Steamworks-dokumentaatio
Steam Deck – usein kysytyt kysymykset
Tälle sivulle on koottu kehittäjien ja julkaisijoiden kysymykset Steamworksin Steam Deck-tapahtumasta. Steam Deckin usein kysytyt kysymykset löytyvät täältä:
https://www.steamdeck.com/fi/faq.

Kehittäminen ilman kehittäjäpakettia


Mikä on tilanne kehittäjäpakettien pyyntöjen suhteen? Millä perusteella pakettien saajat valitaan?

Käymme pyyntöjä läpi, ja myönnämme seuraavan erän kehittäjäpaketteja pian. Lähetä laitteistopyyntö täällä, jos et ole vielä tehnyt niin. Kehittäjäpaketit eivät valitettavasti riitä jokaiselle kehittäjälle. Priorisoimme kehittäjäpakettien lähettämistä kehittäjille, joiden pelejä Steam Deckin varanneet asiakkaat pelaavat eniten tai joista yhteisö on yleisesti kiinnostunut. Jos sinulla ei ole kehittäjäpakettia, voit testata pelin Steam Deck -yhteensopivuutta omalla laitteistolla seuraamalla täältä löytyviä ohjeita.


Olen kehittäjä ja asun Steam Deckin julkaisumaiden ulkopuolella. Voinko silti saada kehittäjäpaketin? 

Kyllä. Kehittäjäpaketteja lähetetään kaikkialle, myös alueille, joissa Steam Deckiä ei aluksi julkaista.


Kuulin EV2-kehittäjäpaketin laitteisto-ongelmista. Korjataanko ne ennen julkaisua?

Kyllä. Kehittäjien koontiversion avulla on tarkoitus testata tuotantoa ja tunnistaa ongelmia, jotka vaativat korjaamista. Kehittäjien raportoimat ongelmat, kuten jähmeä B-painike, on korjattu. Nämä eivät vaikuta asiakkaisiin.


Voiko Steam Deck -pelin kehityksessä käyttää virtuaalikonetta?

Virtuaalikoneen käyttöä ei suositella, ellet testaa käyttöliittymää. Virtuaalikoneella ei voi testata grafiikkasuorittimen suorituskykyä.


Voiko Steam Deckin kaupallista versiota käyttää kehittäjäpakettina?

Kyllä. Kehittäjäpaketin laitteistossa tai ohjelmistossa ei ole mitään erityistä, kehitystyötä helpottavaa. Voit käyttää samoja työkaluja ja testausmetodeja kehittäjäpaketissa tai kaupallisessa Steam Deckissä.


En saanut kehittäjäpakettia. Voinko ohittaa jonon ja saada myytävän version aikaisin?

Luultavasti et, mutta suunnittelemme kehityspakettiohjelman jatkamista julkaisun jälkeenkin. Lisätietoja tulossa pian.


Tarvitsenko AMD:n CPU:n testijärjestelmässä, vai toimiiko Intelin CPU?

Voit käyttää mitä tahansa CPU:ta, mutta AMD:n CPU:ta suositellaan, jotta testiympäristö vastaisi mahdollisimman paljon Steam Deckiä.


Onko Steam Deck Verified -peleillä enemmän näkyvyyttä Steamissä?

Kyllä, näillä peleillä on enemmän näkyvyyttä Steam Deckissä. Steam Deckin kaupan oletussivu näyttää ainoastaan Deck Verified -pelejä. Koko Steam-kauppa on yhä saatavilla viereisellä välilehdellä. Kaikki pelit (Deck Verified -tilasta riippumatta) ovat selattavissa ja ostettavissa siellä.

Laitteiston yleiskatsaus


Tukeeko Steam Deck monisäikeisyyttä?

Kyllä, jopa 8 säiettä.


Lisätäänkö 5G -tai LTE-yhteys tulevaisuudessa?

Tämä ei ole suunnitelmissa, mutta voit yhdistää puhelimesi Steam Deckiin johdolla.


Onko suosituksia akunkeston optimoimiseksi?

FPS-rajoituksia suositellaan kaikille peleille. Pelissä voi olla sisäänrakennettu rajoitus, tai se voi hyödyntää tarjoamaamme globaalia FPS-rajoittajaa.


Pitääkö kehittäjän tehdä jotain, jotta Steam Deckin keskeytys- ja jatkotoiminto toimii?

Ei mitään erityistä. Tärkein huomioitava asia on tallennustiedostojen varmuuskopiointi ennen pelin keskeyttämistä, koska Steam Deckin wifi-yhteys katkeaa pelin keskeytyessä. Suunnitteilla on ohjelmointirajapintoja tämän helpottamiseksi. 


