Steamworks dokumentáció
Esemény- és bejelentéseszközök
Röviden
Bejegyzéseket írhatsz vagy eseményeket ütemezhetsz be, hogy értesítsd a játékosaidat a játékod híreiről, élő eseményeiről és frissítéseiről. Ezek a bejegyzések Steam-szerte láthatóak lesznek a játékosoknak.
Az integrálás szintje
Nincs szükség játékba integrálásra. A bejegyzések összetettsége a sima szövegtől a gazdagon formázott, képeket, videókat és táblázatokat tartalmazóig terjedhet.


Keményen dolgoztunk a Steam esemény- és bejelentéseszközeinek bővítésén, hogy integrált, figyelemfelkeltő kommunikációt tegyünk lehetővé a játékosaiddal. Játékod fejlesztése, kiadása, frissítése és működtetése során valószínűleg lesznek megosztható érdekes híreid, vagy olyan pillanatok, amelyeknek szeretnéd, hogy a játékosok részesei legyenek. E célból gazdagítottuk a tájékoztatási eszközeidet, központi helyet biztosítva a játékoddal kapcsolatos események leírásához, és fejlesztettünk azon, ahogyan ezek az események megjelentethetők a közönségednek.

PéldákNézz meg példákat arra, hogyan jelennek meg az események és bejelentések a Steam Áruházban, a Közösségben és a Könyvtárban.
Grafikai elemekTölts le sablonokat méretezéshez és szövegek elhelyezéséhez az eseményképeken.
Nézd meg az elemspecifikációkat a szalagképek és más képek méretezéséről, használatáról és leírásáról.

Áttekintő videó az eseményekről

Első lépések

Mielőtt közzéteszel egy eseményt vagy bejelentést, győződj meg róla, hogy a fiók, amelyről közzéteszed, megfelel az alábbi követelményeknek. Azt se feledd, hogy a közzétevő fiók fog megjelenni szerzőként, a profil minden egyéb nyilvános részével együtt (pl. avatár, név, hozzászólások).

 • Győződj meg róla, hogy a fiók tagja a kiadói csoportodnak, partnerhozzáféréssel a kérdéses termékhez. További információ a felhasználók és jogosultságaik beállításáról itt található.
 • Ezenkívül a termék Steam közösségközpontjának adminisztrátorai és elöljárói alapértelmezetten bármikor közzétehetnek bejelentéseket. A csoportengedélyek is megváltoztathatók annak szabályzásához, hogy ki tehet közzé bejelentéseket.
 • Meg kell győződnöd róla, hogy az egyéni Steam fiókod nem „korlátozott”. Ha a te fiókod korlátozott, nem fogsz tudni közösségi csoportokat létrehozni, vagy kérvényezni létezőkhöz csatlakozást. Kattints ide további részletekért a korlátozott fiókokról.

Hol jelennek meg a bejelentések?

event_example_store_armello.jpg

A létrehozott bejelentés a típusától függően a következő csatornákon lesz látható:

 • Áruházi oldal – Az egy termékhez kapcsolódó legutóbbi két bejelentés ki van emelve a termék áruházi oldalán, a kapcsolódó DLC rész alatt.
 • Közösségközpont – A kapcsolódó Közösségközpontban a bejelentések szerepelni fognak a fő hírfolyamban, valamint exkluzívan a Hírek fülön.
 • Steam Könyvtár részletek oldal – A Könyvtárban a játékod könyvtári oldala mutatni fogja az általad közzétett legfrissebb eseményeket és bejelentéseket. Adhatsz meg kiemelt szalagképet is, hogy felhívd a figyelmet az eseményre az oldaladon.
 • Steam Könyvtár kezdőoldal – Az eseményeid és bejelentéseid a játékosaid könyvtári kezdőoldalának tetején is megjelenhetnek.
 • Aktivitáslista – Minden felhasználó, aki követ egy terméket, megkapja annak bejelentéseit az aktivitáslistájában.
 • Műhelyközpont – Egy bejelentést „Műhely” címkével ellátva az meg fog jelenni terméked Műhelyközpontjában.
 • RSS-csatornák – A Steam minden egyes játékhoz automatikusan generál egy RSS-csatornát, amellyel közzéteheted a bejelentéseket a saját weboldaladra, a közösségi médiában vagy máshol. Az URL formátum így néz ki: https://steamcommunity.com/games/489830/rss

