Steamworks-dokumentaatio
Steam Playtest
Steam Playtest antaa kehittäjille mahdollisuuden kerätä pelitestaustietoja ilmaiseksi ja vähäisellä riskillä ilman, että heidän pitää huolehtia Steam-tuotetunnuksista, käyttäjäarvioinneista tai toivelistoista. Pääpeliin liittyvän, mutta erillisen "alisovellustunnuksen" avulla voit hoitaa pelitestauksen ilman, että se häiritsee pääpeliäsi.

Seuraavassa yleiskatsaus:
https://youtu.be/0_HhCEJ_kZ0

Steam Playtest on myös kätevä tapa hallinnoida käyttöoikeuksia pelitestiisi. Voit määritellä pelitestaajien määrän ja poistaa pelitestisovelluksen käytöstä silloin, kun haluat.

Miten Steam Playtest toimii?

Steam Playtest -sovellustunnuksella on samat Steamworksin tekniset toiminnot kuin varsinaisella pelillä, mutta vähemmän kaupan ja yhteisön määrityksiä. Steam Playtestillä ei ole erillistä kauppasivua, vaan siihen voi rekisteröityä suoraan pääpelin kauppasivulta. Pelaajat voivat siten rekisteröityä ja kirjautua pelitestiin, mutta lisätä edelleen pelin toivelistalleen ja seurata sitä.

Tältä Steam Playtestiin rekisteröityminen näyttää asiakkaille:

Liity pelitestiin

Testaamisesta kiinnostuneet pelaajat voivat pyytää käyttöoikeutta Steamin Playtestiin. Kun olet valmis aloittamaan pelitestauksen, voit lisätä haluamasi määrän testaajia kiinnostuneiden pelaajien joukosta. Voit poistaa pelitestisovelluksen käytöstä, kun olet valmis, tai pitää sen aktiivisena tulevien toimintojen testaamisen varalta.

Miten Playtest luodaan?

 1. Luo uusi Playtest-sovellus pelin Liittyvät paketit ja lisämateriaalit -sivulta.

  Luo uusi Playtest

 2. Määritä sovelluksen asetukset Steamworksissa.

  Sinun tulee lisätä ainakin vaadittavat kirjaston tunnistekuvat ja yhteisön elementit. (Katso Kirjaston elementit -dokumentaatio.) Voit myös muokata Playtest-sovelluksen julkista nimeä (sekä lokalisoituja nimiä). Nimeä ei voi muuttaa julkaisun jälkeen.

 3. Kun olet valmis, käy läpi kaupan julkaisuprosessin vaiheet Playtest-sovellukselle. Tämä sisältää yksinkertaistetun Valven kauppasivun arviointivaiheen. Huomaa! Playtestillä ei ole omaa kauppasivua, vaan se näytetään yhtenä osiona emopelin sivulla. Playtestin kauppa-arvioinnin tarkistuslista koostuu ainoastaan tunnistekuvista ja kuvakkeista.

 4. Voit sallia rekisteröitymisen Steam Playtestiin asettamalla sen julkiseksi pelisi kauppasivulla. Valitse ylläpitäjän asetuksista Muokkaa kauppasivua ja salli sitten rekisteröinti Erityisasetukset-välilehdeltä. Kun olet julkaissut muutokset sivulla, asiakkaat näkevät rekisteröitymisvaihtoehdon Steam-kaupassa.

  playtest_special_settings_screenshot0.png

  Voit asettaa Playtest-rekisteröitymisen julkiseksi tai piilottaa sen milloin vain.

 5. Kun Steam Playtest -rekisteröityminen on käynnissä, voit valmistella sisältösi pelitestiä varten. Lähetä depotteja ja määritä koontiversioita Playtestiä varten niin kuin mille tahansa muulle pelille tai demolle. Voit integroida Steamworksin teknisiä toimintoja, asettaa Steamin syötemalleja, määrittää Cloud-tallennuksia jne. Jos et ole koskaan tehnyt tätä aiemmin, aloita lukemalla Steamiin lähettäminen -dokumentaatiomme.

