Steamworks-dokumentation
Steam-överlägget

Översikt

Steam-överlägget är en del av Steams användargränssnitt och kan aktiveras ovanpå nästan alla spel som startas via Steam. Det ger användaren tillgång till vänlistan, webbläsare, chatt och DLC-köp i spelet.

Standardtangenterna för en användare för att komma åt överlägget medan hen är i ett spel är SHIFT+TAB, men det kan ändras i Steam->-Inställningar.

Krav

Spelet behöver inte göra något särskilt för att överlägget ska fungera. Det är tillgängligt automatiskt in i alla spel som startas via Steam! Under utveckling och när du kör spelet i ett felsökningsprogram laddas spelet när du anropar SteamAPI_Init. Du måste anropa SteamAPI_Init innan du startar OpenGL/D3D-enheten, för annars kommer anslutningen inte att fungera.

Överlägget stöder spel som använder DirectX 7–12, OpenGL, Metal och Vulkan. Överlägget kommer inte att vara aktivt i programvarurasteriserade spel.

macOS: Överläggsstöd för 10.15 (Catalina) kräver att du lägger till rättigheter till i konfigurationen för din byggversion. Mer information finns i dokumentationen om plattformar.
OBS: Överlägget inaktiveras automatiskt för applikationer av typen programvara. Du kan aktivera överlägget genom att:
 • Se till att ditt Steam-konto har behörighet att redigera appmetadata.
 • Gå från appens startsida till > Redigera Steamworks-inställningar > fliken Installation > Allmän installation.
 • Markera kryssrutan för att aktivera Steam-överlägget för applikation.
 • Publicera.

Aktivera överlägget från din applikation

Det finns en uppsättning funktioner i Steamworks API som ger dig direkt tillgång att utlösa spelöverlägget.

Kommunikation från överlägget till ditt spel

Följande signaler (återanrop) skickas från Steam till spelet, baserat på användaråtgärder i överlägget:
 • GameOverlayActivated_t
  Sänds när spelöverlägget aktiveras eller inaktiveras. Spelet kan använda detta för att pausa eller återuppta enspelarmatcher.
 • GameServerChangeRequested_t
  Sänds när användaren väljer att ansluta sig till en väns spel. Innehåller detaljer om spelservern man ansluter sig till.
 • GameLobbyJoinRequested_t
  Sänds när användaren väljer att ansluta sig till en väns spel. Innehåller detaljer om lobbyn man ansluter sig till.

Vanliga frågor

OBS: Du hittar ytterligare svar på kundtjänstsidan, till exempel gällande detta ämne:Steams gemenskapsöverlägg aktiveras inte.

Fråga: Varför gör Steam-överlägget så att min app kraschar?

Svar: Steam-överlägget används i tusentals spel och som sådant har det testats mycket noggrant och är sällan orsaken till en krasch. Men på grund av hur det sätts in i spelet exponeras ofta minnesläckor eller minnesfel i användningen av ditt renderings-API som kanske inte har påverkat spelandet.

För att diagnostisera överläggskrascher med till exempel DirectX, försök att avgöra hur D3D hamnade i ett dåligt tillstånd genom att använda felsökningskörtiden för D3D med alla nivåer (info/varning/fel/notis) aktiverade. Det kan ge dig några ledtrådar gällande utestängda D3D-resurser. Om du inte hittar något på det sättet kan det vara ett mer allmänt problem med minnesfel. Om krascherna alltid inträffar vid avstängning är det troligtvis ett problem med avstängningssekvensen där spelet inte städar upp när det stängs av.

Om appen fortfarande kraschar i överlägget efter felsökning, meddela oss i Steamworks utvecklargrupp.

Fråga: Varför visas inte Steam-överlägget i min app?

Svar: Se först till att du uppfyller de Krav som finns ovan. Om du uppfyller kraven och det fortfarande inte dyker upp, se till att du startar appen via Steam-klienten, antingen direkt från lobbyn eller snabbstartslistan, eller genom att anropa steamapi_restartappifNecessary.

Fråga: Mitt spel använder D3D12 på Win7 och Steam-överlägget fungerar inte. Varför?

Svar: Läs detta Microsoft-dokument om hur du lägger till stöd för Steam-överlägg.