Steamworks-dokumentation
Önskelistor
I korthet
Spelare kan lägga till ditt spel i sin önskelista på Steam för att hålla reda på spel som de är intresserade av. När spelet släpps eller blir rabatterat får de spelarna automatiskt ett meddelande.
Integrering
Inget annat än att skapa en butikssida krävs.

Översikt

När spelet har en offentligt synlig butikssida på Steam kan spelare börja lägga till spelet på sin önskelista. Innan spelet släpps ger detta dig en plats som du kan hänvisa fans och intresserade spelare till, där de kan visa sitt intresse och hålla koll på ditt spel. Längs vägen ger detta dig en uppfattning om intresset från potentiella kunder och ett sätt att meddela intresserade kunder när spelet släpps eller rabatteras.

https://youtu.be/AVo9fVPcls0

Önsekelisteaviseringar

E-postmeddelanden kan skickas till kunder baserat på en mängd olika utlösande handlingar relaterade till ditt spel, din programvara eller video på Steam. Vilka dessa utlösande faktorer är kan ändras i framtiden, men här följer en beskrivning av de nuvarande funktionerna.

E-postmeddelanden om rabatter skickas normalt inom några timmar efter produktens lansering eller rabatt. Under perioder med hög e-postaktivitet kan det ta längre tid.

Kunder som har fått meddelande om ditt spel under de senaste 1–2 veckorna (inklusive ett Tillgängligt nu-meddelande vid produktlanseringar) kommer att ha en cooldown för e-post och får ingen ytterligare kommunikation förrän denna cooldown är över. Perioden kan förlängas under perioder med hög aviseringstrafik (som vid Steams säsongsreor).

Observera att kunder måste ha verifierat sitt e-postkonto för att ta emot meddelanden, och att vissa kunder kan ha valt att konfigurera sina e-postinställningar för att inte ta emot vissa eller alla dessa typer av e-postmeddelanden.

Produktlanseringar (lansering eller Early Access)

När ditt spel släpps, antingen i Early Access eller fullt ut, kommer alla användare som har spelet på sin önskelista vid den tidpunkten att få ett e-postmeddelande och/eller push-meddelande på mobilen om att spelet är tillgängligt.

Om spelet har släppts i Early Access och sedan övergår till fullständig lansering kommer ytterligare ett e-postmeddelande att skickas till användare som har spelet på sin önskelista vid den tidpunkten.

Läs dokumentationen Lanseringsprocess om förberedelser inför lansering för mer information.

Kampanjrabatter

När du kör en rabatt på ditt spel kommer ett e-postmeddelande eller en push-avisering att skickas ut till användare som har spelet på sin önskelista, så länge du uppfyller följande kriterier:
  • Alla typer av rabatter på eller över 20 %, oavsett om det är en kuraterad i fokus-plats, ett veckolångt erbjudande eller en specialkonfigurerad rabatt.
  • Ett lägsta krav är att rabatter påverkar det paket för spelet som har det lägsta priset. Om du till exempel har ett vanligt paket för 20 USD för ditt spel och ett deluxe-paket för 30 USD skulle inte e-postmeddelanden om önskelistan utlösas om du bara rabatterar deluxe-paketet, utan du skulle också behöva rabattera det vanliga paketet.
  • Rabatterna måste vara i över åtta timmar.
  • Obs: om ett e-postmeddelande av någon anledning stoppas från att skickas i över en vecka kommer vi att sluta försöka skicka det e-postmeddelandet.

Läs dokumentationen Rabatter för mer information.

Önskelistedata

På detaljsidan för varje app i portalen med försäljnings- och aktiveringsrapporter hittar du en sektion för önskelistor. Den sektionen spårar tillägg, köp och borttagningar av användare som har ditt spel på sin önskelista. Du kan också se en översikt över antal önskelistor per region eller land i sektionen med regionala försäljningsrapporter för varje app. Önskelistedata uppdateras dagligen för dagen innan (dvs. från och med den 2 mars kan du se alla data fram till den 1 mars).

Det finns tidigare analyser av önskelistor i Steamworks-utvecklargruppen här, inklusive genomsnittlig konvertering från önskelistemejl och konverteringar från önskelistor över tid.

Bästa praxis

Här är våra tre bästa förslag:
  1. Skapa en Kommer snart-sida när du är redo och kan, så att intresserade kunder kan lägga till din produkt på sina önskelistor och bli meddelade när produkten lanseras.
  2. Fortsätt att vara engagerad – du ska inte bara lansera spelet och genast gå vidare till nästa. Många användare väntar på en anledning att köpa din titel, som en övergång från Early Access, en innehållsuppdatering eller en kompis att spela spelet med.
  3. Se tillbaka på data från önskelistor efter en rea eller en kampanj för att få hjälp med framtida beslut. Trender över tid kan hjälpa dig att avgöra vilken kommunikation som skapar mest intresse, både vad gäller köp och önskelistor.

