Steamworks-dokumentation
Udvikling til Steam Deck uden et udviklersæt
På nuværende tidspunkt har vi sendt hundredvis af udviklersæt ud til udviklere i hele verden, og vi sender stadigvæk flere ud. Men vi kan desværre ikke sende ud til hele Steams udviklerfællesskab. Der er dog måder at klare sig uden, og det er muligt at udvikle til Steam Deck uden et udviklersæt og kun med brug af den hardware, som er tilgængelig.

Som en sidebemærkning er de udviklersæt, som vi sender ud, kun prototyper af detailenheder. Der er intet særligt eller anderledes ved udviklersæt. De har ingen ekstra hardware eller software, som gør dem nemmere at udvikle til. Så du kan faktisk bare bruge den hardware, du har, til at få en ret præcis idé om, hvordan dit spil kører på Steam Deck. I det følgende gennemgår vi testmetoderne punkt for punkt ud fra de primære emner, som vores testere i Deck Verified-teamet kigger efter.

Input

Dit spil bør have fuld controllerunderstøttelse, bruge passende controllerikoner og automatisk åbne skærmtastaturet, hvis spilleren skal indtaste tekst.

Testning er enkelt. Du skal bare forbinde en controller til din computer og spille dit spil fra opstart. Hvis du bruger en PS4- eller PS5-controller, får du den bedste dækning af de forskellige input, som Steam Deck inkluderer (da den har trackpad og gyro). Men når det så er sagt, vil en Xbox-controller, Steam Controller eller Switch Pro-controller også fungere fint. Når du spiller dit spil, skal du holde øje med steder, hvor du skal have fat i tastaturet eller musen (startprogrammer for eksempel). Dette er steder, hvor vores testere vil bemærke, at controllere ikke er fuldt understøttet.

Hvis du ikke allerede har en standardcontrollerkonfiguration, anbefaler vi, at du laver en. Et godt udgangspunkt er at kigge på de controllerkonfigurationer, som bruges mest af fællesskabet til dit spil, og prøve dem. Du kan bruge disse som skabeloner til at opsætte din egen standardkonfiguration med intuitiv styring. Se dokumentationen for flere oplysninger om Steam Input.

deck_post_3b.jpg

Skærm

Dit spil skal understøtte Steam Decks standardopløsning (1280 x 800 eller 1280 x 720 fungerer) og have læsbar tekst på skærmen på 7 tommer.

Der er et par meget lavteknologiske ting, som du kan gøre for at teste disse ting. Først skal du prøve at indstille dit spil til 1280 x 800 for at sikre, at det fungerer. Derefter kan du prøve at justere dit spilvindue ned til 7 tommer på din skærm for at se, om man kan læse teksten. Bonuspoint, hvis du kan finde ud af at gøre begge disse ting samtidigt på skærmen.

Alternativt kan du (hvis du har lyst) købe en mindre skærm med specifikationer, der ligner Steam Decks skærm. Vi fandt denne 7-tommers 1280 x 800 babyalarm online for 73 USD på Amazon.

deck_post_1.jpg
(Vi kunne ikke finde en banan, så her er en dåsesodavand til sammenligning af størrelse)

Alle skærme på omkring den størrelse, som understøtter 720p, vil give dig en god idé om, hvordan dit spil vil se ud i denne størrelse og opløsning. Og som allerede nævnt er det ikke et krav at købe en skærm som denne, men det er bare en mulighed, hvis du ønsker at teste dit spil på denne måde.

Systemunderstøttelse

Dette er den mest komplicerede del fra et "hjemmelavet"-synspunkt, fordi den bedste måde at finde ud af, hvor godt dit spil kører på Steam Decks Linux-baserede operativsystem, er ved at teste det i et Linux-miljø.

I store træk skal du installere Linux på en computer, installere Steam og køre dit spil med Proton (behøves ikke, hvis du har et build, der er lavet til Linux). Du behøver ikke at gå ud at købe en ny PC. Det er muligt at gøre dette på en partition af din eksisterende udviklerboks. Men det er nemmere, hvis du har et separat Linux-system. Hvis du bruger din eksisterende udviklerboks, skal du skifte frem og tilbage mellem test- og udviklingsmiljøet.

Vi installerer Manjaro, som er en Arch Linux-distribuering, som ligner det, som er på Steam Deck. Denne version kommer med KDE Plasma, som er det samme som det skrivebordsmiljø, der findes på Steam Deck. Alt i alt meget tæt på operativmiljøet på Steam Deck og en god måde at teste systemunderstøttelse på.

deck_post_3.jpg


1. trin: Opret en startdisk
  1. Først skal der laves en startdisk til at installere Manjaro. Gå til denne hjemmeside og download den officielle KDE-version af Manjaro (det er gratis). Det første downloadlink fungerer rigtig godt.
  2. Derefter skal du have noget software til at oprette en startdisk. Vi brugte Rufus (også gratis).
  3. Til sidst har du brug for et USB-stik (4GB eller større). Sæt det til, og start Rufus og brug Manjaro-ISO-filen til at oprette en startdisk.
deck_post_4.jpg


2. trin: Installér Manjaro
  1. Sæt startdisken i (din udviklermaskine eller anden PC), og genstart PC'en i startindstillingerne. Dette vil variere fra system til system. På PC'en brugt til denne guide blev der brugt F7, men du skal slå det op for dit system.
  2. Start fra Manjaro-USB-stikket.
  3. Følg instruktionerne for at installere. Det er en rimelig nem installationsvejledning, og den giver dig mulighed for at opdele din disk, hvis det er nødvendigt.
  4. Når installeringen er færdig, vil du se KDE-skrivebordet. Det ser ret bekendt ud med en værktøjslinje, en startmenu, applikationer i vinduer osv.
deck_post_5.jpg


3. trin: Installér Steam
  1. Du er næsten i mål, nu skal du bare installere Steam. En bonus ved Manjaro er, at Steam er forudinstalleret.
  2. Du skal bare åbne startmenuen og finde Steam under "Games".
  3. Kør Steam, lad Steam opdatere og log ind.

