Steamworks dokumentáció
Steam-kulcsok

Újabb verzió érhető el angolul

Az oldal angol változata frissült, mióta ez a fordítás közzé lett téve.
Kattints ide az oldal angol változatának megnézéséhez.

Áttekintés

A Steam-kulcsok olyan egyszer használatos, egyedi, alfanumerikus kódok, amelyeket a vásárlók aktiválhatnak a Steamen, hogy terméklicenceket adjanak fiókjukhoz. A Steam-kulcsok egy ingyenes szolgáltatás, amit a fejlesztőknek nyújtunk kényelmi eszközként, segítségül más áruházakban és kiskereskedelemben értékesíteni a játékodat, vagy ingyen odaadni azt bétatesztelőknek, vagy a sajtónak, illetve influenszereknek. Mivel ingyenes szolgáltatás, ezért kérjük, használd megfontoltan, és kövesd az alapvető irányelveket és szabályokat kulcsok kérésekor és eladásakor.

https://www.youtube.com/watch?v=V0tRQgNiQMo

Kulcstípusok

Háromféle Steam-kulcsot kérhetsz: alapértelmezett kiadást, kiadási állapot felülbírálót és fejlesztői tiszteletpéldányt. A Steam-kulcsokat mindig egy konkrét Steam csomagból kell kérni.

 • Alapértelmezett kiadás (vagy normál kiadás):
  Ez a leggyakoribb típusú kulcs a Steamen, ami általában egy Steam áruházi vagy kiskereskedelmi Steam-kulcs csomaghoz kötődik. E kulcsok a megfelelőek kiskereskedelmi dobozokhoz vagy más digitális áruházakban értékesítéshez. Az ilyen fajta Steam-kulcsokat a vásárlók bármikor aktiválhatják, de a termék csak a Steamen való kiadás után lesz feloldva. A Steamen megjelenő játékok és alkalmazások legfeljebb 5000 alapértelmezett kiadás Steam-kulcsot kaphatnak kiskereskedelmi tevékenységek és más áruházakban történő terjesztés támogatására. Ezen felül minden Steam-kulcs kérés eseti alapon lesz elbírálva. Nincs garancia arra, hogy további kulcsokat fogsz kapni.

 • Kiadási állapot felülbíráló (vagy béta csomag) kulcsok:
  E kulcsok egy termék Steames kiadása előtti hozzáférés megadására vannak használva. A kiadási állapot felülbíráló kulcsok kisebb bétatesztekhez, valamint a sajtó és influenszerek hozzáféréséhez valók. Mindegyik kérést eseti alapon fogjuk megnézni, de a kiadási állapot felülbíráló (béta) kulcsok általában összesen 2500-ra vannak korlátozva. Kiadási állapot felülbíráló kulcsokat soha nem szabad árusítani. Ha nagyobb játéktesztet szeretnél tartani, amihez néhány ezernél több kulcsra lenne szükséged a játék lehetővé tételére kiadás előtt, akkor a Steam Playtest funkciót kellene használnod. Erről többet itt tudhatsz meg.
  MEGJEGYZÉS: kiadási állapot felülbíráló kulcsokat soha nem szabad vásárlóknak árusítani.

 • Fejlesztői automatikus megadás (vagy „Devcomp”):
  E kulcsok csak fejlesztői használatra vannak szánva. Arra szolgálnak, hogy hozzáférést adj fejlesztőknek a termékhez, ha a Steam fiókjuk még NEM a Steamworks partnercsoportod tagja. Ezekből a kulcsokból csak kevésre, vagy lehet, hogy egyre sem lesz szükséged. E kulcsok nem egyszerű tesztelésre vannak szánva; ha játékod teszteléséhez van szükséged kulcsokra, kérj kiadási állapot felülbíráló Steam-kulcsokat vagy a Steam Playtestedhez való kulcsokat.
  MEGJEGYZÉS: fejlesztői tiszteletpéldány-kulcsokat soha nem szabad vásárlóknak terjeszteni.

  Különleges használatú Steam-kulcsok:
  A Steamen a következő terméktípusokhoz nem lehet Steam-kulcsokat generálni:

  Ingyenes termékek.
  A Steamen ingyenesen játszható vagy ingyenesen letölthető játékokhoz alapesetben nem lehet Steam-kulcsokat kérni. Ha Steam-kulcsokra van szükséged az ingyenes termékedhez, kérjük, küldj be támogatási jegyet.

  Steam kötegek.
  Steam kötegekhez nem lehet Steam-kulcsokat generálni. A kötegben lévő egyes alkalmazásokhoz kell kulcsokat generálnod.