 6. Kun Playtestisi on valmis ja koontiversiosi julkaistu, voit alkaa hyväksyä pelaajia testaajiksi. Klikkaa Hallinnoi Playtestiä -linkkiä Playtest-sovelluksesi Steamworks-asetuksissa (tai etsi Playtest-asetukset Sovellus-välilehdeltä). Voit lisätä pelaajaryhmiä, kun olet valmis. Pelaajat valitaan satunnaisesti rekisteröityneiden joukosta.

  Voit myös valita tietyt maat, jos sinulla on rajoitettu palvelinkapasiteetti ja haluat varmistaa, ettei pelitestin aikana ole latenssiongelmaa.

  granting.png

 7. Kun olet kerännyt tarpeeksi pelitestausdataa, voit ottaa pelitestin pois käytöstä määrittämällä sen Ei pelattavissa -tilaan Playtest-sovellustunnuksen aloitussivulla. Tätä vaihtoehtoa ei näytetä silloin, kun rekisteröintejä hyväksytään Steam-kaupassa. Steam ei käynnistä pelitestisovellusta käytöstä poistamisen jälkeen.

  Mieti toiminnon käyttöä tarkkaan! Pelin poistaminen voi olla pettymys yhteisölle, jos siitä ei ole ilmoitettu aiemmin, joten kannattaa asettaa selvät odotukset ajoissa. Voit käyttää Tapahtuma- ja ilmoitustyökaluja ja kertoa pelaajille lisätietoa pelitesteistäsi.

 8. Jos haluat käynnistää Playtest-pelitestin uudelleen sen päättymisen jälkeen (tehtyäsi esim. joitain muutoksia tai lisättyäsi palvelinkapasiteettia), voit asettaa Playtestin uudelleen näkyväksi. Pelaajat, joilla oli jo käyttöoikeus pelitestiisi, on se edelleen. Heidän ei siis tarvitse ilmoittautua pelitestiin tai saada siihen käyttöoikeutta uudelleen.

Rekisteröitymistyyppi

Oletuksena on rajoitettu rekisteröinti. Potentiaaliset pelitestaajat pyytävät käyttöoikeuksia, joita myönnät erissä tarpeesi mukaan.

Jos peli on valmis useamman käyttäjän käyttöön, voit myös määrittää pelitestiin avoimen rekisteröinnin: kun pelaajat pyytävät käyttöoikeutta emopelin kauppasivulta, heidät lisätään pelitestiin automaattisesti.

Jos vaihdat rajoitetusta pelitestin rekisteröinnistä (oletus) avoimeen rekisteröintiin, kaikki odottavat pelitestaajat hyväksytään automaattisesti. Tämä alkaa yleensä muutaman minuutin kuluttua.

Rekisteröintityypin voi muuttaa myös kumppanisivuston Steam Playtest -sivulta. Muutoksen voi tehdä milloin tahansa.

Yleiset määritykset

Playtest EI ole pelattavissa EIKÄ rekisteröintejä oteta vastaan.
Tämä on oletusmääritys, kun määrität pelitestin, muttet ole vielä laittanut sitä julkiseksi etkä ota rekisteröitymisiä vastaan. Se on myös lopuksi käytössä oleva määritys, kun pelitesti on päättynyt.

notplayablehidden.png

Playtest EI ole pelattavissa, mutta siihen otetaan vastaan uusia rekisteröintejä.
Tämä on todennäköisin määritys aluksi, jotta pelaajat voivat rekisteröityä pelitestiin jo ennen kuin se on saatavilla. Tämä on ehkä sopiva määritys myös silloin, kun suljit jo pelitestin, mutta suunnittelet järjestäväsi uuden myöhemmin ja haluat lisätä tuleviin pelitesteihin enemmän testaajia.

notplayablevisible.png

Playtest on pelattavissa ja uusia rekisteröintejä otetaan vastaan.
Tämä on todennäköisesti sopiva asetus silloin, kun pelitesti on käynnissä ja suunnittelet lisääväsi pelitestaajia myöhemmin. Tämä voi olla hyödyllinen esimerkiksi silloin, kun haluat lisätä palvelinkapasiteettia tai lisätä uusia toimintoja ja tarvitset tulevan koontiversion testaamiseen lisää pelitestaajia.

