Steamworks-dokumentation
Steam-nycklar

Översikt

Steam-nycklar är unika alfanumeriska koder för engångsbruk som kunderna kan aktivera på Steam för att lägga till en produktlicens till sitt konto. Steam-nycklar är en gratistjänst vi tillhandahåller till utvecklare som ett praktiskt verktyg för att hjälpa dig att sälja ditt spel i andra onlinebutiker och i detaljhandeln, eller för gratis utdelning till betatestare eller media/influencers. Steam-nycklar är en gratistjänst, så vi ber om att du använder ditt goda omdöme och följer riktlinjer och regler gällande hur man gör en begäran och säljer dem.

https://www.youtube.com/watch?v=V0tRQgNiQMo

Nyckeltyper

Du kan begära tre olika typer av Steam-nycklar: standard-, lanseringöverskridnings- och utvecklarnycklar. Steam-nycklar är alltid kopplade till ett specifikt Steam-paket.

 • Standardlanseringsnycklar
  Detta är den vanligaste typen av nyckel på Steam, och den är vanligtvis kopplad till ett butiks- eller detaljhandelspaket med Steam-nycklar. Dessa nycklar är lämpliga för fysiska exemplar eller till försäljning i andra onlinebutiker. Kunder kan aktivera en sådan här nyckel när de vill, men produkten blir upplåst först efter att den har släppts på Steam. Spel och applikationer som lanseras på Steam kan få upp till 5 000 standardlanseringsnycklar för att stödja aktiviteter i detaljhandeln och distribution i andra butiker. Därefter utvärderas varje begäran om Steam-nycklar individuellt. Det finns ingen garanti för att du får ytterligare nycklar.

 • Lanseringöverskridningsnycklar (eller betapaketnycklar)
  Dessa nycklar används för att bevilja åtkomst till en produkt innan den släpps på Steam. Lanseringöverskridningsnycklar är menade för små betatest och för att ge åtkomst till media/influencers. Vi tittar på varje begäran var för sig, men lanseringöverskridningsnycklar (betanycklar) är vanligtvis begränsade till 2 500 totalt. Det är aldrig OK att sälja lanseringöverskridningsnycklar. Om du vill köra ett storskaligt speltest för att tillhandahålla fler än några tusen nycklar för att tillåta spel innan ditt spel släpps, så bör du använda Steams Playtest-funktion. Du kan läsa mer om det här.
  Obs: Lanseringöverskridningsnycklar bör aldrig säljas till kunder.

 • Automatisk tilldelning för utvecklare (eller devcomp)
  Dessa nycklar är endast avsedda att användas av utvecklare. De används för att ge utvecklare tillgång till produkten om deras Steam-konto INTE redan är i din Steamworks partnergrupp. Du behöver bara ett litet antal av dessa nycklar, och antagligen behöver du inga alls. Dessa nycklar är inte avsedda för grundläggande testning – om du behöver nycklar för att testa ditt spel ska du begära lanseringöverskridningsnycklar eller nycklar till ditt Steam Playtest.
  Obs: Utvecklarnycklar bör aldrig ges till kunder.

  Steam-nycklar för särskilt bruk
  Steam-nycklar kan inte genereras för följande produkttyper på Steam:

  Gratisprodukter
  Det går som standard inte att begära nycklar för spel som är gratis att spela eller som är gratis att ladda ned på Steam. Skapa ett ärende om du behöver Steam-nycklar för din gratisprodukt.

  Steam-buntar
  Steam-nycklar kan inte genereras för Steam-buntar. Du behöver generera nycklar för de individuella apparna i bunten.

Regler och riktlinjer för Steam-nycklar

 • Du bör använda Steam-nycklar till att sälja ditt spel i andra butiker på samma sätt som du säljer dina spel på Steam. Det är viktigt att du inte ger Steam-kunder ett sämre erbjudande än köpare av Steam-nycklar.
 • Du kan enbart begära Steam-nycklar för innehåll som är tillgängligt för köp eller nedladdning på Steam. Detta inkluderar spel, demor och DLC.
  • Det är till exempel inte OK att använda Steam-nycklar till att distribuera en demo som användare inte kan ladda ned på Steam.
  • Det enda undantaget är om man ber om lanseringöverskridningsnycklar för begränsad betatestning eller distribution av kosmetiskt DLC för kunder som deltar i crowdfunding. Kontakta oss och skapa ett ärende vid eventuella frågor.
 • Steam-nycklar bör inte ges bort gratis om du inte har samma erbjudande (alltså ger bort spelet gratis) till Steam-kunder. Detta inkluderar gåvor i marknadsföringssyfte, om inte gåvan är väldigt liten (färre än 100 Steam-nycklar).
 • Det är OK att rabattera spelet i olika butiker vid olika tillfällen, så länge du planerar att ge Steam-kunder ett motsvarande erbjudande inom en rimlig tid.
 • Om du ber om ett väldigt stort antal nycklar och du inte erbjuder Steam-kunder något motsvarande, eller om din enskilda firma säljer Steam-nycklar och inte erbjuder något av värde för Steam-kunder kan din begäran avslås och du förlora privilegiet att begära nycklar.