Steam-kulcsok szabályai és irányelvei

 • A Steam-kulcsokat arra kell használnod, hogy a játékodat ahhoz hasonló módon értékesítsd más áruházakban, mint a Steamen. Fontos, hogy a Steames vásárlóknak tett ajánlatod ne legyen rosszabb a Steam-kulcsot vásárlókénál.
 • Csak olyan tartalomhoz kérhetsz Steam-kulcsokat, amely megvásárolható vagy letölthető a Steamen. Ebbe a játékok, demók és DLC-k tartoznak bele.
  • Például, nincs rendben Steam-kulcsok használata egy olyan demó terjesztéséhez, ami nem érhető el letöltésre a felhasználóknak a Steamen is.
  • Az egyetlen kivétel a kiadási állapot felülbíráló kulcsok kérése korlátozott bétateszteléshez, vagy csak díszítő DLC-k terjesztésére a közösségi finanszírozási támogatóknak. Ha bármilyen kérdésed van, kérjük, lépj velünk kapcsolatba, és küldj be támogatási jegyet.
 • A Steam-kulcsokat nem szabad ingyen adni, ha nem kínálod ugyanazt (vagyis nem adod ingyen a játékot) a Steames vásárlóknak. Ebbe beletartoznak a promóciós célú sorsolások is, hacsak a sorsolás nem nagyon kicsi (100 Steam-kulcs alatti).
 • Adhatsz a Steam-kulcsokra kedvezményeket különböző áruházakban, különböző időpontokban, amennyiben észszerű időn belül tervezel hasonló ajánlatot tenni a Steames vásárlóknak is.
 • Ha rendkívüli számú kulcsot kérsz, és nem kínálsz a Steames vásárlóknak hasonló ajánlatot, vagy a tevékenységed csak Steam-kulcsok eladását célozza, és a Steames vásárlóknak nem kínálsz értéket, a kérésed elutasításra kerülhet, és elveszítheted a kulcskérési jogodat.

A Steam-kulcs kérések elbírálásakor jellemzően általunk megnézettek közé tartozik a vásárlói érdeklődés szintje a Steamen, a játékhoz már kiadott és aktivált kulcsok teljes darabszáma, és a kért további kulcsok száma. Egy kérés általában elutasításra kerül, ha olyan aránytalanság van jelen, ami azt sugallja, hogy a fejlesztő a Steames vásárlóknak nem a Steam-kulcsos vásárlóknak kínálttal összemérhető ajánlatot ad. Például egy összesen néhány száz eladással rendelkező játék kér több tízezer vagy még több kulcsot.

Vedd figyelembe: Az, hogy már elkötelezted magad Steam-kulcsok árusítása vagy terjesztése mellett, mielőtt megkaptad volna a jóváhagyást vagy a kulcsokat, nem kötelezi a Valve-et a kulcsok megadására. Mindig örömmel elbíráljuk előzetesen a Steam-kulcs kéréseidet, ha az segítségedre van; csak lépj velünk kapcsolatba egy támogatási jegy beküldésével.

A Valve fenntartja a jogot a Steam-kulcs kérések elutasítására.

Steam-kulcs statisztikák

Alkalmazásod Steam-kulcs előzményeinek áttekintését annak kezdőoldalán a „Steam termékkulcsok igénylése” lehetőséget választva nézheted meg. A Kulcsstatisztikák szakaszban láthatod az összes aktivált és aktiválatlan kulcsodat minden csomagból, ami tartalmazza alkalmazásodat, valamint a „Steam-kulcsok letiltása vagy deaktiválása” eszközzel visszavont kulcsok számát is.

keystats.JPG

Steam-kulcsok közösségi finanszírozáshoz


A Steam-kulcsok használhatók közösségi finanszírozási jutalmak adására, valamint hozzáférés biztosítására a támogatóknak a termékedhez. Ha Steam-kulcsok jutalomként felajánlásán gondolkodsz a közösségi finanszírozási kampányodhoz, kérjük, olvasd el figyelmesen az alábbi irányelveket.

 • Steam-kulcsokat csak olyan termékekhez lehet jutalomként felajánlani, amelyeknél már meg van erősítve a Steames terjesztés. Ez azt jelenti, hogy be kellett fejezned a Steamworks partnerként regisztrálást, és alkalmazáskredittel vagy AppID-vel kell rendelkezned a termékhez. Nem használhatod a Valve vagy Steam logókat olyan termék promóciójához, amely jelenleg nem esik a Steam terjesztési megállapodás alá.