Új események létrehozása

Új esemény vagy bejelentés létrehozásához követheted a már megszokott útvonalakat:
 • Az alkalmazásod kezdőoldalán a Steamworksben kattints a Központ-adminisztrátor gombra

  post_announcement_1.JPG

Kategorizálás

Új esemény létrehozásához először ki kell választanod egy kategóriát és alkategóriát. Ez több okból is fontos:

 • Ez a kategorizálás nem csak az esemény megjelenítésének helyére és módjára van hatással, de segít a játékosoknak megérteni az esemény funkcionális környezetét is. Az egyes eseménytípusokat nem egyformán kell bemutatni a játékosoknak, ezért úgy alakítottuk ki a rendszert, hogy mindennek helyet adjon a kis frissítésjegyzékektől az év legnagyobb frissítéséig.
 • Bizonyos típusú eseményeknek (például az élő közvetítéseknek vagy a játékon belüli kedvezményeknek) van végdátuma, így ilyen eseménytípus kiválasztása lehetővé teszi annak megadását, mikor ér véget a promóció, ami leállítja az esemény megjelenítését.

Tudjuk, hogy sok esemény egyszerre több kategóriába is tartozik. Próbáld meg azt a kategóriát kiválasztani, amelyik leginkább illik az eseményed legfontosabb elemeihez.

Hogy segítsünk megérteni a különböző kategóriák hatását arra, hogy egy esemény hol és hogyan jelenik meg, látni fogsz egy előnézetet az esemény láthatóságáról, amikor az egérrel rámutatsz az egyes alkategóriákra.

Szerkesztő

Miután kiválasztottál egy kategóriát, hatalmas eszközkészletet találsz az eseményed létrehozásához és testreszabásához. Ezek közé tartozik egy új típusú fejléckép az eseményed tetején (amely néhány más helyen is használva lesz), és egy fürge előnézeti mód, amely lehetővé teszi az eseményrészletek oldal szerkesztése és előnézete közötti gyors váltást.
 • Képek feltöltése és beágyazása: Feltölthetsz képeket a szervereinkre, vagy hivatkozhatsz olyan képekre, amelyeket máshol tárolsz. Használandó formátumok: .jpg, .png és animált .gif. Az eseményed törzsébe ágyazott képek legfeljebb 800 képpont szélességben fognak megjelenni.
 • YouTube-videók beágyazása: beilleszthetsz egy vagy több YouTube-videót, és megadhatod, hogyan jelenjenek meg az oldalon.
 • Automatikus hivatkozás-widgetek: Amikor egy konkrét webhelyre mutató hivatkozást adsz meg, az oldal automatikusan a hivatkozás előnézetévé alakítja azt. Az érvényes hivatkozások az alábbiak:
  • YouTube-videók;
  • Steam Műhely-fájlok, vagy más Steamen megosztott fájlok, például képernyőmentések, útmutatók és alkotások;
  • Twitter-bejegyzések;
  • hivatkozások egy másik játék Steam áruházi oldalára.
 • Rich text formázási lehetőségek: a szakaszcímek, táblázatok és listák mindig jó választások.
 • Kezdő és végdátumok: Észre fogod venni, hogy egyes eseménynek kezdő- és végdátuma is van. Ez lehetővé teszi számunkra bizonyos típusú események megfelelő archiválását az idejük letelte után. Például, ha egy játékon belüli tárgyakra vonatkozó korlátozott idejű ajánlatról teszel közzé eseményt, akkor jól jönne, ha az esemény a promóció végén archiválódna, hogy a játékosok körében ne okozzon zavart vagy elégedetlenséget a feltételezés, hogy a promóció még tart.
 • Események előre elkészítése: Észre fogsz venni olyan láthatósági beállításokat, amelyek lehetővé teszik, hogy előre elkészíts egy eseményt, de az ne jelenjen meg az esemény dátumának (vagy más konkrét dátumnak, amikor szeretnéd) elérkeztéig.
 • HTML importálás: Ha inkább HTML-t használnál, vagy van HTML változat a bejelentésedből, használhatod a HTML importálási lehetőséget. Ez bbcode-ra konvertálja a meglévő dokumentumodat, amit a bejelentésrendszerünk támogat.

Vázlatok mentése

Egy esemény előkészítése közben bármikor rákattinthatsz a „Mentésre” az eseményszerkesztő alján, a folyamatban lévő munkád mentéséhez. Ez vázlatként lesz elmentve mindaddig, amíg végig nem mész a „Közzététel” lépésein az eseményed élővé tételéhez a Steamen.