playablevisible.png

Playtest on pelattavissa, mutta uusia rekisteröintejä EI oteta vastaan.
Tämä määritys sopii ehkä silloin, kun et suunnittele ottavasi pelitestiin lisää testaajia jatkossa, mutta nykyisillä pelitestaajilla pitäisi olla edelleen käyttöoikeus pelitestin koontiversioon.

playablehidden.png

Palaute pelaajilta

Palautteen kerääminen pelaajilta on sinusta kiinni. Monet kehittäjät lisäävät Palaute-painikkeen pelin päävalikkoon. Painike johtaa sinne, missä kehittäjä haluaa kerätä ja hallita palautetta. Se voi johtaa Steamin keskustelufoorumille, Discord-kanavalle, vianseurantaohjelmistoon, oman kotisivusi keskustelufoorumeille tai mihin ikinä haluatkaan.

Suosittelemme, että kerrot suoraan yleisölle, millaista palautetta haluat ja missä se on parasta jakaa. Voit myös antaa linkit haluamaasi palaute- tai kommunikaatiojärjestelmään suoraan yhteisöilmoituksessa.

Usein kysytyt kysymykset

K: Miksi Valve päätti kehittää tämän työkalun?
V: Steam Playtest -toiminto kehitettiin, koska studiot halusivat järjestää rajoitettuja pelitestejä aidoilla asiakkailla ja vähäisillä riskeillä. Kehittäjätiimit halusivat mahdollisuuden järjestää pelitestejä niin, ettei tarvitsisi huolehtia niiden vaikutuksesta käyttäjäarviointeihin tai toivelistoihin. He halusivat myös mahdollisuuden hallinnoida pelitestejä alusta loppuun tai tarvittaessa keskeyttää ne. Toivottavasti uudet työkalut lähentävät kehittäjiä ja pelaajia ja parantavat pelien laatua entisestään.

Huomasimme, että pulmaa yritettiin ratkaista yllättävin ja epävirallisin keinoin. Kiinnostusta yritettiin herättää demolla, joka oli käytännössä avoin beta, tai ilmaisella "esinäytöksellä". Kehittäjät käyttivät kaikkia mahdollisia työkaluja rakentaakseen yhteisön ja kerätäkseen pelitestaustietoja. Nämä ovat tärkeitä asioita, joten halusimme tarjota virallisen ja paremmin tuetun ratkaisun, joka on kehittäjille helpompi ja pelaajille yhtenäisempi.

K: Voinko järjestää pelitestin mutta hallinnoida pääsyoikeuksia Steam-tuotetunnuksilla?
V: Voit pyytää tuotetunnuksia myös Steam Playtestiä varten. Tämä on itse asiassa suositeltu tapa pelisi beta-testauksen järjestämiseen, jos tarvitset vähänkään isomman testiryhmän. Jos haluat testata emopelisi sovellustunnuksella (AppID), voit edelleen käyttää siihen julkaisun ohitustunnuksia. Lisätietoa löytyy Testaaminen Steamissä -dokumentaatiosta.

K: Miten otan yhteyttä, kun minulla on kysyttävää tai haluan antaa palautetta?
V: Käyttämällä tätä tukilomaketta voit kertoa ongelmista tai antaa palautetta.

K: Milloin Steam Playtestiä voi käyttää?
V: Meistä paras ja yleisimmin käytetty ajankohta on ennen pelin julkaisua. Ensimmäiseksi kannattaa luoda pelille Tulossa pian -sivu ja alkaa kerätä toivelistauksia sekä rakentaa yhteisöä. Sen jälkeen voit kerätä Steam Playtestin avulla pelaajien palautetta ennen pelin julkaisua.

Voit halutessasi jatkaa Playtest-sovellustunnuksen käyttöä uusien työkalujen ja toimintojen testaamiseen. Pidä mielessä, että Steam Playtest on asiakkaille ilmainen. Pelitestin avoimena pitäminen julkaisun jälkeen on järkevää ainoastaan, jos kyseessä on ilmaiseksi pelattava peli.

K: Miten Steam päättää, ketkä pelaajat saavat rajoitetun Playtestin käyttöoikeuden?
V: Steam valitsee pelitestaajat satunnaisesti käyttöoikeutta pyytäneiden Steam-tilien joukosta. Voit myös valita asetuksen, jolla hyväksyt pelaajia vain tietyistä maista. Tämä on hyödyllisin varmaankin silloin, kun sinulla on rajoitettu palvelinkapasiteetti ja yrität selvittää latenssiongelmia.

