä, sen vaikutuksesta kehitystyöhön ja myyntiin ja siitä, milloin Early Access on järkevä valinta.

https://www.youtube.com/watch?v=JRDwA3cQmlc
Keskustelemassa: Justin Bailey (Double Fine), Bob Berry (Uber Entertainment), Jamie Cheng (Klei Entertainment) ja Mark Morris (Introversion)

Säännöt

1. Steamin Early Access -brändi ja tieto pelin nykyisestä tilasta on tuotava esiin kaikilla mahdollisilla kolmansien osapuolien sivustoilla, joilla jakelet Early Access -pelisi Steamin tuotetunnuksia. Haluamme varmistaa, että asiakkaat ymmärtävät, mitä he saavat ostaessaan Early Access -tuotteen Steamistä tai Steamin tuotetunnuksia myyviltä sivustoilta. Sinun on jaettava kaikilla sivustoilla, joilla myyt Steamin tuotetunnuksia Early Access -peliisi, Steamin Early Access -brändi, tieto pelin nykyisestä tilasta ja linkki Steamin Early Access -sivulle. Lisäksi mukaan tulisi lisätä Early Access -kysely. Lisätietoja löytyy Steamin brändäysohjeista.

2. Älä tee yksityiskohtaisia lupauksia tulevista tapahtumista. Et voi esimerkiksi tietää, milloin peli tarkalleen on valmis, valmistuuko se todella tai toteutuvatko siihen suunnitellut lisäykset. Älä pyydä asiakkaitasi lyömään vetoa pelisi tulevaisuuden puolesta. Asiakkaiden tulisi ostaa pelisi sen nykytilan perusteella. Ostopäätöksen ei pitäisi perustua tulevaisuuden epävarmoihin lupauksiin.

3.Steamin Early Access -nimikkeiden tulee olla asiakkaiden saatavilla Steamin kautta. Jos Steam mahdollistaa Early Access -julkaisusi, odotamme Early Access -pelin olevan myytävänä Steamin kaupassa. Tuo se myyntiin Steamiin samaan aikaan kuin muuallekin.

4.Älä veloita Steamin asiakkailta muita enemmän. Pelisi Early Access -hinta ei saa olla korkeampi kuin muussa palvelussa tai sivustossa. Pidä hyvää huolta asiakkaistasi Steamissä.

5.Aseta odotukset realistiselle tasolle aina, kun kerrot pelistäsi. Ole rehellinen yhteisöllesi. Jos esimerkiksi tiedät, että Early Access -vaiheen päivityksesi rikkovat tallennustiedostot, kerro siitä pelaajillesi etukäteen. Kerro sama kaikkialla, jossa myyt Steamin tuotetunnuksia.

6.Älä aloita Early Access -vaihetta ilman pelattavaa peliä. Jos sinulla on tekniikkademo, jossa ei ole vielä juuri pelattavaa, on luultavasti liian aikaista julkaista sitä Early Accessissa. Jos haluat vasta testata idean toimivuutta muttet ole vielä keksinyt, mitä pelaajat voisivat tehdä pelissä, ei aika ole vielä kypsä Early Access -julkaisulle. Voit kuitenkin jakaa tuotetunnuksia valikoiduille faneja, jotta saat palautetta pieneltä kohderyhmältä ennen Early Accessissa julkaisua. Joka tapauksessa tarvitset vähintään videotrailerin, joka esittelee pelin kulkua. Vaikka pyytäisit palautetta pelisisällöstä, asiakkaiden on päästävä alkuun, jotta he voivat antaa laadukasta palautetta tai ehdotuksia.

7. Jos pelin kehitystyö on suoritettu loppuun, älä julkaise Early Accessissa. Jos olet jo määrittänyt pelin toiminnan ja haet vain lopullista palautetta virheistä, Early Access ei ole oikea valinta sinulle. Sen sijaan voit jaella tuotetunnuksia faneille tai testata peliä enemmän talonsisäisesti. Early Accessin tarkoituksena on antaa asiakkaille mahdollisuus vaikuttaa lopulliseen peliin.

Kysymyksiä ja vastauksia Early Accessista

Alla on muutamia ehdotuksia Early Access -kyselyn tekemiseksi. Tunnet tuotteesi parhaiten, joten alla olevia vastauksia kannattaa käyttää lähinnä osviittana. Tärkeintä on, että toimit läpinäkyvästi ja annat asiakkaille tarkkoja tietoja. Tämä on tilaisuutesi kertoa suunnitelmistasi, luoda odotuksia yleisellä tasolla ja aloittaa keskustelu yhteisösi kanssa, kun pelin kehitys on meneillään. Voit etsiä inspiraatiota myös sellaisista tuotteista tai kehittäjiltä, joita itse arvostat.

