Steamworks-dokumentaatio
Source-pelimoottoriin pohjautuvien pelien ja modien jakelu
Modifikaatio eli modi tarkoittaa pelimoottorin tiedostojen luomista tai muokkaamista pelin mekaniikan, grafiikan, ympäristön tai hahmojen muuttamiseksi.
Useissa Valven omista peleistä on mukana sovelluskehityspaketti (SDK), jota voidaan käyttämään modien tekemiseen.
Pelien modausta koskevat lakisääteiset ehdot löytyvät Steam-tilaussopimuksesta tai ne saatetaan toimittaa modaustyökalujen kanssa. Saamme kuitenkin Steam-yhteisön jäseniltä toistuvasti modeihin liittyviä kysymyksiä, varsinkin jos modit on tarkoitus julkaista Steamissä.

Lähtökohtaisesti modit ovat epäkaupallisia ja perustuvat jonkin Valve-pelin viralliseen sovelluskehityspakettiin.

Epäkaupallisuus

Epäkaupallisuus tarkoittaa sitä, että kuka tahansa Valven kehittämän emopelin omistaja voi ladata ja käyttää modia joutumatta maksamaan siitä.
Modin kehittäjät saavat ottaa käyttäjiltä vastaan lahjoituksia, kunhan modin käyttäminen tai sen toiminnot eivät vaadi lahjoitusta.
Jos modisi sisältää maksettuja mainoksia, se katsotaan kaupalliseksi.

Virallinen sovelluskehityspaketti

Useiden peliemme mukana toimitetaan sovelluskehityspaketti. Peleistämme saa tehdä pakettia hyödyntäviä modeja. Varastettuun tai vuotaneeseen lähdekoodiin perustuvat modit ovat kiellettyjä.
Kunhan noudatat näitä ohjeita, voit vapaasti jakaa modiasi Steamissä, verkkosivullasi tai missä tahansa kolmannen osapuolen palvelussa ilman, että joutuisit pyytämään siihen erillistä lupaa Valvelta.

Usein kysytyt kysymykset

 • K: Haluan levittää Source-pelimoottoriin pohjautuvaa modia Steamissä. Tarvitseeko minun tämän takia täyttää kehittäjiltä vaadittavat lomakkeet?

  V: Kyllä, täytä uudelta Steamworks-kehittäjältä vaadittavat digitaaliset lomakkeet. Kaikki pyydetyt tiedot tarvitaan, mukaan lukien pankki- ja verotustiedot sekä maksettu sovellusmaksu, vaikka modia olisi tarkoitus levittää ilmaiseksi.
 • K: Tarvitseeko Source-pelimoottorin käytöstä maksaa lisenssimaksua?

  V: Jos modisi on saatavilla ilmaiseksi, Source-pelimoottorin käyttäminen ei maksa mitään. Jos puolestaan myyt peliäsi, pelimoottorin käytöstä saatetaan periä lisenssimaksuja.
 • K: Onko Steamissä toimintoja, joita voin hyödyntää, jos haluan tarjota luomaani modia lahjoitusta vastaan?

  V: Steamissä ei ole virallista toimintoa lahjoitusten vastaanottamiseksi. Hyväksymme kuitenkin yleisesti kaksi tapaa saada rahallista tukea Steam-käyttäjiltä:
  1) Jos modisi mukana tulee täysin alkuperäinen ääniraita, jossa ei ole Valven luomaa musiikkia tai äänitehosteita, voit myydä ääniraitaa erillisenä tuotteena Steamissä.
  2) Voit tarjota tukijoillesi lisämateriaalin muodossa skinin pelinsisäiseen esineeseen. Kyseessä ei kuitenkaan voi olla uusi esine tai muutos olemassa olevan esineen ominaisuuksiin, vaan pelkästään pintapuolinen muutos esineen ulkoasuun (esimerkiksi tähän tapaan).
 • K: Pitääkö minun ostaa Havok-lisenssi?

  V: Source-pelimoottoria käyttävät kaupalliset modit vaativat ennen Havok-fysiikkamoottorin lisenssin ostamista, mutta Microsoft ei enää vaadi Havokista lisenssimaksua. Lisenssiä ei koskaan tarvittu muihin kuin kaupallisiin modeihin.

  Mutta jos käytät Source-sovelluskehityspaketin kanssa tulevia RAD-työkaluja, sinun tarvitsee ottaa yhteyttä RADiin saadaksesi lisätietoja Miles- ja Bink-lisenssien hinnoista.
 • K: Olen luonut Source-modin ja haluan jaella sitä Steamissä. Kuinka valmistelen modin sovellustunnukseni yhteyteen?

