Steamworks документация
Характеристики
Steamworks предлага голяма колекция от инструменти, които могат да Ви помогнат да добавите стойност към продукта си. Те включват неща като търсене на мачове, постижения и Steam работилницата (съдържание, генерирано от потребителите). Имате възможност да използвате толкова малко или много от тях, колкото желаете — не всички характеристики в Steamworks са подходящи за всички продукти.

Някои характеристики, като картите за размяна, могат да бъдат установени изцяло в Steamworks портала, докато други ще трябва да бъдат приложени в продукта Ви. Вижте Steamworks API Reference или Steamworks Web API Reference за повече техническа информация.

Тази секция предлага оглед на Steamworks характеристиките и включва изложения или упътвания за специфични теми, където това е приложимо.

Common RedistributablesSteam предоставя лесен начин да се включите в инсталирането на определени споделени компоненти, изисквани за правилното функциониране на играта или приложението Ви, включително много версии на Microsoft Visual C++ разпространяеми пакети.
Game NotificationsSteam игрални известия е система за предоставяне на известия извън линия на потребителите за игри, които предоставят асинхронни мрежови игри, като например шах.
Microtransactions (In-Game Purchases)Steam предоставя поддръжка на световно ниво за покупки в игра, независимо дали става въпрос за артикули, валута в игра или нещо друго, което можете да измислите. Можете да използвате приложно програмния интерфейс за Steam микротранзакции, за да предоставите на клиентите си по-голям избор.
MultiplayerSteam стартира като платформа за мрежови игри с пускането на Counter-Strike 1.6 и мрежовите игри винаги са били в центъра на вниманието. Steam предоставя множество различни характеристики и приложно програмни интерфейси за подобряване на преживяването с мрежови игри както за разработчиците, така и за потребителите. С помощта на тези характеристики можете лесно да позволите на играчите да се намират и да играят един с друг, като използвате приложно програмните интерфейси за търсене на мачове в Steam, или да използвате приложно програмния интерфейс за игрови Steam сървъри, за да предоставите постоянни специализирани сървъри, на които играчите Ви могат да създават общности.
Stats and AchievementsSteam статистиките и постиженията осигурявят лесен начин за играта Ви в предоставянето на постоянно, подвижно проследяване на постиженията и статистиките за Вашите потребители. Данните на потребителя се свързват с неговия Steam акаунт, а постиженията и статистиката на всеки потребител могат да бъдат форматирани и изобразени на неговия профил в Steam общността.
Enhanced Rich PresenceСлед скорошното излизане на новия клиент Steam приятели и чат подобрихме способностите на нашата система за богато присъствие, за да показваме още относно игрите, които се пускат. Възприемаме богатото присъствие на даден играч като начин да привлечем приятелите му към неговата дейност. Например, приятелите, които притежават играта, се ангажират, като знаят подходящия момент да се включат в нея или като разговарят за нея с играча, а тези, които не притежават играта, могат да проявят интерес, като попаднат на различни богати низове на присъствие, които им разказват още относно играта, за която не знаят много.
Steam CloudSteam облакът предоставя лесна и прозрачна система за дистанционно съхранение на файлове за играта Ви. Файлове, посочени в Auto-Cloud
или записани на диск (създадени, модифицирани, изтрити и т. н.) с използването на приложно програмния интерфейс в облака, ще бъдат автоматично копирани на Steam сървърите след излизането на играта.
Steam InputSteam въвеждането е гъвкава библиотека за въвеждане на данни, която поддържа над триста устройства, включително всички разпространени варианти на Xbox, PlaysStation, Nintendo Switch и Steam контролери.
Steam DRMSteam DRM окомплектоването е важна част от Steam платформата, тъй като проверява собствеността на играта и гарантира, че Steamworks характеристиките работят правилно, като стартира Steam преди пускането на играта.
