Steamworks-dokumentaatio
Early Access

Yleiskatsaus

Mistä Early Accessissä on kyse?

Early Access mahdollistaa pelin myymisen Steamissä, vaikka pelin kehittäminen olisi kesken. Samalla tila kertoo asiakkaille, että tuote on keskeneräinen. Early Access sopii peleille, jotka ovat pelattavissa alfa- tai beta-vaiheessa, joiden hinta on pelin nykyisten ominaisuuksien arvoinen, ja joiden kehitystyötä on tarkoitus jatkaa pelin täysversion julkaisuun asti.

Kun julkaiset pelin Early Access -tilassa, potentiaaliset asiakkaat pääsevät tutustumaan siihen, ja voit kertoa heille julkaisua edeltävistä suunnitelmistasi ja tavoitteistasi.

Mistä Early Accessissä ei ole kyse?

Early Accessiä ei ole tarkoitettu tuotteesi kehityksen joukkorahoitusta varten.
Early Accessiä ei tulisi käyttää vain kehitystyön rahoittamiseen. Jos lasket sen varaan, että saat tietyn pelimyynnin turvin viimeisteltyä pelin, kannattaa pohtia tarkkaan, mitä myynnin epäonnistuminen tarkoittaisi sinulle ja tiimillesi. Oletko valmis jatkamaan pelin kehittämistä ilman myyntituloja? Oletko valmis etsimään muita rahoitusmuotoja?

Early Access ei ole pelin ennakkotilaus.
Early Accessiä ei ole tarkoitettu ennakkotilaukseksi. Se on työkalu, jolla voit esitellä peliäsi Steamin käyttäjille ja saada palautetta samalla, kun viimeistelet peliä.

Early Access -tuotteen tulee olla heti pelattavissa oleva peli tai heti käytettävissä oleva ohjelmisto. Ne siis eroavat ennakkoon ostetuista peleistä, jotka toimitetaan myöhemmin. Lisätietoja löytyy artikkelista Ennakkotilaaminen Steamissä.

Onko Early Access oikea valinta minulle?

Early Access on työkalu, jonka avulla voit kehittää peliä yhteisön avustuksella antamalla pelin kokeiltavaksi ennen sen virallista julkaisua. Harkitse tarkkaan, sopiiko tällainen kehitysmalli pelillesi. Kannattaa tutustua muihin Steamin Early Access -peleihin ja kehittäjäfoorumien keskusteluihin. Alla olevista esimerkkitapauksista saa lisätietoja kehittäjien Early Access -kokemuksista.

Tammikuun 2014 Steam Dev Days -tapahtumassa neljä kehittäjää kertoi, mitä he oppivat Early Accessin käyttämisestä, sen vaikutuksesta kehitystyöhön ja myyntiin ja siitä, milloin Early Access on järkevä valinta.

https://www.youtube.com/watch?v=JRDwA3cQmlc
Keskustelemassa: Justin Bailey (Double Fine), Bob Berry (Uber Entertainment), Jamie Cheng (Klei Entertainment) ja Mark Morris (Introversion).

https://youtu.be/xXeoByO-OFE

Säännöt

1. Kolmannen osapuolen sivustoilla, joilla jakelet Early Access -pelisi tuotetunnuksia, on näyttävä pelin Steamin Early Access -brändäys ja tiedot pelin nykytilasta. Yritämme varmistaa, että asiakkaat ymmärtävät, mitä he saavat ostaessaan Early Access -pelin Steamistä. Sama pätee mihin tahansa, missä Steamin tuotetunnuksia jaellaan. Sivustoilla, joilla jakelet Early Access -pelisi Steam-tuotetunnuksia, on näyttävä pelin Steamin Early Access -brändäys, pelin senhetkinen tila ja linkki sivulle Early Access -pelit. Sivulle täytyy lisätä myös Early Access -tarkistuslista. Lisätietoja löytyy täältä: Steamin brändäysohjeita.

2. Älä tee tarkkoja lupauksia tulevista tapahtumista. Et voi tietää tismalleen, milloin peli valmistuu, valmistuuko se tai tuleeko suunnitelluista lisäyksistä totta. Älä pyydä asiakkaita lyömään vetoa pelisi tulevaisuudesta. Asiakkaiden tulee ostaa peli sellaisena, kun se sillä hetkellä on tarjolla, eikä sen perusteella, millainen sen on luvattu olevan tulevaisuudessa.

3. Steamin Early Access -pelien pitää olla saatavilla Steamistä. Jos Steam aktivoi Early Access -pelin, sen on oltava ostettavissa Steam-kaupasta. Peliä ei saa tarjota Steamissä myöhemmin kuin muualla.