Onko varaosia tulossa myyntiin? Milloin?

Tarkkaa ajankohtaa ei ole vielä tiedossa, mutta aiomme myydä varaosia julkaisun jälkeen.


Onko laitteistoparannuksia tiedossa?

Tällä hetkellä keskitymme nykyiseen sukupolveen.


Kuinka paljon VRAM-muistia Steam Deckissä on?

Steam Deckissä on 16 gigatavun kokonaismuisti. Yksi gigatavu on grafiikkasuoritinta varten, mutta kuormituksesta riippuen se voi käyttää jopa kahdeksaa gigatavua. 


Vaihteleeko Steam Deckin suorituskyky sen mukaan, onko se kytketty virtalähteeseen vai toimiiko se akun varassa?

Tavoitteena on antaa täysi APU:n suorituskyky sekä akun varassa että virtalähteeseen kytkettynä. Suorituskyvyn pitäisi olla sama kummassakin tapauksessa.


Kuinka nopea Ethernet-yhteys on Steam Deckin ollessa telakoituna?

Telakoituna nopeus voi olla jopa 1 Gbit/s Ethernet-yhteydellä.

Steam Deckissä


Korvaako Deckin Steam-käyttöliittymä Televisiotilan? Milloin se tapahtuu?

Suunnitelman mukaan Deckin Steam-käyttöliittymä korvaa Televisiotilan. Tällä hetkellä keskitymme Steam Deckin julkaisuun. Haluamme optimoida käyttöliittymän Deckillä ensin, mutta se tulee korvaamaan Televisiotilan pian. 


Tukeeko Deck vain koko näytön tilaa?

Steam Deck pyörittää pelejä oletuksena automaattisesti koko näytöllä.  Jos siirryt työpöytätilaan, voit pyörittää pelejä ikkunoituna.


Julkaistaanko SteamOS erillisenä käyttöjärjestelmänä yleiskäyttöön?

Aiomme julkaista SteamOS:n erillisenä käyttöjärjestelmänä. Julkaisun tarkkaa ajankohtaa ei ole vielä tiedossa. Keskitymme tällä hetkellä tekemään Steam Deck -kokemuksesta parhaan mahdollisen, ja SteamOS julkaistaan muille laitteille pian.


Voiko Deckiin asentaa Steamin ulkopuolisia ohjelmistoja, ja toimivatko ne Protonilla?

Voi. Voit asentaa ja lisätä minkä tahansa pelin ihan kuin Steam-työpöytäsovelluksella. Asenna ja lisää sovellus Steamiin työpöytätilassa, ja se ilmestyy Steam Deckiin samalla tavalla, kuin millä tahansa tietokoneella.


Tukeeko Steam Deck virtuaalitodellisuutta?

Teknisesti se on mahdollista. Jotkut ovat saanet VR:n onnistuneesti toimimaan Deckissä, mutta sitä ei ole suunniteltu tai optimoitu tähän tarkoitukseen.

AMD


Nämä vastaukset annettiin Sebastien Nussbaumin ja Alex Deucherin isännöimässä AMD:n Q&A-sessiossa.


Tukeeko Steam Deck Vulkanin uutta dynaamista renderöintitoimintoa?

Kyllä. Steam Deck tukee jo tätä toimintoa. Työstämme parhaillaan dynaamisen renderöinnin tukea ohjelmistopuolella sekä ajureita, jotka tukevat toimintoa. 


Sisältyykö AMD:n FSR Steam Deckiin?

FSR on jo saatavilla joillekin sitä tukeville sovelluksille. FSR:n sisältävät pelit toimivat sellaisinaan, mutta FSR-tuki lisätään osana tulevaa käyttöjärjestelmäjulkaisua. Sen jälkeen myös pelit, joissa ei ole FSR-natiivitukea, voivat mahdollisesti hyödyntää FSR:ää.


Toimiiko AMD:n grafiikkasuorittimen profiloija natiivisti Linuxilla?

Kyllä, se toimii nykyään natiivisti Linuxilla, graafinen käyttöliittymä mukaan lukien. Sisäisten jäljitysten tekeminen natiivisti on yhä työn alla. Sinun täytyy tehdä jäljitykset sovelluksesi sisällä, mutta voit nyt nähdä ne ja käyttää kaikkia RGP-työkaluja natiivisti.

Syöte


Steam Deckissä on joitakin epätavallisia ohjaimia. Suositellaanko kehittäjille gyro- ja kosketuslevytähtäyksen integroimista ohjaimiin perinteisen asettelun sijaan?