 • Kiadási állapot felülbíráló Steam-kulcsok és alfa/béta hozzáférés támogatóknak: kérhetsz viszonylag kis számú olyan kiadási állapot felülbíráló kulcsot, amely lehetővé teszi a korai, kiadás előtti hozzáférést a játékodhoz a Steamen; e kulcsok használhatók a leglelkesebb közösségi finanszírozóiddal szembeni teljesítésre, hogy segíthessenek megjelenés előtt tesztelni a játékodat. Azonban a kiadási állapot felülbíráló (béta) kulcsok e célra maximálisan kérhető száma általában összesen 2500. Ne ígérj több mint 2500 kiadási állapot felülbíráló (béta) kulcsot a játékodhoz a közösségi finanszírozási kampányod során.
  • A közösségi finanszírozási kampányoknak időkorlátosnak kell lenniük.
  • Bármikor kérhetsz alapértelmezett kiadás kulcsokat az esetleg fennmaradó támogatói jutalmak teljesítésére; ezek a kulcsok a játék Steames megjelenése után adnak hozzáférést a játékhoz.
  • Nagyobb játéktesztet kell tartanod a játékodhoz közösségi finanszírozóknak? Vedd fontolóra a Steam Playtest funkció használatát. Kérhetsz kulcsokat a Steam Playtest alkalmazásodhoz, és odaadhatod azokat a támogatóidnak. Kérjük, tartsd észben, hogy a Steam Playtest Steam-kulcsokat soha nem szabad közvetlenül vásárlóknak eladni.

ÚTMUTATÓ A STEAM-KULCSOKHOZ

Kulcsok kérése

Kulcsok kéréséhez kattints a „Steam termékkulcsok igénylése” gombra az alkalmazásod kezdőoldalán a Steamworksben, és kövesd a lépéseket. Ha nem látod ezt a gombot, a fiókodnak nincs „Steam-kulcsok generálása” engedélye. Az engedélyekről itt olvashatsz többet.

Kulcsok lekérése

A feldolgozás után a kulcsok lekérhetők a „Steam termékkulcsok igénylésére” kattintva az alkalmazásod kezdőoldalán a Steamworksben. A kulcsok zip-fájlként tölthetők le, ami egy egyszerű szövegfájlt tartalmaz. A kulcsokat csak a kérelmező felhasználó töltheti le.

Kulcsok címkézése

Nagyon fontos a kulcsaid megfelelő felcímkézése, hogy nyomon tudd követni őket a jövőben. Például, ha kérsz egy adag kulcsot franciaországi kiskereskedelmi értékesítésre, választhatod a „Franciaország” címkét. Értékes elszámoltathatósági lépés nyomon követni a terméked értékesítését más áruházakban.

Kulcsok lekérdezése

Ha meg kell keresned egy termékkulcsot, azt a Steam-kulcs lekérdezés oldalon teheted meg. Vedd figyelembe, hogy egyszerre csak egy kulcsot kérdezhetsz le. Csak „Steam-kulcsok generálása” engedéllyel rendelkező fiókok kérdezhetnek le kulcsokat. Továbbá, csak egy általad kért kulcsadagból kérdezhetsz le termékkulcsot, vagy ha a csomag, amihez kulcsokat kértél, olyan AppID-ket tartalmaz, amelyekhez van Steam-kulcs engedélyed. Ha olyan Steam-kulcsot kísérelsz meg lekérdezni, amihez nincs engedélyed, vagy a Steam-kulcs helytelen, egyszerűen hibaüzenetet fogsz kapni, hogy a kulcs érvénytelen.

Kulcsok letiltása

Van néhány helyzet, amikor szükséged lehet egy vagy egy adagnyi Steam-kulcs letiltására. Ezekről a helyzetekről a Steam-kulcsok letiltása oldalon olvashatsz többet, de a leggyakoribb helyzetek közé tartozik a felhasználatlan kulcsok megelőző érvénytelenítése, a hozzáférés visszavonása zárt béta felhasználóktól és visszatérített kulcsok visszavonása.

Ha termékkulcsokat kell letiltanod, azt a Steam-kulcsok letiltása vagy deaktiválása oldalon teheted meg.

A kulcslekérdezéshez hasonlóan, csak olyan termékkulcsot tilthatsz le, amelyhez engedélyed van. A folyamat második lépéseként kiválaszthatod, hogy az adott adagban minden kulcsot le kívánsz-e tiltani, vagy csak a nem aktivált kulcsokat.

Kérjük, légy nagyon óvatos kulcsok letiltásakor, mert jogosult vásárlóktól vonhatod meg a hozzáférést.

Letilthatsz kulcsokat jogosult felhasználóktól a hozzáférés megvonásához (például egy béta végén), vagy lopott, illetve visszaéléssel vásárolt kulcsok visszavonásához.

