Steamworks Documentation
Codurile de activare Steam

Prezentare generală

Codurile de activare Steam sunt coduri alfanumerice unice care pot fi utilizate o singură dată de către clienți pentru a atașa o licență de produs propriului cont Steam. Aceste coduri de activare Steam sunt oferite în baza unui serviciu gratuit pe care îl furnizăm dezvoltatorilor ca o modalitate utilă de a-i ajuta să-și vândă jocurile în alte magazine și în mediul retail, dar și pentru a le oferi acces gratuit agențiilor de presă/influencerilor și persoanelor care testează versiunile beta ale jocurilor. Deoarece codurile de activare Steam sunt oferite în baza unui serviciu gratuit, te rugăm dai dovadă de bună credință și să respecți regulile și îndrumările atunci când soliciți și comercializezi astfel de coduri.

https://www.youtube.com/watch?v=V0tRQgNiQMo

Tipuri de coduri de activare

Poți solicita trei tipuri de coduri de activare Steam: cod de activare implicit, acces imediat și acces pentru dezvoltatori. Codurile de activare Steam sunt întotdeauna solicitate dintr-un anumit pachet Steam.

 • Cod de activare implicit (lansare standard)
  Acesta este cel mai întâlnit tip de cod de activare de pe Steam și este asociat de obicei cu un pachet pentru magazinul Steam sau un pachet pentru coduri de activare Steam. Aceste coduri de activare sunt potrivite atât pentru produsele disponibile în versiune fizică, cât și pentru comercializarea produsului în cadrul altor magazine digitale. Clienții pot activa aceste tipuri de coduri Steam oricând doresc, dar vor avea acces la produs doar după ce acesta este lansat pe Steam. R. Jocurile și aplicațiile care se lansează pe Steam pot primi până la 5.000 de astfel de coduri de activare Steam pentru a le sprijini în activitățile de retail și distribuție în cadrul altor magazine. Solicitările de coduri de activare Steam care depășesc acest număr de coduri vor fi examinate individual. Nu îți putem garanta că vei primi coduri de activare suplimentare.

 • Acces imediat (coduri pentru pachete beta)
  Aceste coduri de activare sunt oferite pentru a acorda acces la un produs înainte ca acesta să fie lansat pe Steam. Codurile de acces imediat sunt destinate pentru micile sesiuni de testare beta și pentru a le oferi acces agențiilor de presă/influencerilor la produsul tău. Vom analiza individual fiecare astfel de solicitare, însă solicitările de coduri de activare cu acces imediat (beta) sunt limitate în mod normal la un total de 2.500 de coduri. Comercializarea codurilor de activare care oferă acces imediat nu este permisă. Dacă dorești să realizezi un playtest la scară mare, iar acesta necesită mai mult de câteva mii de coduri de activare pentru a permite accesul la jocul tău înainte de lansare, ar trebui să utilizezi programul Steam Playtest. Poți afla mai multe informații despre acest program aici.
  NOTĂ: comercializarea codurilor de activare care oferă acces imediat nu este permisă.

 • Coduri de acces pentru dezvoltatori (devcomp)
  Aceste coduri de activare sunt destinate doar pentru echipele de dezvoltare. Aceste coduri de activare sunt utilizate pentru a le oferi dezvoltatorilor acces la produs în cazul în care contul lor Steam NU face parte deja din grupul tău de partener Steamworks. Probabil nu vei avea niciodată nevoie de un astfel de cod sau dacă vei avea nevoie, vei avea nevoie de un număr redus de astfel de coduri de activare. Aceste coduri de activare nu sunt destinate pentru activitățile normale de testare. Dacă ai nevoie de coduri pentru testarea jocului tău, solicită coduri de activare Steam cu acces imediat sau coduri pentru Steam Playtest.
  NOTĂ: codurile de activare cu acces pentru dezvoltatori nu ar trebui să fie niciodată acordate clienților.