Riippuu pelistä ja siitä, millaiset ohjaimet haluat. Monet pelaajat haluavat käyttää gyron ja ohjainsauvan tai kosketuslevyn yhdistelmää, ja se on meistä paras ratkaisu suurimmalle osalle peleistä.

Tämä tarjoaa paremman tarkkuuden peliohjaimiin tottuneille käyttäjille sekä pöytäkoneen hiiren paradigman kannettavassa kokoluokassa.  Suosittelemme tämän syöttötavan kokeilemista peleille, joissa pelaaja hallinnoi kameraa tai osoitinta.  Voit halutessasi julkaista pelillesi perinteisen ohjainmäärityksen ja liikeohjainmäärityksen Steam-syötteen kautta.


Tukeeko Steam Deck paikallista moninpeliä ja lähiverkkoyhteistyöpeliä?

Ehdottomasti. Steam Deckissä voi pelata lähiverkkoyhteistyöpeliä muutamalla eri tavalla. Voit yhdistää ohjaimet Bluetoothin tai suoraan USB:n kautta.  Voit myös pelata Remote Play Togetherin avulla, jolloin muut pelaajat voivat pelata joko omalla Steam Deckillä tai tietokoneella.


Mitä syötteen ohjelmointirajapintoja Steam Deck tukee?

Kaikki yleisimmät syötteen ohjelmointirajapinnat, kuten XInput, Raw Input, DirectInput ja Steam-syöte, ovat tuettuja Deckillä.  


Käsitteleekö Steam Deck kosketusnäytön syötettä hiirisyötteenä, vai käyttääkö se kosketukseen perustuvia ohjelmointirajapintoja?

Oletuksena kosketusnäyttö käsittelee kosketuksen hiiren klikkauksena siinä kohdassa, mihin käyttäjä koskettaa.  Lisäksi se tukee kosketuspohjaisia ohjelmointirajapintoja SDL:n tai Windows Touchin kautta.  Se on määritys, jonka voi ottaa käyttöön Steam-syötteen määritystiedostossa.


Voivatko kehittäjät luoda Steam-syötteen määrityksiä Steam Deckille ilman kehittäjäpakettia?

Voivat. Suosittelemme PlayStation 4 tai PlayStation 5 -ohjainta, mutta myös mikä tahansa muu ohjain käy.  PlayStation-ohjaimet vastaavat eniten Steam Deckin ohjaimia, ja niissä on sisäänrakennettu gyro ja kosketuslevy.  

Jos pelin on tarkoitus hyödyntää erityisesti Steam Deckille suunniteltuja syötteitä, niiden testaamiseen tietenkin tarvitaan Steam Deck.  Jos et aio käyttää näitä syötteitä, mikä tahansa ohjain käy.  


Suositteletteko kosketusnäyttöä hiiriohjausta käyttäville peleille?

Kyllä, jos peli tähtää juuri kosketusohjaukseen.  Osoitinta käyttävät pelit päätyvät usein kosketuslevyn käyttöön.  Kosketuslevy on suunniteltu pelaamista varten ja sopeutuu helpommin osoitinpohjaisiin paradigmoihin, joita ei ole yhtä helppo saada toimimaan kosketuksella (osoittaminen, oikealla klikkaaminen jne.). Niiden avulla kursorin ohjainten ja muiden syötteiden vuorovaikutus on ergonomisempi.  Kosketuskäyttöliittymät vaativat usein erilaisia toimintoja, jotka saattavat toimia joillekin peleille, mutteivät välttämättä kaikille. Kaikki riippuu siis siitä, millaista käyttöliittymätyyppiä tavoittelet.


Lisääkö Steam-syöte viivettä?

Steam-syötteen ei pitäisi lisätä viivettä, mutta kuten aina, ilmoita, jos kohtaat bugin.


Tuetaanko Steam Deckiä ulkoisena ohjaimena?

Tällä hetkellä Steam Deckiä voi käyttää ohjaimena pelattaessa Remote Playlla toiselle koneelle. Se tunnistaa kaikki Deckin ohjainsyötteet. Voit testata peliä vaikka pöytäkoneella, käyttää Remote Playta tai useita ohjaimia Steam Deckillä.


Tukeeko Deckin kosketusnäyttö kosketusvalikoita?

Tällä hetkellä tuetaan Steam-syötteen avulla kosketuslevyillä tai ohjainsauvoilla käytettäviä virtuaalisia valikoita, kuten ympyrä- ja kosketusvalikoita. Yritämme löytää keinon tukea kosketusvalikoita kosketusnäytöllä, mutta kaikki on vielä suunnitelmatasolla.