Ha sok kulcsot kell letiltanod, érdemes lehet szövegfájlonként tízezres csoportokra osztanod azokat. A „Steam-kulcsok letiltása” oldal feldolgoz nagyobb adagokat, de időtúllépési hibát adhat, miközben a kulcsok valójában le lettek tiltva.

Hasznos tanácsok a Steam-kulcsokhoz

 • Kis adagokban kérj kulcsokat.
  Gondold át alaposan, hány kulcsra van szükséged. Még ha kiskereskedelmi partnered nagy számban kér is kulcsot, érdemes lehet kevesebb kulcsot adni, és szükség szerint továbbiakat kérni. Csak annyi kulcsot adj külsős terjesztőknek, amennyire észszerűen szükségük lehet. Ha te vagy bármelyik terjesztőd hibát követtek el, vagy valami történik azokkal a kulcsokkal, jobban jársz, ha nem nagy számú lopott kulcs miatt kell aggódnod. Általában véve, úgy kell kezelned a kulcsokat, mint a pénzt.

 • Bánj óvatosan a Steam-kulcsaiddal.
  Sok jelentést hallottunk olyan csalókról, akik újságírónak vagy webáruháznak adják ki magukat kulcsok megszerzéséhez, majd ezeket a kulcsokat haszonért továbbértékesítik.

 • Elővásárlások.
  Ha elővásárlásra kínálod a termékedet a Steamen kívül, és ez az elővásárlás Steam termékkulcsot ad a felhasználónak, akkor annak a kulcsnak ugyanakkor kell feloldania a termékedet, mint amikor az a Steamen megvásárolhatóvá válik. Továbbá, ne adj rosszabb ajánlatot a Steames vásárlóknak, mint a Steam-kulcsos vásárlóknak.

 • Bétatesztelés.
  A kulcsok remek mód a játékosok korai beengedésére a játékodba teszteléshez, vagy zárt alfa/béta hozzáféréshez. De ne feledd, hogy ha egy játékosnak a kívánságlistáján van a játékod, amikor e kulcsok egyikét aktiválja, az eltávolítja a játékodat a kívánságlistájáról. Ha nagyobb bétatesztelést tervezel tartani, ami néhány ezernél több kiadási állapot felülbíráló kulcsot igényel, a Steam Playtest funkciót kell használnod. E funkcióról itt tudhatsz meg többet.

 • Márkakövetelmények Steam-kulcsokhoz.
  Ha játékod Steamen kívüli terjesztéséhez vagy értékesítéséhez kérsz Steam-kulcsokat, követned kell ezeket a márkairányelveket.

  Ha a játékod Korai hozzáférésű, biztosítanod kell a Steam Korai hozzáférés márkakövetelmények dokumentációban részletezett anyagokat.

GYIK


K.: Hány Steam-kulcsot kaphatok a játékomhoz?
V.: A Steamen megjelenő játékok és alkalmazások legfeljebb 5000 alapértelmezett kiadás Steam-kulcsot kaphatnak kiskereskedelmi tevékenységek és más áruházakban történő terjesztés támogatására. Ezen felül minden Steam-kulcs kérés eseti alapon lesz elbírálva.

A kiadási állapot felülbíráló (béta) kulcsok általában 2500-ra vannak korlátozva.
 • Ha nagyobb játéktesztet szeretnél tartani a játékod kiadása előtt, kérjük, használd a Steam Playtest funkciót. A játékteszt-alkalmazásodhoz kérhetsz Steam-kulcsokat.

K.: Miért lett elutasítva a kulcskérésem?
V.: A Steam-kulcs kérések elbírálásakor általában megnézzük a vásárlói érdeklődés szintjét a Steamen, a játékhoz már kiadott és aktivált kulcsok teljes darabszámát, és a kért további kulcsok számát. Egy kérés általában elutasításra kerül, ha olyan aránytalanság van jelen, ami azt sugallja, hogy a fejlesztő a Steames vásárlóknak nem a Steam-kulcsos vásárlóknak kínálttal összemérhető ajánlatot ad.

Azért is el lehet utasítva, mert a kérés kiadási állapot felülbíráló kulcsokra szólt, amelyek aktiváláskor azonnal játszhatóvá teszik a tartalmat. Általában véve a kiadási állapot felülbíráló (béta) kulcsok 2500-ra vannak korlátozva.

K.: Lejárnak a kiadási állapot felülbíráló kulcsaim az alkalmazás kiadásakor?
V.: Nem, a kulcsok nem járnak le automatikusan. Bármely olyan játékos, aki a játék kiadása előtt aktivált béta kulcsot, megtartja a játékot. Ha egy zárt béta után vissza kell vonnod a hozzáférést, kérjük, olvasd el a fenti Kulcsok letiltása szakaszt.