Steamworks dokumentáció
Steam Playtest
A Steam Playtest ingyenes, alacsony kockázatú módot ad a fejlesztőknek játéktesztelési adatok szerzésére játékukhoz anélkül, hogy Steam kulcsok, felhasználói értékelések vagy kívánságlistázás miatt kellene aggódniuk. Egy különálló „gyerek” AppID használatával, amely a fő játékodhoz kapcsolódik, de elkülönül attól, elvégezheted a szükséges játéktesztelést anélkül, hogy az zavarná a fő játékodat.

Itt láthatod az áttekintést:
https://youtu.be/0_HhCEJ_kZ0

A Steam Playtest lehetővé teszi a játéktesztedhez hozzáférés könnyű korlátozását is. Olyan sok vagy kevés játékost engedsz be, amennyire szükséged van, és deaktiválhatod a játékteszt alkalmazást, amikor szeretnéd.

Hogyan működik?

Egy Steam Playtest AppID ugyanazokhoz a Steamworks technikai funkciókhoz fér hozzá, mint a fő játékod, de csökkentett áruházi és közösségi beállításokkal. Ahelyett, hogy saját külön áruházi oldala lenne, a Steam Playtest regisztrációd közvetlenül a fő játékodon fog élni, hogy a vásárlók jelentkezhessenek a játéktesztre és hozzáférjenek ahhoz, de továbbra is kívánságlistázhassák vagy követhessék a fő játékot.

A vásárlóknak így néz ki egy Steam Playtest regisztráció:

Csatlakozz a Playtesthez

A potenciális tesztelők hozzáférést tudnak kérni a Steam Playtestedhez, ha érdekli őket. Amikor készen áll arra, hogy a tesztelők kipróbálják, annyit tudsz hozzáadni az érdeklődő játékosok csoportjából, amennyit szeretnél. Amikor elkészültél, deaktiválhatod a Playtest alkalmazást, vagy elérhetően is hagyhatod, ha tovább akarsz kísérletezni jövőbeni funkciókkal.

Hogyan tudom beállítani?

 1. Hozz létre új Playtest alkalmazást a játékodhoz annak Társított csomagok és DLC-k oldaláról.

  Új Playtest létrehozása

 2. Állítsd be az alkalmazásodat a Steamworksben.

  Biztosítanod kell legalább a szükséges könyvtárkapszula-elemeket és közösségi elemeket (lásd: Könyvtári elemek). Meg tudod változtatni a Playtest alkalmazásod vásárlók által látható nevét is (beleértve a lokalizált nevet), de ezt a kiadása után már nem tudod módosítani.

 3. Amikor készen állsz, végezd el a Playtest alkalmazásod kiadási folyamatát. Ez egy egyszerűsített áruházi oldal és build-felülvizsgálatot foglal magában. Megjegyzés: A játéktesztednek nem lesz saját egyedi áruházi oldala, csak az alapjáték oldalának egy szakaszaként fog megjelenni. Egy Playtest áruházi felülvizsgálati ellenőrző listája csak a kapszulaképekből és ikonokból áll.

 4. Elkezdheted engedélyezni a regisztrálást a Steam Playtestre, a fő játékod áruházi oldalán láthatóvá téve azt. A regisztráció engedélyezéséhez menj a fő játékod „Áruházi oldal szerkesztése” adminisztrációs eszközök „Speciális beállítások” fülére. Miután közzétetted ennek az oldalnak a módosítását, a vásárlók látni fogják a regisztrációs lehetőséget a Steam Áruházban.

  playtest_special_settings_screenshot0.png

  A Playtest regisztrációt tetszés szerint el tudod rejteni és meg tudod jeleníteni.

 5. Most, hogy a vásárlók regisztrálnak a Steam Playtestedre, elkészítheted számukra a tartalmat. Tölts fel depókat és állíts be buildeket a Playtesten, mint bármely más játéknál vagy demónál. Integrálni tudod a Steamworks műszaki elemeit, be tudsz állítani Steam Bevitel sablonokat, konfigurálni tudod a felhőmentéseket stb. Ha korábban még ezek egyikét sem csináltad, segítségképp kezdd a Feltöltés a Steamre dokumentációnkkal.