Lokalizáció

Az események és bejelentések támogatják a szövegek és képek teljes körül lokalizációját. Megadhatod a bejegyzéseid és képeid lefordított verzióit, és a Steam mindig a felhasználó nyelvének megfelelőt fogja megjeleníteni. Ha egy adott nyelv nincs megadva, a Steam az angol verziót fogja helyette mutatni annak a játékosnak.

Az importálás megkönnyítése érdekében a lokalizációk teljes készletét feltöltheted CSV formátumban. Kérjük, a megfelelő formátumért nézd meg a CSV exportálási lehetőségeket az egyes események tetején.

Közzététel

Amikor elégedett vagy az eseményoldaladdal, rákattinthatsz a nagy „Közzététel” gombra eseményed nyilvánosan láthatóvá tételéhez. Ez lehetővé fogja tenni, hogy az esemény megjelenhessen a játékosoknak az általad választott láthatósági beállítások alapján. Megjelenhet azonnal, egy közelgő esemény láthatóvá tételére a játékosoknak, vagy csak az esemény kezdetekor, vagy egy adott dátumon, amikor láthatóvá szeretnéd tenni azt.

Megjegyzés: Lehet egy óra késés, mielőtt az esemény megjelenik a Steam Könyvtárban, mivel moderátorcsapatunk felülvizsgálja a közzétételek megfelelő kategorizálását és felnőtt tartalmát. További információkért nézd meg az Események és bejelentések felülvizsgálati lépése dokumentációt.

Események szerkesztése

Az eseményedet bármikor szerkesztheted, ha módosítanod kell a tartalmát. Ügyelj rá, hogy miután közzétettél egy eseményt, bármilyen további, elmentett változtatás azonnal megjelenhet a játékosoknak (továbbra is az általad megadott láthatósági beállításoktól függően).

Ezekre figyelj oda:
 • Kezdődátumok: Van néhány szabályunk a kezdődátumokkal kapcsolatban, annak biztosítására, hogy az értesítések és a láthatóság ne ütközzenek egymással, és ne okozzanak logikai ellentmondásokat a kódban:
  • Nem tehetsz közzé eseményt múltbeli kezdődátummal.
  • Nem módosíthatsz olyan kezdődátumon, amely már elmúlt, mivel ez többszörös értesítést okozna, ami zavarhatja a Steam felhasználókat.
  • Nem az esemény kezdési időpontját használjuk annak meghatározására, hogy egy felhasználó látta-e az eseményt a Steam különböző helyein, hanem az első olyan időpontot használjuk közzétételi időként, amikor az esemény látható volt. A Steam algoritmusai ezt a közzétételi időpontot fogják használni annak meghatározására, hogy egy felhasználó „látta-e” az eseményt.
  • Egy esemény kezdési idejének mozgatása megzavarhatja a vásárlókat, mivel a játékos által naptárba beírt vagy elmentett időpont és az esemény tényleges időpontja eltérővé válhat.
 • Végdátumok: egy aktív esemény végdátumát bármikor módosíthatod, hogy azonnal véget érjen, vagy ellenkezőleg, annak meghosszabbítására.

Események törlése

A legrosszabb esetben törölheted az eseményt. A törlés gomb az esemény szerkesztésekor látható kék sáv jobb felső sarkában van.

Fejlesztői használati szabályok

Az események és bejelentések hatékony eszközök arra, hogy új módokon érd el a játékosokat a közösségedben. Van néhány eset, amikor nem látjuk úgy, hogy az események és bejelentések használata a vásárló javára válna.
 • Nem helyénvaló tartalom használata: Az esemény tartalmának meg kell felelnie a terméked beállításainak. Más szóval, ha a terméked minden korosztálynak megfelelőként van pozicionálva, akkor a bejelentés ne tartalmazzon szexuális vagy erőszakos tartalmat. Ezenkívül, a bejelentés minden elemének munkahelyi megtekintésre alkalmasnak kell lennie.
 • Nem kapcsolódó termékek promóciója: ha egy esemény vagy bejelentés fő témája egy másik termék, nem pedig az, amelyikhez közzéteszed, akkor mindenképp jelöld meg keresztpromócióként.
 • A termék más változatainak reklámozása: Terméked más változataival kapcsolatos eseményeket és bejelentéseket csak abban az esetben tegyél, amikor a termék a Steames változathoz hasonló jellemzőkkel rendelkezik (pl. ne reklámozz egy jobb változatot, ami máshol érhető el). Ezeket minden esetben keresztpromócióként kell megjelölni, hacsak az a másik termékváltozat jobbá nem teszi a Steames változatot (pl. platformok közötti mentési funkció kiadása a terméked különböző változatai között).
 • Események félrekategorizálása: Mindig figyelj oda a kategória kiválasztására, amikor eseményt vagy bejelentést hozol létre. Ez a beállítás szabályozza a láthatóságot annak biztosítására, hogy a megfelelő közönség az általuk elvárt tartalmat lássa.