  V: Kopioi ensin exe-tiedosto ja sisältö Valven Source-moottoria käyttävästä pelistä, johon modisi pohjautuu, ja paketoi se sovellukseksi.

  Sisällytä kaikki Source-moottorin tarvitsemat dll-tiedostot ja muu sisältö Sourcea käyttävästä pelimodistasi. Source-moottoriin pohjautuville modeille on lisäksi määritettävä vaatimus emopelin omistamisesta. Vain Valve voi lisätä tämän määrityksen.
 • K: Haluan, että modissani voi ansaita Steam-saavutuksia. Miten lisään ominaisuuden modiini?

  V: Kun olet määrittänyt haluamasi saavutukset kumppanisivuston sovelluksen hallinnointisivulla, käytä Source-moottoriin sisältyvää CAchievementMgr-koodiluokkaa. Lue lisätietoja täältä: Tilastot ja saavutukset.
 • K: Miten voin käyttää erillistä palvelinta peliäni varten?

  V: Tarvitset uuden erillisen palvelimen sovellustunnuksen voidaksesi luoda erillistä palvelinta varten tarkoitettuja depotteja. Kun emopelisi on saanut sovellustunnuksen, voit luoda sovellustunnuksen myös erillistä palvelinta varten. Siirry sovelluksen Steamworks-aloitussivulta kohtaan Kaikki liittyvät paketit, lisämateriaali, demot ja työkalut. Klikkaa sen jälkeen Työkalut-osion Luo uusi työkalu -painiketta.
 • K: Voinko käyttää Valven immateriaaliomaisuutta Source-modissani?

  V: Kyllä voit. Tee kuitenkin selväksi kauppasivuillasi, että kyseessä on modi, jota Valve ei ole luonut. Kaupalliset pelit ja modit, joissa käytetään Valven immateriaaliomaisuutta, kuten hahmoja tai juonenkäänteitä, tarvitsevat Valven luvan niiden käyttöön.
 • K: Voinko käyttää usean erityyppistä Valven immateriaaliomaisuutta Source-modissani?

  V: Kyllä voit.
 • K: Miten voin käyttää Valven lähdekoodia?

  V: Olemme aiemmin antaneet joidenkin peliemme lähdekoodin pienelle joukolle modaajia, jotka ovat kyenneet osoittamaan, että sovelluskehityspaketin työkalut eivät olleet riittäviä heidän tarkoituksiinsa. Emme sulje pois mahdollisuutta antaa lähdekoodia käyttöön myös tulevaisuudessa, mutta tuen tarpeen lisääntymisen ja tietojen vuotomahdollisuuksien takia suosimme sovelluskehityspaketin käyttöä modaajien keskuudessa.
 • K: Voinko myydä modiani Steamissä tai Steamin ulkopuolella?

  V: Tätä kysytään varsin usein, mutta emme yleensä salli modien myymistä. Syynä siihen on, että pelaajat odottavat myynnissä olevilta modeilta Valven suorittamaa laadunvalvontaa ja jatkuvaa tukea, jota meillä ei ole mahdollista tarjota.
 • K: Edellyttääkö Steamissä jaetun modin käyttö alkuperäisen pelin omistamista?

  V: Vastaus tähän riippuu eri seikoista. Jos modisi on alkuperäisen pelin paranneltu tai pidennetty versio, modin käyttäjien on omistettava alkuperäinen peli. Jos taas modi ei käytä lainkaan peliemme elementtejä tai poikkeaa täysin alkuperäisestä pelistä, voimme sallia sen jakamisen ilman omistamisvaatimuksia.
 • K: Miksi Steamissä on modeja, jotka eivät noudata näitä sääntöjä?

  V: Sääntömme ovat muuttuneet ajan myötä, joten jotkin vanhemmat projektit eivät välttämättä ole nykyisten standardien mukaisia.
 • K: Entäpä modit muille kuin Valven kehittämille peleille?

  V: Ota tällaisten modien osalta yhteyttä pelin julkaisijaan.
 • K: Mistä saan lisätietoja Source-moottorin käyttämisestä?

  V: Pääset alkuun tutustumalla englanninkieliseen Valven kehittäjäwikiin. Huomaa kuitenkin, että jotkin wikin tiedot voivat olla vanhentuneita.
 • K: Miten voin esittää kysymyksiä, joihin ei ole vastattu täällä?

  Paras tapa ottaa meihin yhteyttä modiesi julkaisemista koskien on lähettää tukipyyntö osoitteessa https://help.steampowered.com.