  Alternatív lehetőségként kérhetsz Steam-kulcsokat a Steam Playtest alkalmazásodhoz, és szétoszthatod azokat közvetlenül a játéktesztelők között. További információkért, kérjük, nézd meg alább a vonatkozó szakaszt.

 6. Amikor a Playtested készen áll, és a build élőre van állítva, elkezdheted a játékosok fogadását. Playtest alkalmazásod Steamworks beállításaiban kövesd a „Steam Playtested kezelése” hivatkozást (vagy keresd meg a Playtest beállításokat az Alkalmazás fülön). Amikor készen állsz, hozzáadhatod a játékosok egy csoportját. A játékosok véletlenszerűen vannak kiválasztva a regisztrálók köréből.

  Konkrét országokat is ki tudsz választani arra az esetre, ha korlátozott a szerverelérhetőséged, és gondoskodni akarsz róla, hogy a késleltetés ne legyen probléma a játékteszted során.

  granting.png

 7. Miután végeztél a játékteszt-adatok gyűjtésével, a Steam Playtest partnerbeállításokban „Nem játszhatóra” állítva a játéktesztet deaktiválni tudod azt. Ez a lehetőség addig nem jelenik meg, amíg regisztrációkat fogadsz a Steam Áruházban. Deaktiválás után a Steam nem indítja el a Playtest alkalmazást.

  Légy körültekintő ennél a lépésnél! Felbosszanthatod vagy kiábrándíthatod a közösséged, ha anélkül veszed el az élményt, hogy azt előzetesen közölnéd, ezért valószínűleg érdemes előre meghatározni az elvárásokat. A Steam események és bejelentések használatával kommunikálni tudod a játékteszted részleteit.

 8. Ha újra akarod indítani a Playtestedet annak vége után, mert esetleg változtatásokat hajtottál végre, vagy növelted a szerverkapacitást, újra láthatóra tudod állítani azt. Azoknak a játékosoknak, akik már kaptak hozzáférést, továbbra is lesz hozzáférésük, és nem kell újra regisztrálniuk vagy hozzáférést kapniuk.

A regisztráció fajtái

Az alapértelmezett viselkedés a korlátozott regisztráció: a potenciális játéktesztelők hozzáférést kérnek, te pedig kötegekben adsz hozzáférést, ahogy kapacitásod van elfogadni azokat.

Ha a játékod kész több embert fogadni, nyílt feliratkozásra is állíthatod a Playtestedet: amint a játékosok hozzáférést kérnek az alapjáték áruházi oldaláról, automatikusan hozzá lesznek adva.

A korlátozott regisztrációjú (alapértelmezett) Playtestről átváltás elindít egy folyamatot, amely minden függőben lévő játéktesztelőt elfogad. Ez általában néhány percen belül megkezdődik.

A regisztráció fajtájának beállítása szintén a partneroldal Steam Playtest oldaláról állítható. A regisztráció fajtáját bármikor meg tudod változtatni.

Steam-kulcsok használata a Steam Playtestedhez


A Playtestedhez tudsz Steam-kulcsokat kiosztani. A Playtested nem igényel nyilvános regisztrációt, és akkor is generálhatsz és oszthatsz ki kulcsokat Playtesthez, ha az áruházi oldalad még nem élő. Ez részletes irányítást biztosít a játékhoz általad tervezett tesztelési terv megvalósítása fölött.

A fejlesztők legtöbbje könnyebbnek és biztonságosabbnak fogja találni alapjátékukhoz a Playtest-kulcsok használatát, mint a kiadási állapot felülbíráló kulcsokét. A Playtest sokkal könnyebben tud nagyobb kulcskiadást támogatni; az alapjátékhoz általában 2500-ra van korlátozva a kiadási állapot felülbíráló kulcsok száma, de Playtest-kulcsokból általában sokkal többet kérhetsz. Továbbá, a Playtesthez való hozzáférést irányítani tudod a Játszható beállítással. Vedd figyelembe, hogy egy kulcs megadás után nem kerül visszavonásra, ha a Playtest később Nem játszhatóként lesz megjelölve.

