Steamworks-documentatie
Steam-sleutels

Overzicht

Steam-sleutels zijn unieke alfanumerieke codes voor eenmalig gebruik die klanten op Steam kunnen activeren om een productlicentie aan hun account toe te voegen. We bieden Steam-sleutels aan als gratis dienst om het ontwikkelaars makkelijker te maken om een spel in andere winkels en in de detailhandel te verkopen, of om gratis te verstrekken aan bètatesters of pers/influencers. Het is een gratis dienst, dus voor de aanvraag en verkoop verzoeken we je om je gezonde verstand te gebruiken en de basisrichtlijnen en -regels te volgen.

https://www.youtube.com/watch?v=V0tRQgNiQMo

Soorten sleutels

Je kunt drie soorten Steam-sleutels aanvragen: standaard uitgave, overschrijving van uitgavestatus en Dev Comp. Steam-sleutels worden altijd aangevraagd voor een specifiek Steam-pakket.

 • Standaard uitgave
  Dit is het meest voorkomende type sleutel op Steam, dat meestal verbonden is aan een Steam-sleutelpakket dat door een Steam-winkel of detailhandelaar wordt verkocht. Deze sleutels zijn geschikt voor verkoop in fysieke verpakkingen voor de detailhandel of in digitale winkels. Klanten kunnen dit type Steam-sleutel op elk moment activeren, maar het product wordt pas ontgrendeld nadat het op Steam is uitgegeven. Ter ondersteuning van retailactiviteiten en distributie via andere winkels kunnen spellen en applicaties die op Steam worden gelanceerd tot 5000 Steam-sleutels voor standaard uitgave ontvangen. Daarna worden alle aanvragen voor Steam-sleutels per geval beoordeeld. Er is geen garantie dat een verzoek om extra sleutels wordt goedgekeurd.

 • Overschrijving van uitgavestatus (of sleutels voor bèta's)
  Deze sleutels worden gebruikt om toegang te verlenen tot een product dat nog niet op Steam is uitgegeven. Ze zijn bedoeld voor kleine bètatests en toegang voor de pers/influencers. We zullen elk verzoek per geval bekijken, maar sleutels voor overschrijving van uitgavestatus (bèta) zijn over het algemeen beperkt tot 2500 in totaal. Verkoop van sleutels voor overschrijving van uitgavestatus is nooit toegestaan. Als je een grootschalige test wilt uitvoeren met meer dan een paar duizend sleutels zodat je spel kan worden gespeeld voordat het wordt gelanceerd, moet je de Steam Playtest-functie gebruiken. Daar kun je hier meer over lezen.
  LET OP: Sleutels voor overschrijving van uitgavestatus mogen nooit worden verkocht aan klanten.

 • Dev Comp
  Deze sleutels zijn uitsluitend bedoeld voor gebruik door ontwikkelaars. Ze worden gebruikt om ontwikkelaars toegang te geven tot het product als hun Steam-account nog GEEN deel uitmaakt van je Steamworks-partnergroep. Je hebt waarschijnlijk maar weinig van dit soort sleutels nodig, misschien zelfs helemaal geen. Deze sleutels zijn niet bedoeld om te gebruiken voor basistests. Als je sleutels nodig hebt om je spel te testen, vraag dan sleutels aan voor overschrijving van uitgavestatus of voor je Steam Playtest.
  LET OP: Sleutels voor Dev Comp mogen nooit worden gedeeld met klanten.

  Steam-sleutels voor speciaal gebruik
  Steam-sleutels kunnen niet worden aangemaakt voor de volgende soorten producten op Steam:

  Gratis producten
  Spellen die gratis te spelen zijn of die je gratis op Steam kunt downloaden, kunnen standaard geen Steam-sleutels aanvragen. Als je Steam-sleutels nodig hebt voor je gratis product, kun je een ticket indienen.

  Steam-bundels
  Steam-sleutels kunnen niet worden gegenereerd voor Steam-bundels. Je moet voor de individuele apps in de bundel afzonderlijk sleutels aanmaken.