  Codurile de activare Steam pentru cazuri speciale
  Codurile de activare Steam nu pot fi generate pentru următoarele tipuri de produse de pe Steam:

  Produse gratuite
  În mod implicit, nu pot fi solicitate coduri de activare Steam pentru jocurile gratuite sau care sunt disponibile gratuit pentru descărcare pe Steam. Dacă ai nevoie de coduri de activare Steam pentru produsul tău gratuit, te rugăm să creezi un tichet.

  Bundle-uri Steam
  Nu pot fi generate coduri de activare Steam pentru bundle-urile Steam. Va trebui să generezi coduri de activare pentru fiecare aplicație din cadrul unui bundle.

Regulile și îndrumările privind codurile de activare Steam

 • Ar trebui să folosești codurile de activare Steam pentru a-ți comercializa jocul în cadrul altor magazine în aceeași măsură în care îți comercializezi jocul pe Steam. Este important ca produsul să fie disponibil pentru un preț similar indiferent de modalitatea de achiziție, astfel încât clienții de pe Steam să nu plătească mai mult decât cei care achiziționează coduri de activare.
 • Poți solicita coduri de activare Steam doar pentru conținutul care este disponibil pentru achiziție sau descărcare pe Steam. Aici sunt incluse jocurile, demourile și DLC-urile.
  • De exemplu, NU ESTE ÎN REGULĂ să folosești coduri de activare Steam pentru a distribui un demo care nu este disponibil utilizatorilor pentru descărcare pe Steam.
  • Singura excepție o fac codurile de activare cu acces imediat care pot fi solicitate pentru realizarea unei testări limitate beta sau pentru distribuirea de accesorii disponibile sub formă de DLC-uri celor care au luat parte la o finanțare participativă. Dacă ai întrebări, te rugăm să ne contactezi și să creezi un tichet.
 • Codurile de activare Steam nu ar trebui să fie distribuite gratuit decât dacă oferi același tratament și clienților Steam. Aici este vorba și despre tombolele care au scopuri promoționale, cu excepția cazurilor în care numărul de premii acordate este foarte mic (mai puțin de 100 de coduri de activare Steam).
  • Dacă dorești să organizezi o tombolă sau să distribui un joc gratuit pe Steam, te rugăm să ne contactezi și să creezi un tichet.
 • Este OK să acorzi în perioade diferite o reducere pentru codurile de activare Steam pe care le comercializezi în cadrul altor magazine, atât timp cât intenționezi să tratezi clienții Steam în aceeași manieră într-un interval de timp rezonabil.
 • Dacă soliciți extrem de multe coduri de activare, dar nu le oferi clienților de pe Steam un preț competitiv, sau dacă activitatea ta se limitează la comercializarea codurilor de activare Steam și nu oferă niciun beneficiu clienților de pe Steam, este posibil ca solicitarea ta să fie refuzată și să pierzi dreptul de a solicita astfel de coduri.

Atunci când analizăm solicitările de coduri de activare Steam, printre aspectele pe care le analizăm se află interesul clienților de pe Steam față de produsul tău, numărul total de coduri de activare care au fost emise și utilizate pentru joc, dar și numărul de coduri suplimentare de activare solicitate. O solicitare va fi de regulă respinsă dacă există un dezechilibru care sugerează faptul că dezvoltatorul nu le oferă clienților de pe Steam același tratament ca și cel acordat celor care achiziționează coduri de activare. De exemplu, un joc care a vândut doar câteva sute de exemplare de-a lungul timpului, dar a solicitat zeci de mii de coduri de activare sau chiar mai multe.

Te rugăm să reții: faptul că te-ai angajat să vinzi sau să distribui conduri de activare Steam înainte de a fi primit aprobarea necesară sau codurile propriu-zise nu îi obligă pe cei de la Valve să-ți furnizeze aceste coduri. Dacă este util pentru tine, putem oricând analiza în avans solicitările tale pentru coduri de activare Steam. Tot ce trebuie să faci este să ne contactezi prin intermediul unui tichet de asistență.