Steam Error ReportingАко докладването на грешки в Steam е приложено, Steam автоматично ще качва мини файлове за разтоварване на всяко изключение след 10 подобни изключения.
Steam HTML SurfaceПриложно програмният интерфейс Steam HTML Surface включва изобразяването и рендирането на HTML-базирани страници директно в дадена игра или приложение. Той е изграден на базата на Chromium Embedded Framework и поддържа HTML5 маркиране.
Услугата за Steam инвентарУслугата за Steam инвентар е набор от характеристики, които позволяват на играта да включва постоянни инвентари на играчите, без да се налага да използва специални сървъри за управление на потребителите или артикулите.
Steam ключовеЗа всеки от Вашите продукти в Steam можете да генерирате ключове, така че да позволите на клиентите да употребят продукта Ви в Steam. Ключовете могат да бъдат генерирани за всякакви пакети в Steam, включително основни продукти, сваляемо съдържание или безплатни демота.
Steam LeaderboardsSteam поддържа постоянни класации с автоматично подредени постъпления. Тези класации могат да се използват за изобразяване на глобални класации и такива на приятели в играта Ви и на уебстраницата на Вашата общност. Всяко заглавие в Steamworks може да създаде до 10 000 класации, като всяка класация може да бъде набавена веднага след въвеждането на резултата на играча.
Steam OverlaySteam слоят е част от потребителския интерфейс на Steam, който може да бъде активиран върху почти всяка игра, пусната чрез Steam. Той позволява на потребителя да има достъп до списъка с приятели, уеб браузъра, чата и закупуването на сваляемо съдржание в игра.
Steam Remote PlayМожете да оптимизирате играта си за дистанционно пускане на всякакви видове устройства, включително телефони, таблети и телевизори.
Steam ScreenshotsПоддръжката на снимки се предоставя автоматично посредством Steam Overlay за всяка игра чрез Steam, а Steamworks предоставя набор от приложно програмни интерфейси, предназначени за взаимодействие с тази система. Приложно програмният интерфейс на Steamworks за снимки Ви позволява да правите снимки и да ги добавяте към локалната библиотека за снимки на потребителите с допълнителни метаданни, като например име на местонахождение в играта Ви или потребителски тагове, които се появяват на снимката.
Steam VoiceSteam гласовият приложно програмен интерфейс е набор от характеристики, които Ви позволяват да записвате аудио от микрофона на потребителя в компресиран или некомпресиран формат. Той може да се използва за въвеждане на гласов чат или система за гласови команди.
Steam WorkshopSteam работилницата е разработена като място, където Вашите почитатели и членове на общността могат да участват в разработването на съдържание за играта Ви. Формата на това разработване от членовете на общността може да варира в зависимост от естеството на играта и от това какъв контрол искате да имате върху съдържанието в играта Ви.
features/streaming_videoSteam като платформа е отлично позиционирана, така че да предоставя на нашите клиенти забавления отвъд игрите. Имайки предвид това, Steam разработи видеоплатформа, базирана на стандарта MPEG-DASH, за да може да доставя на клиентите както краткотрайно, така и дълготрайно съдържание. Призоваваме всички Steam партньори, които разполагат с подходящо видеосъдържание, да използват платформата за излъчване на видео.
User Authentication and OwnershipSteamworks предоставя множество методи за удостоверяване на самоличността на Steam потребител и проверка на собствеността върху дадено приложение.
Valve Anti-Cheat (VAC) and Game BansSteam предоставя няколко инструмента за справяне с измамите във видеоигрите на линия. Независимо дали решите да интегрирате нашите приложно програмни интерфейси за предотвратяване на измами, или да използвате собствено решение, уверете се, че предупреждавате клиентите си за съществуването на такава система и че имате потребителски интерфейс в играта, който ясно обяснява забраната.
Virtual RealitySteam и Steamworks предоставят неизтощима поддръжка за преживявания с виртуална реалност чрез SteamVR. Тази секция предоставя информация за това как да разработвате SteamVR приложения и допълнителни изисквания за разпространението им в Steam.