Vanliga frågor

Fråga: Hur lång tid efter en utlösande handling skickas e-postaviseringar ut?

Svar: E-postaviseringar kan skickas ut under flera timmar, beroende på hur många användare systemet behöver skicka dem till. E-postmeddelanden kan dessutom innehålla flera titlar, beroende på hur många titlar en kund har på sin önskelista.

Fråga: Finns det en cooldown för hur ofta ett e-postmeddelande skickas ut för en viss produkt?

Svar: Ja, cooldown för e-postmeddelanden till kunder som har spelet på sin önskelista ligger på 1–2 veckor. Cooldown kan förlängas under perioder med hög trafik (exempelvis säsongsreor).

Fråga: Var kan användare ställa in sina e-postpreferenser?

Svar: Välj ditt användarnamn i det övre högra hörnet på Steam för att få upp rullgardinsmenyn. Välj sedan Kontodetaljer. Där kan du gå till Hantera e-postpreferenser för att välja vilka typer av kommunikation som du vill ta emot.

Fråga: Får alla kunder önskelisteaviseringar?

Svar: Endast kunder som har verifierat sin e-postadress på Steam får aviseringar.

Fråga: Hur spårar man aktivitet från e-postmeddelanden?

Svar: Om ett e-postmeddelande om din titel skickas ut, kan du se besök på butikssidan genom att gå till Marknadsföring och synlighet > Trafikdetaljer på appens startsida.

Du kan övervaka e-postkampanjer och konverteringar genom att gå till sidan för finansiell rapportering, klicka på Visa detaljerad översikt av önskelistor och skrolla ned till botten av sidan. Där kan du se de e-postmeddelanden som skickades ut under den valda tidsperioden.

Fråga: Hur påverkar önskelistor spelets synlighet på Steam?

Svar: Önskelistor kan vara en viktig faktor som avgör var spelet visas på Steam. Efter att en användare har lagt till spelet på önskelistan kan spelet visas i olika framhävda sektioner med en synlig påminnelse om att spelet finns på önskelistan. Innan spelet lanseras kan det visas på listor med framhävda kommande spel. Listorna använder olika filter, som lanseringsdatum, popularitet, taggar och andra kategorier. När spelet lanseras och börjar säljas kan Steam dessutom skicka påminnelsemejl och andra aviseringar till användare som har spelet på sin önskelista. Generellt sett är Steam utformat till att erbjuda en personanpassad vy för varje spelare. Huruvida ett spel visas i sektioner för taggar eller kuratorer, den interaktiva rådgivaren, bästsäljare eller nyligen uppdaterat beror på vilka spel som användaren gillar eller spelar, var hen befinner sig i världen, vilket språk hen föredrar, vad hens vänner spelar, om hen följer några Steam-kuratorer osv. Steam-butiken är kontextbaserad och personanpassad för varje användare och beror på många olika faktorer.

Fråga: Finns det ett minsta antal önskelistor som spelet måste ha innan Steam börjar visa det för användare?

Svar: Nej.

Fråga: Det finns användare som har lagt till mitt spel på önskelistan. Vad händer nu?

Svar: Önskelistor indikerar att användare är intresserade av ditt spel som ett resultat av marknadsföringen/uppmärksamheten som du skapade både innan och efter att du släppte spelet. Streamade du nyligen spelet och lade upp lanseringstrailern på sociala medier? Då kommer du troligen att se spelet på fler önskelistor. Har spelet släppts och kör du en rea i samband med en stor uppdatering? Du kommer sannolikt att få köpare som redan har spelet på sina önskelistor. Du lär också märka att spelare som ser spelet från första gången lägger till det på önskelistan. Det kan hända att de spelarna väntar med att köpa tills de har tid att spela eller tills någon fyller år. Kanske väntar de på en rabatt så att priset bättre passar deras köpvanor eller budget.

Folk lägger till spel på önskelistor av olika anledningar. Därför finns det ingen formel som kan förutse vilken påverkan önskelistor har på försäljningen. Önskelistor är trots det värdefulla och är resultatet av annat arbete som du lägger ned för att öka den potentiella publiken för spelet både vid lansering och efteråt.

Fråga: Hur kan jag se önskelistor grupperade efter land eller region?

Svar: Det finns en sektion för önskelistor i portalen för försäljnings- och aktiveringsrapporter på appens detaljsida. Den sektionen spårar tillägg, köp och borttagningar av användare som har ditt spel på sin önskelista. Du kan också se en översikt över antal önskelistor per land eller region i sektionen med regionala försäljningsrapporter för varje app.