Valve își rezervă dreptul de a refuza solicitările de coduri de activare Steam.

Statistici privind codurile de activare Steam

Poți vedea o prezentare generală a istoricului privind codurile de activare Steam ale aplicației tale dacă accesezi pagina principală a aplicației tale și selectezi „Solicită coduri de produs Steam”. În secțiunea „Statistici privind codurile de activare” poți vedea atât numărul total de coduri activate și neactivate din cadrul tuturor pachetelor care includ aplicația ta, cât și numărul de coduri revocate prin intermediul instrumentului „Blocarea și dezactivarea codurilor de activare Steam”.

keystats.JPG

Codurile de activare Steam pentru campaniile de finanțare participativă


Codurile de activare Steam pot fi utilizate ca recompense în cadrul campaniilor de finanțare participativă și pentru a le acorda finanțatorilor acces la produsul tău. Dacă intenționezi să oferi coduri de activare Steam drept recompensă în cadrul campaniei tale de finanțare participativă, te rugăm să consulți cu atenție următoarele îndrumări:

 • Codurile de activare Steam pot fi promovate ca recompensă doar dacă distribuția produsului pe Steam a fost confirmată. Asta înseamnă că trebuie să fii deja un partener Steamworks și să ai un credit de aplicație sau un ID de aplicație pentru produsul tău. NU este permisă utilizarea logourilor Valve sau Steam pentru a promova un produs care nu este în prezent reglementat de „Acordul de distribuție Steam”.

 • Coduri de activare Steam cu acces imediat și acces la versiunea alfa/beta pentru finanțatori: este în regulă să soliciți un număr relativ mic de coduri de activare cu acces imediat pentru a permite accesul anticipat la jocul tău de pe Steam. Aceste coduri pot fi utilizate pentru a-i recompensa pe cei mai pasionați susținători din cadrul programului de finanțare participativă, astfel încât aceștia să te poată ajuta să-ți testezi jocul înainte de lansare. Cu toate acestea, numărul maxim de coduri de activare cu acces imediat (beta) pe care-l poți solicita în acest scop este în mod normal de 2.500 de coduri. Nu ar trebui să promiți acordarea a mai mult de 2.500 de coduri de activare cu acces imediat (beta) pentru jocul tău pe durata campaniei de finanțare participativă.
  • Campaniile de finanțare participativă ar trebui să se desfășoare pe o perioadă limitată.
  • Poți solicita oricând dorești coduri de activare implicite pentru a recompensa restul finanțatorilor rămași, însă aceste coduri vor oferi acces la joc de îndată ce acesta este lansat pe Steam.
  • Ai nevoie să realizezi un playtest la scară mare pentru jocul tău pentru finanțatori? Ia în considerare programul Steam Playtest. Poți solicita coduri de activare pentru aplicația ta Steam Playtest și le poți distribui finanțatorilor. Te rugăm să reții faptul că NU ESTE ÎN REGULĂ să comercializezi în mod direct clienților coduri de activare Steam pentru o aplicație Steam Playtest.

CODURI DE ACTIVARE STEAM – INSTRUCȚIUNI

Solicitarea de coduri de activare

Pentru a solicita coduri de activare, apasă butonul „Solicită coduri de produs Steam” de pe pagina principală din Steamworks a aplicației tale și urmează pașii afișați. Dacă nu vezi acest buton, contul tău nu are permisiunea „Generarea codurilor de activare Steam”. Poți citi mai multe despre permisiuni aici.

Obținerea codurilor de activare

De îndată ce solicitarea ta a fost procesată, poți obține codurile dacă apeși butonul „Solicită coduri de produs Steam” de pe pagina principală din Steamworks a aplicației tale. Codurile de activare vor fi disponibile pentru descărcare sub forma unui fișier zip care conține un fișier text normal. Codurile de activare sunt disponibile pentru descărcare doar utilizatorului care le-a solicitat.