Bevált módszerek

A bejelentések hatékony eszközök a kommunikációra bárkivel, aki a termékedet használja. Új játékosok elérésében is segíthetnek. Mint bármilyen eszköznél, a legjobb módszerek követése segít a legtöbbet kihoznod belőle.

Kattints ide, hogy példákat láss arra, hogyan jelennek meg az események és bejelentések a Steam Áruházban, a Közösségben és a Könyvtárban.

 • Legyen célod.
  Egy világos cél szem előtt tartása segít majd tartalmas és fontos bejelentések létrehozásában, és mércét ad ezek hatékonyságának méréséhez. Szánj időd annak végiggondolására, hogy egy bejelentés-e a legjobb módja a célod elérésének. Például, ha a bejelentés célja a játékosok egy játékbeli funkcióval kapcsolatos félreértésének csökkentése, próbáld meg inkább a félreértés okát megoldani a játékon belül.

 • Hallgass a játékosaidra.
  Hallgass a közösségedre, és rendszerezd az összes visszajelzésüket, mielőtt kommunikálsz. Gondold át, hogyan fogják a különféle játékosok értelmezni a bejelentésedet. Figyelj rá, hogy a bejelentésed mely elemei keltenek érdeklődést és hasznos visszajelzést, hogy későbbi bejegyzésekben megismételhesd azokat az elemeket.

 • Tekintsd a bejelentéseket a terméked kiterjesztésének.
  Szóval úgy döntöttél, hogy nyilvános használatra szánt terméket készítesz. Így tekintsd ugyanannyira fontosnak, és tartsd tiszteletben, ahogyan kommunikálsz a játékodról, mint a programozás csínját-bínját. A kommunikáció ugyanazt a kreatív energiát érdemli, amit a játékfejlesztés. Dolgozzatok együtt bejelentések írásakor – mindenkinek, aki a terméken dolgozik, legyen beleszólása abba, mit kommunikáltok a játékosok felé.

 • Kösd össze frissítésekkel a bejelentéseket.
  A termékfrissítések a bejelentések elsődleges használati esetei. Ha egy nagyobb játékfrissítésről írsz bejelentést, használhatsz egy frissítési láthatósági kört is.

  A sikeres termékfrissítések létrehozásáról itt olvashatsz többet.

 • Jutalmazd meg a játékosaidat.
  A csapatod folyamatosan hallgat a játékosokra. Használd ezt ki a rajongóid megjutalmazásával és további érdeklődés felkeltésével. Néhány jutalom, ami szóba jöhet:
  • Rajongóid által beküldött alkotások és képernyőmentések kiemelése.
  • Hivatkozások a közösséged mémjeire.
  • Jövőbeli tartalom előzetes bemutatása (ez nagyszerű módszer visszajelzés gyűjtésére és az izgalom felkeltésére is, mielőtt ténylegesen dolgoznál a frissítésen).

 • Tartsd egyensúlyban a kommunikációt, akárcsak a játékodat.
  A bejelentések megfelelő alkalmazása esetén a játékosok számítanak rá, hogy hallhassanak a termékedről. E várakozás részben annak köszönhető, hogy van egy izgalmas termék, de fontos szerepe van a szelektív kommunikációnak is.

  Csábító lehet sok bejelentést közzétenni, és részt venni minden beszélgetésben. De ha nincs okod bejelentés közzétételére, ne tedd; a pusztán helykitöltésre szolgáló szüntelen kommunikációval a játékosok lefárasztását kockáztatod. Inkább lépj hátra, és figyelj.

Visszajelzés

Visszajelzés, kérdések vagy javaslatok megosztásához látogasd meg a Steamworks Developer csoport Események és bejelentések témáit.