K: Miten pelaaja saa tiedon Playtestin käyttöoikeudesta?
V: Steam lähettää sähköpostin, kun pelaaja on lisätty Playtestiin. Tila näytetään myös emopelin kauppasivulla.

K: Ilmoitetaanko pelaajille, kun Playtest on pelattavissa?
V: Steam ei lähetä sähköpostiviestiä, kun Playtest-versio on pelattavissa. Kannattaa käyttää Tapahtuma- ja ilmoitustyökaluja ja ilmoittaa pelaajille, milloin Playtest on pelattavissa.

K: Kuinka lopetan Steam Playtestin?
V: Valitse pelitestin Ei pelattavissa -merkintä kumppanisivuston Steam Playtest -sivulla. Varmista, että olet poistanut kauppasivun ilmoittautumisen ensin käytöstä.

K: Onko Steam Playtest luottamuksellinen?
V: Ei. Playtestiin osallistuvat pelaajat eivät ole minkään salassapitosopimuksen alaisia, joten salassapitoa ei tule odottaa. Jos haluat järjestää luottamuksellisen betan ja vaatia pelaajia allekirjoittamaan salassapitosopimuksen, sinulla on pari vaihtoehtoa.
 1. Käytä Playtestin sovellustunnusta (AppID), pyydä tuotetunnuksia, määritä Playtest pelattavaksi ja kaupan näkyvyys piilotetuksi.
 2. Käytä emopelin sovellustunnusta (AppID) ja pyydä julkaisun ohitustunnuksia.
Kummassakin vaihtoehdossa vaaditaan, että sinulla on oma ratkaisu pelaajien ilmoittautumiseen ja rekisteröitymiseen.

K: Onko Steam Playtestillä oma kauppasivu? Löytyykö se kaupasta?
V: Playtestillä ei ole omaa kauppasivua. Sen sijaan se näkyy saatavilla olevana vaihtoehtona varsinaisen pelin kauppasivulla. Tämän ansiosta hakuliikenne, kaupan suositukset jne. ohjataan varsinaiseen tuotteeseen, jotta käyttäjät voivat seurata peliä ja lisätä sen toivelistalleen.

K: Voinko veloittaa Playtestin käyttöoikeuksista?
V: Et. Steam Playtestiin rekisteröityminen on ilmaista. Koska Playtest voidaan poistaa milloin vain, ei ole soveliasta rahastaa pelinsisäisillä maksuilla tai myymällä käyttöoikeuksia. Jos haluat myydä keskeneräistä versiota pelistä, siihen tulee käyttää Steamin Early Accessia.

K: Kuinka koordinoin pelaajat pelitestauksen verkko- tai moninpelille?
V: Jotkut moninpelien kehittäjät saattavat haluta avata palvelimensa rajoitetuksi ajaksi, ja Steam Playtestiä voi hyödyntää tähän tarkoitukseen. Kannattaa käyttää Tapahtuma- ja ilmoitustyökaluja ja kertoa pelaajille tulevista päivityksistä ja koordinoiduista pelitesteistä.

K: Häiritseekö Steam Playtestin käyttö varsinaista peliä?
V: Steam Playtest -sovellustunnus on erillinen varsinaisen pelin tunnuksesta. Sen seurauksena peliaika, toivelistat, arvioinnit, hyvitykset jne. ovat myös erillisiä. Esimerkiksi:
 • Pelitestiin liittyminen tai siitä poistuminen ei vaikuta peliisi asiakkaiden toivelistoilla.
 • Asiakkaat, jotka ovat osallistuneet ainoastaan pelitestiin, eivät voi arvioida varsinaista peliä.
 • Asiakkaan peliaika Playtestissä ei vaikuta Steamin hyvityskäytäntöön tai pelaajan mahdollisuuteen saada hyvitys varsinaisesta pelistä.
 • Asiakkaan peliaika Playtestissä ei vaikuta keräilykorttien ansaitsemiseen tai saavutusten avaamiseen.