När vi granskar en begäran om Steam-nycklar tar vi vanligtvis en titt på kundintresset på Steam, det totala antalet nycklar som har utfärdats och aktiverats och hur många ytterligare nycklar som nu efterfrågas. En begäran kan nekas om det finns en obalans som tyder på att utvecklaren inte ger ett erbjudande till Steam-kunder som är jämförbart med vad som erbjuds till köpare av Steam-nycklarna. Ett exempel är ett spel med några få hundra sålda exemplar som begär tiotusentals nycklar eller mer.

Observera: Din förpliktelse till ett avtal om att sälja eller distribuera Steam-nycklar innan du har fått nycklar eller godkännande förpliktar inte Valve att tillhandahålla nycklar. Vi hjälper dig gärna att granska din begäran om Steam-nycklar i förväg om det är till hjälp – det är bara att kontakta oss genom att skapa ett ärende.

Valve förbehåller sig rätten att neka en begäran om Steam-nycklar.

Steam-nyckelstatistik

Du kan se överblick av din applikations Steam-nyckelhistorik genom att gå till din applikations startsida och välja "Begär produktnycklar från Steam". I sektionen med nyckelstatistik kan du se det totala antalet aktiverade och ännu inte aktiverade nycklar i alla paket där din applikation är inkluderad, samt antalet nycklar som återkallats med verktyget "Stäng av eller inaktivera Steam-nycklar".

keystats.JPG

Steam-nycklar för crowdfunding


Steam-nycklar kan användas som crowdfundingbelöningar och ge dem som deltar tillgång till din produkt. Om du funderar på att erbjuda Steam-nycklar som en belöning för din crowdfundingkampanj bör du noggrant granska följande riktlinjer.

 • Steam-nycklar kan enbart användas som belöning för produkter som redan godkänts för distribution via Steam. Detta innebär att du behöver vara registrerad som en Steamworks-partner och ha en applikationskredit eller ett appID för produkten. Det är inte OK att använda Valves eller Steams logotyper för att marknadsföra en produkt som inte är underlagt Steams distributionsavtal.

 • Lanseringöverskridningsnycklar och alfa-/betaåtkomst för sponsorer: Det är OK att begära ett relativt litet antal lanseringöverskridningsnycklar som ger åtkomst till ditt spel innan utgivning – dessa nycklar kan användas till att belöna dina mest engagerade crowdfundingdeltagare så att de kan hjälpa dig att testa spelet innan lansering. Värt att notera är att det maximala antalet lanseringöverskridnings-/betanycklar som du kan begära för detta syfte är 2 500. Du bör inte utlova fler än 2 500 lanseringöverskridnings-/betanycklar för ditt spel under din crowdfundingkampanj.
  • Crowdfundingkampanjer bör vara tidsbegränsade.
  • Du kan alltid begära standardlanseringsnycklar om du har deltagare kvar att belöna – dessa nycklar ger tillgång till spelet så snart det har släppts på Steam.
  • Behöver du köra ett större speltest av ditt spel för crowdfundingdeltagare? Överväg att använda Steam Playtest. Du kan begära nycklar för din Steam Playtest-app och distribuera dem till personerna som stöttat projektet. Kom ihåg att det aldrig är OK att sälja Steam-nycklar för Steam Playtest direkt till kunderna.

STEAM-NYCKLAR – SÅ HÄR GÖR MAN

Be om nycklar

För att be om nycklar, klicka på knappen "Begär produktnycklar från Steam" på din apps startsida i Steamworks och följ stegen. Om du inte ser den knappen har ditt konto inte behörigheten ”Generera Steam-nycklar”. Du kan läsa mer om behörigheter här.

Hämta nycklar

När begäran har behandlats kan nycklarna hämtas genom att klicka på "Begär produktnycklar från Steam" på din apps startsida i Steamworks. Nycklar är tillgängliga för nedladdning som en zip-fil som innehåller en vanlig textfil. Nycklar kan endast laddas ned av användaren som begärde dem.

Nyckeltaggar

Det är mycket viktigt att tagga dina nycklar korrekt så att du kan hålla reda på dem i framtiden. Om du till exempel begär ett parti nycklar som ska säljas i detaljhandeln i Frankrike, välj taggen Frankrike. Det är en värdefull funktion som hjälper dig att hålla reda på din produkts försäljning i andra butiker.

Nyckelförfrågningar

Om du vill söka efter en produktnyckel kan du göra det på sidan för förfrågningar om Steam-nycklar. Observera att du bara kan kontrollera en nyckel åt gången. Endast konton som har behörighet att "Generera Steam-nycklar" kan skicka in en nyckelförfrågning. Dessutom kan du bara söka efter en produktnyckel från ett parti nycklar som du har begärt, alternativt om paketet du begärde nycklar till innehåller appID:n som du har nyckelbehörigheter till. Om du försöker leta upp en Steam-nyckel som du inte har behörighet till, eller om Steam-nyckeln är felaktig, visas ett felmeddelande om att nyckeln är ogiltig.