Miksi Early Access?
Mitkä ovat tavoitteesi? Toivottavasti olet löytänyt vastauksen tähän kysymykseen ennen kauppasivun luomista. Early Accessia kannattaa ajatella pikasprintin sijaan maratonina. Varmista, että haluat sitoutua tuotteen jatkokehittelyyn, saada palautetta ja viedä projektin loppuun.

Kauanko peli tulee arviolta olemaan Early Access -vaiheessa?

Vastaa mahdollisimman tarkasti. Jos sinulla ei ole julkaisupäivämäärää, kerro syy siihen.

Millä tavoin lopullinen versio tulee eroamaan Early Access -versiosta?
Mieti jälleen tavoitteitasi. ”Lopullinen versio” tarkoittaa jokaiselle tuotteelle eri asiaa. Vain sinä voit päättää, milloin tuotteesi on valmis. Kerro selväsi, mitä aiot lisätä tai millaista tietoa haluat kerätä. Älä huolestu, vaikka muuttaisit myöhemmin mieltäsi. Se on koko asian ydin! Jos toimit läpinäkyvästi ja kuuntelet yhteisösi mielipidettä, pärjäät kyllä.

Mikä on Early Access -version tila tällä hetkellä?
Mitä asiakas voi ostaa ja käyttää tällä hetkellä? Kuvaile tarkasti pelitiloja, ominaisuuksia, tasoja ja muuta sisältöä. Tätä osiota saatat joutua täydentämään aina muutaman viikon tai kuukauden välein kehitystyön edistymisen mukaan.

Muuttuuko pelin hinta Early Access -vaiheen jälkeen?
Mitään sääntöjä tai virallista suositusta lopullisen tuotteen hinnoittelulle ei ole. Monet menestyneet kehittäjät ovat nostaneet hintaa ja monet päätyneet laskemaan sitä. Yritä ajatella asiaa Early Access -asiakkaan näkökulmasta. Mieti, miten hän suhtautuisi päätökseesi. Alkuvaiheen faneja kannattaisi palkita, jotta he tuntisivat saavansa vastinetta ajankäytöllensä ja vaivannäöllensä. Se ei välttämättä tarkoita, että Early Access -hinnan pitää olla alhaisempi kuin lopullisen tuotteen, mutta pyri antamaan Early Access -yhteisöllesi lisäarvoa jossain muodossa.

Kuinka osallistat yhteisösi kehitysprosessiin?
Yhteisöllä on elintärkeä rooli Early Access -kehityksessä. Miten kommunikoit käyttäjiesi kanssa? Keskustelupalstalla? Sivustollasi? Kuinka usein? Tämä on tilaisuutesi kertoa käyttäjille, miten he voivat vaikuttaa tuotteesi kehitykseen.

Early Accessin aktivointi

Nämä vaiheet on käytävä läpi ennen pelin julkaisua. Jos sinun on aktivoitava uudelleen jo julkaistun pelin Early Access -osio, ota yhteyttä Valveen.

Aktivoi Early Access tuotteellesi suorittamalla nämä vaiheet:

 1. Valitse Early Access -valintaruutu tuotteesi kauppasivun määritysosion Early Access -välilehdellä.
 2. Vastaa Early Access -kyselyyn. Lisätietoja kyselystä on täällä.
Kun tuotesivu ja kysely ovat valmiina ja Valven tarkistamia, voit julkaista nimikkeesi Early Accessissa. Lisätietoja nimikkeen julkaisusta tässä: Julkaisuprosessi.
Huom! Jos tuotteellasi jo on Tulossa pian -sivu, voit aktivoida Early Accessin itse. Kauppasivu on tarkistettava uudelleen ennen julkaisua.

Parhaat käytännöt

Early Access -hinnoittelu

Hinnoittelupäätöksessä on huomioitava pelisi luonne ja se, millaiseen toimintaan haluat kannustaa. Useimmat kehittäjät aloittavat julkaisuhintaa alemmalla hinnalla. Se määrittää sillä hetkellä tarjottavan sisällön kohtuullisen hinnan ja sisältää ajatuksen hinnan nousemisesta, kun sisältöä tulee lisää ja pelistä tulee viimeistellympi.

Toisaalta osa kehittäjistä on päättänyt asettaa Early Access -hinnan korkeammaksi kuin tavoiteltu julkaisuhinta, jotta peli tavoittaisi pienemmän määrän tavallista omistautuneempia faneja.