Etichetarea codurilor de activare

Este foarte important să-ți etichetezi corect codurile de activare pentru a putea păstra pe viitor evidența acestora. De exemplu, dacă soliciți o serie de coduri de activare pe care dorești să le vinzi în retail în Franța, poți opta pentru eticheta „Franța”. Este o metodă esențială de a ține evidența vânzărilor produsului tău din cadrul altor magazine.

Interogarea codurilor de activare

Dacă dorești să cauți un cod de produs, poți realiza acest lucru de pe pagina Interogare cod de activare Steam. Te rugăm să reții faptul că poți realiza o interogare pentru un singur cod pe rând. Doar conturile care au permisiunea „Generarea codurilor de activare Steam” pot realiza interogări pentru codurile de activare. De asemenea, poți solicita informații doar pentru un cod de produs care face parte dintr-o serie de coduri pe care tu ai solicitat-o sau dacă pachetul pentru care ai solicitat astfel de coduri conține ID-urile de aplicație pentru care ai permisiunea de a genera conduri de activare Steam. Dacă încerci să realizezi o interogare pentru un cod de activare Steam pentru care nu ai permisiunea sau dacă introduci un cod de activare Steam incorect, vei primi un mesaj de eroare care te va înștiința că acel cod este nevalid.

Blocarea codurilor de activare

Pot exista câteva situații în care probabil vei dori să blochezi un cod de activare Steam sau o serie de astfel de coduri. Pentru a citi mai multe despre motivele pentru care poți realiza acest lucru accesează pagina „Blocarea codurilor Steam”. Printre cele mai frecvente situații se află dezactivarea proactivă a codurilor nefolosite, revocarea accesului la o versiune beta închisă pentru utilizatori și revocarea codurilor de activare care au fost rambursate.

Dacă dorești să blochezi un cod de produs, poți realiza acest lucru de pe pagina Blocarea codurilor Steam.

Asemenea interogării unui cod de activare, poți bloca doar codurile de produs pentru care ai permisiunile necesare. În cel de-al doilea pas al acestui proces, poți alege dacă dorești să blochezi toate codurile de activare din seria de coduri sau doar codurile care nu au fost activate.

Te rugăm să fii foarte atent când blochezi coduri de produs, deoarece este posibil să revoci accesul clienților legitimi.

Ai posibilitatea de a bloca, dacă dorești, codurile de activare pentru a revoca accesul utilizatorilor legitimi (de exemplu, la finalul unei perioade de testare beta), dar poți bloca și codurile de activare care au fost furate sau achiziționate în mod fraudulos.

Dacă ai o mulțime de coduri de activare pe care dorești să le blochezi, va trebui să le grupezi în serii de câte 10 mii de coduri per fișier text. Pagina „Blocarea codurilor Steam” va procesa seriile care conțin o mulțime de coduri, însă este posibil ca pagina să afișeze un mesaj de tipul „Conexiunea a expirat”. Chiar dacă acest mesaj este afișat, codurile vor fi blocate.

Sfaturi utile despre codurile de activare Steam

 • Solicită coduri de activare în serii mici
  Gândește-te bine câte coduri de activare îți sunt necesare. Chiar dacă un partener din mediul retail îți solicită un număr mare de coduri de activare, îți recomandăm să-i furnizezi un număr redus de astfel de coduri și să soliciți ulterior mai multe dacă acest lucru este necesar. Furnizează-le distribuitorilor terți doar numărul de coduri de activare necesare. Dacă tu sau unul dintre distribuitorii tăi realizează o greșeală sau se întâmplă ceva cu acele coduri de activare, nu va trebui să-ți faci griji pentru un număr mare de coduri de activare furate. În mod normal, ar trebui să tratezi codurile de activare asemenea numerarului.