Regels en richtlijnen voor Steam-sleutels

 • Steam-sleutels moeten in andere winkels op een vergelijkbare manier worden verkocht als je spel in de Steam-winkel. Het is belangrijk dat je Steam-klanten geen slechtere aanbieding biedt dan kopers van Steam-sleutels.
 • Je kunt alleen Steam-sleutels aanvragen voor inhoud die te koop of te downloaden is op Steam. Hieronder vallen spellen, demo's en DLC.
  • Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om Steam-sleutels te gebruiken voor het verspreiden van een demo die gebruikers niet ook kunnen downloaden op Steam.
  • De enige uitzondering is het aanvragen van sleutels voor overschrijving van uitgavestatus voor gesloten bètatests of voor de verspreiding van cosmetische DLC's aan crowdfunding-investeerders. Als je vragen hebt, kun je contact met ons opnemen en een ticket indienen.
 • Steam-sleutels mogen niet gratis worden weggegeven, behalve als je het spel ook gratis aan Steam-klanten aanbiedt. Hetzelfde geldt voor weggeefacties voor promotionele doeleinden, tenzij het gaat om hele kleine weggeefacties (minder dan 100 Steam-sleutels).
  • Als je een weggeefactie op Steam wilt organiseren, neem dan contact met ons op en dien een ticket in.
 • Het is toegestaan om in verschillende winkels op verschillende tijdstippen korting te geven voor Steam-sleutels, zolang Steam-klanten maar binnen een redelijke termijn een vergelijkbare aanbieding ontvangen.
 • Als je een buitensporige hoeveelheid sleutels aanvraagt en Steam-klanten geen vergelijkbare aanbieding biedt, of als je handel alleen bestaat uit het verkopen van Steam-sleutels en niet ook gericht is op waarde voor Steam-klanten, dan kan je aanvraag worden afgewezen en kun je de bevoegdheid verliezen om sleutels aan te vragen.

Bij de beoordeling van aanvragen voor Steam-sleutels kijken we meestal naar de belangstelling van klanten op Steam, het totaal aantal sleutels dat uitgegeven en geactiveerd is voor het spel en het aantal extra sleutels dat wordt aangevraagd. Een aanvraag wordt meestal afgewezen als er bij die controle een onevenwichtigheid opvalt die erop wijst dat de ontwikkelaar Steam-klanten geen aanbod doet dat vergelijkbaar is met wat aan kopers van Steam-sleutels wordt aangeboden. Bijvoorbeeld een spel met een totale verkoop van een paar honderd eenheden waarvoor tienduizenden sleutels of meer worden aangevraagd.

Let op: Een verbintenis met derden om Steam-sleutels te verkopen of te verspreiden voordat je de sleutels of goedkeuring hebt ontvangen, houdt geen verplichting in voor Valve om sleutels te verstrekken. We zijn altijd bereid om een aanvraag voor Steam-sleutels vooraf te bekijken, indien gewenst. Neem hiervoor contact met ons op door een ticket voor ondersteuning in te dienen.

Valve behoudt zich het recht voor om aanvragen voor Steam-sleutels af te wijzen.

Statistieken voor Steam-sleutels

Je kunt een overzicht zien van de Steam-sleutelgeschiedenis van je applicatie door naar de startpagina van je app te gaan en 'Steam-productsleutels aanvragen' te selecteren. In de sectie 'Statistieken voor sleutels' kun je het totale aantal geactiveerde en niet-geactiveerde sleutels bekijken van alle pakketten waar je app bij inbegrepen is, en het aantal sleutels dat is ingetrokken met de tool 'Steam-sleutels verbannen of uitschakelen'.

keystats.JPG

Steam-sleutels voor crowdfunding


Steam-sleutels kunnen worden gebruikt om crowdfundingbeloningen te vervullen en investeerders toegang te geven tot je product. Als je overweegt om Steam-sleutels aan te bieden als beloning voor je crowdfundingcampagne, lees dan zorgvuldig de volgende richtlijnen.

 • Steam-sleutels kunnen alleen worden aangeboden als beloning voor producten die al bevestigd zijn voor Steam-distributie. Dit betekent dat je een Steamworks-partner moet zijn en een appcredit of app-ID moet hebben voor het product. Het is niet toegestaan om de Valve- of Steam-logo's te gebruiken om een product op de markt te brengen waarvoor momenteel geen Steam-distributieovereenkomst bestaat.