4. Älä myy peliä Steamissä liian kalliilla hinnalla. Pelin Early Access -hinnan Steamissä ei pidä olla korkeampi kuin muissa palveluissa tai verkkosivuilla. Pidä huolta asiakkaistasi Steamissä.

5. Varmista, että luot realistisia odotuksia pelisi suhteen. Puhu pelistä yhteisölle totuudenmukaisesti. Jos esimerkiksi on tiedossa, että Early Access -vaiheen päivitykset rikkovat tallennetut tiedostot, kerro se pelaajille suoraan. Kerro se myös kaikkialla, missä myyt Steam-tuotetunnuksia.

6. Älä aktivoi pelin Early Access -vaihetta ilman pelattavaa peliä. Jos valmiina on vain tekninen demo, mutta ei vielä paljoakaan pelattavaa, on liian aikaista siirtyä Early Access -vaiheeseen. Jos yrität testata ideaa, mutta et vielä täsmälleen tiedä, mikä tekee pelistä hauskan, on vielä liian aikaista. Kannattaa ehkä jakaa tuotetunnuksia valitulle joukolle pelaajia ja koota palautetta pienemmältä, kohdistetulta ryhmältä ennen Early Access -julkaisua. Tarvitset vähintäänkin pelitoimintoja esittelevän videotrailerin. Jos pyydät pelin toimintaan vaikuttavaa palautetta, asiakkailla pitää olla jotain mistä aloittaa, jotta he voivat antaa konkreettista palautetta ja ehdotuksia.

7. Älä julkaise Early Accessissä, jos kehitystyö on valmis. Jos peli on bugitestausta vaille valmis, Early Access on väärä ratkaisu. Kannattaa sen sijaan ehkä lähettää tuotetunnuksia faneille ja testata peliä kehitystiimin kesken. Early Accessin tarkoituksena on, että asiakkaat voivat vaikuttaa lopulliseen peliin.

Early Accessiin liittyviä kysymyksiä

Alta löytyy lista Early Accessiin liittyviä kysymyksiä, jotka kannattaa käydä läpi. Tunnet itse pelisi parhaiten, joten vastaukset ovat ainoastaan suuntaa antavia. Kaikkein tärkeintä on se, että yrität olla mahdollisimman yksityiskohtainen ja totuudenmukainen. Käytä tilaisuus hyväksesi ja kerro suunnitelmista, luo odotuksia ja avaa keskustelu yhteisön kanssa samalla, kun kehität peliä lopulliseen versioonsa. Kannattaa myös hakea inspiraatiota kehittäjiltä ja tuotteista, joita arvostat.

Miksi Early Access?
Mitä tavoitteita sinulla on pelin suhteen? Toivottavasti tiedät vastauksen, ennen kuin luot kauppasivun. Early Access on maratonjuoksu, ei pikamatka. Varmista, että olet valmis työstämään tuotetta, ottamaan vastaan palautetta ja viemään projektin loppuun saakka.

Miten kauan peli tulee arviolta olemaan Early Access -vaiheessa?

Ole mahdollisimman yksityiskohtainen. Kerro syy, jos sinulla ei ole suunniteltua julkaisupäivää.

Millä tavoin lopullinen versio tulee eroamaan Early Access -versiosta?
Mieti jälleen tavoitteitasi. Lopullinen versio tarkoittaa joka tuotteen kohdalla eri asiaa. Se on asia, jonka sinä päätät. Kerro selkeästi, mitä aiot lisätä peliin tai millaista dataa toivot saavasi. Älä murehdi, jos mieli muuttuukin myöhemmin. Siitä tässä juuri on kyse! Jos olet totuudenmukainen ja kuuntelet yhteisöä, kaikki sujuu hyvin.

Mikä on Early Access -version tila tällä hetkellä?
Mitä on tällä hetkellä ostettavissa ja käytettävissä? Kerro tarkkaan pelitiloista, toiminnoista, tasoista jne. Osiota pitää ehkä päivittää muutaman viikon tai kuukauden välein, jotta se vastaa pelin parissa tehtyä edistystä.

Muuttuuko pelin hinta Early Access -vaiheen jälkeen?
Lopullisen tuotteen hinnoittelusta ei ole mitään sääntöjä tai virallisia parhaita käytäntöjä. Moni menestynyt kehittäjä on nostanut tuotteen hintaa ja moni puolestaan laskenut sitä. Yleisenä ohjenuorana kannattaa miettiä asiaa Early Access -asiakkaan näkökulmasta. Miltä päätös tuntuisi asiakkaasta? Peliä aikaisessa vaiheessa tukeneet käyttäjät kannattaa palkita ja varmistaa, että heidän käyttämänsä aika ja osallistuminen oli sen arvoista. Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että Early Access -hinnan pitää olla alempi kuin lopullisen julkaisun, mutta yritä tarjota Early Access -yhteisölle jotain lisäarvoa.