 • Ai grijă de codurile tale de activare Steam
  Am primit numeroase relatări cu privire la persoane care se dau drept jurnaliști sau reprezentanți de magazine pentru a obține coduri de activare, pe care le revând ulterior pentru profit.

 • Precomenzi
  Dacă îți oferi produsul pentru precomandă în afara platformei Steam, iar precomanda îi oferă utilizatorului un cod de produs Steam, acele coduri de activare ar trebui să deblocheze accesul la produsul tău de îndată ce acesta devine disponibil pentru achiziție pe Steam. De asemenea, clienții de pe Steam ar trebui să fie tratați asemenea celor care achiziționează coduri de activare Steam și nu ar trebui să plătească un preț mai mare decât aceștia.

 • Testare beta
  Codurile de activare reprezintă o modalitate grozavă prin care le poți permite jucătorilor să-ți acceseze anticipat titlul cu scopul de a-l testa sau a lua parte la o versiune alpha/beta. Reține totuși că dacă un jucător are pe lista de dorințe titlul tău atunci când activează un astfel de cod, în urma acestei acțiuni titlul va fi eliminat din lista sa de dorințe. Dacă plănuiești să organizezi o sesiune de testare beta la scară mare și ai nevoie de mai mult de câteva mii de coduri de activare cu acces imediat, va trebui să folosești programul Steam Playtest. Poți afla mai multe despre acest program aici.

 • Cerințe privind codurile de activare Steam și elementele de marcă
  Dacă soliciți coduri de activare Steam pentru a le distribui sau comercializa în afara platformei Steam, va trebui să urmezi aceste îndrumări privind elementele de marcă.

  Dacă jocul tău este un titlu aflat în acces timpuriu, va trebui să incluzi materialele specificate în cerințele privind elementele de marcă pentru accesul timpuriu Steam.

Întrebări frecvente


Î. Câte coduri de activare Steam pot obține pentru jocul meu?
R. Jocurile și aplicațiile care se lansează pe Steam pot primi până la 5.000 de coduri de activare implicite Steam pentru a le sprijini în activitățile de retail și distribuție în cadrul altor magazine. Solicitările de coduri de activare Steam care depășesc acest număr de coduri vor fi examinate individual.

Solicitările de coduri de activare cu acces imediat (beta) sunt limitate în mod normal la un total de 2.500 de coduri.
 • Dacă dorești să organizezi o sesiune de testare beta la scară mare înainte de a-ți lansa jocul, te rugăm să folosești programul Steam Playtest. Vei putea ulterior să soliciți coduri de activare Steam pentru aplicația ta Steam Playtest.

Î. De ce solicitarea mea de coduri de activare a fost respinsă?
R. Atunci când analizăm solicitările de coduri de activare Steam, verificăm care este interesul clienților de pe Steam față de produsul tău, numărul total de coduri de activare care au fost emise și utilizate pentru joc, dar și numărul de coduri suplimentare de activare solicitate. O solicitare va fi de regulă respinsă dacă există un dezechilibru care sugerează faptul că dezvoltatorul nu le oferă clienților de pe Steam același tratament ca și cel acordat celor care achiziționează coduri de activare.

De asemenea, e posibil ca solicitarea ta să fi fost respinsă deoarece a fost realizată pentru coduri de activare cu acces imediat, care oferă acces imediat la conținut de îndată ce sunt activate. De regulă, codurile de activare cu acces imediat (beta) sunt limitate la un număr total de 2.500 de coduri.

Î. Codurile mele de activare cu acces imediat vor expira atunci când aplicația va fi lansată?
R. Nu, codurile nu vor expira automat. Orice jucător care a activat un cod de produs beta înainte ca titlul să fie lansat va păstra jocul respectiv. Dacă dorești să revoci accesul la joc după încheierea unei sesiuni de testări beta, te rugăm să citești secțiunea Blocarea codurilor de activare de mai sus.