Proton


Tuleeko Proton-testauksesta tulevaisuudessa osa pelien julkaisuprosessia?

Kyllä, siitä tulee osa Deck Verified -testausta, joka tehdään ennen pelin julkaisua. Steamworks-dokumentaatio tarjoaa paljon lisätietoa prosessista, jota kehitetään Steam Deckin julkaisuprosessin aikana ja sen jälkeen.


Toimivatko Steamin ulkopuoliset sovellukset Protonilla ja Deckillä?

Ehdottomasti. Steamin ulkopuoliset sovellukset toimivat hyvin Protonilla. Deckin käyttöliittymää parannetaan niin, että käyttäjät voivat lisätä Steamin ulkopuolisia pelejä pääkäyttöliittymään.


Mitä ytimen versiota SteamOS 3.0 käyttää?

Yritämme aina päivittää ytimen version tuoreimpaan. Tällä hetkellä käytössä on versio 513, version 515 päivitys on työn alla ja jatkossa julkaistaan aina tuorein versio. 


Onko SteamOS:ssa Vain luku -tilassa oleva, muuttumaton käyttöjärjestelmän tiedostojärjestelmä?

On. Oletuksena käyttöjärjestelmän päivitykset jaetaan yhtenä käyttöjärjestelmäkuvana. Lisäsovellukset suositellaan asennettaviksi Flatpackilla ongelmien välttämiseksi. Jos haluaa tehdä jotain muuta kuin mitä Flatpak mahdollistaa, voi ottaa vain luku -tilan pois käytöstä. Emme suosittele tätä, sillä se saattaa laittaa Steam Deck vikatilaan tai data voi korruptoitua. Ilman Flatpakia (esim. pacmanilla) asennetut sovellukset saatetaan myös poistaa seuraavan SteamOS-päivityksen myötä. Lisätietoa löytyy täältä.


Aiheuttaako Wayland-pohjainen järjestelmä olemassa oleville peleille tunnettuja suorituskykyongelmia tai puuttuvia toimintoja?

Tiedossa ei ole toiminnallisia eroja tai suorituskykyongelmia, mutta tutkimme asiaa, jos käyttäjät törmäävät ongelmiin.


Tekeekö Steamin tiimi yhteistyötä johtavien pelimoottorikehittäjien (kuten Epic Games ja Unity) kanssa Steam Deckin kehityksessä?

Kyllä, teemme yhteistyötä sekä Unityn että Epicin kanssa, jotta Unrealin ja Unityn integroinnit tekevät kehitystyöstä Deckillä mahdollisimman sujuvaa. Uskomme, että pelimoottoreihin tulee jatkossa lisäparannuksia, mikä parantaa integrointia Steamin kehitystyökalujen kanssa. Kokemus on ollut Unity- ja Unreal-kehittäjille alusta asti hyvä.


Voivatko kehittäjät käyttää yli 1 gigatavua grafiikkasuorittimen muistista tekstuureja, verteksejä ja muita puskureja varten? Vai onko 1 gigatavun VRAM-muistiraja tiukka?

Grafiikkasuorittimen muistia on ehdottomasti tarjolla enemmän kuin 1 gigatavu. Tällä hetkellä jaettavissa on 8 gigatavua, ja määrän voi muuttaa pelistä toiseen.


Haluaisiko Valve pelien käyttävän mieluummin Protonia kuin natiivia Linux-tukea?

Valvella ei ole preferenssiä. Paras kokemus ratkaiskoon. Jos kehittäjä saa parhaat tulokset Protonilla, hyvä niin. Vielä parempi vaihtoehto on, jos kehittäjällä on tietoa ja resursseja hyvän kokemuksen tarjoavaan ja kaikki odotetut toiminnot sisältävään natiiviin Linux-kokoonpanoon, jota myös ylläpidetään.


Onko olemassa vakiokeino, jolla Proton-ongelmista raportoidaan Valvelle?

Virallinen paikka raportoida ja keskustella ongelmista on Protonin Github-sivusto. Halutessaan kehittäjät voivat olla suoraan yhteydessä meihin Steamworks-foorumin tai muiden yhteyksien kautta.

Yhteenveto


Osaatteko sanoa, milloin SteamOS 3 on saatavilla?

Toistaiseksi keskitymme Steam Deckin julkaisuun, joten SteamOS 3:n tulosta ei ole tarkkaa tietoa. Mitä todennäköisimmin se tulee saataville sen jälkeen, kun asiakkaiden Steam Deck -toimitukset on tehty.


Pitääkö käyttöjärjestelmän Steam Deck -yhteensopivuuden testaamiseen käyttää SteamOS:ää vai tuleeko Steam Deckin käyttöjärjestelmästä ladattava versio?