Miten yhteisö otetaan mukaan kehitysprosessiin?
Yhteisöllä on ratkaiseva rooli Early Access -kehityksessä. Miten pidät yhteyttä käyttäjiin? Foorumilla? Verkkosivulla? Kuinka usein tämä tapahtuu? Tämä on tilaisuutesi kertoa käyttäjille, miten he voivat vaikuttaa tuotteen kehitykseen.

Early Accessin aktivointi

Tämä täytyy hoitaa ennen pelin julkaisua.

Siirrä pelisi Early Access -vaiheeseen seuraavasti:
 1. Valitse Early Access -valintaruutu tuotteesi kauppasivun määritysosion Early Access -välilehdellä.
 2. Käy läpi Early Accessiin liittyvät kysymykset. Ne löytyvät tästä.

Kun tuotesivu on valmis, olet käynyt läpi Early Access -kysymyslistan ja saanut Valven hyväksynnän, voit julkaista pelin Early Accessissä. Lisätietoja julkaisuprosessista löytyy täältä.
Huomaa: Jos tuotteellasi jo on Tulossa pian -sivu, voit aktivoida Early Accessin itse. Kauppasivu on tarkistettava uudelleen ennen julkaisua.

Parhaat käytännöt

Early Access -kauppasivun hallinnointi

Vaikka pelit voivat olla Early Access -vaiheessa niin kauan kuin on tarpeen, olemassa olevien ja mahdollisten pelaajien tulee saada ajantasaista tietoa pelisi kehityssuunnitelmista. Kauppasivulta pitäisi käydä ilmi seuraavat asiat:
 1. Early Access -pelin tämänhetkinen tila.
 2. Tuoreimmat tiedot pelin mahdollisesta 1.0-versiosta.
Early Access -kauppasivulla on hyvä käydä vähintään kerran vuodessa varmistamassa, että siellä näkyvät tiedot ovat edelleen ajan tasalla. Kauppasivua voi ja kannattaa päivittää seuraavin keinoin:
 • Päivitä Early Accessin kysymysosio – Päivitä pelaajille suunnatun Early Access -kysymysosion vastauksia kirjautumalla peliin Steamworksissä, klikkaamalla Muokkaa kauppasivua ja sitten Early Access -välilehteä. Lisätietoja Early Accessiin liittyvistä kysymyksistä löytyy yltä. Muista tallentaa ja julkaista!
 • Päivitä markkinointimateriaalit – Jos haluat päivittää markkinointimateriaaleja vastaamaan pelin uusinta versiota, kirjaudu Steamworksiin, klikkaa Muokkaa kauppasivua ja valitse sitten välilehdet päivitystä varten. Lisätietoja kauppasivun päivittämisestä löytyy täältä.
 • Julkaise uutistapahtuma – Onko tiedossa iso päivitys, uusi ominaisuus tai odottamaton viive, josta haluat kertoa yhteisölle? Siinä tapauksessa kannattaa julkaista uutistapahtuma ja kertoa pelaajille aiheesta lisää.

Early Access -hinnoittelu

Hinnoittelu perustuu siihen, millainen pelisi on ja mitä haluat tarjota pelaajille. Useimmat kehittäjät tarjoavat Early Access -peliä halvemmalla kuin lopullista julkaisua. Näin hinta vastaa sillä hetkellä tarjolla olevaa sisällön määrää, ja hinnan on tarkoitus nousta, kun peliin lisätään sisältöä ja sitä hiotaan.

Jotkut kehittäjät puolestaan ovat tarjonneet Early Access -peliä kalliimmalla kuin lopullista julkaisua, jotta peli tavoittaa pienemmän mutta omistautuneemman joukon faneja.

Muista, ettet voi tarjota tuotetta alennushintaan 30 päivään hinnankorotuksesta. Tämä käsittää myös julkaisualennuksen, kun tuote siirtyy Early Accessistä täysjulkaisuksi. Jos nostat perushintaa 30 päivän sisällä siirtymisestä, et voi tarjota julkaisualea.

Lue lisää hinnoittelusuosituksista.
Hinnoittelupäätökset on tärkeä perustella yhteisölle läpinäkyvästi, etenkin jos aiot nostaa hintaa tulevaisuudessa. Early Access -vaiheen peliä ei voi tarjota pysyvästi alehintaan. Jos haluat myydä sitä halvemmalla, määritä perushinta alhaisemmaksi.

