Steamworks документация
Характеристики
Steamworks предлага голяма колекция от инструменти, които могат да Ви помогнат да добавите стойност към продукта си. Те включват неща като търсене на мачове, постижения и Steam работилницата (съдържание, генерирано от потребителите). Имате възможност да използвате толкова малко или много от тях, колкото искате. Не всички характеристики на Steamworks са подходящи за всички продукти.

Някои характеристики, като картите за размяна, могат да бъдат установени изцяло в Steamworks портала, докато други ще е нужно да бъдат внедрени в продукта Ви. Вижте „Справочник за Steamworks API“ или „Справочник за Steamworks уеб API“ за още техническа информация.

Тази секция дава обзор на Steamworks характеристиките и където е приложимо включва изложения или упътвания относно специфични теми.

Често срещани компонентиSteam предоставя лесен начин да се включите в инсталирането на определени споделени компоненти, които се изискват за правилното изпълняване на играта или приложението Ви, включително и много версии на Microsoft Visual C++ компонентите.
Игрални известияИзвестията за Steam игри са система за поднасяне на известия извън линия на потребителите за заглавия, които предоставят асинхронна мрежова игра, като например шах.
Microtransactions (In-Game Purchases)Steam предоставя поддръжка от световно ниво за покупки в игра, независимо дали става въпрос за артикули, игрална валута или нещо друго, което може да Ви хрумне. Можете да използвате приложно програмния интерфейс на Steam за микротранзакции, така че да предоставите на клиентите си по-голям избор.
Мрежова играSteam стартира като платформа за мрежови игри с излизането на Counter-Strike 1.6. Ето защо фокусирането над мрежовите игри винаги е било огромно. Steam предоставя много различни характеристики и приложно програмни интерфейси за подобряване на преживяването с мрежови игри както за разработчиците, така и за клиентите. С помощта тези характеристики можете лесно да позволите на потребителите да се намират и играят едни с други, използвайки приложно програмните интерфейси за търсене на мачове в Steam. Или пък можете да използвате приложно програмния интерфейс на Steam за игралните сървъри, така че да предоставите постоянни специализирани такива, около които потребителите Ви могат да създават общности.
Статистики и постижениятаSteam статистиките и постиженията осигуряват лесен начин за играта Ви да предоставя постоянно, подвижно проследяване на постиженията и статистиките за Вашите потребители. Данните на потребителя са асоциирани с неговия Steam акаунт. А постиженията и статистиката на всеки потребител могат да бъдат форматирани и изобразени на профила му в Steam общността.
Подсилено значително присъствиеСъс скорошното излизане на новата функционалност за приятели и чат в Steam клиента, подобрихме възможностите на системата ни за значително присъствие, така че да показваме още относно игрите, които се пускат. Възприемаме значителното присъствие на даден играч като начин да ангажираме приятелите му към неговата дейност. Ето например, притежаващите играта приятели се ангажират, знаейки подходящия момент за присъединяване или като разговарят относно нея с играча. А онези, които не я притежават, е възможно да проявят интерес, като се натъкнат на различни низове от значително присъствие, които им разкриват още относно дадена игра, за която не знаят особено много.
Steam облакSteam облакът предоставя лесна и прозрачна система за дистанционно съхранение на файлове за играта Ви.
На файловете, посочени в конфигурацията за Steam авт. облак или записани на диск (създадени, модифицирани, изтрити и т.н.), използвайки приложно програмния интерфейс на Steam облака, автоматично ще бъде правено точно копие на Steam сървърите след излизането от играта.
Steam въвежданеSteam въвеждането е гъвкава библиотека, която поддържа над триста устройства, включително всички разпространени варианти на Xbox, PlayStation, Nintendo Switch и Steam контролери.
Steam управление на дигиталните авторски права (DRM)Окомплектоването за Steam управлението на дигиталните авторски права (DRM) е важна част от Steam платформата, тъй като потвърждава притежанието на играта и гарантира, че Steamworks характеристиките работят правилно, като стартира Steam преди пускането на играта.