Steam-kulcsok használatához a Steam Playtestedhez kövesd ezeket a lépéseket:

 • Kérj Steam-kulcsokat a Steam Playtest alkalmazásodhoz. A Playtestedhez csak normál kiadás Steam-kulcsokat tudsz kérni, ami azt jelenti, hogy miután a kulcs aktiválásra kerül, a Playtest csak akkor lesz játszható, amikor „Kiadott” állapotú, azaz a Playtest állapota Játszható. Steam Playtesthez nem lehet kiadási állapot felülbíráló (béta) Steam-kulcsokat kérni.
 • Állítsd Steam Playtestedet „Játszhatóra”. Nem követelmény, hogy a Steam áruházi oldalad nyilvánosan látható legyen a Steamen ahhoz, hogy Steam-kulcsokkal végezz Playtestet.
 • Amikor le akarod állítani a játéktesztelést, a Steam Playtest alkalmazásodat „Nem játszhatóra” tudod állítani. Vedd figyelembe, hogy egy kulcs megadás után nem kerül automatikusan visszavonásra, ha a Playtest később Nem játszhatóként lesz megjelölve.

A Steam-kulcsok egy ingyenes szolgáltatás, melyet a Steam a fejlesztőknek játéktesztjeik végzéséhez biztosít, de nem korlátlan. Annál a pontnál, amikor több mint 50 000 kulcsot szeretnél kérni a Steam Playtestedhez, a játékteszted lényegében egy nyílt béta, és nyugodt szívvel megnyithatod a regisztrációt a Steam áruházi oldaladon. A Valve minden kérést eseti alapon vizsgál meg, és fenntartja a jogot a Steam-kulcs kérések elutasítására.

Ha bármilyen kérdésed van, kérjük, lépj velünk kapcsolatba, és küldj be támogatási jegyet.

Gyakori konfigurációk

A Playtest NEM játszható és NEM fogad regisztrációkat.
Ez az alapértelmezett konfiguráció, amikor először beállítod a Playtestet, mielőtt élőre vagy regisztrációk fogadására állítanád. Ez lesz a végső konfiguráció is, miután teljesen befejezted a játéktesztelést.

notplayablehidden.png

A Playtest NEM játszható, de fogad új regisztrációkat.
Valószínűleg ez az a konfiguráció, amit kezdetben fogsz beállítani, hogy a játékosok regisztráljanak, mielőtt a Playtested egyáltalán elérhető lenne. Akkor is szükséged lehet erre a konfigurációra, ha befejeztél egy játéktesztet, de a jövőben egy másikat tervezel, és további játéktesztelőket szeretnél adni a jövőbeli játékteszt eseményhez.

notplayablevisible.png

A Playtest játszható és fogad új regisztrációkat.
Ez lehet a megfelelő beállítás akkor, amikor a Playtested élő, és a jövőben további játéktesztelőket tervezel hozzáadni, talán mert bővíteni fogod a szerverkapacitást vagy új funkciókat adsz hozzá, és több játéktesztelőre lesz szükséged egy jövőbeli build kipróbálásához.

playablevisible.png

A Playtest játszható, de NEM fogad új regisztrációkat.
Akkor lehet szükséged erre a konfigurációra, ha nem tervezed további játéktesztelők beengedését a jövőben, de azt akarod, hogy jelenlegi játéktesztelőid továbbra is hozzáférjenek a buildhez.

playablehidden.png

Visszajelzés gyűjtése a játékosoktól

A visszajelzés gyűjtése a játékosoktól a te dolgod. Sok fejlesztő egy nagy „Visszajelzés” gombot tesz játéka főmenüjébe, amely oda vezet, ahol az adott fejlesztő a visszajelzéseket szeretné gyűjteni és kezelni. Vezethet egy Steam fórumba, vagy lehet a Discord csatornád, a hibakövető szoftvered, a saját weboldalad fórumai vagy bármi más hely, amit szeretnél.