Siirtyminen Early Access -vaiheesta julkaisuversioon

Kun tuote on sinusta toiminnoiltaan valmis eikä enää muutu merkittävästi, voit siirtyä Early Access -vaiheesta julkaisuun. Kannattaa muistaa, ettei tämä tarkoita, ettei peliin enää lisätä toimintoja tai päivityksiä. Sisältöä ja bugikorjauksia pitää jatkaa pelin tarpeiden mukaan.
Huomaa! Jos peliä ei ole enää merkitty Early Access -tuotteeksi, asiakkaat odottavat sen olevan vakaa ja valmis pelattavaksi.

Kun olet valmis poistamaan Early Access -yhteydet tuotteesta, toimi seuraavasti:
 1. Lähetä ja julkaise pelin tai ohjelmiston päivitetty koontiversio.
 2. Valmistele peli lopulliseen julkaisuun valitsemalla Näytä julkaisuasetukset tuotteen aloitussivun yläosasta. Julkaise-painike päivittää pelin julkaisupäivän, poistaa Steamin Early Access -brändäyksen kauppasivulta ja aktivoi mahdollisesti määrittämäsi julkaisutarjouksen.
 3. Suosittelemme, että ilmoitat yhteisökeskuksessa pelin siirtymisestä Early Access -vaiheesta julkaisuksi.

Early Access -markkinointi ja -näkyvyys

Monella tapaa Early Access -pelit ovat samassa asemassa kuin julkaistut pelit. Voit järjestää alennuksia, osallistua kampanjoihin ja saada suosituksia. Täyden näkyvyyden saa vasta julkaisun yhteydessä. Lisätietoja Näkyvyys Steamissä -artikkelista.

Usein kysytyt kysymykset

 • K: Voiko julkaisemattoman Early Access -pelin listata Tulossa pian -peliksi?

  V: Voi, jos tuote ei ole vielä valmis ja ostettavissa. Kun Early Access -peli on ostettavissa, se ei voi olla sekä ostettavissa Early Accessissä että Tulossa pian -pelinä yhtä aikaa. Jos haluat ilmoittaa, että poistut pian Early Accessistä, käy läpi Early Access -kysymyslista.

 • K: Voiko julkaistun Early Access -pelin poistaa myöhemmin ja palauttaa Tulossa pian -tilaan?

  V: Ei voi. Early Access on peleille, jotka pysyvät saatavilla ja pelattavissa niiden kehityksen jatkuessa. Jos haluat mieluummin väliaikaisesti testata pelin koontiversiota ja poistaa sen myöhemmin, Steam Playtest on parempi vaihtoehto.

 • K: Voinko nostaa pelin hintaa Early Access -vaiheesta poistumisen jälkeen?

  V: Voit, mutta sen jälkeen sinun täytyy odottaa vähintään 30 päivää, ennen kuin voit muuttaa hintaa uudelleen tai tarjota alennusta. Julkaisuale ei ole käytössä, jos korotat hintaa 30 päivän sisällä siitä, kun tuote on siirretty Early Access -vaiheesta julkaistuksi peliksi.

  Jos aiot korottaa hintaa samoihin aikoihin, kun siirrät tuotteen pois Early Accessistä ja haluat juhlistaa täysversion julkaisua alennuksella, pohdi seuraavia vaihtoehtoja:
  • Voit pitää hinnan ennallaan tai tarjota tuotetta alennuksella siirtyessäsi Early Accessistä 1.0-versioon ja korottaa hintaa julkaisun jälkeen.
  • Voit korottaa tuotteen hintaa, kun siirryt pois Early Access -vaiheesta ilman alennusta.
  • Voit korottaa tuotteen hintaa 30 päivää ennen kuin julkaiset tuotteen Early Accessistä ja antaa alennuksen 1.0-version julkaisun yhteydessä.

 • K: Miten Early Access -julkaisua markkinoidaan? Saavatko Early Access -pelit näkyvyyttä kaupassa?

  V: Early Access -pelejä voi tarjota alennushintaan, niillä voi osallistua kampanjoihin ja Steamin algoritmi voi suositella niitä käyttäjille. Early Access -pelit saavat täyden näkyvyyden vasta version 1.0 julkaisun yhteydessä. Lue lisää Näkyvyys Steamissä -artikkelista.

 • K: Saavatko Early Access -pelit julkaisunäkyvyyttä?