4. trin: Aktiver Proton for alle spil
  1. Du skal aktivere Proton, hvilket gøres med et enkelt tryk under Indstillinger.
  2. Gå til Indstillinger > Steam Play og aktiver Steam Play for alle titler, og sørg for, at "Proton Experimental" er valgt.
deck_post_6.jpg


5. trin: Test dit spil
  1. Download dit spil fra Steam, installér det og spil det.
  2. Hvis du tester med en controller (som du bør gøre), skal du gå til Big Picture-tilstand for at få adgang til overlayet og konfiguratoren i spillet.
  3. Spil dit spil for at teste Proton-understøttelse.
deck_post_8.jpg

Udvikling

Det er ikke godt at lave iterationer ved at opdatere og downloade builds fra Steam, så vi har lavet noget software til at hjælpe med dette. Når det så er sagt, skal du bruge en Linux-testmaskine for at bruge dette software, og denne skal være forskellig fra din udvikler-PC.

Nu har vi gjort "SteamOS Dev Kit Client" og "SteamOS Dev Kit Service" tilgængelige. Disse værktøjer kan downloades gratis på Steam nu. Med værktøjerne kan du uploade builds, få logs og sporinger, fejlfinde dit build og generelt iterere meget hurtigere, end hvis du udelukkende arbejder gennem SteamPipe.

Det eneste, du behøver at gøre, er at downloade SteamOS Dev Kit Client til din udvikler-PC og downloade SteamOS Dev-Kit Service til din Linux-boks og derefter starte begge to og forbinde din PC til Linux-boksen. Du kan finde downloadlinks og lære, hvordan værktøjerne bruges, her.

steam_devkit.png

Ydeevne

Det sidste er ydeevne. Hvis du er virkelig interesseret i at finde en PC til at teste, som har en lignende ydeevne som Steam Deck (igen er dette ikke påkrævet for at teste), er der et par muligheder. Teamet har kigget rundt omkring og har fundet denne mini-PC på Amazon, som har cirka samme specifikationer som Steam Deck. Den har:
  • AMD Ryzen 7 3750H
  • Radeon RX Vega 10-grafik
  • 16 GB DDR4 RAM

deck_post_2.jpg

Teamet er enige om, at hvis et spil kører godt på denne mini-PC ved 1280 x 800, vil det helt sikkert køre godt på en Steam Deck*. Sammenlignet med Steam Deck er dette systems GPU svagere, og der er mindre båndbredde til hukommelsen, men CPU'en er en smule mere kraftfuld. Den har færre kræfter sammenlignet med Steam Deck, men det er det system, vi kunne finde, som kommer tættest på, og som kan købes.

Denne mini-PC kostede 660 USD på Amazon, og der er klart andre muligheder på markedet. Du skal bare kigge efter nogen, der har lignende CPU-/GPU-specifikationer, og som ideelt set bruger en AMD-chip og Radeon-grafik for at være tættest på Steam Deck.

*Rettelse: Tidligere sagde denne artikel, at ydeevnen var sammenlignelig, men dette er blevet opdateret efter uddybende samtale med teamet.

Sammendrag

Endelig hvis du rigtig gerne vil teste det hele på en gang, kan du sætte det, vi har snakket om, sammen til én pakke. Installer Manjaro på en PC med lignende specifikationer, tilslut en miniskærm og en controller, og voila, så har du din helt egen "hackendeck". Med en opsætning som denne kan du teste input, skærm, systemkompatibilitet og ydeevnen på én gang.

deck_post_9.jpg
(billedet er taget på et tidspunkt, hvor der stadigvæk var bananer i butikkerne for at vise størrelsesforholdet)

Igen behøver du ikke at gøre alt dette for at teste dit spil til Steam Deck. Du kan teste lige så godt med det hardware, du allerede ejer uden at skulle købe nye ting. Men det er vigtigt at forstå, at der kan være nogle forskelle med ydeevne og skærm.

Advarsel om Linux-boksen

Steam Deck kører et andet operativsystem end Manjaro, og med den opsætning, som vi lige har delt, kan ting, som er specifikke for Steam Decks operativsystem såsom gamescope og brugergrænseflade for gamepad, ikke testes. Vi følger snart op med en afbildning, du kan bruge sammen med din testmaskine, som inkorporerer disse ting. Når dette er udgivet, vil du have et endnu mere nøjagtigt testmiljø sammenlignet med Steam Deck.

Det var det hele. Sig til, hvis du har nogen spørgsmål, og samarbejd med andre udviklere i Steam Deck-udviklerforummerne.