 • Sleutels voor overschrijving van uitgavestatus en alpha- of bèta-toegang voor investeerders: het is toegestaan om een relatief klein aantal van dit soort sleutels aan te vragen om vroegtijdige toegang te geven tot je spel op Steam (vóór de uitgave). Deze sleutels kun je gebruiken om je meest enthousiaste crowdfunding-investeerders tegemoet te komen, zodat ze kunnen helpen om je spel te testen voor de lancering. Het maximum aantal sleutels voor overschrijving van uitgavestatus (voor bèta's) dat je voor dit doel kunt aanvragen is over het algemeen 2500 in totaal. Je mag tijdens je crowdfundingcampagne niet meer dan 2500 overschrijving van uitgavestatus-sleutels (bèta) beloven voor je spel.
  • Crowdfundingcampagnes moeten beperkt zijn in tijd.
  • Je kunt altijd sleutels voor standaard uitgave aanvragen om resterende investeerders te belonen. Deze sleutels geven toegang tot het spel zodra het op Steam is uitgebracht.
  • Wil je een grotere test voor je spel organiseren voor crowdfunding-investeerders? Overweeg dan om de Steam Playtest-functie te gebruiken. Je kunt sleutels aanvragen voor je Steam Playtest-app en die verdelen onder je investeerders. Houd er rekening mee dat het nooit is toegestaan om Steam-sleutels voor Steam Playtests direct aan klanten te verkopen.

STEAM-SLEUTELS – INSTRUCTIES

Sleutels aanvragen

Om sleutels aan te vragen klik je op de knop 'Steam-productsleutels aanvragen' op de startpagina van je app in Steamworks en volg je de stappen. Als je die knop niet ziet, beschikt je account niet over de machtiging 'Steam-sleutels aanmaken'. Je kunt hier meer informatie vinden over machtigingen.

Sleutels ophalen

Zodra de aanvraag is verwerkt, kun je de sleutels ophalen door op de startpagina van je app in Steamworks op de knop 'Steam-productsleutels aanvragen' te klikken. De sleutels worden gedownload als een zipbestand dat een bestand met tekst zonder opmaak bevat. Dit bestand is alleen beschikbaar voor de gebruiker die de sleutels heeft aangevraagd.

Tags toevoegen aan sleutels

Het is van groot belang dat je de juiste tags toevoegt aan je sleutels, zodat je ze in de toekomst kunt bijhouden. Als je bijvoorbeeld een bundel sleutels aanvraagt voor verkoop in de detailhandel in Frankrijk, dan kun je de tag Frankrijk selecteren. Dit is belangrijk om de verkopen van je product in andere winkels bij te houden.

Sleutels opzoeken

Als je een productsleutel wilt opzoeken, kan dit op de pagina CD-sleutel opzoeken. Je kunt maar één sleutel tegelijk opzoeken. Alleen accounts met de machtiging 'Steam-sleutels aanmaken' kunnen Steam-sleutels opzoeken. Daarnaast kun je alleen productsleutels opzoeken als je die sleutels zelf hebt aangevraagd of als het om sleutels gaat voor een pakket dat app-ID's bevat waarvoor je gemachtigd bent voor Steam-sleutels. Als je probeert een Steam-sleutel op te zoeken waarvoor je niet bent gemachtigd of als de Steam-sleutel onjuist is, dan krijg je een melding dat de sleutel ongeldig is.

Sleutels verbannen

In een aantal situaties is het nodig om een Steam-sleutel of een bundel Steam-sleutels te verbannen. Je kunt meer over die situaties lezen op de pagina 'Steam-sleutels verbannen', maar meestal gaat het om het op voorhand uitschakelen van ongebruikte sleutels, toegang intrekken voor deelnemers aan een gesloten bèta en sleutels intrekken waarvoor een terugbetaling is gedaan.

Als je een productsleutel wilt verbannen, dan kan dit op de pagina Steam-sleutels verbannen of uitschakelen.

Net zoals bij het opzoeken van een sleutel, is het alleen mogelijk om een productsleutel te verbannen waarvoor je de machtigingen hebt. In de tweede stap van deze procedure kun je aangeven of je alle sleutels in de bundel wilt verbannen of alleen de sleutels die nog niet zijn geactiveerd.

Wees heel voorzichtig met het verbannen van productsleutels omdat je daarmee de toegang kunt verwijderen van rechtmatige eigenaars.

Je kunt sleutels verbannen om toegang van rechtmatige gebruikers in te trekken (bijvoorbeeld na afloop van een bèta), of sleutels intrekken die zijn gestolen of door middel van een frauduleuze aankoop zijn verkregen.

Als je veel sleutels tegelijk wilt verbannen, raden we aan om deze te verdelen in groepen van 10.000 sleutels per tekstbestand. De pagina voor het verbannen van Steam-sleutels accepteert wel grotere hoeveelheden, maar er kan een time-out optreden waarna er een fout ontstaat als de sleutels al waren verbannen.