  V: Early Access -pelit näkyvät Kaikki uudet julkaisut -välilehdellä Early Access -osiossa. Käyttäjät, jotka ovat lisänneet pelin toivelistalleen, saavat sähköpostitse ilmoituksen Early Access -julkaisusta. Early Access -pelejä saatetaan myös suositella kotisivun eri osioissa käyttäjien asetusten ja mieltymysten perusteella. Hyvin menestyvät ja myyvät pelit voivat näkyä Early Access -sivun Uudet ja nousussa -osiossa sekä kaupan kotisivun myydyimpien listalla ja lajityyppi- ja tunnistesivuilla.

  Kun olet valmis julkaisemaan pelin täysversion, peli voi saada näkyvyyttä entistä useammassa paikassa. Lisätietoja löytyy Näkyvyys Steamissä -artikkelin osiosta Valmiin julkaisun näkyvyys.

 • K: Miten teen Early Accessistä julkaisuun siirtymisestä mahdollisimman onnistuneen?

  V: Menestys riippuu ennen kaikkea pelistä ja sen ominaisuuksista, joten yleisellä tasolla on vaikea antaa neuvoja. Pelin menestys Early Access -vaiheessa, pelaajien tyytyväisyys ja odotukset pelin suhteen ovat kaikki tärkeässä roolissa. Jos pelistä hiottiin hieno jo Early Access -vaiheessa, julkaisu ei välttämättä aiheuta isoa myyntiryntäystä ilman suurta kampanjaa tai merkittäviä laatuun tehtyjä muutoksia, vaan pelin myynti saattaa jatkua tasaiseen tahtiin. Osaat arvioida parhaiten itse, kuinka Early Access -vaihe onnistui, ja minkälainen vaikutus siirtymisellä täysjulkaisuun saattaa olla.

 • K: Unohdin aktivoida Early Accessin. Mitä teen?

  V: Jos tuotteellasi jo on Tulossa pian -sivu, voit aktivoida Early Accessin itse. Kauppasivu on tarkistettava uudelleen ennen julkaisua. Jos peli on julkaistu, sitä ei voi palauttaa julkaistusta tilasta Early Access -vaiheeseen. Early Access -pelit saavat Steamissä erilaista julkaisunäkyvyyttä ja niitä esitellään ja arvioidaan eri tavalla. Jos haluat jakaa tietoja kehityssuunnitelmista, käytä yhteisökeskusta (harkitse julkaisun kiinnittämistä) tai lisää tiedot pelitietojen yhteyteen.

 • K: Voiko 1.0-version julkaisupäivän päättää, kun peli on siirretty Early Access -vaiheeseen?

  V: Valmiin version julkaisupäivälle ei ole varattu omaa kenttää. Voit kuitenkin luoda ilmoituksen, jossa kerrot suunnitellusta julkaisusta, sen ajankohdasta sekä täysversion mukana tulevista päivityksistä.

 • K: Entä jos Early Access -peli ei valmistu?

  V: Joskus asiat eivät mene suunnitelmien mukaan, ja saatat joutua keskeyttämään Early Access -pelisi kehittämisen ennen kuin olet valmis julkaisemaan version V1.0. Jos näin käy, ota yhteyttä Valveen. On olemassa kaksi vaihtoehtoa:

  Jos Early Access -peli on pelattavissa ja otettu hyvin vastaan, mutta et pysty kehittämään sitä niin pitkälle, että se voitaisiin julkaista V1.0-versiona, se poistetaan Early Accessistä ja on silti edelleen saatavilla kaupassa. Kauppasivulla näkyvä Early Access -tunniste ja Early Accessin kysymysosio poistetaan, eikä peli saa pelin julkaisuun liittyvää julkaisunäkyvyyttä. Muutos on lopullinen. Early Accessiä ei voida aktivoida uudelleen, joten harkitse tarkkaan ennen kuin otat yhteyttä asiaan liittyen. Tässä tapauksessa sinun tulee ilmoittaa yhteisöllesi päätöksestäsi poistaa peli Early Access -tilasta foorumiviestin tai uutistapahtuman avulla.

  Vaihtoehtoisesti voimme poistaa Early Access -pelisi Steamistä. Ennen kuin otat yhteyttä, tutustu Steam-pelien poistamisprosessiin ja harkitse huolellisesti, onko pelin poistaminen oikea valinta. Onko kyseessä tunnereaktio negatiiviiseen palautteeseen vai onko kehitystyön keskeytys todellakin oikea ratkaisu? Me suhtaudumme asiakassuhteisiimme vakavasti. Jos lopetat pelin kehittämisen ja vedät sen pois kaupasta, emme julkaise sitä myöhemmin uudelleen. Saatamme myös tarjota hyvityksiä pelisi ostaneille. Asiakkaiden reilu kohtelu on meille tärkeintä.