Докладване на грешки в SteamАко докладването на грешки в Steam е внедрено, Steam автоматично ще качва мини файлове за разтоварване на паметта на всякакво изключение. Това ще става, след като са изникнали 10 сходни изключения.
Steam HTML SurfaceПриложно програмният интерфейс Steam HTML Surface включва изобразяването и рендирането на HTML базирани страници директно в дадена игра или приложение. Той е изграден на базата на Chromium Embedded Framework и поддържа HTML5 маркиране.
Услугата за Steam инвентарУслугата за Steam инвентар е набор от характеристики, които позволяват на играта да включва постоянни инвентари на играчите, без да се налага да използва специални сървъри за управление на потребителите или артикулите.
Steam ключовеЗа всеки от Вашите продукти в Steam можете да генерирате ключове, така че да позволите на клиентите да употребят продукта Ви в Steam. Ключовете могат да бъдат генерирани за всякакви пакети в Steam, включително базови продукти, сваляемо съдържание или безплатни демота.
Steam класацииSteam поддържа постоянни класации с автоматично подредени постъпления. Тези класации могат да бъдат използвани за изобразяване на глобални или приятелски такива в играта Ви и на Вашата обществена уебстраница. Всяко заглавие в Steamworks може да създаде до 10 000 класации. А всяка от тях може да бъде набавена веднага, след като резултатът на даден играч е въведен.
Steam слойSteam слоят е част от потребителския интерфейс на Steam, който може да бъде активиран върху почти всяка игра, пусната посредством Steam. Той дава на потребителя достъп до списъка с приятели, уеб браузъра, чата и закупуването на сваляемо съдржание в игра.
Steam Remote PlayМожете да оптимизирате играта си за дистанционно пускане на всякакви видове устройства, включително телефони, таблети и телевизори.
Steam снимкиПоддръжката на снимки се предоставя автоматично посредством Steam слоя за всяка игра чрез Steam, а Steamworks осигурява набор от приложно програмни интерфейси, предназначени за взаимодействие с тази система. Steamworks приложно програмният интерфейс за снимки Ви позволява да правите снимки и да ги добавяте към локалната библиотека за такива на потребителите. Това може да става с допълнителни метаданни, като например име на местонахождението в играта Ви или тагове за потребители, които се появяват в снимката.
Steam хронологииПоддръжката на хронологията позволява на играта да подава игрални събития към Steam за изобразяване до записаното видео от играта. Това улеснява потребителите да намират важни моменти в своето игрално преживяване, така че да могат да споделят тези моменти.
Steam гласПриложно програмният интерфейс за Steam глас е набор от характеристики, които Ви позволяват да записвате аудио от микрофона на потребителя в компресиран или некомпресиран формат. Това може да се използва за внедряване на гласов чат или система за гласови команди.
Steam работилницаSteam работилницата е проектирана като място, където Вашите почитатели и обществени членове могат да участват в създаването на съдържание за играта Ви. Формата на тези творения от членовете на общността може да варира в зависимост от естеството на играта и това какъв контрол желаете да имате над съдържанието в заглавието Ви.
User Authentication and OwnershipSteamworks разкрива множество методи за удостоверяване на самоличността на някой Steam потребител и потвърждаване на притежанието над дадено приложение.
Valve Anti-Cheat (VAC) and Game BansSteam предоставя редица инструменти за справяне с маменето във видеоигрите на линия. Независимо дали решите да интегрирате нашите приложно програмни интерфейси за противодействане на измами или да използвате Ваше собствено решение, уверете се, че давате подходящо предупреждение на клиентите си относно съществуването на такава система. Също така трябва да разполагате с потребителски интерфейс в играта, който ясно обяснява забраната.
Виртуална реалностSteam и Steamworks предоставят стабилна поддръжка за преживявания във виртуална реалност чрез SteamVR. Тази секция предоставя информация относно това как да разработвате SteamVR приложения и допълнителните изисквания за разпространението им в Steam.