Huomaa, että jos olet nostanut hintaa, et voi käynnistää tarjouskampanjaa 30 päivän kuluessa siitä. Tämä koskee myös julkaisutarjousta, kun nimikkeesi vaihtuu Early Access -julkaisusta kokonaan julkaistuksi. Jos olet nostanut perushintaasi 30 päivää ennen tätä muutosta, et voi järjestää julkaisutarjousta.

Lisätietoja Early Access-hinnoittelusta.
Hinnoittelupäätökset on tärkeä perustella yhteisölle läpinäkyvästi, etenkin jos aiot nostaa hintaa tulevaisuudessa. Early Access -vaiheen peli ei voi olla pysyvästi tarjouksessa. Jos haluat hinnoitella pelisi halvemmaksi Early Access -vaiheessa, aseta sille alhaisempi perushinta.

Siirtyminen Early Access -vaiheesta lopulliseen julkaisuun

Kun tuotteesi ominaisuudet ovat valmiit eikä merkittäviä muutoksia ole enää tulossa, voit siirtää sen Early Access -vaiheesta lopullisesti julkaistuksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tuotteeseen ei enää saisi tehdä lisätoimintoja tai päivityksiä. Sisällön lisäämistä tai virheiden korjaamista on jatkettava pelin sitä edellyttäessä.
Huomaa! Jos tuotettasi ei ole enää merkitty Early Access -tuotteeksi, asiakkaat odottavat sen olevan täysin valmis.

Kun olet valmis julkaisemaan tuotteesi lopullisesti, suorita nämä vaiheet:


 1. Lataa ja julkaise päivitetty koontiversio pelistäsi tai ohjelmistostasi.
 2. Valmistele peli lopulliseen julkaisuun valitsemalla "Näytä julkaisuasetukset" tuotteen aloitussivun yläosasta. Kun valitset "Julkaise"-painikkeen, pelisi julkaisupäivä päivitetään, Steamin Early Access -brändäys poistetaan kauppasivulta ja mahdollisesti määrittämäsi julkaisutarjous tulee voimaan.
 3. Suosittelemme, että ilmoitat yhteisökeskuksessasi pelisi siirtymisestä Early Access -vaiheesta julkaisuksi.

Markkinointi ja näkyvyys Early Accessissa

Early Access -pelejä kohdellaan monin tavoin samalla tavalla kuin "täysin julkaistuja" pelejä. Pelin voi edelleen laittaa tarjoukseen, esitellä kampanjoissa tai suositella muille asiakkaille. Et saa julkaisunäkyvyyttä, ennen kuin tuote on kokonaan julkaistu. Lisätietoja näkyvyydestä Steamissä saat täältä.

Usein kysytyt kysymykset

 • K: Voiko Early Access -peli päästä Tulossa pian -luetteloon?
  V: Kyllä, kunhan tuote ei ole vielä ostettavissa. Kun Early Access -nimikkeesi on ostettavissa, se ei samanaikaisesti voi olla samanaikaisesti Tulossa pian -tuote. Jos haluat kertoa, että pelisi poistuu pian Early Access -vaiheesta, käytä siihen Early Accessin kysymys- ja vastauspalstaa.

 • K: Voiko pelin hintaa nostaa, kun se siirtyy pois Early Accessista?
  V: Voi, mutta jos nostat hintaa, sinun on odotettava ainakin 30 päivää, ennen kuin muutat hintaa uudestaan tai laitat pelin tarjoukseen.

 • K: Mitä tapahtuu, jos en saa peliäni valmiiksi?
  V: Aina kaikki ei mene suunnitelmien mukaan, ja saatat joutua keskeyttämään pelisi kehittämisen. Jos niin käy, ota jatkon suhteen yhteyttä Valveen. Harkitse ennen yhteydenottoa tarkkaan, onko pelin poistaminen palvelusta varmasti oikea valinta. Reagoitko tunteella saatuun, kielteiseen palautteeseen? Onko pelisi lakkauttaminen oikea askel? Otamme asiakassuhteet vakavasti, joten jos peruutat pelin kehittämisen ja poistat sen kaupasta, emme julkaise sitä myöhemmin. Saatamme myös tarjota hyvityksiä pelisi ostaneille. Asiakkaiden reilu kohtelu on meille kaikkein tärkeintä. Lisätietoja löytyy Tuotteen poistaminen Steamistä -artikkelista.

 • K: Miten Early Access -julkaisuani markkinoidaan? Saavatko Early Access -pelit näkyvyyttä kaupassa?
  V: Early Access -tuotteen voi laittaa tarjoukseen, sitä voi esitellä kampanjoissa tai käyttäjät voivat suositella sitä muille. Early Access -peli eivät saa yhtä paljon näkyvyyttä julkaisun yhteydessä kuin v1.0-julkaisut. Lisätietoja löytyy Näkyvyys Steamissä -artikkelista.