Handige tips voor Steam-sleutels

 • Vraag niet teveel sleutels tegelijk aan.
  Denk goed na over hoeveel sleutels je nodig hebt. Zelfs als je retailpartner om een grote hoeveelheid sleutels vraagt, kan het beter zijn om een kleiner aantal ter beschikking te stellen. Indien nodig kun je later altijd meer sleutels aanvragen. Geef externe distributeurs niet meer sleutels dan ze redelijkerwijs nodig hebben. Als jij of een van je distributeurs een fout maakt of als er iets met die sleutels gebeurt (zoals diefstal), scheelt het een hoop zorgen als het probleem enkel betrekking heeft op een kleine hoeveelheid. Het is verstandig om met je sleutels net zo om te gaan als met contant geld.

 • Wees voorzichtig met je Steam-sleutels.
  Het komt regelmatig voor dat oplichters zich voordoen als journalisten of winkels om sleutels te bemachtigen, en die vervolgens met winst doorverkopen.

 • Voorverkopen.
  Als je je product buiten Steam in de voorverkoop aanbiedt en je geeft kopers daarbij een Steam-productsleutel, dan moet die sleutel je product pas op hetzelfde moment ontgrendelen als wanneer je product beschikbaar is om te kopen op Steam. Het is ook belangrijk dat je Steam-klanten geen slechtere aanbieding geeft dan kopers van Steam-sleutels.

 • Bètatests.
  Sleutels zijn een handige manier om spelers vroege toegang te geven tot je spel voor testdoeleinden of als onderdeel van een gesloten alpha- of bètatest. We willen je er wel op wijzen dat het spel na het activeren van dit soort sleutels van de verlanglijst van spelers wordt verwijderd, als het op hun verlanglijst stond. Als je van plan bent om een grote bètatest te organiseren waarvoor meer dan een paar duizend Steam-sleutels voor overschrijving van uitgavestatus vereist zijn, dan moet je gebruik maken van de Steam Playtest-functie. Je kunt hier meer lezen over deze functie.

 • Steam-sleutels en merkvereisten
  Als je Steam-sleutels aanvraagt om je spel buiten Steam te verkopen of distribueren, dan moeten deze richtlijnen voor het gebruik van een merk worden gevolgd.

  Als je spel beschikbaar is in vroegtijdige toegang, dan moet je de elementen opnemen die staan beschreven in de documentatie over Steam-merkvereisten voor vroegtijdige toegang.

Veelgestelde vragen


V. Hoeveel Steam-sleutels kan ik krijgen voor mijn spel?
A. Ter ondersteuning van retailactiviteiten en distributie via andere winkels kunnen spellen en applicaties die op Steam worden gelanceerd tot 5000 Steam-sleutels voor standaard uitgave ontvangen. Daarna worden alle aanvragen voor Steam-sleutels per geval beoordeeld.

Sleutels voor overschrijving van uitgavestatus (bèta) zijn over het algemeen beperkt tot 2500 in totaal.
 • Als je een grootschalige bètatest wilt organiseren voordat je spel wordt gelanceerd, moet je de Steam Playtest-functie gebruiken. Je kunt Steam-sleutels aanvragen voor je Playtest-app.

V. Waarom is mijn aanvraag voor sleutels afgewezen?
A. Bij de beoordeling van aanvragen voor Steam-sleutels kijken we meestal naar de belangstelling van klanten op Steam, het totaal aantal sleutels dat uitgegeven en geactiveerd is voor het spel en het aantal extra sleutels dat wordt aangevraagd. Een aanvraag wordt meestal afgewezen als er bij die controle een onevenwichtigheid opvalt die erop wijst dat de ontwikkelaar Steam-klanten geen aanbod doet dat vergelijkbaar is met wat aan kopers van Steam-sleutels wordt aangeboden.

Het is ook mogelijk dat het verzoek is afgewezen omdat de aanvraag betrekking had op sleutels voor overschrijving van uitgavestatus, waarmee de inhoud direct na activering speelbaar is. Sleutels voor overschrijving van uitgavestatus (bèta) zijn over het algemeen beperkt tot 2500 in totaal.

V. Verlopen mijn sleutels voor overschrijving van uitgavestatus als de applicatie is uitgegeven?
A. Nee, sleutels verlopen niet automatisch. Spelers die vóór uitgave van het spel een bèta-sleutel hebben geactiveerd, behouden het spel. Lees het gedeelte over Sleutels verbannen hierboven als je na afloop van een gesloten bèta de toegang wilt intrekken.