Azt javasoljuk, tarts közvetlen kapcsolatot a közönségeddel; tudasd velük, hogy milyen fajta visszajelzést keresel, és hol a legjobb azt megosztani veled. Közvetlenül közösségi bejelentésben is adhatsz hivatkozásokat a preferált visszajelző vagy kommunikációs rendszeredhez.

Gyakran ismételt kérdések

K.: Miért döntött úgy a Valve, hogy dolgozik ilyen eszközön?
V.: A Steam Playtest funkció kis és nagy stúdiók olyan módszer iránti ismételt kérésére jött létre, amellyel korlátozott, alacsonyabb kockázatú játéktesztet lehet végezni valódi vásárlókkal. A fejlesztőcsapatok szabadon akartak játéktesztet végezni anélkül, hogy a felhasználói értékeléseik vagy a kívánságlistázási számuk miatt kellene aggódniuk, ugyanakkor irányítást is akartak a játéktesztjük elindítása, szüneteltetése és befejezése fölött. Reméljük, hogy ez az eszközkészlet segít a fejlesztőknek közelebb kerülni játékosaikhoz, és ennek eredményeként jobb játékokat készíteni.

Számos más meglepő vagy nem hivatalos megoldást láttunk ugyanerre a problémakörre; például demót kínáltak, amely valójában csak egy nyílt béta volt, vagy ingyenes „Előszó” játékot adtak ki, hogy lendületbe jöjjenek. A fejlesztők olyan eszközt használtak a közösségépítésre és játéktesztelési adatok gyűjtésére, amit éppen tudtak. E problémák megoldása nagyszerű dolog, ezért akartunk egy hivatalos, jól támogatott megoldást kínálni, amely egyszerűbb a fejlesztőknek és következetesebb a játékosoknak.

K: Mi a teendő, ha játéktesztet akarok végezni, de Steam kulcsokon keresztül szabályozva a hozzáférést?
V.: A Steam Playtestedhez is tudsz kulcsokat kérni. Valójában ez most az előnyben részesített módszer játékod bétatesztelésére, ha egy kis csoportnál több tesztelőre van szükséged. Ne feledd, hogy továbbra is tudsz tesztelni a játék fő AppID-jével, kiadás-felülbíráló kulcsokat használva. Tovább információkat a https://partner.steamgames.com/doc/store/testing dokumentációban találsz.

K.: Kérdésem vagy visszajelzésem van, hogyan tudok kapcsolatba lépni veletek?
V.: Kérjük, használd ezt a kapcsolatfelvételi űrlapunkat, és tudasd velünk, ha problémába ütköztél vagy visszajelzésed van a funkcióról.

K.: Mikor használhatom a Steam Playtestet?
V.: Úgy gondoljuk, hogy e funkció használatának legjobb és valószínűleg leggyakoribb ideje a játékod megjelenése előtt van. Az első prioritásod valószínűleg egy „Hamarosan jön” oldal beállítása lesz a játékodhoz, a kívánságlistázások gyűjtésére és közösség építésére. De miután ez kész, a Steam Playtest lehetőséget ad visszajelzést kapni valódi játékosoktól a kiadás előtt.

Ha akarod, a Playtest AppID-t tovább használhatod új eszközök vagy funkciók tesztkörnyezeteként, de ne feledd, hogy a Steam Playtest ingyenes a vásárlóknak. Playtested működésben hagyásának a kiadás után valószínűleg csak akkor van értelme, ha a játékod eleve ingyenesen játszható.

K.: Hogyan választja ki a Steam, hogy mely játéktesztelőket engedi be egy korlátozott Playtestre?
V.: A Steam véletlenszerűen választ ki játéktesztelőket azon Steam fiókok közül, amelyek hozzáférést kértek. Arra van lehetőséged, hogy bizonyos országokból engedj be játékosokat, bár ennek leginkább korlátozott szerverelérhetőség és a késleltetési problémák megoldása miatt lehet értelme.