Testaamista ei suositella tehtäväksi SteamOS 2:lla. Tällä hetkellä paras vaihtoehto on Manjaro KDE, koska se perustuu Arch Linuxiin (kuten Steam Deck) ja käyttää KDE:tä. Tarkat ohjeet löytyvät täältä. Tarkoituksena on tarjota käyttöjärjestelmäkuva, joka sisältää enemmän Steam Deckin käyttöjärjestelmän osia (kuten Gamescope ja mahdollisesti peliohjaimen käyttöliittymä). Tämä parantaa 1:1-testausta.


Milloin Steam Deck tulee saataville muihin maihin?

Suunnitelmat ovat paraikaa käynnissä uusien maiden ja alueiden kanssa. Emme voi sanoa vielä mitään varmaa, mutta sen voimme sanoa, että teemme parhaamme, että Steam Deck olisi pian saatavilla Japanissa ja Australiassa.


Olisiko Valve kiinnostunut vain Steam Deckillä pelattavista peleistä?

Se ei olisi loogista. Deck on tietokone, joten sen tulisi toimia samoin kuin muutkin tietokoneet.


Kauanko Deck-yhteensopivuusarvioinnin tulosten saaminen kestää?

Tähtäämme siihen, että tulokset olisivat valmiit viikon sisään. Tilanne vaihtelee jonon pituudesta ja jonossa olevien pelien luonteensa riippuen. Lisätietoja voi lukea täältä.


Mikä Portal-teemainen valkoinen Steam Deck on?

Eikö olekin hieno? Se on yksi monista prototyypeistä, joita harkittiin, ennen kuin lopullinen muotoilu löytyi. Se on meistäkin hieno, mutta se ei tule samaan aikaan saataville. Harkitsemme joskus tulevaisuudessa muita värivaihtoehtoja, mutta mitään uutta ei ole tiedossa vähään aikaan.


Miten kehittäjäpakettien saajat päätetään?

Priorisoimme kehittäjäpakettien lähettämistä kehittäjille, joiden pelejä Steam Deckin varanneet asiakkaat pelaavat eniten tai joista yhteisö on yleisesti kiinnostunut


Miten Steam Deck Verified saadaan liitettyä peliin ja näkyville Steam Deckin kauppaan?

Valven testitiimi arvioi pelin. Tämä tapahtuu joko automaattisesti tai siten, että sinä lähetät pelin arvioitavaksi. Tiimi tarkistaa useampia Steam Deck -yhteensopivuuteen vaikuttavia asioita, kuten ohjaintuen, luettavuuden, suorituskyvyn ja järjestelmätuen. Tämän jälkeen pelille annettaan Deck Verified -luokitus, joka näkyy Steam Deckin kaupassa ja kirjastossa. Kaikki muut pelit näkyvät myös kaupassa toisella välilehdellä Deck Verified -luokituksesta riippumatta. Lisätietoja prosessista löytyy täältä.


Millaista palautetta Deck Verified -yhteensopivuusarvioinnin raportti sisältää?

Raportti kertoo luokituksen ja sen, mitkä osiot läpäisivät testauksen ja mitkä eivät. Tämä on enimmäkseen myös käyttäjien nähtävillä. Raportista löytyy lisäksi vain kehittäjälle tarkoitettu kenttä kommentteja ja testaajien selvennyksiä varten.


Näkyykö Steam Deck -yhteensopivuusarvioinnin tulos kauppasivulla, kun selaan sitä tietokoneella tai muulla laitteella?

Jos käytössä on Steam Deck, Deck Verified -luokitus näkyy pelin tietosivulla. Kaikki (myös Deckin käyttäjät) näkevät luokitustulokset ja niitä voi käyttää tunnisteina kaupan haussa. Tietoa ei muutoin näy, jos et käytä Steam Deckiä.


Yhteistyötä tehdään jo Unityn ja Epicin kanssa. Entä Godot?

Godotin kanssa tehdään yhteistyötä ja pelimoottoria tuetaan, jotta se toimii hyvin Steam Deckin kanssa.


Montaako äänikanavaa Steam Deck tukee?

Laitteen kaiuttimia käytettäessä tuetaan kahta ja HDMI:tä tai Bluetoothia käytettäessä tuetaan monikanavaääntä.


Voiko Deckiin asentaa ulkoisia sovelluksia ilman kehittäjätilaa?

Voi. Voit asentaa ulkoisia sovelluksia Flatpakilla tai muilla ohjelmistoilla käyttämättä kehittäjätilaa.