Stäng av nycklar

I vissa situationer kan man behöva stänga av en Steam-nyckel eller ett parti Steam-nycklar. Du kan läsa mer på sidan om att stänga av Steam-nycklar, men några av de vanligaste situationerna inkluderar att proaktivt inaktivera oanvända nycklar, återkalla åtkomst för användare i stängda betor och återkalla nycklar som har återbetalats.

Om du behöver stänga av produktnycklar kan det göras från sidan Stäng av eller inaktivera Steam-nycklar.

Precis som med nyckelförfrågningar kan du enbart stänga av produktnycklar som du har behörighet till. I det andra steget av processen kan du välja om du vill stänga av alla nycklar i partiet eller enbart nycklar som inte har aktiverats.

Var mycket försiktig när du stänger av produktnycklar eftersom du kan ta bort legitima kunders åtkomst.

Du kan stänga av nycklar för att återkalla åtkomst från legitima användare (exempelvis när en beta avslutas) eller för att återkalla nycklar som har stulits eller köpts på bedrägligt sätt.

Om du har många nycklar att stänga av, dela helst upp dem i grupper med 10 000 per textfil. Sidan för att stänga av nycklar behandlar större partier, men den kan få timeout och visa ett felmeddelande fast nycklarna verkligen förbjudits.

Tips om Steam-nycklar

 • Begär produktnycklar i mindre partier.
  Fundera noga över hur många nycklar du behöver. Även om en återförsäljare ber dig om ett stort antal nycklar kan det vara bäst att börja med ett mindre antal och begära fler vid behov. Tillhandahåll bara ett så stort antal nycklar till tredjepartsdistributörer som de rimligen kan behöva. Om du eller någon av dina distributörer gör ett misstag eller om något händer med nycklarna är bättre för dig om du inte behöver oroa dig för ett stort antal stulna nycklar. I regel bör du behandla produktnycklar som kontanter.

 • Var försiktig med dina Steam-nycklar.
  Vi har mottagit många rapporter om bedragare som utger sig för att vara journalister eller från detaljhandeln för komma åt nycklar och sedan sälja dessa nycklar vidare med vinst.

 • Förköp
  Om du erbjuder din produkt för förköp utanför Steam, och det förköpet ger användaren en Steam-produktnyckel, bör dessa nycklar låsa upp din produkt samtidigt som den blir tillgänglig för köp via Steam. Steam-kunder ska inte få ett sämre erbjudande än köpare av Steam-nycklar.

 • Betatest
  Nycklar är ett sätt att ge spelare åtkomst till ditt spel för tidig testning eller åtkomst till en stängd alfa/beta. Observera att om en spelare har ditt spel på sin önskelista när hen aktiverar en av dessa nycklar, tas spelet bort från önskelistan. Om du planerar att köra ett större betatest som kräver mer än några tusen lanseringöverskridningsnycklar, måste du använda funktionen Steam Playtest. Du kan läsa mer om denna funktion här.

 • Steam-nycklar och marknadsföringskrav
  Om du begär Steam-nycklar för att distribuera eller sälja ditt spel utanför Steam, måste du följa dessa riktlinjer för marknadsföring.

  Om ditt spel är en Early Access-titel, måste du inkludera det material som anges i riktlinjerna för Early Access.

Vanliga frågor


Fråga: Hur många Steam-nycklar kan mitt spel få?
Svar: Spel och applikationer som lanseras på Steam kan få upp till 5 000 standardlanseringsnycklar för att stödja aktiviteter i detaljhandeln och distribution i andra butiker. Därefter utvärderas varje begäran om Steam-nycklar individuellt.

Lanseringöverskridningsnycklar (betanycklar) begränsas i allmänhet till total 2 500.
 • Om du vill köra ett större betatest innan ditt spel lanseras, använd funktionen Steam Playtest. Du kan begära Steam-nycklar för din Playtest-app.

Fråga: Varför blev min nyckelbegäran nekad?
Svar: När vi granskar en begäran om Steam-nycklar tar vi vanligtvis en titt på kundintresset på Steam, det totala antalet nycklar som har utfärdats och aktiverats och hur många ytterligare nycklar som nu efterfrågas. En begäran kan nekas om det finns en obalans som tyder på att utvecklaren inte ger ett erbjudande till Steam-kunder som är jämförbart med vad som erbjuds till köpare av Steam-nycklarna.

Det kan också bero på att begäran gällde lanseringöverskridningsnycklar, som gör innehållet omedelbart spelbart vid aktivering. I allmänhet är lanseringöverskridningsnycklar (betanycklar) begränsade till totalt 2 500.

Fråga: Upphör mina lanseringöverskridningsnycklar att gälla när appen har släppts?
Svar: Nej, nycklar upphör inte att gälla automatiskt. Alla spelare som aktiverade en betanyckel innan spelet släpptes kan behålla spelet. Om du vill återkalla åtkomst efter en stängd beta, läs sektionen Stäng av nycklar ovan.