K.: Hogyan kapnak értesítést a játékosok, amikor hozzáférést kaptak a Playtesthez?
V.: A játékosok e-mailt kapnak a Steamtől, amikor hozzáadják őket egy Playtesthez. Az alapjáték áruházi oldalán is látni fogják az állapotukat.

K.: Értesítést kapnak a játékosok, amikor játszhatóra állítanak egy Playtestet?
V.: A Steam nem küld e-mailt, amikor egy Playtest buildet játszhatóra, illetve nem játszhatóra állítanak. Azt javasoljuk, használd a Steam események és bejelentések rendszer bejelentéseit a játékosok tájékoztatására arról, mikor játszható egy Playtest.

K.: Hogyan fejezek be egy Steam Playtestet?
V.: „Nem játszhatóra” tudod állítani a Playtestet a partneroldal Steam Playtest oldalán. Ne feledd előbb kikapcsolni a regisztrációt az áruházi oldalon.

K.: Bizalmas a Steam Playtestem?
V.: Nem. A Playtestre feliratkozó játékosoknak nincs veled titoktartási megállapodása, és nem is szabad titoktartást elvárnod tőlük. Ha bizalmas bétát akarsz tartani, és titoktartási megállapodást (NDA) követelsz a játékosoktól, van rá néhány megoldás.
 1. Használd a Playtest AppID-t, kérj kulcsokat, állítsd játszhatóra a Playtestet, és rejtettre az áruházi láthatóságot.
 2. Használd a fő játék AppID-jét és kérj kiadás-felülbíráló kulcsokat.
Mindkét esetben saját megoldással kell rendelkezned a játékosok regisztrálására.

K.: Van a Steam Playtestemnek áruházi oldala? Meg tudják találni a vásárlók az Áruházban?
V.: A Playtestnek nem lesz saját áruházi oldala; ehelyett a fő játék áruházi oldalán elérhető lehetőségként fog megjelenni. Ily módon minden keresési forgalom, áruházi javaslás stb. a valódi termékhez vezet, hogy a felhasználók kívánságlistázzák és kövessék.

K.: Kérhetek pénzt a Playtestemhez hozzáférésért?
V.: Nem. A Steam Playtest ingyenes regisztrációra van tervezve. És mivel a Playtestek bármikor deaktiválhatók, nem helyénvaló játékon belüli tranzakciókkal bevételt szerezni vagy hozzáférést árusítani. Ha készen állsz pénzt felszámítani játékod fejlesztés alatt álló változatáért, használd a Steam Korai hozzáférését.

K.: Hogyan koordináljam a játékosokat egy online többjátékos játékteszthez?
V.: Egyes többjátékos játékoknál érdemes lehet korlátozott időszakokra szervereket megnyitni, és ez elfogadható módja a Steam Playtest használatának. Azt javasolnánk, hogy a Steam események és bejelentések eszköz használatával beszélj játékosaidnak az ütemezett frissítésekről vagy összehangolt játéktesztekről.

K.: Ha Steam Playtestet végzek, bekavar az az igazi játékomnak?
V.: A Steam Playtest AppID-d elkülönül a fő játékod AppID-jétől. Ennek eredményeként az olyan dolgok, mint a játékidő, kívánságlistázások, értékelések, visszatérítések stb. szintén különállóak. Például:
 • Egy vásárló kívánságlistájára nem lesz hatással, amikor csatlakozik a Playtestedhez, vagy elhagyja azt.
 • Az a vásárló, aki csak a Playtestben vett részt, nem írhat értékelést a tényleges játékodról.
 • Egy vásárló játékideje a Playtestedben nincs hatással a Steam visszatérítési szabályzatára, sem a játékos azon képességére, hogy visszatérítést kapjon a valódi játékod megvásárlására.
 • Egy vásárló játékideje a Playtestedben nincs hatással játékkártyák szerzésére vagy teljesítmények feloldására.